Lainaus Alkujaan tämän lähetti Luumunen Katso viesti
Ruokavalion muutoksella on hyvä mahdollisuus päästä win-win tilanteeseen, sekä kroppa että luonto kiittää. Esim. juuston sisältämä rasva on merkittävä rasvanlähde miehillä ja näkyy keskivartalossa, maustetuissa jugurteissakin on paljon sokeria ja sekin näkyy kropassa jos niitä paljon syö. Naudanliha on helppo jättää kokonaan pois ruokavaliosta, se on helppo korvata eikä sitä jää kaipaamaan kun siitä luopuu, sama oikeastaan sianlihan kanssa.
Kova rasva näkyy ennenkaikkea haitallisesti verisuonissa kolesterolitasapainossa ja lisää sepelvaltimotaudin riskiä eikä miesten tai naisten aineenvaihdunnassa ole oleellista eroa ole etteikö tyydyttyneet kovat rasvat vaikuttaisi myös naisten verisuonistoon. Samalla tavalla naiset voi sairastua esim. sepelvaltimotautiin jos käyttää suuria määriä tyydyttyneitä kovia rasvoja. Rasvamaksaan ja siihen usein liittyvään vyötärölihavuuteen vaikuttaa salakavalasti sokeri ja huonot hiilihydraatit. Alkoholi tietysti oma lukunsa.

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01074

Rasva on tärkein energianlähde mutta periaatteessa ylimääräisen rasvan kertyminen elimistöön on aina huono asia tuli se sitten eläin- tai kasviperäisistä raaka-aineista. Tyydyttyneitä ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja muodostuu ihmisen elimistössä, mutta osa monityydyttymättömistä rasvahapoista on saatava ravinnosta. Nämä välttämättömät rasvahapot ovat omega-6-sarjan linolihappo sekä omega-3-sarjan alfalinoleenihappo. Näitä saadaan kasviöljyistä sekä pähkinöistä, manteleista ja siemenistä.

Ruoko- eli valkoisen sokerin voi jättää oikeastaan kokonaan pois ruokavaliosta. Sille ei ole mitään tarvetta. Sokeri jopa sotkee välttämättömien rasvahappojen toimintaa. Hedelmien sisältämä sokeri imeytyy vähän hitaammin kuin ruokosokeri mutta toisaalta aiheuttaa enemmän maksan rasvoittumista. Se saattaa myös vaikuttaa veren rasva-arvoihin, kuten triglyserideihin, vielä epäedullisemmin kuin ruokosokeri. Hedelmissäkin on eroja, banaani on esim. yksi pahimmista sokeripommeista, mandariinissä on suurin piirtein puolet vähemmän sokeria. Hedelmien sisältämä sokeri tulee huonona sivutuotteena mutta hedelmissä on muita hyviä aineita eli ei niiden syömistä kannattaa kokonaan lopettaa. Suositeltavaa on käyttää sellaisia hedelmiä joissa sokerin määrät ovat maltillisia.

Jos siirrytään kovin vähärasvaiseen ruokavalioon niin vaarana on että lisätään hiilihydraattipitoisten ruokien määrää jotta saadaan energiaa tai sitten käytetään enemmän sokeria. Syödään liikaa perunoita, pastaa, pullaa (valkoisia vehnäjauhoja) ja sokeri on korvannut rasvan joka on vielä pahempi asia. Seuraukset ovat vielä pahempia kuin kovista rasvoista luopuminen. Kovien rasvojen kohtuullinen käyttö ei ole vahingollista.

Mun mielestä jos ruokavaliota haluaa muuttaa terveellisempään suuntaan niin ensimmäiseksi kokonaan pois alkoholi ja valkoinen sokeri, sitten valita vähäsokeriset hedelmät, seuraavaksi huonojen hiilihydraattien (pasta, pulla) vähentäminen ja lopuksi miettiä ne hyvät proteiinien ja rasvan lähteet erityisesti välttämättömät rasvahapot joita elimistö ei pysty itse valmistamaan. Linoli- ja alfalinoleenihappoa saa myös lisäravinteinakin jos ei halua ruokavaliosta noita saada.

Energian kulutus tietysti vaikuttaa siihen mitä kannattaa ja pitää syödä. Paljon liikkuvalla on erilaiset tarpeet, eikä hiilihydraattien tai jopa sokerin tiukka säännöstely ole niin tarkkaa.