Näytä tavallinen näkymä : Fillareita muksuille
Sivut :
1
2
3
4
5
6
7
[
8]
9
10
11
12
13
14
15
Eli suurimmilla vaihteilla ajaessa ketju on tavallista enemmän vinossa? Eipä niitä juurikaan ajossa tarvitse, joten ongelmaa tulee korkeintaan jos vahingossa vaihtaa liian isolle vaihteelle. 7-v pakka olisi periaatteessa ok, jos eturatas olisi riittävän pieni. 34-14 takapakassa saattaa olla 7 vaihteisena turhan harvat portaat. 28-14 voisi olla parempi. Eteen pitäisi saada noin 23 hammasta, jotta ykkönen olisi sopiva. Melkoinen ero tavanomaiseen 32...36 hampaaseen verrattuna. Tai sitten eteen 28 ja taakse 32-14.
Millainen operaatio lastenpyörissä vaihto käytännössä on?
Ketjulinja on keskellä takapakkaa tai ehkä pikkuisen sisäpuolella, eli ei mene normaalia enempää vinoon kummassakaan päässä.
Keskiön vaihto menee lastenpyörissä ihan samalla tavalla kuin isommissakin: kammet pois, keskiö pois, uusi tilalle ja kammet kiinni.
Maalainen
28.10.2014, 20.22
Kiitoksia neuvoista. Täytyy yrittää talven aikana perehtyä tuohon. Ajattelin kyllä ostaneeni ajovalmiin fillarin, mutta ei sitten aivan kaikilta osin ollutkaan.
Kasvuvara houkuttaa, kun lapsille ostetaan. Pyörien koot on kuitenkin osattu rakentaa siten, että käytännössä kaikki täytyy käydä läpi, joten loppupeleissä on sama, ajaako jollain koolla vuoden enemmän vai vähemmän. Itselläni oli lapsena 22" pyörä, mikä olisi nykyäänkin sopiva välimalli (16" - 22" - 26") jos sellaisia vain olisi. Nyt mennään käytännössä 16" - 20" - 24" - 26".
Meillä on talossa 10-12-16-20-22-24-26-29 sarja. Pienin poika potkuttelee 10 tuumaisena. Isompi ajelee eniten 16 ja 24 tuumaisena. 22 tuumaisen runko liian iso, vaikka tyttöjen malli (jäänyt isosiskolta). 20 ja 24 tuumaiset suunnilleen toisiaan vastaavia rungon koon suhteen, mutta 24 tuumaisen 3x8 vaihteet ja isot renkaat ovat saaneet aikaan sen, että 3-vaihteinen ei kiinnosta juurikaan.
Itse pidän 3x8 settiä hyvänä. Maantiellä tasaisella ja loivissa mäissä iso ratas. Ylämäessä ja kun väsyttää keskiratas. Maastossa sitten pikkuratas. Vaihteet kestää vetää ristiin ja olen antanut luvan käyttää koko takapakkaa kaikilla eturattailla. Ei ole ketjut tippuneet. Toki tuo 3 eturatasta 5-vuotiaalla vaati opastajalta valppautta, että muisti ajoissa huomauttaa oikeasta eturattaasta. Nykyisin homma sujuu jo luonnostaan kohtuullisesti.
Koko skaala on käytössä miltei joka lenkillä, joten ei tuosta oikein kannata mitään kevennellä. Tietty jos rahaa ois niin 1x11 vois pärjätä...
Ulkorengas
29.10.2014, 01.24
Katselin muutaman 3x7-pyörän välityksiä. Kun valitsee pyörän, jossa keskimmäisellä eturattaalla pienin vaihde on hiukan tiheämpi kuin 7-vaihteisissa ykkönen yleensä, se voisi olla helppokäyttöinen lapselle. Ainakin silloin kun ajellaan rauhassa, eikä tehdä hommasta liian tavoitteellista (vrt. lansiven kommentti juniorilenkeistä). Vain poikkeustapauksissa, kuten jyrkissä ylämäissä, on tarvetta vaihtaa pienelle eturattaalle. Jos 3x8 kestää ajaa ristiin, myös 3x7 pitäisi toimia hyvin keskimmäisellä eturattaalla. Mutta melkoisia nopeuksia ajelee 5-vuotias, jos isoa eturatasta voi käyttää. Meillä vielä 7-vuotiaanakin riittää 6-vaihteisessa käytännössä 3-4 pienintä vaihdetta normaaliin ajoon.
Virittelin tuossa pojan 24" Islabikeen nastarenkaat. Lokasuojat eivät mahdu noiden kanssa. Löytyisikö vinkkejä pienikokoisista lokareista jotka toimisivat nastarenkaiden kanssa?
Ainakin silloin kun ajellaan rauhassa, eikä tehdä hommasta liian tavoitteellista (vrt. lansiven kommentti juniorilenkeistä).
Eivät nuo juniorilenkit ole tavoitteellisia, mutta kun jokaiselle ei riitä omaa vaihdeneuvojaa viereen silloin harvoin kun tarvitaan muuta kuin keskimmäistä ratasta. Siinä vain tulee lapselle paha mieli kun mäkeä ei pääse ylös, eikä ymmärrä missä on vika. Etuvaihtajan käyttö itsenäisesti onnistuu erittäin harvalta lapselta, joten sen nyt vain on turha kapistus. Pelkkä takavaihtajankin käyttö tahtoo unohtua kovin helposti.
Ulkorengas
04.11.2014, 05.26
Siksipä juuri katselinkin pyörää, jossa on käyttökelpoiset välitykset yhdellä eturattaalla. Tällöin ei niin paljon haittaa, vaikka edessä olisikin kolme ratasta. Normaalissa ajossa ei tarvi, mutta käyttöä voidaan opetella ihan rauhassa. Esimerkkejä tällaisista on Cube Kid 240 girl ja Specialized 240 XC girls. Ratastus olisi e/t 34/34 ja 32/34 tavanomaisen 34/28 sijaan. Specializedin 24 SL-mallin 1x9 systeemi on teoriassa hyvä (36/34), mutta edelleen epäilyttää noin lyhyessä pyörässä 9-vaihteisen pakan toimivuus yhdellä eturattaalla.
Vaihtoehtona on tietysti valita pyörä välityksistä huolimatta ja vaihtaa siihen sopivat rattaat. Esim. Cuben hintalappua katsoessa homma vaan tuntuu järjettömältä. Kaikkein omituisinta on kuitenkin se, kun vaatimuksena on tytön silmää miellyttävä ulkonäkö, kohtuulliset osat ilman turhakkeita ja sopivat välitykset, periaatteessa yltäkylläisestä tarjonnasta huolimatta sopivaa mallia ei valmiina tunnu löytyvän. Ei näiden vaatimusten luulisi olevan niin ainutlaatuisia, ettei sellaista paketta kannattaisi yhdenkään valmistajan kasata.
Marcolli
04.11.2014, 07.26
Napavaihde lieneekin ketjuvaihdetta parempi. On muutenkin helppokäyttöisempi ja -huoltoisempi.
Eivät nuo juniorilenkit ole tavoitteellisia, mutta kun jokaiselle ei riitä omaa vaihdeneuvojaa viereen silloin harvoin kun tarvitaan muuta kuin keskimmäistä ratasta. Siinä vain tulee lapselle paha mieli kun mäkeä ei pääse ylös, eikä ymmärrä missä on vika. Etuvaihtajan käyttö itsenäisesti onnistuu erittäin harvalta lapselta, joten sen nyt vain on turha kapistus.
Tänä oli hyvä tarkennus. Jokainen tuntee varmaan itsensä ja jaksaako toimia riittävän pitkään vaihdeneuvojana, että vaihteiden käyttö alkaa sujumaan. Jos epäilee, että oma kärsivällisyys ei riitä, niin parempi ottaa 1x8, 1x9 tai 1x10. Riittää sitä siinäkin opastettavaa muutamalle kymmenelle lenkille. Eikös noissa kaikissa ole sama pakkaleveys, joten suunnilleen yhtä paljon vinoon menee kaikki. Toiminee kaikki 24 tuumaisessa ok, kunhan pitää huolen rattaiden ja ketjun kunnosta.
Napavaihde lieneekin ketjuvaihdetta parempi. On muutenkin helppokäyttöisempi ja -huoltoisempi.
Napavaihteet joo, kiertovaihtaja on helppo, eikä tarvi miettiä milloin kiertää. Meneehän se niiläkin, jos ei paremmasta tiedä, mutta pienellä ja kevyellä kuskilla sen suurempi paino ja etenkin rullaavuus/pöyritysvastuksen ero on merkittävä.
3-vaihteinen huollettu takanapa vs tuo 24 vaihdetta. Nopeus nuosi tasaisella tyynellä 15 -> 19 km/h Loivissa alamäissä ja myötätuulella ero vain kasvaa. Nyt myötätuulella yli 25 km/h matkanopeus ei ole ollenkaan tavaton. Napavaihteisella nuo nopeudet oli haave vain. No ehkä renkaissakin on hieman eroa, laakereissa voi olla peremmpia osia ja runkokin on kevyempi, mutta kyllä se oikea ajamisen ilo löytyi vasta silloin kun pyörä alkoi kulkemaan ja väitän, että voimansiirrolla oli iso merkitys.
Akuinenkin huomaa napavahteen ja ketjuvaihteen eron. Lapsella vastusvoimat samat, joten suhteessa ero on paljon suurempi.
Kuinkahan vanhalle/isolle kakaralle voisi alkaa jo katsoa pienimmästä päästä aikuisten pyörää? Nyt on alla 24-tuumainen Isla ja kai noin teoriassa 140-senttiselle alkaisi mennä pienimmät 12" runkokoot aikuisten 26-tuumaisista maastureista? Esim noi Feltit BDstä...
http://www.bike-discount.de/en/buy/felt-mtb-six-80-231405/wg_id-116
hullukoira
04.11.2014, 16.04
Meillä on nyt viikon verran 145 senttinen kuski ajellut 12" GT Avalancella. Koko osui aika hyvin kohdalleen ja keväällä se on vielä parempi. 140+ cm lienee juuri oikea aika siirtyä 26" kiekkoihin.
Ulkorengas
05.11.2014, 07.29
Jos epäilee, että oma kärsivällisyys ei riitä, niin parempi ottaa 1x8, 1x9 tai 1x10. Riittää sitä siinäkin opastettavaa muutamalle kymmenelle lenkille. Eikös noissa kaikissa ole sama pakkaleveys, joten suunnilleen yhtä paljon vinoon menee kaikki. Toiminee kaikki 24 tuumaisessa ok, kunhan pitää huolen rattaiden ja ketjun kunnosta.
Mittasin juuri, että omissa 10 lehtisissä leveys on noin sentin isompi kuin lapsen 6-lehtisessä.
sambatom
06.11.2014, 23.07
En lukenut kaikkia viestejä läpi, sori siitä.. 4v pojulle pyörän hankinta edessä ja tällainen löytyi kun kahlasin netissä:
http://www.commencal-store.co.uk/PBSCProduct.asp?ItmID=14495051
eli commencalin lasten 16" fillari kohtuullisella painolla 8,5kg. Kellään kokemuksia? Hyviä vai huonoja?
Vaihtoehtona tietenkin frog 48 ja muutama muu.
Itsellä tulossa bd:stä juuri tuo runko 14" koossa ja tarkoitus oli kasata vaimolle (160 cm) pyörää. Osat oli valmiina vanhassa 26" Cubessani (Foxin keula, voimansiirto ja vaihteet XT/SLX). Tilasin vielä uudet XT:n 38/24 170 mm kammet, kun sai "halvalla" ja vanhoja 3-rattaisia oli kolisteltu kiviin jonkun verran. Rungon koon valitsin Cuben kokosuositustaulukon perusteella (14" = 155-165 cm). Kävin vilkaisemassa Cuben 14" pyörää Kallion VeloOxygenissa ja totesin rungon olevan erittäin pienikokoinen ja soveltuvan paremmin 145-155 senttiselle kuin 155-165 senttiselle.
Poika 8v./138 cm ajaa nyt Islabikesin Beinn 26 smallilla, joka menee varmasti vielä pari kesää. Mietin tässä säästänkö pyörän pojalle Islan jälkeen, palautanko osat takaisin vai myynkö Suomessa. Tekisi mieli kyllä kasata ja katsoa minkälainen peli tuosta tulee.
Nyt on pyörä kasassa. XT:n kammista lähti rattaat omaan täpäriin, josta 38t olisi joka tapauksessa pitänyt vaihtaa. Tilalle Cubeen tuli RaceFacen NW 30t ja samalla pääsi etuvaihtajasta eroon. Lisäksi laitoin uudet ketjut ja tupit. Myös vanha FSA:n ohjainlaakeri meni vaihtoon ja tilalle laitoin Cane Creekin suojatun ohjainlaakerin. Hintaa projektille tuli 800 euroa, jos laskee vanhan Cuben myyntihinnaksi 500 euroa ja täpäriin vaihdetuille 38/24 rattaille 45 euroa. Jätin keulaputken katkaisemattama, joten ylimääräistä putkea on aikalailla. Pojalle tämä on vielä liian iso, mutta vaimolle vaikuttaa sopivalta. Käyttäjän optimipituus on n. 150-160 cm. En ole vielä punninnut, mutta näppituntumalla sanoisin, että painaa alle 10 kiloa. Erittäin jämäkkä ja ketterä peli, josta on varmasti iloa koko perheelle pitkäksi aikaa. Vähän paremmat kiekot ja tässä olisi hyvä kisapyörä junnulle.
https://www.dropbox.com/s/hhp59yiwp8u5lq3/Cube_Analog_14.jpg?dl=1
Ulkorengas
16.11.2014, 08.49
Uusi väri lisää huomattavasti Dawes Academyn kiinnostavuutta:
http://dawescycles.com/product/academy-24-matt-mint/
Onko tuollaista kukaan tänne tilannut?
Ulkorengas
19.11.2014, 05.56
Miksiköhän Meridan Suomen sivut ei tällaista (Matts J24 Race) tuotetta tunne?
http://www.merida.com/en_gb/bikes/kids-bikes/24-wheel/2015/matts-j24-race-3377.html
Englannissa 250 puntaa eli hiukan päälle 300 €. Se on yli 15% vähemmän kuin täällä tavalliset markettimallit, vastaavalle tasolle varusteltunakin päästään enintään samaan hintaan. Meridan paino ei ole tiedossa, mutta tuskin se 12 kiloa enempää on. Välityksetkin ovat ellei riittävän tiheät, niin ainakin tavanomaista tiheämmät.
https://s3.amazonaws.com/ksr/assets/002/808/821/3f8021eaef33c088425809200fdd85c9_large.jpg?1414438 522
https://s3.amazonaws.com/ksr/assets/002/808/087/ea86536b5a92559361e9bd618d4238ed_large.jpg?1414432 019
https://www.kickstarter.com/projects/1973083319/trailcraft-cycles (https://www.kickstarter.com/projects/1973083319/trailcraft-cycles)
Pojan vanha XC kone (ajaja 152-157 cm) on nyt myynnissä ja löytyy tuolta fillaritorilta sekä fillari-lehden torilta.
