
Alkujaan tämän lähetti
El-Carpaso
No onpas täällä nyt taas paskaa tietoa liikkeellä.
Pari perusjuttua ihan alkuun.
1) lihan syövän aiheuttaminen ei ole edes mikään kyseenalainen juttu vaan ihan laajoilla meta-analyyseillä ja yksittäistutkimuksilla todettu asia. Kun verrataan eri ruokatuotteita syöpää ehkäiseviksi nousevat samantien kasvikset, ja mitä ravinteikkaampaa sen parempaa yleensä (parsakaali on aika ykkönen tässä). Liha toisaalta on pääasiallisesti syöpää aiheuttavassa kategoriassa. Pekoni on kaikista lihatuotteista pahin ja eräässäkin graaffissa oli reilusti kaikkea edellä syövän aiheuttamisessa. Lihan syövän aiheuttavuutta pystytään myös kohdistamaan koska kyse on usein suolistosyövistä eikä syövistä yleensä. Kasvit tosin tuntuvat ehkäisevän syöpiä in general mitä enempi niitä syö. Lihan syöntiä pystyy kritisoimaan myös sen aiheuttamilla ympäristöhaitoilla/vaikutuksilla/kuormittavuudella mutta se ei liity terveyteen joten se siitä
2) THL ei ole illuminatin tai muunkaan maailmanvalloitus organisaation tai korruption alainen. THL on valtion virasto jolla on maailman mittakaavassa erittäin edistykselliset suositukset ravitsemukseen ja paremmaksi menee koko ajan. Mä en oikeen edes ymmärrä mistä porukka kiskoo perusteluita mussuttaa THL:n suosituksista koska ne on vähän siinä rajoilla onko ne jopa tämänhetkistä tutkimustietoa ja erityisesti tieteellistä konsensusta edellä. Ruotsissa nyt ainakin mennään todella pitkällä karppaussuositusten kannattamisessa kakkostyypin diabeetikoille, mutta suomessa tullaan aika hyvin perässä.
Sit jos mietitään nyt näitä ihme mussutuksia että "salaattiin ja kasvisruokaan pitää laittaa rasvaa kun ei ole lihaa joka pitää miehen tiellä"
No shit! Se on vähän ikäänko se pointti. Ihminen tarvitsee tasan kahta makroruoka-ainetta selvitäkseen: Proteiinia ja rasvaa. Hiilari on toissijainen tuote joka on tosin hyvin käytännöllinen osa tasapuolista ruokavaliota.
Eli jos meillä on esim. kasviruoka (voi olla salaatti tai muu) johon on saatu jo ladattua hivenaineet ja proteiinit niin sitä ruokaisuutta/terveellisyyttä saa siihen lisäämällä öljyä/hyviä rasvoja. Juusto on vähän kyseenalainen liialla käytöllä, mutta tässäkin on tämä kohtuus kaikessa. Ihminen tarvitsee pääosin pehmeitä rasvoja mutta myös jonkin verran kovia rasvoja. Mikä tässä on nyt niin vaikeeta?
Jos vielä mietitään tätä rasvan vaikutusta niin rasva, erityisesti kova rasva voi olla erittäinkin epäterveellistä, mutta se riippuu myös aika paljon muista ruoka-aineista joita yksilö syö. Kuitenkin ihminen tarvitsee rasvaa ja nykyisten ravintosuositusten kannalta abaut 30-40% kokonaisenergiasta. Jos tämä rasva saadaan just öljystä salaatin seassa, kalasta, kanasta ja pähkinöistä niin vaikea kuvitella terveellisempää yhtälöä. Jos se tosin tulee ranskalaisista (hiilaria ja rasvaa), sipseistä (hiilaria ja rasvaa), makkarasta (kovaa rasvaa, suolaa, possua) ja siihen päälle vielä syö yli kaloritavoitteen ja jättää kuidut/kasvikset vähälle niin eihän se ***** ole hyvästä vaikka kuinka kitisee.
Eli täytyy pitää mielessä konteksti.
Öljy salaatissa (ei paha)
Makkaraa, uusia perunoita ja voita (no oikeestaan aika paha)
Vähän mun lähtökohtia tähän ravitsemusjuttuun.
Hiilaria niin vähän kuin mahdollista eli tarpeen mukaan (väh 130g päivässä ja enemmän kulutuksen mukaan)
proteiinia tarpeelliset eli 90-150g päivässä. Koitan välttää just punasta lihaa (tulee oksu aika nopeesti nykysin) ja suosia terveellisempiä vaihtoehtoja kuten kanaa, kalaa, papuja, pähkinöitä jne.
Rasvaa paljon eli just öljyä salaatissa, juustoa jne mutta kuitenkin niin että jää kaloritavoitteeseen.
Ja tietenkin niin paljon kasvia kun vaan saa käsiinsä päivän mittaan.
Pakko vielä mainita siitä punaisesta lihasta
Okei siinä on roheiinia, mutta siinä on myös
Kovaa rasvaa. Tällä hetkellä terveyshaitat vielä kyseenalaisia yksisteen mutta ei terveyshyötyjä verratuna pehmeisiin ja etenkin korkeahiilihydraattisessa kontekstissa aiheuttaa aika paljon pahaa kropassa.
Se syöpää aiheuttava vaikutus. Turha ajatella et kuhan se on puhdasta sisäfilettä niin kaikki kunnossa. Sitä ei vielä tarkalleen tiedetä mutta viite on liha, eikä prosessoitu liha eli nykytietämyksen mukaan liha aiheuttaa syöpää. Muutenkin tuntuu että tää koko "kuhan se on puhdasta ja käsittelemätöntä" on semmonen pelossa itselle argumentoitu maalaisjärkijuttu koska ei haluta vähentää lihan syöntiä.
Ja vielä lisäksi se että lihassa ei ole tasan yhtään kuitua tai mitään sen suuntaistakaan. Kylä suoli tykkää juu maar.
Mihin kohtaan tätä tarinaa ajattelit lisätä geeniperimän vaikutuksen?
Sent from my iPad using Tapatalk
Die Kanonen von Kauppi
|ex 10k-kerho|
"ajelee takana, porukan perällä vaan ja syö patukkaa siellä koko ajan" E. Lummelampi
Kirjanmerkit