https://areena.yle.fi/1-50654071?utm...eena-ios-share
Taisin tämän jo aiemminkin linkata tähän ketjuun, mutta tulee taas aiheelliseksi, kun muovin kerääjien määrä lisääntyy.
Oleellista olisi, ettei eri muovilaatuja sekotettaisi keskenään itse kierrätysprosessissa, koska silloin materiaali ei ole (välttämättä) käytettävissä uudelleen samassa tarkoituksessa. Vaan joutuu polttoon energiaksi. Eli ”upcycling” olisi tavoitteena, jotta materiaalin arvo säilyisi eikä ”downcycling”, jossa eri raaka-aineiden sekamelska laskee itse raaka-aineen arvon tasolle, jossa uusiokäyttöä ei voida toteuttaa vaikkapa materiaaliominaisuuksien puolesta.
Toki myös hygienia on suuressa roolissa, jos kierrätysraaka-ainetta halutaan hyödyntää uudelleen ruokateollisuudessa. Mutta ihmettelin kaupassa huomatessani, että jokin porevesijuoma oli pakkausen (pullon) väitöksen mukaan tehty 100% kierrätetystä muovista. Yllämainitussa pätkässä taas sanottiin, ettei ole mahdollista (taloudellisesti kannattavasti?) kierrättää pullon raaka-ainetta uudeksi pulloksi. Lienikö hygieniasyyt taustalla vai prosessin hinta? Vai viitsimättömyys? Kumpihan mahtaa olla oikeassa?
Kirjanmerkit