^http://www.fillaritori.com/index.php?/topic/39490-insera-eliminator-24-3-vaihdetta-99%E2%82%AC/ Ai tämäk:eek:?
Patterson
08.12.2014, 01.28
Bike-Components:lle tullut tarjolle Supurb-merkkisiä lasten pyöriä (https://www.bike-components.de/de/SUPURB/); potkupyörä sekä 16" ja 20" versiot. Kallista on, mutta osat varmaan ihan hyvät. Vanhemmalla 20 tuumaisella painoa 9,7 kiloa ja uudempi (alu-runkoinen?) tulee olemaan 9,2 kiloa.
adrianus
08.12.2014, 23.59
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/08/a243a6e437cf5ec09bdf46af280e5f75.jpg
Tämmösen kasasin meidän junnulle. Vaihteina 8-speed Alfine. Osat pääosin omasta vanhasta kulkineesta ja runko Fillaritorilta. Kannattimena nyt 45mm ja tangon katkaisin aika lyhyeksi. Kammet vois olla ehkä lyhyemmät, kun nää omat vanhat 170mm. Poitsu nyt ~140cm ja tossa on kyllä pienillä päivityksillä pitkäksi aikaa pyörää koulumatkojen yms. ajeluun. Asiakas ollut erittäin tyytyväinen. Jarrut on vaan kuulemma vähän äkäiset.
Sent from my iPad using Tapatalk
Miltäs tämmönen näyttäis?
http://www.ghost-bikes.com/bikes-2015/bike-detail/powerkid-20-rigid/
bike24:ssä 249,-
Standover 47cm, pitääpä mittoa poikaa kotona :)
Ulkorengas
10.12.2014, 12.05
Eipä taida mittaaminen auttaa, kun stand over voidaan mitata mistä kohta tahansa. Jos 20" pyörät kaverille yleisesti ottaen sopii (n. 120 cm), eiköhän tuokin mene. Välitykset vaan on samalla tavalla metsässä kuin useimmissa muissakin eli liian pitkät.
Kesäkeli
19.12.2014, 18.15
Tilasin nyt sitten Woom 5:sen varusteltuna City-versiona. Paperitietojen (joskin suppeiden sellaisten) perusteella vaikuttaa melkein täydelliseltä paketilta. Kammet ovat 10 mm vastaavan kokoista Islabikeä (Beinn 26 small) pitemmät ja etuvalaisin voisi olla halogeenin sijaan ledillä, muuta vikaa en tuosta keksi. Netistä löytyy niukasti tietoa (nuori firma), mutta se vähä, joka löytyy, on hyvin positiivissävyistä. Musta värikin kelpasi kakomatta. Laitan punnitustiedot tänne, kunhan pyörä saapuu.
Nyt on Woom 5 City kasattuna käyttökuntoon. Ensimmäinen yksilö oli ilmeisesti saanut takahaarukkaansa kuljetusvaurion, mutta kuriiri haki sen pois ja tänään tuli uusi tilalle. Punnitus "pyörä syliin ja henkilövaa'alle"-metodilla kertoo painoksi tasan 12 kiloa kaikkine varusteineen. Pyörä näyttää hyvältä ja tuntuu jämäkältä. Uudessa vuosimallissa on tarjolla enempi värejäkin, mutta tyttö halusi edelleen mustan. :) (Joka on muuten uudessa mallissa kiiltävä eikä matta, kuten kuvissa.)
Napadynamon kytkennästä piti vielä laittaa myyjälle kysymys, kun en keksi, miten paljaat johtojen päät pitäisi liittää dynamoon.
Satulassa on säätövaraa selkeästi korkeammalle kuin Beinn 24:ssä.
Onks kellään kiinnostusta lasten "ratapyöriin"? Kuskin koolle about 55 - 75 senttiä jalan sisämitta. Flip-flop.
Bulkkaaja
10.01.2015, 12.26
Lasten ratapyörä kuulostaa just sopivalt koulupyörältä ekaluokkalaiselle?
En nyt ihan ensimmäiseksi vaihtoehdoksi tuohon käyttöön lähtisi suosittelemaan.
Bulkkaaja
10.01.2015, 14.07
Niin en oikeen tiennyt oletko myymässä ja mitä "ratapyörällä" tarkoitit. No onhan tuohon kesään ja kouluun aikaa ja varmaan 20" rengaskoolla koululainen aloittaa mut ajatus olis tehdä joku kapearenkainen sinkula jatkoa ajatellen jossain vaiheessa.
Droppitankoinen lasten sinkula siis hakusessa? Noita saattais Frogilta olla saatavilla maantiemalleja sinkuloina (flip-flop -takanapa) tuossa keväällä. Mut tämä menee jo vähän mainostamisen puolelle. Lähinnä kyselin tuota yllä noin yleisesti, että onko moiselle fillarityypille kiinnostusta.
Bulkkaaja
13.01.2015, 22.00
No ei nyt sentään ihan droppitangolla, mut kyllähän tollaset lasten ratapyörät ihan hienoja on. Lähimmälle velolle on kyllä liikaa matkaa semmosen hommaamiseen niin taidan vaan sinkuloida pojalle oman n 20v vanhan koulupyöräni ja varmaanki ihan suoralla tangolla. Tolla sinkulalla vois koulumatkojen lisäks kyl kiertää yleisurheilukentän tartaanilla, jos tarpeeks kiertää niin ehkäpä päivitys vaikka tälläseen olis sit paikallaan http://www.hoybikes.com/track/92-hoy-meadowbank-650c-kids-track-bike mutta toi on sit jo vaarallisen nopea koulumatkalle...
Rcz:n 26" mini race on rakenteilla harrastepyöräksi ja tosiaan koulupyörä sit erikseen, onneks mistään jopo pyörästä ei ole ollut puhetta.
Edit: mitä näihin frog mainoksiin niin kyllä ehdottomasti ostaisin lasten sinkulan ennemmin kuin vaihteellisen maantiemallin jos uutta lähtisin hakemaan. Jotenki äärettömän ruman näköisiä noi mini mini maantiepyörät ja vaihteettomuus helpottaa huomattavasti pyörittämisen ja kippurasarvien omaksumista.
Alle kaksivuotiaalle etsin potkuttelupyörää ja haarukassa fillari, johon saa joko 12" ilmatäytteiset renkaat tai 10" mag (kokomuovi?) renkaat. Hinnassa ei juurikaan eroa, mutta ajatus oli, että tuosta tulisi mahdollisimman soppeli peli vaikkapa nelivuotiaaksi asti ja sisälläkin saisi muksu halutessaan huristella. Kokemuksia noista muovirenkaista ja onko tuolla renkaan koolla hirveästi merkitystä noissa kokoluokissa?
Ostimme meidän nuoremmalla tuon ikäisenä Puky LR M:n (tsekkaa esim. http://www.pikkusiili.fi/Puky-LR-M-Kiwi) ja olimme siihen erittäin tyytyväisiä. Rengaskoko oli oikein sopiva eikä ilmatäytteisiä renkaita kaivattu. Hinta on mielestäni halpa (tuo linkattu 68e) ja laatu (ja siten jälleenmyyntiarvo) hyvä.
Sen verran kovaa tuollakin pääsee ettei kyllä tullut mieleenkään ottaa sisälle. Tämä malli on myös nelivuotiaalle liian pieni, mutta mielummin ostaisin sitten isomman potkupyörän myöhemmin jos tulee tarve. Muutaman kympin säästö siinä että nyt ostaa liian ison pyörän tuntuu aika tyhmältä, varsinkin kun voi olla että seuraavaan fillariin halutaankin jo polkimet. Meillä vaihtui vajaan vuoden hyvin aktiivisen käytön jälkeen alle isoveljen vanha Islabike Cnoc 14".
Tervehdys,
9-v 140cm poika kaipaa uutta menopeliä. Historiasta löytyy aiempi Islabikes Cnoc 16" ja nyt pieneksi jäänyt Beinn 20" large, joihin olemme olleet erittäin tyytyväisiä, ja tarkoitus oli jatkaa samalla linjalla. Käyttö on pääosin tietä, mutta polullekin poiketaan ja pyörän käsittelyssä herra noin yleisesti suosii aika kovaa kättä: esimerkiksi Beinnin jarrut ovat ovat olleet solmussa useampia kertoja, joten toivomuksessa olisi levarit. No, tätä ansiokasta ketjua selattuani huomasin, että Isla on heittäytynyt hankalaksi ulkomaille toimituksen kanssa. Toivon vinkkejä miten asiaa kannattaisi lähestyä, vaihtoehtoja tällä hetkellä
1. Uusi Isla Englannista bulvaanin kautta. Tuttu muttei kovin läheinen Englannissa asuja löytyy, mutta ei huvittaisi vaivata ja säätää. Levarit uupuu.
2. Orbea MX 24 Team. Tästä tuntuu olevan hyviä kokemuksia ja tilaaminen näemmä onnistuu. Miinuksena hiukka kököt osat ja levareiden puute (ei liene kiinnikkeitä itseasennusta varten?). MX 26 XC -mallissa levarit on, mutta Orbean kokotaulukon mukaan taitaa mennä 140-senttiselle liian suureksi pyörä; onko kellään kokemuksia?
3. Joku muu kevyt ja kohtuulaadukas pyörä, mutta mikä ja mistä?
Kiitän vinkeistä etukäteen,
Marko
Kummipojalle pitäisi keksiä pyörää ja päätelleen edellisen BMX:n toimivuudesta ja kestävyydestä verrattuna entisiin vaihtellisiin meinasin jäykkää/etujousitettua sinkulaa levareilla.
Ikää on nyt 12v ja mittaa se vähän vajaata 1,5 metriä. Vissiinkin 26" vois olla jo validi kokoluokka kiekolle mutta onkos näkynyt pieniä runkoja missään järkihinnalla?
Orbea näköjään downgradennut rankasti tuota MX24 Teamia, eikös joku malli ollut 1x10 vaihteistollakin ja lähinnä jarrujen vaihtoa kaipasi?
RadonZR Kid 240 lokasuojilla, lampulla, HS33:lla ja nastarenkaalla painaa näköjään reilusti yli 13 kiloa matkalaukkuvaa'alla punnittuna.
Keulan voisi vaihtaa jäykkään kun saa jostain hommattua 24" keula canti-kiinnikkeillä, tuolla (http://kaniabikes.com/shop/Zubehoer/Zubehoer-24/Starrgabel-24-Alu-Classic-880-g.html) yksi vaihtoehto. Ihmeempiä tuunauksia ei viitsisi tehdä kun varastossa oleva 26" Scandal 14" rungolla on kohta sopiva.
Lapselle pitäisi uutta pyörää hankkia, löytyykö mitä vaihtoehtoja esimerkiksi tälle:
http://www.crescent.fi/pyoramallisto/jare-7-v-24
Lähinnä 24" pitäisi olla koko ja jalkajarrut.
Jos unohtaa jalkajarrun niin tuntuu olevan vaikka mitä, mutta onko tosiaan jalkajarrulla millaisia vaihtoehtoja?
Päivitystä hakurulettiin: Hoyt Bonaly 24 (http://www.evanscycles.com/products/hoy/bonaly-24-inch-kids-bike-ec063491#features) vaikuttaa hyvältä: kevyt, edessä yksi ratas, ei joustokeulan turhaa painoa. Löytyykö kokemuksia?
Mä tilasin fun-cornerista 4v pojalle Cuben (jalkajarru, ilman vaihteita) ja 6v tytölle myös Cuben (käsijarrut, vaihteet). Kummallekin olleet oikein hyvä valinnat, ei välttämättä keveimmät, mutta jaksavat ajaa 10km+ lenkkejä ja tulevat metsässä hyvin mukana. Tyttö oppi käsijarrut hetkessä, ei mitään ongelmia niiden kanssa.
Tuolta sai parilla maililla hintaa alas niin, että vaikka suosin kivijalkakauppaa, ei päätös tilata tuolta ollut vaikea.
Siellä on Cuben 24" levyjarruilla,Kid 240 SL action team 2015, josta voisi katsoa miten speksit omaan tarpeeseen sopii.
Orbea näköjään downgradennut rankasti tuota MX24 Teamia, eikös joku malli ollut 1x10 vaihteistollakin ja lähinnä jarrujen vaihtoa kaipasi?
Totta -15 malli 9 Aceraa. Tuolla asiaa jo toinkin esille. http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?48285-poikien-24-maastopy%F6r%E4-ilman-etu-ja-takajousitusta&p=2322718#post2322718
Ulkorengas
05.02.2015, 06.29
Fillarisuositusten puolella on keskustelu aiheesta. Listasin sinne omat löytöni. Paperitietoja lukuunottamatta mitään niistä en tiedä, mutta tänä vuonna täytyy tutustua.
Anzta näköjään antoikin jo linkin samaan keskusteluun.
Ulkorengas
08.02.2015, 17.23
Löytyi kiinnostava 24" pyörä, paino 10 kg: Stevens Kid Sport SL
http://www.stevensbikes.de/2015/index.php?bik_id=147&cou=FI&lang=en_US
Katselin tätä: http://www.islabikes.co.uk/products/bikes/item/cnoc-14
Mutta ikäväkseni huomasin että Isla ei enää toimita Brittien ulkopuolelle. Onko täällä raadilla näkemyksiä joko
1) miten hankkia kuitenkin Isla Suomeen jonkun mutkan kautta
2) mitkä olisivat relevantteja vaihtoehtoja?
Hankalaa on. Sun pitää löytää joku paikan päältä joka suostuu pyörän ostamaan ja sinulle lähetämään. Ja tämä henkilö ei saa sitten sanallakaan mainita tästä puljaamisesta.
Yksi hyvä vaihtoehto on Frog Bikes. Vaikka näissäkin häiritsee aivan tarpeeton pitkä stemmi. (voi toki vaihtaa)
https://www.frogbikes.com/lightweight-kids-bikes/
Löytyi kiinnostava 24" pyörä, paino 10 kg: Stevens Kid Sport SL
http://www.stevensbikes.de/2015/index.php?bik_id=147&cou=FI&lang=en_US
No tuo Stevens näyttää lupaavalta! Onko ideoita ostopaikoista? Suositushinta näyttää olevan 399eur.
