Sledgehammerin tavoin minäkin käsitin aiheen. Rasvaa ja hiilaria palaa aina, suhde vaihtelee jonkin verran (mutta ei mitenkään nollasta sataseen). Olen ehkä linkannut tämän jutun mutta menkööt uudestaan: http://andrewskurka.com/2014/metabol...d-motivations/ . Heti sivun alussa havainnollistava esimerkkikäppyrä jossa rasvan suhteellinen osuus putoaa intensiteetin kasvaessa.
Huomattavaa toki on se, että kropasta otettu tehokin ja palanut energia kasvaa intensiteetin noustessa. Eli jos intensiteetillä 1 rasvasta tulee 60% ja intensiteetillä 3 enää 30%, ei tuo tarkoita sitä että tunnissa poltettu rasvamäärä grammoissa puolittuu, vaan sitä että rasvasta otetaan se määrä energiaa aikayksikössä mikä irti saadaan ja loput tulevat hiilareista - intensiteetin nousun myötä enenevässä määrin. Tokihan rasvan utilisaatioon vaikuttaa monikin tekijä ja esim. matalilla hiilareilla rasvan utilisaatio saattaa jonkin verran parantua, mutta ei anneta sen sotkea tätä simppeliä näkemystä. Linkin takana lisäkeskustelua siitä pystyykö tuota rasvan hyväksikäyttöä tehostamaan treenaamalla.
muoks: sitten on ihan eri juttu miten yksilöiden elimistö sopeutuu verensokerin säätelyn puolesta treeniin ja siihen miten hiilaria on saatavilla...kyllähän ihmisillä tulee ns sugar crasheja tai muuten verensokerin heittelyitä jo ennenkin kuin esim. maksan ja lihasten glykogeenit on kuiviin tiristetty. Ts. tuo rasvan/hiilarin utilisaatio on vain yksi puoli kuviota.
Kirjanmerkit