Bikeshop (http://www.bikeshop.fi/) on alkunut ainakin tuoda Stevenssin maastureita ja käyräsarvia Suomeen, joten sieltä kannattaisi kysellä.
sledgehammer
09.02.2015, 21.46
https://dl.dropboxusercontent.com/u/3814036/Fillarit/link/14RAMONES201_800.jpg
Oon tässä pitkään harkinnut, olisko 400e + pk vielä siedettävissä perheen pienemmän pyörästä. Tämmönen olis kiikarissa. Olen ehdottoman vakuuttunut siitä, että koulu/nurkkafillari on sinkula. Olisko tossa kokoluokassa jotain muuta vastaavaa? Tuossa lähinnä tökkii toi sysipaska keula, mutta kaipa tommoseenkin vois jonkun ihan ok ilmakeulan tai peräti jäykän löytää. Juniori ei näillä näkymin tule kovin nopeasti kasvamaan tuosta ulos. Bemaxia ajettiin viime kesä vielä microlla. Hinta saisi siis kuoleentua usean vuoden ajan... Isoveljen sinkuladirtti on toiminut hiton hyvin nurkka-ajossa. Ei oo vaihtajat pinnojen välissä, eikä vaihteet epävireessä ;)
Ulkorengas
09.02.2015, 21.52
Tällainenkin merkki tuli netistä vastaan:
http://www.kaniabikes.eu/bikes.php
24" pyörien painot 8,6-8,7 kg.
korroosio
23.02.2015, 00.36
Olisikohan tuo Kania (http://www.kaniabikes.eu/bikes/twentyfour_small.php) tällä hetkellä paras vaihtoehto Isla Bikelle? Meneeköhän tuo pieni 24-tuumainen Kania hiukan alle 130 senttiselle? En oikein noista Kania mitoista osaa tulkata.
Islankin hankinta onnistuu, mutta vaatii säätöä turhan paljon.
Ataraxia
23.02.2015, 09.39
Tori.fi :ssä on yksi Beinn 24 myynnissä.
Moi!
Meidän poika täyttää toukokuussa 5 vuotta ja hänelle pitäisi ostaa uusi fillari. Muksu on 3-vuotiaasta asti ajanut ilman apupyöriä ja ihan taitava tapaus on kyseessä. Nyt oon pähkäillyt että minkä kokoinen ja minkälainen pyörä olisi hänelle optimaalinen. 20" pyöräkoko olisi huomattavasti pitkäikäisempi kuin 16". Tällä hetkellä eniten houkuttelee Beinn 20S. Kertokaapas kokemusta omaavat että voiko 5-vuotiaalle hankkia fillarin jossa ei ole jalkajarruja. Pojalla on pituutta 110cm mutta "stand overista" ei tietoa.
Jahas, ja just huomasin että Islabikes ei enää toimita tänne fillareita. Toinen mitä olen katsellut on Felt Q20R Bikediscountilta:
http://www.bike-discount.de/en/buy/felt-mtb-q20r-231489/wg_id-131
Kokemuksia Feltin lasten fillareista?
Ulkorengas
24.02.2015, 05.49
Itselläni oli vuosi sitten edessä 20" pyörän osto. Tuolloin mietin itsekin, ottaako käsi- vai jalkajarrut ja ketju- vai napavaihteet. Osittain aiemmin tässä viestiketjussa olevien kommenttien perusteella päädyin käsijarruihin + ketjuvaihteisiin. Nyt voin sanoa, että valinta oli ehdottomasti oikea. Käytön oppi nopeasti, kun hiljaisella kotikadulla harjoiteltiin. Lisäksi nyt käytössä on myös käytännössä molempiin pyöriin vaikuttavat jarrut. Jalkajarruilla ei ainakaan minun koordinaatio riittäisi siihen, että hallitusti jarruttaisi jaloilla takapyörää ja toisella kädellä etupyörää ainakaan silloin, kun pitää pysähtyä suunniteltua nopeammin. Väitän, että jalkajarrullisella jarrutetaan käytännössä pelkällä takajarrulla. Edellisellä pyörällä erään polun alamäessä lapseni teki kuperkeikkoja jalkajarrullisella pyörällään, kun takapyörä liukui lukossa pomppien kuopissa. Toki 16" pyörän kanssa moni muukin asia oli toisin, mutta silti tapaus havainnollisti hyvin pyörien ominaisuuksien eroja.
Napavaihteiden välityksiä en tiedä, mutta ainakin ketjuvaihteissa yleinen ongelma on liian pitkät välitykset. Isommissa ylämäissä pitäisi olla monesti pari vaihdetta ykkösen alapuolella. Toisaalta 6-vaihteisessa mallissa (20", eturattaassa 32 hammasta, takana 14-28) kolmosta isompaa vaihdetta ei kai ole kertaakaan käytetty. Tuskin napavaihteet tässä suhteessa parempia on. Kalliimpia ne kyllä tuntuu olevan ja kuulemani mukaan rullaa huonommin.
Meillä 16" pyörässä ei ole vaihdettavaa ohjauskannatinta ja seuraavalle lapselle tuo pyörä on liian lyhyt, vaikka muuten sopiva onkin. Käytännössä tuolla ajaminen jää nyt nuoremmalla lapsella tuon osalta väliin ja hypätään suoraan 20" pyörään. Kannattaa siis katsoa, että säätömahdollisuuksia riittää.
Kauppaan kannattaa mennä vasta kun tietää suunnilleen, mitä haluaa. Tähän saakka lähes aina on lastenpyöriä kysyessäni alettu esitellä Tuntureita ja Helkamia, vaikka oikeitakin pyöriä olisi tarjolla. En tiedä, millaiset trikoot päällä täytyisi olla, jotta ketjuvaihteisia esiteltäisiin tasaveroisina vaihtoehtoina muille ilman, että niitä erikseen kysyy. Ilmeisesti tämä on jokin suomalaiskansallinen piirre, kun eurooppalaisissa nettikaupoissa meikäläistä lastenpyörien hittituotetta ei vielä ole vastaan tullut. Katteet noissa on kohdillaan, kun hintaa on suunnilleen saman verran kuin Islabikesin ovh:ssa. Asiallisen kaupan löytyminen omalta kylältä on siis hieno asia. Ilahduttava juttu oli se, että aiemmin tähän ketjuun linkkaamani Stevens tekee kevyitä pyöriä ja niillä on nykyään Suomessa asiallinen edustajakin.
Kiitokset Ulkorengas!
Alan kallistua käsijarrullisen puoleen.
Ulkorengas
25.02.2015, 06.09
20" rengaskoko voi olla rajatapaus 110 senttiselle kuskille. Meillä tuon kokoisella pyörällä aloitettiin n. 10 cm pidempänä. Mutta kokeilemallahan asia selviää.
Cube, Specialized ja Frog voisi olla vaihtoehtoja Feltille.
v-sick-o
25.02.2015, 10.50
SammyB, Frogeissa on tänä vuonna 3cm kannattimet, koska ovat kuunnelleet kauppiaiden asiakkaiden toiveita.
Moni muukin juttu muuttui tälle kaudelle
-nuori firma ja kontaktit paranee 😊
daemonsultan
25.02.2015, 14.01
Pojalle pitäisi hankkia 20" Cuben tilalle uusi pyörä, mutta mistään ei tunnu ihan mieleistä löytyvän. Onko kukaan löytänyt 24" täysjäykkää 7-9-vaihteista maasturia levyjarruilla? Vaikuttaisi, että kaikissa levyjarrullisissa on myös useampi eturatas eikä tuo niillä mitään vielä oikein tee.
Ulkorengas
25.02.2015, 14.40
Merida Matts J24 Vasa race, poikinen malli:
http://www.merida.se/display15.aspx?menuid=112&prodid=14967
tai tytöille pinkillä raidalla:
http://www.merida.se/display15.aspx?menuid=112&prodid=14969
Itseäni kiinnostaa tämä malli:
http://www.merida.se/display15.aspx?menuid=112&prodid=14961
Jos löytyy myyjä, joka sellaisen toimittaa Suomeen kilpailukykyisellä hinnalla, vinkki kelpaa. Englannissa 250 puntaa, mutta eivät toimita tänne.
daemonsultan
25.02.2015, 15.12
Samaista katselin itsekin. Jos ei meinaa mistään löytyä alan kallistua useampivaihteisen suuntaan. Eihän niitä eturattaita ole pakko käyttää (ei tuo meinaa muistaa käyttää vaihteita muutenkaan).
Cännäri on yksi vaihtoehto, tosin vaihteet ovat vähän heikompaa mallia. Toisaalta, on nuo samat nykyisessä toimineet hyvin pari vuotta.
http://lundberg247.fi/product_details.php?p=962
http://www.ridgeback.co.uk/bike/Dimension-24-Purple-Metallic Tuollaista harkinnut tytölle, vaikka onhan tuossa 9kg painoisena paljon huonompi kilohinta kuin vastaavan hintaisissa tuntureissa. 20" malli painaa vain reilu 7kg...
Poika täyttää toukokuussa 2v ja ajattelin hankkia kesäksi potkupyörän. Tämä kaveri on sen verran rämäpää, että jarrullinen versio alusta alkaen tuntuisi paremmalta vaihtoehdolta.
Pukyn jarrullista versiota olen miettinyt mutta olisko vielä muita vaihtoehtoja. Haifaivin Early Rider näyttää hienolta mutta ei ole jarrua... Bulls Tokee Runneria en ole löytänyt mistään järkevään hintaan, kun postikulut ovat luokkaa järkyttäviä.
Onko muita hyväksi todettuja pyöriä?
Koosta. Kaveri oli viime mittauksessa suunnilleen 85cm parisen kuukautta sitten. Eiköhän kaveri ole toukokuussa luokkaa 87cm. Inseamia en ole mitannut. Voikohan Pukyn LR 1 L olla kuitenkin liian iso alkuun? Jossain sitä suositellaan alkaen 90cm/2.5v alkaen.
mutterithukassa
27.02.2015, 09.26
Noi Pukyt missä saa jalat nostettua astinlaudalle on huomattavasti vaarallisempia, kuin astinlaudattomat rämäpäillä alamäissä. Ja ehdottomasti käsijarru niin sen käytön oppii ilman harjoittelua.
Meillä ostettiin 2v pojalle viime keväänä potkupyörä. Jarrut oli kriteerinä meilläkin. Ostettiin woombikesilta woom1 potkupyörä, eikä tuosta ole pahaa sanottavaa. Ajamisen poika oppi nopeasti ja käsijarrunkäytönkin kesän kuluessa. Paljon vakaammin näyttäisi kulkevan tälläinen 12" ilmakumirenkailla varustettu potkupyörä kun mitä pienemmillä renkailla olevat "potkumopot". Meillä poika on melko lyhyt ikäisekseen, mutta ainakin woomilla yletti ajamaan 2v synttäripäivänään.
Tälle keväälle tilasin woom2 fillarin kun vaikutti että siinä saa satulan alemmas moneen muuhun 14" verrattuna. Käsijarrujen käyttökin on tuttua jo viime kesältä.
Frogin pyörätkin vaikuttaa ihan asiallisilta ja hintakin samoilla hehtaareilla woombikesin kanssa. Myös tuota Bulls Tokee Runneria koitin ostaa viimekeväänä, mutta sitä ei tuntunut mistään saavan silloin järkevästi.
Frog Tadpole pääsi just listalle mukaan.
Onko kellään kokemusta Kettler Speedyistä? Ovatko ihan pilipaleja? Esim: http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=69495;page=1; menu=1000,173,182,316;mid=0;pgc=0;orderby=2
Woom1 on kyllä hieno mutta on hintaakin.
mutterithukassa
27.02.2015, 10.36
Naapurin kettler kesti ja toimi hyvin yhden kesän, seuraavana keväänä "vanteidenkeskiöt" laukes ja pyörä kaatopaikalle. Ei ollut käsijarrullinen versio. Eli hinta/laatu suht ok.
Patterson
28.02.2015, 13.52
Löytyykö keneltäkään kokemuksia GT:n BMX-pyöristä lasten yleispyörinä? GT Pro Mini (http://www.gtbicycles.com/int_en/2015/bikes/bmx/race/pro-series-mini) ja Micro maksaisi vähän alta 600euroa ja luulisi olevan kestäviä ja liukkaita ajettavia lapsille.
Ulkorengas
01.03.2015, 06.11
Onko kukaan löytänyt 24" täysjäykkää 7-9-vaihteista maasturia levyjarruilla?
Meridan lisäksi Genesiksellä on malli Core 24. Hinta vaan on aika kovan tuntuinen.
http://www.evanscycles.com/products/genesis/core-24-2015-kids-mountain-bike-ec073910
Meillä oli nuoremmalla kova hinku potkupyörän päälle 1,5 vuotiaana. Vaihtoehtoja ei paljon muita ollut alle 90 senttiselle kuin Puku LR M, mutta mitään pahaa sanottavaa ei siitä ole ollut eikä jarrujakaan erityisesti kaivattu. Alkuun tuskin olisi osannut/jaksanut jarruja käyttääkään, ja vähän myöhemmin tämä rämäpää opetteli jarruttamaan jaloilla. Toki siinä vähän kengät kului, mutta yllättävän hienosti tuli isompiakin alamäkiä. Isompaan potkupyörään ei sitten edes ehditty vaihtaa kun alle tuli 2,5 vuotiaana isoveljeltä pieneksi jäänyt Cnoc 14. Aluksi meinasi sitten silläkin jarrutella jaloilla, mutta aika nopeasti oppi käyttämään käsijarruja.
sledgehammer
02.03.2015, 08.09
Commencal ramones 20" nestelevareilla olis matkalla Suomeen. Kyllä pikkumies varmasti riemastuu, jos se tulis tänään.
Ulkorengas
02.03.2015, 08.56
Isästä puhumattakaan..?
Meillä oli nuoremmalla kova hinku potkupyörän päälle 1,5 vuotiaana. Vaihtoehtoja ei paljon muita ollut alle 90 senttiselle kuin Puku LR M, mutta mitään pahaa sanottavaa ei siitä ole ollut eikä jarrujakaan erityisesti kaivattu.
Vähän sama homma. Tilattiin Zooom Adventure. Mukana tulee kaksi erimittaista satulatolppaa ja satulan saa todella matalalle tai "tarpeeksi korkealle." Aivan loistava ja kaiken lisäksi ns. oikeista fillarin osista rakennettu eikä mikään yhden kesän muovipaske. Runko on kapea, joten jaloilla on helppo potkia vauhtia. Jarru vähän heikko, mutta miljoonalaatikosta meni heittämällä tilalle Avidin Single Digit viitonen.
http://www.bikeseven.co.uk/ekmps/shops/bikeseven/images/adventure-zooom-balance-bike-[4]-652-p.jpg
sledgehammer
02.03.2015, 11.51
Löytyykö keneltäkään kokemuksia GT:n BMX-pyöristä lasten yleispyörinä? GT Pro Mini (http://www.gtbicycles.com/int_en/2015/bikes/bmx/race/pro-series-mini) ja Micro maksaisi vähän alta 600euroa ja luulisi olevan kestäviä ja liukkaita ajettavia lapsille.
Oikea hinta tommoselle microlle on 300-350€, loppu suomikauppiaan lisää. Kannattaa sitä harkitessa huomioida todella harvinainen rengaskoko. Päälirenkaita ei taida olla muuta kuin primo championia. Pojan tuollaiseen tilasin vähän rengastarpeita jenkeistä, kun saatavuus kotimaassa oli nollaa. Ihan ok pyörä, mutta esimerkiksi vanhemman pojan haroon verrattuna tosi "kiinalaisen" oloinen. Haro on kaikinpuolin laatupeli jos tuollaista haluaa. Livakasti liikkuvia ovat kyllä.
Commencalin odotuksesta iskä on kyllä yhtä tulessa kuin poikakin. Saan seuraa juoksulenkeille. Commencalilla oli muuten ihan kivoja potkupyöriäkin. Meillä potkiksina oli early rider ja puky. Mistähän löytäis kuituisen maasturikeulan levarille ja 20" renkaalle...
Kesäkeli
02.03.2015, 12.08
Vähän sama homma. Tilattiin Zooom Adventure. Mukana tulee kaksi erimittaista satulatolppaa ja satulan saa todella matalalle tai "tarpeeksi korkealle." Aivan loistava ja kaiken lisäksi ns. oikeista fillarin osista rakennettu eikä mikään yhden kesän muovipaske. Runko on kapea, joten jaloilla on helppo potkia vauhtia. Jarru vähän heikko, mutta miljoonalaatikosta meni heittämällä tilalle Avidin Single Digit viitonen.
http://www.bikeseven.co.uk/ekmps/shops/bikeseven/images/adventure-zooom-balance-bike-[4]-652-p.jpg
Nehän ovat kuin kaksi marjaa. Kuka matkii ketä?
http://www.woombikes.com/collections/frontpage/products/1
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0205/1210/products/WOOM_1_seitl_grande.jpg?v=1424622769
Patterson
02.03.2015, 12.56
Kiitos sledgehammerille vastauksesta, GT jää nyt pois laskuista. Tuleeko teille commencal-storesta ylivuotinen Ramones? Tullut kateltua sieltä tämän vuoden vastaavaa mallia. Ilmeisesti postikulut 70-80 euron luokkaa, jos tuolta tulossa?
Koska Isla heittäytyi hankalaksi toimitusten kanssa, niin päätettiin tilata saksasta muksulle fillari. Tilattiin KUbikes 20 Custom-9. Menee kahdelle tytölle peräjälkeen. Kerron sitten kokemuksia enemmän, kun fillari saapuu. Nopeasti ainakin vastailivat sähköposteihin. Toimitus Suomeen onnistuu, hinta noin 30€. Pyörän maksu etukäteen tilille oli ainut maksuvaihtoehto.
http://kubikes.de
Fillaroinnut on aloitettu pienimmällä Pukyn potkupyörällä, myös seuraava koko on ollut molemmilla ajossa. Molemmat tytöt ovat oppineet tavalliseen polkupyörään ilman apupyöriä. Käytössä on olleet Islan 14" ja 16". Nuorempi oppi 3v vanhana viime keväänä ajamaan 14" Islaa. Hyvillä vehkeillä lapsetkin nauttii fillaroinnista!
sledgehammer
02.03.2015, 13.41
Joo, commencal tuli ostettua outletista ja postit tuon verran
Mistähän löytäis kuituisen maasturikeulan levarille ja 20" renkaalle...
Carboncycles.cc:stä eXotic (http://www.carboncycles.cc/?s=0&t=2&c=68&p=587&tb=001)
sledgehammer
02.03.2015, 17.09
Kappas, täytyykin varmaan tilailla.
Kun teräsrunkoprojekti ei oikein ole edennyt, niin kävin perjantaina hakemassa XXL:stä Meridan 24 tuumaisilla kiekoilla olevan pyörän. Siellä oli joku "Lite"-malli joka sekin painoi 12,2 kiloa ja sitten tavallinen, joka painoi 13,9. Ostin tuon jälkimmäisen koska oikeastaan ainoa mitä tarvitsen siitä oli runko. Purin lauantaina kaikki osat pois ja paljaan rungon paino oli 1600 grammaa. Ei siis mikään kevyt, mutta ajaa asiansa. Käyttöön tuosta jää ainoastaan runko ja mukana tulleet Tektron mekaanisen jarrut jotka olivat 30 grammaa kevyemmät kuin projektiin varatut BB:n kopiot. "Jousto"-keula painoi rouheat 2,2 kiloa.
http://www.ridgeback.co.uk/bike/Dimension-24-Purple-Metallic Tuollaista harkinnut tytölle, vaikka onhan tuossa 9kg painoisena paljon huonompi kilohinta kuin vastaavan hintaisissa tuntureissa. 20" malli painaa vain reilu 7kg...
Pistin tilaten ton 20" mallin. Saas kattoo kun tulee.
Kubikes tilattu, kiitos vinkistä. Vaikutti asialliselta kauppiaalta ja fillarit Islabiken tyyppisiä kevyitä ja laadukkaita.
Koska Isla heittäytyi hankalaksi toimitusten kanssa, niin päätettiin tilata saksasta muksulle fillari. Tilattiin KUbikes 20 Custom-9. Menee kahdelle tytölle peräjälkeen. Kerron sitten kokemuksia enemmän, kun fillari saapuu. Nopeasti ainakin vastailivat sähköposteihin. Toimitus Suomeen onnistuu, hinta noin 30€. Pyörän maksu etukäteen tilille oli ainut maksuvaihtoehto.
http://kubikes.de
Fillaroinnut on aloitettu pienimmällä Pukyn potkupyörällä, myös seuraava koko on ollut molemmilla ajossa. Molemmat tytöt ovat oppineet tavalliseen polkupyörään ilman apupyöriä. Käytössä on olleet Islan 14" ja 16". Nuorempi oppi 3v vanhana viime keväänä ajamaan 14" Islaa. Hyvillä vehkeillä lapsetkin nauttii fillaroinnista!
Kesäkeli
09.03.2015, 22.29
On siinä hyvätkin puolensa, kun Isla-toimitukset loppuivat. Lisää markkinarakoa muille firmoille. Hetken näytti, että tilalle ei löydy oikein mitään, mutta tarjonta tuntuu kasvavan jatkuvasti. Useimmat kilpailevat mallit ovat hieman edullisempaan hintaryhmään suunnattuja, mikä nyt ei ole yksin huono asia, melko arvokkaitahan nuo islapyörät onkin olleet.
Islabikeihin olen eniten kaivannut napadynamoa ja kiinteitä valoja, kun kerran tieliikennekäyttöön tuleville pyörille on tarve - on sitten valot aina mukana, eikä niitä toisaalta tarvitse irrotella, kun pyörän jättää koulun pihaan. Valot saa kyllä jälkikäteenkin lisätyksi, mutta napadynamo on vaikeampi. Ei noita ole monella muullakaan merkillä ollut. Ainakin Woomilta ja Cubelta kuitenkin löytyy.
Ulkorengas
10.03.2015, 06.32
Stevensilläkin on napadynamomalli 24" pyörästä. Sama pyörä riisuttuna painaa 11,2 kg ja varusteltuna (lokarit, tarakka, jalka, napadynamo + valot) 13,5 kg. Tuo on vuoden 2014 malli, uudessa on hiukan erilainen runko ja 0,2 kg enemmän painoa. Varusteet painaa siis 2,3 kg. Veikkaan, että lokarit painaa 0,4 kg, tarakka 0,7 kg, jalka 0,4 kg ja dynamo valoineen 0,8 kg.
Yksi vaihtoehto olisi hankkia ylimääräinen kiekko ilman dynamoa eteen kesäksi, kustannus lienee 30-50 euron suuruusluokkaa. Mutta pyörästä on olemassa 10 kilon versiokin (sama runko, mutta alumiinihaarukka teräksisen tilalla, ilman turhaa etuvaihtajaa sekä eroa on muutamassa muussakin yksityiskohdassa) ja se ledilampulla + muilla varusteilla painaisi vajaat 12 kg. Kun hinta ei juurikaan nouse valmiiksi varusteltua mallia korkeammaksi, tulee napadynamon järkevyyttä mietittyä toiseenkin kertaan etenkin kun tuollaisen valoteho on kysymysmerkki. Itsellä on kokemusta vain yhdestä ja sillä ei pimeässä näe ajaa.
Paljonkohan painoa tulee lisää, kun 32 hampaisen eturattaan tilalle laitetaan 42-34-24 rattaat + Tourneyn vaihtaja vipuineen?
Stevensilläkin on napadynamomalli 24" pyörästä. Sama pyörä riisuttuna painaa 11,2 kg ja varusteltuna (lokarit, tarakka, jalka, napadynamo + valot) 13,5 kg. Tuo on vuoden 2014 malli, uudessa on hiukan erilainen runko ja 0,2 kg enemmän painoa. Varusteet painaa siis 2,3 kg. Veikkaan, että lokarit painaa 0,4 kg, tarakka 0,7 kg, jalka 0,4 kg ja dynamo valoineen 0,8 kg.
Yksi vaihtoehto olisi hankkia ylimääräinen kiekko ilman dynamoa eteen kesäksi, kustannus lienee 30-50 euron suuruusluokkaa. Mutta pyörästä on olemassa 10 kilon versiokin (sama runko, mutta alumiinihaarukka teräksisen tilalla, ilman turhaa etuvaihtajaa sekä eroa on muutamassa muussakin yksityiskohdassa) ja se ledilampulla + muilla varusteilla painaisi vajaat 12 kg. Kun hinta ei juurikaan nouse valmiiksi varusteltua mallia korkeammaksi, tulee napadynamon järkevyyttä mietittyä toiseenkin kertaan etenkin kun tuollaisen valoteho on kysymysmerkki. Itsellä on kokemusta vain yhdestä ja sillä ei pimeässä näe ajaa.
Paljonkohan painoa tulee lisää, kun 32 hampaisen eturattaan tilalle laitetaan 42-34-24 rattaat + Tourneyn vaihtaja vipuineen?
Ajaako lapsi jossain pilkkopimeillä osuuksilla? Meillä on kyllä ihan pikkuset ledit riittäneet lapsille. Tarkoitus on pääasiassa kai, että lapsi nähdään liikenteessä, kuin että lapsi näkee ajaa (meidän lapset siis näkevät ajaa, kun ajavat valaistuja kelvejä pitkin kouluun/kavereille). Toki, jos jossain taajaman ulkopuolella ajaa syksyllä/talvella, niin sitten.
Kai se etuvaihtaja + pari ratasta tekee sen 300-400g. Kolme eturatasta 24" lasten pyörässä on aivan turha.
Poika täyttää toukokuussa 2v ja ajattelin hankkia kesäksi potkupyörän. Tämä kaveri on sen verran rämäpää, että jarrullinen versio alusta alkaen tuntuisi paremmalta vaihtoehdolta.
Pukyn jarrullista versiota olen miettinyt mutta olisko vielä muita vaihtoehtoja. Haifaivin Early Rider näyttää hienolta mutta ei ole jarrua... Bulls Tokee Runneria en ole löytänyt mistään järkevään hintaan, kun postikulut ovat luokkaa järkyttäviä.
Onko muita hyväksi todettuja pyöriä?
Koosta. Kaveri oli viime mittauksessa suunnilleen 85cm parisen kuukautta sitten. Eiköhän kaveri ole toukokuussa luokkaa 87cm. Inseamia en ole mitannut. Voikohan Pukyn LR 1 L olla kuitenkin liian iso alkuun? Jossain sitä suositellaan alkaen 90cm/2.5v alkaen.
Tapahtui kuitenkin niin, että pienin jarruton Puky lähti tilaukseen. Pojan inseam on luokkaa 32cm, niin kaikki jarrulliset vaikuttivat aavistuksen isoilta. Aattelin, että parempi olla varmasti sopivan kokoinen kuin mahdollisesti liian iso. Ettei mene tuleva kesä hukkaan. Ensi vuonna voidaan keksiä muuta jos tämä on liian mopo.
Kesäkeli
10.03.2015, 09.09
Ajaako lapsi jossain pilkkopimeillä osuuksilla? Meillä on kyllä ihan pikkuset ledit riittäneet lapsille. Tarkoitus on pääasiassa kai, että lapsi nähdään liikenteessä, kuin että lapsi näkee ajaa (meidän lapset siis näkevät ajaa, kun ajavat valaistuja kelvejä pitkin kouluun/kavereille). Toki, jos jossain taajaman ulkopuolella ajaa syksyllä/talvella, niin sitten.
Ajattelisin asian niin, että tärkeintä on, että aina on jonkinlaiset, toimivat valot mukana, jotta tulee nähdyksi. Jos tarvitsee lisää valoa, voi käyttää lisänä toista valaisinta. Myös meillä ajavat vain valaistuja teitä, joten ei siellä oman näkemisen vuoksi hirveästi lisävaloa tarvitse. Kyllä napadynamoihin käsittääkseni saa aika tehokkaitakin valaisimia, vakiona sellaisia ei toki tule.
Stevensilläkin on napadynamomalli 24" pyörästä. Sama pyörä riisuttuna painaa 11,2 kg ja varusteltuna (lokarit, tarakka, jalka, napadynamo + valot) 13,5 kg. Tuo on vuoden 2014 malli, uudessa on hiukan erilainen runko ja 0,2 kg enemmän painoa. Varusteet painaa siis 2,3 kg. Veikkaan, että lokarit painaa 0,4 kg, tarakka 0,7 kg, jalka 0,4 kg ja dynamo valoineen 0,8 kg.
24-tuumaisessa (kuskin koko > 130 cm) Woom 5:ssä varustelu nostaa painoa speksien mukaan 1,1 kg (9,9 vs. 11,0 kg). Varustellun mallin todelliseksi painoksihan totesin 12 kiloa, joka vaikuttaisi edelleen hyvin kilpailukykyiseltä. Haarukka on terästä.
Woomeistahan on myös Supra-versioita, jotka ovat hieman kalliimpia, mutta vielä reilusti kevyempiä. Esim. Woom 5 Supra 8,2 kg. Islalta verrokkina voisi olla Beinn 26 small, 9,5 kg. Vaikka luvuissa olisi kaunisteluakin, niin ero on melkoinen.
http://www.woombikes.com/collections/frontpage/products/woom-5-supra-24-ab-130cm-8-2kg
http://www.islabikes.co.uk/usercontent/doc/685/beinn26_small.pdf
Tai Woom 4 Supra vs. Beinn 24, 7,7 kg vs. 8,2 kg.
Woomit maksavat 499 € + postit 15 €, Islat 399 £ (= 555 €) + varmasti korkeammat toimituskulut, jos tuommoisen jotenkin saa ylipäänsä hankituksi.
Ajattelisin asian niin, että tärkeintä on, että aina on jonkinlaiset, toimivat valot mukana, jotta tulee nähdyksi. Jos tarvitsee lisää valoa, voi käyttää lisänä toista valaisinta. Myös meillä ajavat vain valaistuja teitä, joten ei siellä oman näkemisen vuoksi hirveästi lisävaloa tarvitse. Kyllä napadynamoihin käsittääkseni saa aika tehokkaitakin valaisimia, vakiona sellaisia ei toki tule.
Meillä on tota vastaavat valot olleet lasten pyörissä kiinni useat talvet. http://www.bikester.fi/tarjoukset/pyorailytarvikkeet/362343.html
Patterit riittää hyvin ja eivät ole tosiaan varkaillekaan kelvanneet...
Tuostapa näkee, mikä mahtaa olla "in". 😊 Lisäksi selvinnee, mikä pyörä kuuluu pojan ja mikä tytön kaverille - käy ilmi myös siitä riippuuko tangossa kypärä vai ei.
Ei taidakaan kuvan lähetys onnistua...
Pistin tilaten ton 20" mallin. Saas kattoo kun tulee.
Laitas rapsaa tänne miltä vaikuttaa kunhan tulee... Kiinnostaa tuo isompi malli kunhan tulee ajankohtaiseksi
Kesäkeli
10.03.2015, 14.34
Meillä on tota vastaavat valot olleet lasten pyörissä kiinni useat talvet. http://www.bikester.fi/tarjoukset/pyorailytarvikkeet/362343.html
Patterit riittää hyvin ja eivät ole tosiaan varkaillekaan kelvanneet...
Saman firman pienemmät mallit ovat toimineet meilläkin hyvin. Ottavat kyllä aina irti tangosta, kun pyörä pistetään parkkiin.
Ulkorengas
10.03.2015, 17.15
Meillä tosiaan on polkuja ilman katuvaloja, joten näkyminen ei riitä, jotain pitää myös nähdä. Ja kun viimeksi isä ajoi Fenixin bt20:llä ja tyttö himmeällä dynamolampulla, alkoi pyöräilyn hohto himmetä tyttären lisäksi isälläkin. Kun valaistullakin tiellä näen huonolla valaisimella tien kuopat ja halkeamat huonosti, ajaminen ei ole mukavaa. Joten kun lapsille ollaan hankkivinaan kunnon pyöriä, rajaa en tässä linjauksessa vedä valaisimen kohdalle.
Napadynamon puolesta puhuu valojen mukana oleminen ja se, että takavalo on päällä kun etuvalokin on. Toisaalta ehkä on olemassa valaisinpaketti, johon saa samasta akusta sähköt eteen ja taakse ja valot on kiinteästi pyörään kiinni. Tai sitten on kohtuu helppo rakentaa sellainen.
Stevensin malleista puhuttaessa napadynamomalli on satasen kalliimpi kuin muilta ominaisuuksiltaan parempi riisuttu versio, joten hiukan yli satasen varustelulla on mahdollisuus huomattavasti parempaan kokonaisuuteen. Kolmen eturattaan korvaaminen yhdellä sopivalla ei sekään ole ilmaista, joten todellisuudessa Tour-mallin hinnaksi tulisi yli 500 €.
Cuben malleissa pitäisi vaihtaa lisäksi joustokeula jäykkään, jotta perusta olisi kelvollinen. Woom 5 city saattaisi olla kilpailukykyinen sellaisenaan. Siitä vain annetaan valitettavan vähän tietoja. Edes kuvaa ei ole.
Meillä harvat pimeälenkit on hoituneet näillä:
http://www.lightmalls.com/ultrafire-502b-cree-xml-u2-1300-lumen-5-mode-led-flashlight-1-18650
http://www.dx.com/p/universal-bicycle-flashlight-lamp-nylon-velcro-clip-mount-holder-black-2-pcs-252680#.VP8PieErLm4
Ja akuksi jotain hyviä kennoja vaikka akkulasta:
http://www.akkula.fi/epages/vilkas02.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20110228-11092-27846-1/Products/13295
Noilla nyt pärjää, mutta tietty pitää aina muistaa ottaa lamppu pois tangosta.
Pojalle saapui tänään http://www.bike-discount.de/en/buy/cube-kid-240-sl-action-team-240479/wg_id-131. Näyttäis olevan innoa täynnä.
^Hieno. Uus versio näköjään tullut.
"Jousto"-keula painoi rouheat 2,2 kiloa.
Tilasin Radonin levyjarrulle tarkoitettu cc-keulan (http://www.bike-discount.de/de/kaufen/radon-carbongabel-1-1-8-fuer-disc-83031) tuon tilalle. Veikkaisin, että kaulaputken lyhennyksen jälkeen painoa säästyi enemmän kuin 1,5 kiloa.
Internet-haku kung-fu taitoni ovat heikot. Ongelma: Trail gator, mistä?
Ei meinaa löytyä, varsinkaan käytettynä, moista kapistusta. Osaako arvon palstalaiset osoittaa oikeaan suuntaan? Mielellään mahd halvalla (käytettynä?) ja pääkaupunkiseudulta.
Kävin hakemassa pojalle spessun hot rockin 20 tuumaisena. Sellaisen mallin missä on bmx-tyylinen ohjaustanko ja ei joustokeulaa eikä vaihteita.
Tuntuu kevyeltä ja poika tykkää. Noilla junnujen joustokeuloilla ei ole mun mielestä mitään virkaa.
Cube 200 Teamline 2015 hankittu. Nyt kysymys: millaista lukkoa suositellaan? Millainen U-lukko tämän kokoisiin pyöriin sopii. En jaksa lähteä kauppoihin kiertelemään joten tilaan Bike-Discountista. Voisiko joku suositella?
^ Ehkäpä Abus U-mini ja ketju tai vaijeri kaveriksi.
^noissa ei tule telinettä mukana?
Kubikes tilattu, kiitos vinkistä. Vaikutti asialliselta kauppiaalta ja fillarit Islabiken tyyppisiä kevyitä ja laadukkaita.
Selvisikö sinulle minkä kokoiselle kuskille KUbikes 20 sopii? Firman sivuilta (http://kubikes.de/20-zoll.html) en ymmärtänyt muuta kuin viidestä vuodesta eteenpäin. Kerro myös ihmeessä kokemuksista kunhan saatte pyörän käyttöön!
^^ Ei tule. Runkolaukulla hoidettu.
Kesäkeli
16.03.2015, 11.43
Cuben malleissa pitäisi vaihtaa lisäksi joustokeula jäykkään, jotta perusta olisi kelvollinen.
Tuon takia jäi meilläkin Cube ostamatta.
Woom 5 city saattaisi olla kilpailukykyinen sellaisenaan. Siitä vain annetaan valitettavan vähän tietoja. Edes kuvaa ei ole.
Elä muuta viserrä. Kaiken kukkuraksi englanninkielisillä sivuilla on USA:n mallit, ainakin nämä City-versiot puuttuvat kokonaan. Ja on vaikea ymmärtää, miksi käyttävät väärän runkokoon kuvia. Tässä otos mustasta Woom 5 citystä, uusinta versiota (renkaat vaihdettu nastallisiin). Erona nettisivujen kuvaan (oikean runkokoon lisäksi) ainakin valkoinen haarukka ja kiiltävä maalipinta.
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t31.0-8/10679617_10204446940327551_5061947345915335411_o.j pg
läskisami
17.03.2015, 06.21
verkkokauppa.com on ruvennu myymään pyöriä, valikoimassa mm. lapsille sopivia fatbikejä
http://www.verkkokauppa.com/fi/product/16976/fnmsh/S-cool-XXfat-20-fatbike
tiedä sitten onko mistään kotosini..
Laitas rapsaa tänne miltä vaikuttaa kunhan tulee... Kiinnostaa tuo isompi malli kunhan tulee ajankohtaiseksi
Ridgeback Dimension 2015 20", hyvältähän tuo vaikuttaa. Ilmoitettu paino 7,8kg vaikuttaa käsikopelolta uskottavalta ja kaikki vaikuttaa hyvältä. Ei ole juuri kokoamista näissä pikkupyörissä, stonga ja polkimet ja vaihdoin jarrujen kätisyyden euroksi. Ensiajot olivat kovasti mieluisat.
Sivulla 59 kyseltiin Meridan pyöristä:
XXL näyttää myyvän 24" Matts J24 Race mallia, jossa on alurunko, 1x8v, jäykkä keula ja painoksi on ilmoitettu 10kg. Näyttää asialliselta ja hintakin on Islaan yms verrattuna kohtuullinen.
http://www.xxl.fi/pyoraily/pyorat/lastenpyorat-212-v/merida-matts-j24-race-1x8-15-nuorten-pyora/p/1109214_1_style
http://www.xxl.fi/mam/celum/celum_assets/9011423838238_1109214_113375_jpg.jpg?1
..päätettiin tilata saksasta muksulle fillari. Tilattiin KUbikes 20 Custom-9. Kerron sitten kokemuksia enemmän, kun fillari saapuu..
Pyörä saapui noin viikossa Saksasta, postin kuriiri toi pihalle. Oli pakattu hyvin. Muuta ei tarvinnut tehdä kuin laittaa renkaat paikalleen, vaihteet ja jarrut oli säädetty toimivaksi. Jarrukahvoja ruuvailin itse vielä hiukan lähemmän tankoa, tytöllä pienet kädet.
Kuvasta näkee hyvin kokoeron Islan 16" pyörään. Saattaa olla, että on meidän tytölle (noin 115cm 6v.) vielä alkuun iso, joten jatkaa hetken nykyisellä Islalla. Tyttö täyttää kuusi vasta parin viikon päästä, joten kokemuksia todellisesta sopivuudesta vasta sen jälkeen.
http://i1358.photobucket.com/albums/q770/mltkuora/WP_20150316_025_zpswnxteqsd.jpg (http://s1358.photobucket.com/user/mltkuora/media/WP_20150316_025_zpswnxteqsd.jpg.html)
Sivulla 59 kyseltiin Meridan pyöristä:
XXL näyttää myyvän 24" Matts J24 Race mallia, jossa on alurunko, 1x8v, jäykkä keula ja painoksi on ilmoitettu 10kg. Näyttää asialliselta ja hintakin on Islaan yms verrattuna kohtuullinen.
http://www.xxl.fi/pyoraily/pyorat/lastenpyorat-212-v/merida-matts-j24-race-1x8-15-nuorten-pyora/p/1109214_1_style
Tuommoinen tuli vastaan kun tein siihen kasaus/ensihuollon. Paino vk:n matkalaukkuvaa'alla tuli mitattua mutta en enää muista sitä :D Olisko ollut jonkin verran tuon ilmoitetun 10kg päälle jalan kanssa.
Renkaat aika sileät ja jarrut voisi päivittää ainakin jarrupaloilla. Mutta oikein hyvän oloinen pyörä ilman turhia osia (etuvaihtaja, joustokeula).
Elofillari
18.03.2015, 15.55
Pojalla on Islabikes Beinn 24" ja kädensijat/gripit murenivat ekan vuoden jälkeen totaalisesti. Vinkkejä mistä uudet tilalle? Tuntuvat monet olevan liian pitkiä ja kun on ainoastaan takavaihtajan kahva (grip shift), niin pitäisi olla eri pituisetkin.
hullukoira
18.03.2015, 16.12
Viimekesänä ostin samanlaiseen pyörään, muistaakseni Foxcompista, ohuet perusgripit ja leikkasin saksilla sopivaan mittaan. Asennukseen voi käyttää hiuslakkaa. Moitteita tuli gripin karkeasta kuviosta joka kuulemma tuntuu ikävältä käteen.
Lapselle 20" fillaria ostamassa. Jalan sisämitta 55 cm.
Paikallisessa pyöräkaupassa myynnissä olisi Tähtipyörä Moxie 203, paino 12,5 kg varusteltuna hintaan 369 €. 3 vaihdetta ja jalkajarrut.
KUBikesin 20 CUSTOM-9 vertaa, laskin, että 8,3 kg samalla varustuksella (lokarit, tavarateline, soittokello extrana). Hintaa 579 € + toimituskulut (30 €?).
Olisihan tuossa KUBikesin vermeessä toki noi vaihteet hienommat ja käsijarrut, mutta oikeastaan itselläni eniten pohditutaa tuo pyörän massa. Aika hurja ero tuo yli 4 kg niin absoluuttisesti kuin prosenteissakin.
Kuinkakohan merkityksellinen tuollainen massaero sitten oikeastaan on lapsen ajaessa? Tarkoituksena on kaupunkiliikenteessä tuolla pärjätä.
http://m.evanscycles.com/products/ridgeback/dimension-boys-20-2015-kids-bike-ec101398 Tuosta saat lähes tähtipyörän hinnalla kubikesin kevyisen pyörän. Oli tyttöjenki malli... Eihän keveys autuaaksi tee, mutta antaa omien havaintojeni mukaan osviittaa pyörään puskettujen osien laadusta...
Moro.
Onko kellään kokemuksia noista xxl:n 16 tuuman white xc 160 Jr lite:stä? Hinta on houkutteleva noinkin keveään vehkeeseen. Poika (täyttää elokuussa 4) on nyt pari kesää ajellut pienimmällä jupiterilla ja ajattelin laittaa paremman pyörän seuraavaksi. Viime kesä mentiin ilman apurattaita. Kilometreistä puhuttaessa mentiin varmaan jo sataluvuilla. Kävivät nimittäin äitinsä ja pikkuveljen kanssa lähes joka päivä kävelyllä ja poika tykkäs ajella pyörällä aina kun oli mahdollisuus. Tuntuu käsittämättömältä, että se pikku jupiter painaa yhtä paljon, kuin oma 20" rungolla oleva 29. Lisäksi kaikki laakerit on todella heikkolaatuiset.
Tuo white on jo jotenkin järkevässä painoluokassa. Miten lie osien laatu? Geometriasta ei vaan saa mitään tolkkua edes kuvasta arvioimalla. Pojan mitat on pituus:106cm, jalan sisämitta: 46cm.
Toinen vaihtoehto olis cube kid 160. Sitä voisi ainakin käydä kokeilemassa suvalassa.
Selvisikö sinulle minkä kokoiselle kuskille KUbikes 20 sopii? Firman sivuilta (http://kubikes.de/20-zoll.html) en ymmärtänyt muuta kuin viidestä vuodesta eteenpäin. Kerro myös ihmeessä kokemuksista kunhan saatte pyörän käyttöön!
KUbikesin sivuilla on jokaisen pyörän kohdalla mainittu sopivuus ajajan pituudelle ja inseam minimi. Tänään on otettu fillari käyttöön ja kyllä tyttö tykkää. Meillä oli pari päivää käytössä Spessun Hot Rock. Se painoi yli 12kg. Itkua kotikorttelin ylämäissä se aiheutti. Nyt Kubikesilla ajaa ylös kevyesti. Pojalla on käytössä Isla Beinn 20" Pyörät ovat muutamaa yksityiskohtaa lukuunottamatta täysin samanlaisia.
Lapselle 20" fillaria ostamassa. Jalan sisämitta 55 cm.
Paikallisessa pyöräkaupassa myynnissä olisi Tähtipyörä Moxie 203, paino 12,5 kg varusteltuna hintaan 369 €. 3 vaihdetta ja jalkajarrut.
KUBikesin 20 CUSTOM-9 vertaa, laskin, että 8,3 kg samalla varustuksella (lokarit, tavarateline, soittokello extrana). Hintaa 579 € + toimituskulut (30 €?).
Olisihan tuossa KUBikesin vermeessä toki noi vaihteet hienommat ja käsijarrut, mutta oikeastaan itselläni eniten pohditutaa tuo pyörän massa. Aika hurja ero tuo yli 4 kg niin absoluuttisesti kuin prosenteissakin.
Kuinkakohan merkityksellinen tuollainen massaero sitten oikeastaan on lapsen ajaessa? Tarkoituksena on kaupunkiliikenteessä tuolla pärjätä.
Kun kuski päinaa 20-21kg fillarin painolla on väliä. Esim. 7kg Islalla 10km:n ajelu leikkipuistosta toiseen sujui 6v lapsen kanssa hyvin. Väitän että 12kg:n kikottimella olis jäänyt ajamatta.
Pojan uusi Cannondale street 24 Boy's ajokunnossa. Ei siitä kevyttä taida saada, mutta hyvin tuntuu kelpaavan[emoji1]
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/270bcf6e25e15133e4631f7de673691c.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/7609e3dad6ea948252d1e2ecb71782bb.jpg
Komia! Meidänkin junnun 'dale tarttis laittaa 1x10 konfiguraatioon, vaikka hyvin tosiaan kulkee vakionakin. Tosin hieman karkeamman kuvion renkaita myös huutais..
street mallissa on harmillisesti 7v kierrepakka, eli 9/10 päivitys olisi vähän kalliimpi homma.
sledgehammer
21.03.2015, 08.18
Commencal ramones 20" on osoittautunut hyväksi ostokseksi. Jätkä tykkäs ja välityskin oli just soppeli. 15km juoksulenkeillä sälli on ajellu sujuvasti tuolla mukana. RST:n keula nyt on mitä on, mutta muuten tosi jees. Tektron levaritkin toimi herkästi.
Hell_On_Wheels
21.03.2015, 15.25
Pitäisi 7v pienikokoiselle tytölle hommata 20" fillari Spessun Hotrock 16:n tilalle. Olen rajannut vaihtoehdot KUBikes 20 Customiin, Islabike Beinn 20 Smalliin (saan hommattua sen engl. kaverin kautta) ja Frogin 52:een.
Ne, jotka ovat KUBikesin hankkineet, voitteko kertoa, että kuinka paljon tuo KUBikesin 20" painaa oikeasti - valmistajan sivuillahan painot on oikein lupaavia.
Entä ero Islan Beinn 20:iin? Islan sivuilla puhutaan 7,84 kilosta, mutta pari vuotta vanha versio Beinnistä painoi 8,79kg. Jotenkin tuntuu vaikealta uskoa, että pienillä osapäivityksillä olivat ottaneet kilon pois painosta.
Kävin pe punnitsemassa Frog 52:n liikkeessä ja se oli lokarien kanssa 9,5kg. Eli ei mikään keijukainen enää.
Entä millaiset kokemukset Islan Sram-kiertokahvasta - onko se kevyt kääntää vai olisiko rapidfire-vipu parempi ratkaisu?
KUbikesin sivuilla on jokaisen pyörän kohdalla mainittu sopivuus ajajan pituudelle ja inseam minimi.
Ei löytynyt aiemmin linkkaamaltani sivulta (http://kubikes.de/20-zoll.html), mutta näköjään verkkokaupasta (http://www.kubikes.de/kubikes_shop/Bikes/20er/) tosiaan löytyi alarajaksi pituudelle 110cm ja inseamille 50cm.
Osaisiko joku enemmän saksaa osaava ja/tai pyöristä tietävä kommentoida mitä noissa KUbikes 20 -malleista käytännössä on erona? Viimeisimmässä ilmeisesti ei vaihteita, mutta ajattelin että niihinkin voisi pikkuhiljaa totutella. Hintaeroa Basic-8:lla ja Custom-9:llä on kuitenkin vain satanen, mutta painossa eroa kilo. Entä oletteko ottaneet jotain lisävarusteita?
Erona Basicissa on, että fillaria ei pysty muokkaamaan, poislukien väri ja keulan merkki. Nimen yhteydessä oleva numero kertoo myös vaihteiden lukumäärän. Customissa pystyy valitsemaan useammasta vaihtoehdosta (hiilikuituinen satulatolppa, kevyempi satula,vaihtajan grippari vai triggeri, polkimet, takapakka yms.) Eli saa pyörästä juuri sellaisen kuin haluaa ja tämä tietty vaikuttaa myös painoon ja lopulliseen hintaan.
Mitään lisävarusteita en ottanut, pyörää toki customoitiin tilauksen yhteydessä meidän käyttöön sopivaksi, kun kerran oli mahdollista. Biltemasta saa lokarit jos jostain syystä halutaan asentaa. Yllätyksenä paketttiin oli laitettu juomapullo ja nallekarkkeja saksalaiseen tapaan. :)
Entä millaiset kokemukset Islan Sram-kiertokahvasta - onko se kevyt kääntää vai olisiko rapidfire-vipu parempi ratkaisu?
Rapidfire-vivuissa ongelmana on kevyemmälle vaihtaminen. Onhan se periaatteessa kevyt käyttää, mutta vivun liikerata on aivan liian pitkä lapsen käsille. Grippari voi olla vähän jäykkä uutena, mutta notkistuu todella nopeasti.
Pitäisi 7v pienikokoiselle tytölle hommata 20" fillari Spessun Hotrock 16:n tilalle. Olen rajannut vaihtoehdot KUBikes 20 Customiin, Islabike Beinn 20 Smalliin (saan hommattua sen engl. kaverin kautta) ja Frogin 52:een.
Ne, jotka ovat KUBikesin hankkineet, voitteko kertoa, että kuinka paljon tuo KUBikesin 20" painaa oikeasti - valmistajan sivuillahan painot on oikein lupaavia.
Entä ero Islan Beinn 20:iin? Islan sivuilla puhutaan 7,84 kilosta, mutta pari vuotta vanha versio Beinnistä painoi 8,79kg. Jotenkin tuntuu vaikealta uskoa, että pienillä osapäivityksillä olivat ottaneet kilon pois painosta.
Kävin pe punnitsemassa Frog 52:n liikkeessä ja se oli lokarien kanssa 9,5kg. Eli ei mikään keijukainen enää.
Entä millaiset kokemukset Islan Sram-kiertokahvasta - onko se kevyt kääntää vai olisiko rapidfire-vipu parempi ratkaisu?
Perus KUbike 20"+lokarit ja seisontatuki 8.81kg.
Pakko nyt kysellä vielä: miten olette ratkoneet lukitusongelman näissä lasten pyörissä? isommilla lapsilla ei varmaan niin iso ongelma mutta jotenkin en usko että u-lukko olisi kovin käytännöllinen ekaluokkalaisella. joku kryptonite spiraali sitten kai hankittava ja pidettävä sormet ristissä. runkolukkokaan ei taida sopia, on sen verran ahdas tuosta takajarrun kohdalta.
runkolukkokaan ei taida sopia, on sen verran ahdas tuosta takajarrun kohdalta.
Runkolukko, Trelock RS300 esim asentui ongelmitta 20" pyörään ja joku vastaava aiemmin 16" pyörään.
Meillä on ollut ihan halpis spiraalinumerolukko. Jos sen pyörän joku oikeasti haluaa viedä, silloin on aika sama, mikä lukko siinä on. Mikä tahansa lukko käytettynä kuitenkin estää sen, että joku vaan ottaa fillarin alleen ja lähtee sillä ajamaan.
Lähikoulun pihalla katoin fillareita kerran. Kolmasosa ei ollut edes lukossa, lopuissamrunkolukkoja ja paljon näitä kahden euron vaijerilukkoja.
sledgehammer
25.03.2015, 10.51
Vakuutusyhtiölle riittää, että oli lukittu. Lukon mallilla ei oo merkitystä. Juridinen puoli tulee kuntoon, kun varas ei voi vain ottaa ja ajaa. Meidän juniorilla käytössä on U-lukko ja ei se sen käytöstä ole ainakaan valittanut. Lukko on kulkenut repussa ekasta luokasta lähtien.
Meillä on runkolukot koulumatkapyörissä, paitsi nuorimmalla kun siihen ei millään sopinut. Hänellä on vaijerilukko (avaimella), joka kulkee juomapullotelineessä olevassa purkissa. Numerolukko on siitä ikävä, että joku kuitenkin saa selville koodinumeron ja sitten se on täysin hyödytön.
Kesäkeli
25.03.2015, 11.14
Kevyt U-lukko. Yli 1,5 kilon lukkoa eivät suostu käyttämään, minkä hyvin ymmärrän. Alle kilon lukko on vielä suhteellisen kevyt kantaa ja käsitellä.
U-lukkojen ongelma on siinä, että ne pystyy unohtamaan helposti. Meilläkin käytettiin ennen U-lukkoja, mutta kun muutaman kerran jäi koulupäivän jälkeen repussa ollut lukko kotiin ja pyörä oli sitten lukitsematta jossakin kaupan tai kirjaston edessä niin hommasin runkolukot. Täällä maalla kun ei pyörää tarvitse aina lukita johonkin kiinteään, niin helpompi oli vaihtaa lukon tyyppiä, kuin saada lapset oppimaan lukon mukana kuljettaminen.
Tuollaista (https://www.bike-components.de/de/Trelock/Buegelschloss-LL-400-Lock-Luggage-p22606/) aloin harkitsemaan kun siinä hoituisi satunnainen tarakan tarvekin samalla.
^Tuo voisi olla hyvä. Kiito kaikille kommenteista. Runkolukko olisi kyllä ensisijainen vaihtoehto, sen jälkeen spiraali avaimella. Täytyy käydä pyöräliikkeessä katsomassa jos joku malli sopisi vaikka ahtaalta näyttää:
http://images.internetstores.de/products/357958/01/6986/Cube+Kid+200+Team_05[1000x700].jpg?forceSize=true&forceAspectRatio=true
Meillä on runkolukot koulumatkapyörissä, paitsi nuorimmalla kun siihen ei millään sopinut. Hänellä on vaijerilukko (avaimella), joka kulkee juomapullotelineessä olevassa purkissa. Numerolukko on siitä ikävä, että joku kuitenkin saa selville koodinumeron ja sitten se on täysin hyödytön.
Numerolukossa sen numeron voi kyllä vaihtaa muutamassa sekunnissa... Meillä just vaihdettiin varuiksi. Avainlukoissa se avain kuitenkin hukkuu/unohtuu jonnekin.
Avainlukoissa se avain kuitenkin hukkuu/unohtuu jonnekin.
Meillä pyörän avain kulkee samassa nipussa jolloin tulee myös varmistettua, että ulos mennessä on kotiavainkin mukana. Kotiavaimesta on pidetty sen verran kova luento, että en usko niiden hukkuvan. Lupasin, että kotiavaimen kun hukkaa, niin lukkojen sarjoitus rahoitetaan myymällä syyllisen pyörä. Hyvin on avaimet pysyneet tallessa.
Ihan validi pointti. Tosin meillä on vähän luvattoman usein jäänyt fillarit yöksi lukitsemattta, vaikka kuinka koetan koko ajan asiasta muistuttaa. Ja kouluun lähdetään ilman kotiavaimia... Tällaisessa tapauksessa jää muuten fillari lukitsematta koulussakin.
Meillä on joskus poika seissyt toista tuntia ulkona pakkasessa odottamassa, että joku tulee kotiin, kun avaimet on kotona... Eikä tämäkään ole opettanut avaimien tärkeyttä :)
Elofillari
25.03.2015, 13.42
Meillä on kerran rälläkällä vedetty yksi spiraalilukko auki, kun molemmat avaimet sattuivat häviämään lyhyen ajan sisällä. Onneksi ei ollut kovin kallis lukko, niin ei niin paljoa harmittanut. Helpompi myös kuin runkolukon kanssa.
Kun teräsrunkoprojekti ei oikein ole edennyt, niin kävin perjantaina hakemassa XXL:stä Meridan 24 tuumaisilla kiekoilla olevan pyörän. Siellä oli joku "Lite"-malli joka sekin painoi 12,2 kiloa ja sitten tavallinen, joka painoi 13,9. Ostin tuon jälkimmäisen koska oikeastaan ainoa mitä tarvitsen siitä oli runko.
Nyt olisi pyörä laitettu ajokuntoon. Alkuperäistä runko ja Tektron jarrut, joita käytetään nyt Avidin FR-5 kahvoilla. Vaihteet ovat 1x9 : X0 grippari ja medium X9 vaihtaja, pakka 12-36 ja edessä On-Onen 30-piikkinen Ringmaster. Ketjut ovat ikiluotettavat Campan Record 9:t. Keula Radonin kuituinen krossarin keula, tanko KCNC Dark Side ja stemmi KCNC Fly Ride. Takanapa X9, etunapa Nukeproof ja kehät NS Bikes trailmaster.
Kivasti putosi paino kun nyt vaaka pysähtyi 10,15 kiloon. Satula, satulatolppa ja polkimet menevät vielä vaihtoon, joten eiköhän sitten päästä alle 10 kilon. Sisuritkin voisi vaihtaa keveämmiksi tai kokeilla saisiko Gorilla-teipillä tehtyä tubeless-konversion. Vaijerin kuorista tulee lisäpainoa, kun kaikki on vedetty täyspitkänä. Noista en kuitenkaan luovu, koska muuten tulee kurakelillä ongelmia.
https://lh5.googleusercontent.com/-4lhPKuEvc10/VRgsrSXPgqI/AAAAAAAAAb0/sIjS7zvDWJE/s912/20150329_193108.jpg
Koulumatkoja varten pyörässä on SKS:n irrotettavat lokasuojat.
Tank Driver
29.03.2015, 20.54
Nyt on kaikki tykkäyksen ainekset kasassa!
Ulkorengas
30.03.2015, 08.45
XXL:n sivujen mukaan pyörä painaa vakiona 13,1 kg, joten 0,8 kg on liioittelua. Mahtaako Meridan linja olla johdonmukainen, kun kevyempi race-malli ilmoitetaan tasan 10 kiloiseksi eli onkohan todellisuus sen kohdalla lähempänä 11 kiloa?
XXL:n sivujen mukaan pyörä painaa vakiona 13,1 kg, joten 0,8 kg on liioittelua. Mahtaako Meridan linja olla johdonmukainen, kun kevyempi race-malli ilmoitetaan tasan 10 kiloiseksi eli onkohan todellisuus sen kohdalla lähempänä 11 kiloa?
Ostopäätöstä tehdessä molemmat pyörät punnittiin Tammiston XXL:ssä huollosta lainatulla Park Toolin vaa'alla. Race-mallia ei silloin ollut hyllyssä joten siitä en saanut painoa vertailuun. Joku muu voisi tehdä toivioretken ja käydä hakemassa todellisen painon. Minä en enää viitsi kun meidän osalta homma on nyt loppuun käsitelty.
XXL:n sivujen mukaan pyörä painaa vakiona 13,1 kg, joten 0,8 kg on liioittelua. Mahtaako Meridan linja olla johdonmukainen, kun kevyempi race-malli ilmoitetaan tasan 10 kiloiseksi eli onkohan todellisuus sen kohdalla lähempänä 11 kiloa?
Suhteellisen tarkaksi koettu kalavaaka antaa Race-mallille painoksi 10,69 kg. Eli hieman on pyöristetty väärään suuntaan.
Harrastelija77
30.03.2015, 18.42
Ridgeback Dimension 2015 20", hyvältähän tuo vaikuttaa. Ilmoitettu paino 7,8kg vaikuttaa käsikopelolta uskottavalta ja kaikki vaikuttaa hyvältä. Ei ole juuri kokoamista näissä pikkupyörissä, stonga ja polkimet ja vaihdoin jarrujen kätisyyden euroksi. Ensiajot olivat kovasti mieluisat.
Ridgeback Dimension 2015 20" kiinnostaisi, mutta en oikein löytänyt mitään mittasuosituksia. Minkä kokoinen kaveri teillä on ja onko koon puolesta passeli? Meillä pojan inseam 55cm ja pituus noin 121 cm. Toinen kysymys: onko jarrukahvat kevyet pienille käsille käyttää. Aika kriittinen ominaisuus.
Geometry
Frame Size20 in wheel
1. BB Drop20 mm
2. Chainstay375 mm
3. Head Angle72°
4. Headtube110 mm
5. Seat Angle73°
6. Seat Tube275 mm
7. Standover546 mm
8. Top Tube435 mm
9. Wheelbase859 mm
Noin tarkat mitat löytyy 20" pyörästä. Kannattaa kattoa että standover riittää. Yleensä ottaen on 20" pyörä tuollaiselle yli 120cm juuri sopiva.
Meillä tyttö alkaa olla 135 kohta ja 20" nopsa auttamatta pieni. Tilasin viime viikolla tuon 24" version. Kovasti malttamattomana kyselee, että missä on pyörä tulossa:)
Bonarirahathan pitää heti laittaa fillariin, tällä kertaa ei kuitenkaan omaan. Pikkuneidille pitää saada ensimmäinen polkupyörä ja käyn pientä vääntöä mielessäni KUbikesin (http://www.kubikes.de/kubikes_shop/Bikes/16er/?XTCsid=4773a6df92a23694a0fd8c9d721c97bd) ja Woomin (http://www.woombikes.com/collections/frontpage/products/2) välillä. Laatupelejä uskoisin molempien olevan, mutta muutama asia pitää vielä selvittää.
Woomiin (14") ei ole enää lokasuojia suoraan saatavilla myyjältä, mitäs porukka on heittänyt noihin pieniin pyöriin (14" & 16") alle? Prinsessan vaattet eivät saa kuulemma olla koko ajan likaiset :) Lisäksi tyttö kärttää jostain syystä pyörään appareita alle, vaikka uskoisin pyöräilyn lähtevän hyvin liikkeelle ilmankin. Nyt alla on Islan Rothan ja sillä mennään jo kohtuullisen varmasti. Eikö noihin voi jostain lainata apupyörät hetkeksi, jos ne nyt on pakko jostain kaivaa siihen? Appareiden anatomia ja kiinnityset ovat mulle tuntematon kenttä. Yritän kyllä myydä sen ilman appareita ja heti liikkeelle-periaatteella. Tyttö on aika pienikokoinen ikäisekseen, inseam 41 cm, joten Frogit yms putoaa sen vuoksi pois.
Ajattelin, että ihan häpeämättömästi mainostan täällä, että Fillari-lehden torilla on sininen Beinn 20S myynnissä. Piiloudun nyt kellariin odottamaan moderaattorien kivisadetta.
Ridgeback Dimension 2015 20" kiinnostaisi, mutta en oikein löytänyt mitään mittasuosituksia. Minkä kokoinen kaveri teillä on ja onko koon puolesta passeli? Meillä pojan inseam 55cm ja pituus noin 121 cm. Toinen kysymys: onko jarrukahvat kevyet pienille käsille käyttää. Aika kriittinen ominaisuus.
Kaveri on (muistaakseni) 115cm pitkä, josta jalat muodostavat huomattavasti isäänsä suuremman osan, eli semmoinen säihkysääri tulossa. Satula on toki lähes minimissä. Jarrut ja vaihteet eivät ole hankaluuksia aiheuttaneet, kuulemma just hyvät. Tyytyväinen käyttäjä, eikä isiä ole sen koommin vaivattu.
noniinno
31.03.2015, 17.38
Kaveri on (muistaakseni) 115cm pitkä, josta jalat muodostavat huomattavasti isäänsä suuremman osan
No eipä iskä taida sitten kovin pitkä olla😁
http://koti.kapsi.fi/~thv/jakoja/kubikes_20_custom-9_1200x900.jpg
Päädyin sitten kubikesiin, ja se tuli eilen. Pyörä itsessään vaikuttaa hyvältä, tänään tarkoitus lähteä koeajolle. Henkilövaa'alla punnittuna kuvan kokoonpano 7,5 kg. Sen sijaan ihan täysiä pisteitä en lisävarusteluista voi antaa. Odotin vähän, että jos tilaan lokarit, tarakan ja heijastimia, niin ne olisivat pakkausteknisiä syitä lukuunottamatta esiasennettu, mutta tulivatkin kaikki alkuperäispaketeissaan itse askarreltavaksi. Kuvasta näkyy, että lokarit kaivannevat vielä taivuttelua. Tarakkaa en saanut vielä kiinni. Takahaarukan leveys on ~150 mm, ja tarakan kiskot kaipaisivat mielestäni ~132 mm haarukan. Meneekö rikki jos vaan taivuttaa noin paljon? Jos kiskot laittaa haarukkaan kiinni sisäpuolelle, niin ketjut eivät mahdu enää pyörimään. Pitänee kysyä Kuislelta, että mikä on homman nimi. Mitään ohjeitahan noihin lisävarusteisiin ei myöskään tullut.
Kesäkeli
03.04.2015, 12.19
http://koti.kapsi.fi/~thv/jakoja/kubikes_20_custom-9_1200x900.jpg
Päädyin sitten kubikesiin, ja se tuli eilen. Pyörä itsessään vaikuttaa hyvältä, tänään tarkoitus lähteä koeajolle. Henkilövaa'alla punnittuna kuvan kokoonpano 7,5 kg. Sen sijaan ihan täysiä pisteitä en lisävarusteluista voi antaa. Odotin vähän, että jos tilaan lokarit, tarakan ja heijastimia, niin ne olisivat pakkausteknisiä syitä lukuunottamatta esiasennettu, mutta tulivatkin kaikki alkuperäispaketeissaan itse askarreltavaksi. Kuvasta näkyy, että lokarit kaivannevat vielä taivuttelua. Tarakkaa en saanut vielä kiinni. Takahaarukan leveys on ~150 mm, ja tarakan kiskot kaipaisivat mielestäni ~132 mm haarukan. Meneekö rikki jos vaan taivuttaa noin paljon? Jos kiskot laittaa haarukkaan kiinni sisäpuolelle, niin ketjut eivät mahdu enää pyörimään. Pitänee kysyä Kuislelta, että mikä on homman nimi. Mitään ohjeitahan noihin lisävarusteisiin ei myöskään tullut.
Lokarit näyttää vähän siltä, että ne on tarkoitettu isommalle pyöräkoolle. Mutta voipi olla, että sopivia ei ole tarjolla, jos ei erikseen teetä, eikä pieni valmistaja varmasti teetä, ja kyllä nuo varmaan ihan hyvin noinkin toimivat.
Millaiset ne tarakan kiskot on?
Woomissakin pääsi sen verran askartelemaan, että olivat unohtaneet laittaa napadynamon johdon liitospalikan (sen, jolla johto liitetään dynamoon) paikalleen. Palikka tuli kyllä postissa heti kun huomautin, eikä asennuskaan onneksi paljon päänvaivaa tuottanut. Muuten pyörä oli valmiiksi kasattu, mutta toisaalta pyörä myytiinkin täysillä varusteilla, kyse ei ollut lisävarusteista.
Niin joo ja hyvältä näyttää!
Hell_On_Wheels
03.04.2015, 20.01
Hienolta näyttää! Onko tuo 20" malli?
Itse päädyin Islabikesin Beinn 20 Smalliin, josta laitoin tänään tilauspyynnön englantilaiselle kaverilleni.
Ehkä 24:ksi sitten parin vuoden päästä Kubikes...
Odotin vähän, että jos tilaan lokarit, tarakan ja heijastimia, niin ne olisivat pakkausteknisiä syitä lukuunottamatta esiasennettu, mutta tulivatkin kaikki alkuperäispaketeissaan itse askarreltavaksi. Kuvasta näkyy, että lokarit kaivannevat vielä taivuttelua. Tarakkaa en saanut vielä kiinni. Takahaarukan leveys on ~150 mm, ja tarakan kiskot kaipaisivat mielestäni ~132 mm haarukan. Meneekö rikki jos vaan taivuttaa noin paljon? Jos kiskot laittaa haarukkaan kiinni sisäpuolelle, niin ketjut eivät mahdu enää pyörimään.
Laitoin eilen Kuislelle sähköpostia ja nopeasti tuli heti aamusta vastaus. Käski vaan taivuttaa sitä tarakkaa. Sinänsä jees, että vastasi ainakin nopeasti.
Niin ja siis HoW:lle: On 20" malli. Kevyemmän saa kun ottaa Customin sieltä, otin itse ja vaihdoin renkaita yms. vaikka se vähän kalliimmaksi tuli.
vauhtikorjaavirheet
10.04.2015, 09.41
Nyt kun noita jalkajarruttomia muksujen fillareita löytyy helposti, niin vaateet toki kasvaa. Onkohan tarjolla jalkajarruttomia napavaihteisia? Ei ottais vaihtajan häkit osumaa ja vaihtaminen olis helpompaa, kun ei tartte ennakoida pysähtymisiä, sen kun vaihtaa lähtiessään jo paikallaan ollessaan.
Sent from my iPhone using Tapatalk
vauhtikorjaavirheet
10.04.2015, 09.53
Bonarirahathan pitää heti laittaa fillariin, tällä kertaa ei kuitenkaan omaan. Pikkuneidille pitää saada ensimmäinen polkupyörä ja käyn ...
Se apparien kärttö ei lopu välttämättä, vaikka kuinka osais ajaa. Markettien kolmipyörät ja apparivehkeet herättää suurta mielenkiintoa ja kokeiluhalua, vaikka pitäis ettiä kohta 20" konkeli.
Mun kokemus on, et lokasuojat 14" konkeleissa on tyyli vaan ei roiskekysymys. Vauhti ei riitä vippaamaan kuraa ainakaan etupyörästä eteen, joten tuskin selkäänkään. Eikä lokari suojaa varpaita. Mutta vaikeaa sanoa varmaksi, kun talouden naisväen vaatimuksesta ne lokarit on.
Muuten onkohan kukaan törmännyt napavaihteelliseen jalkajarruttomaan pieneen fillariin? Tyyliin Isla Beinn 20" small mutta napavaihteella ja pelkillä käsijarruilla hollantilaiseen tapaan.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Muuten onkohan kukaan törmännyt napavaihteelliseen jalkajarruttomaan pieneen fillariin? Tyyliin Isla Beinn 20" small mutta napavaihteella ja pelkillä käsijarruilla hollantilaiseen tapaan.
En ole varma, mutta Puky Skyride saattaa olla: http://www.puky.de/de/mod_produkte_produkt/kategorie/skyride_20_3_alu/produkt/Skyride_20_3_ALU/index.html
EDIT: On sittenkin tuplajarrut takana. (Nexus 3-Gang Rücktrittbremsnabe)
Olisiko vinkkejä erityisesti 20" pyörään sopivista lokasuojista?
Bilteman 24" malleista (http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=270006.htm&tuote=270006) veistämällä saanee viriteltyä jos ei löydy parempia valmiina.
Ihan vaan vinkkinä, Cube kid 200 fillariin istui kohtalaisen hyvin motonetin lokasuojat https://www.motonet.fi/fi/tuote/381209/Zefal-lokasuojasetti-lasten-16-ja-20-pyoriin
En ole varma, mutta Puky Skyride saattaa olla: http://www.puky.de/de/mod_produkte_produkt/kategorie/skyride_20_3_alu/produkt/Skyride_20_3_ALU/index.html
EDIT: On sittenkin tuplajarrut takana. (Nexus 3-Gang Rücktrittbremsnabe)
Kolmevaihteisesta Nexuksesta pystyy ottamaan jarrukengät pois ilman, että navan toiminta vaarantuu (jos siis rakennetta ei ole muutettu radikaalisti viimeisen kuuden vuoden aikana).
Spessukin on lähtenyt kevennetylle linjalle: http://www.specialized.com/fi/en/bikes/kids/hotrock-boys/hotrock-24-sl-boys
Näitä taisi olla jo myynnissä mutta en ole vielä nähnyt livenä. 1x9 välitykset kuitenkin ja vaihdettavilla eturattailla.
Spessukin on lähtenyt kevennetylle linjalle: http://www.specialized.com/fi/en/bikes/kids/hotrock-boys/hotrock-24-sl-boys
Painoa eivät kuitenkaan uskaltaneet kertoa.
Eipä niin, kevennetty kuiten keulan ja levyjarrujen verran, sillä pääsee varmaan jo 12kg alle helposti ja hyvällä tuurilla jo 10-11kg alkaviin painoihin.
Mountainbikeshop.fi hintana näyttää olevan 439€ ja se lienee Spessun ovh.
Menisiköhän tuommoinen spessu http://www.specialized.com/fi/en/bikes/kids/hotrock-boys/hotrock-24-sl-boys tytölle, jonka pituus on n. 130cm ja jalan sisämitta 61cm?
^Veikkaisin että menee. Meillä 130cm tyttö ajelee tällaisella.. http://www.ridgeback.co.uk/bike/Dimension-24-Purple-Metallic
Spessu sai tuomion liian poikamaisena, mutta samaan aikaan täysin musta Kubikes on suosikki :rolleyes:
Kubikesin sivuilla oli toimitusmaana ainoastaan Saksa, mutta pistin nyt kyselyä, että miten toimitus onnistuu. En edellisistä viesteistä huomannut, että olisi ollut mainintaa... Toinen suosikki on valkoinen Kaniabikes 24L, mutta siitä pitää samaten etsiä kauppias, ennen kuin onnistuu kotiuttaminen. Osiltaan en suurta eroa noissa huomannut, paitsi tuo Mezzo hieman outolintu Kubikesin vaihtajaosastolla, kaipa se toimii, siistimmän näköinen ainakin kuin shimpan tourneyt.
Ulkorengas
13.04.2015, 05.59
Stevens Kid sport SL on oma suosikkini tuon kokoiselle. Väritys on makuasia, mutta toimitus pitäisi onnistua helposti suomalaisen edustajan kautta.
Se apparien kärttö ei lopu välttämättä, vaikka kuinka osais ajaa. Markettien kolmipyörät ja apparivehkeet herättää suurta mielenkiintoa ja kokeiluhalua, vaikka pitäis ettiä kohta 20" konkeli.
Mun kokemus on, et lokasuojat 14" konkeleissa on tyyli vaan ei roiskekysymys. Vauhti ei riitä vippaamaan kuraa ainakaan etupyörästä eteen, joten tuskin selkäänkään. Eikä lokari suojaa varpaita. Mutta vaikeaa sanoa varmaksi, kun talouden naisväen vaatimuksesta ne lokarit on.
Muuten onkohan kukaan törmännyt napavaihteelliseen jalkajarruttomaan pieneen fillariin? Tyyliin Isla Beinn 20" small mutta napavaihteella ja pelkillä käsijarruilla hollantilaiseen tapaan.
Sent from my iPhone using Tapatalk
kiitoksia vastauksesta, Woom2 lähti tilaukseen. No vaatimukset lokareille tulee samasta paikasta meilläkin, itse olisin valmis kokeilemaan ilman.
Kesäkeli
13.04.2015, 11.27
Spessu sai tuomion liian poikamaisena, mutta samaan aikaan täysin musta Kubikes on suosikki :rolleyes:
Kuulostaa tutulta. Ilmeisesti vähänkin urheilulliset väritykset on niitä poikien juttuja, ja lisäksi tietyt värit (mm. punainen) ovat muutenkin pannassa. Musta oli suosikki ja sellainen myös löytyi.
tseitsei
13.04.2015, 14.40
Kiinnostaisi hommata tytölle (137cm) tuo Ridgeback Dimension 24" lähinnä tuon painon vuoksi. Mistä olette tilanneet ja miten on toimitus onnistunut? Muutama nettikauppa briteissä kahlattu läpi josta noita saisi tänne Suomeen asti. Muuta varustetta tarvittaisiin myös tuohon esim. lokasuojat, jalka ja mahdollisesti vielä tarakka; oletteko ostaneet nämä tähän kyseiseen fillariin samasta paikasta. Mitkä lokasuojat tähän esim. sopii parhaiten?
Kiittäen etukäteen avun tulvasta!
sledgehammer
13.04.2015, 14.52
Muuten onkohan kukaan törmännyt napavaihteelliseen jalkajarruttomaan pieneen fillariin? Tyyliin Isla Beinn 20" small mutta napavaihteella ja pelkillä käsijarruilla hollantilaiseen tapaan.
Meillä oli joskus tämmönen
https://dl.dropboxusercontent.com/u/3814036/myyd%C3%A4%C3%A4n/pitcrew%201.jpg
Ei ollut kevyt, eikä erityisen laadukas, mutta ihan ok peli muuten. Hajalle sitä ei saanut kukaan. Käsijarruilla kumminkin. Commencalilla olis tämmönen:
http://www.commencal-store.co.uk/PBSCProduct.asp?ItmID=14495051
Olis muuten törkeen magee potkupyörä myytävänä ja vielä levarilla. Tosta ei enää ensipyörä uskottavammaksi muutu.
http://www.commencal-store.co.uk/PBSCProduct.asp?ItmID=16350903
Edit:
Tulipa luettua huonosti. Napavaihde ja käsijarrut lienee vähän harvinaisempi vaihtoehto. Tunturin bomberia on tainnut saada tommosella systeemillä. Se oli kyllä ihan kamala malmikasa.
sledgehammer
13.04.2015, 15.04
Odotin vähän, että jos tilaan lokarit, tarakan ja heijastimia, niin ne olisivat pakkausteknisiä syitä lukuunottamatta esiasennettu, mutta tulivatkin kaikki alkuperäispaketeissaan itse askarreltavaksi. Kuvasta näkyy, että lokarit kaivannevat vielä taivuttelua. Tarakkaa en saanut vielä kiinni. Takahaarukan leveys on ~150 mm, ja tarakan kiskot kaipaisivat mielestäni ~132 mm haarukan. Meneekö rikki jos vaan taivuttaa noin paljon? Jos kiskot laittaa haarukkaan kiinni sisäpuolelle, niin ketjut eivät mahdu enää pyörimään. Pitänee kysyä Kuislelta, että mikä on homman nimi. Mitään ohjeitahan noihin lisävarusteisiin ei myöskään tullut.
No jos fillari tulee postimyynnistä, niin aika usein noita pääsee itse ruuvailemaan. Harvaan vehkeeseen tommoset yleismalliset osat menee "heittämällä" paikoilleen. Kiinalaista paskaa, jonka saa sovitella puoliväkisin paikoilleen. Onhan se toki silti mahdollista, että joskus on osunut pakettiin niin surkeat osat, että niitä ei saa mitenkään järkevästi paikoilleen. Jos nuo asenusjutut ja vastaavat asiat harmittaa, niin sitten kannattaa kyllä käppäillä kivijalkaan ja ostaa semmonen peli, jossa varusteet ovat valmiiksi paikoillaan. Se vaan tuppaa olemaan se edullisen hinnan kääntöpuoli postimyyntiostoksissa. Commencalin mukana tuli ihan mahdoton määrä vaikka mitä silppua. Valotkin tuli, vaikkei semmosia edes tilattu. Jotain ohjeitakin oli, mutta ne lensi muun ylimääräisen sälän mukana roskiin. Fillarin ohjekirjan sentään säilytin.
Edit:
Mitä apupyöriin tulee, meillä ei semmosilla ajettu ollenkaan. Molemmat jäbät ajeli ensin potkupyörillä ja siitä siirryttiin pyöräilyyn. Ensin käsi hartialla ja siitä huomaamatta sen saattoi siirtää selän puolelle niin, ettei kuskia tarvinnut oikeasti tukea ollenkaan. Monesti ylämäessä tuuppasin etusormella vähänvauhtia, jos meno meinasi hyytyä. Alamäissä huppu oli hyvä. Sitä vaan vähän kiinni ja jos jarrusta loppui poweri sai hupusta vähän avitettua. Se oli varmaan vähän ikävän tuntuista, kun aika pian oppivat itse jarruttelemaan ja sitten se homma olikin siinä. Vanhempi poika oppi ajamaan ilman appareita 2,5 vuotiaana ja nuorempi 3,5 vuoden iässä. Hauskaa on ollut ;)
https://dl.dropboxusercontent.com/u/3814036/link/IMG_0540.JPG
Tulipa tilattua tyttärelle Evansin Pinnacle Aspen 5 (http://www.evanscycles.com/products/pinnacle/aspen-5-speed-24-inch-kids-bike-ec052185). Vaikutelma fillarista on ihan ok. Ei kevein mutta ei mikään ratakiskokaan. Punavalkoinen väritys on hyvän näköinen. Valitsin tuon viisivaihteisen napavaihteiston takia ja se pelittääkin mainiosti. Olisin mieluummin ottanut tuon grip shiftillä, liipasinten liikerata on melko pitkä, varsinkin kevyemmälle vaihtaessa. Jarrut toimivat hyvin, ovat vain brittiläisittäin. No eipä tuo haittaa vasta kuin seuraavan pyörän kanssa :cool:
Jos tuohon nyt jotain vielä kaipaisi niin kunnon ketjusuojaa, vaatteiden varjeleminen ei vaan ole kakaroiden juttu. Ja tietty lokarit, 24" lokareita ei ihan joka paikasta löydykään.
Euron rojahtamisen takia fillarille tuli hiukka enempi hintaa kuin olin ajatellut, pyörä 389€ ja toimituskulut 28€.
Harrastelija77
13.04.2015, 20.32
Tänään tuli evansilta tilaamani Ridgeback Dimension 20. Todella hyvä ensivaikutelma. Ajoasento on mielestäni parempi kuin Frogissa joka meitä myös löytyy, siis ei niin pitkä. Ja jotenkin näppärämpi, pikkumutkittelu ym sujui yllättäen samantien eli hallitavuus oli helppo ainakin cnocin jäljiltä. Ja en tiedä liittyykö kauppaan josta ostin mutta uskomatonta mutta totta tämä oli todellakin kasattu ja ajokunnossa, jopa renkaissa ilmat ! Polkimet piti kiinnittää ja tanko kääntää suoraan, mutta mitään muuta säätöä ei tarvinnut tehdä. Lokareita ja jalkaa ei tässä ole, mutta mm heijastimet jo ihan asiallisesti paikoillaan. Voi suositella! http://www.ridgeback.co.uk/news/wp-content/uploads/2014/06/Dimension-20-blue.jpg
Kiinnostaisi hommata tytölle (137cm) tuo Ridgeback Dimension 24" lähinnä tuon painon vuoksi. Mistä olette tilanneet ja miten on toimitus onnistunut? Muutama nettikauppa briteissä kahlattu läpi josta noita saisi tänne Suomeen asti. Muuta varustetta tarvittaisiin myös tuohon esim. lokasuojat, jalka ja mahdollisesti vielä tarakka; oletteko ostaneet nämä tähän kyseiseen fillariin samasta paikasta. Mitkä lokasuojat tähän esim. sopii parhaiten?
Kiittäen etukäteen avun tulvasta!
cyclesurgery:sta tilasin. Huono ja kallis rahti mutta itse pyörä oli hyvällä alennuksella. Ratti ja polkimet paikoilleen ja menoksi. Oikeat paineet oli renkaissa[emoji4]. Biltemasta ostin 26" muovilokarit kympillä. Hyvin taipui paikalleen niinku tuosta surkeasta kuvasta saatta nähdähttp://images.tapatalk-cdn.com/15/04/13/e331a10a8c5117c55394035ba55c031d.jpg
http://koti.kapsi.fi/~thv/jakoja/kubikes_20_custom-9_1200x900.jpg
Päädyin sitten kubikesiin, ja se tuli eilen. Pyörä itsessään vaikuttaa hyvältä, tänään tarkoitus lähteä koeajolle. Henkilövaa'alla punnittuna kuvan kokoonpano 7,5 kg. Sen sijaan ihan täysiä pisteitä en lisävarusteluista voi antaa. Odotin vähän, että jos tilaan lokarit, tarakan ja heijastimia, niin ne olisivat pakkausteknisiä syitä lukuunottamatta esiasennettu, mutta tulivatkin kaikki alkuperäispaketeissaan itse askarreltavaksi. Kuvasta näkyy, että lokarit kaivannevat vielä taivuttelua. Tarakkaa en saanut vielä kiinni. Takahaarukan leveys on ~150 mm, ja tarakan kiskot kaipaisivat mielestäni ~132 mm haarukan. Meneekö rikki jos vaan taivuttaa noin paljon? Jos kiskot laittaa haarukkaan kiinni sisäpuolelle, niin ketjut eivät mahdu enää pyörimään. Pitänee kysyä Kuislelta, että mikä on homman nimi. Mitään ohjeitahan noihin lisävarusteisiin ei myöskään tullut.
Biltemasta 20" lokarit. Tytön 20" frogiin laitoin noi, toimii. http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Polkupyorat/Lisavarusteet/Lokasuoja/Lokasuojat-vakiopyoriin-2000018474/
tseitsei
14.04.2015, 08.36
cyclesurgery:sta tilasin. Huono ja kallis rahti mutta itse pyörä oli hyvällä alennuksella. Ratti ja polkimet paikoilleen ja menoksi. Oikeat paineet oli renkaissa[emoji4]. Biltemasta ostin 26" muovilokarit kympillä. Hyvin taipui paikalleen niinku tuosta surkeasta kuvasta saatta nähdähttp://images.tapatalk-cdn.com/15/04/13/e331a10a8c5117c55394035ba55c031d.jpg
Samalta saitilta minäkin tuota katsoin, hintaa olisi £238 (alennettu) ja siihen £40 postarit. Evansilla näyttäisi olevan pricematch tähän cyclesurgeryyn mutta siellä ei ole tuota violettia myynnissä. Postarit evansilla ymmärtääkseni vaan kympin, £, Suomeen joten pricematchilla (jos onnistuu) saisi kotiin kuskattuna £248 vs. normihinta £290.
Minulla on asiassa vaan enemmän kuin iso mutka: väri ei ole turkoosi (käyttäjän mukaan pääkriteeri pyörälle) ja vaikka viimeksi eilen olen yrittänyt myydä tätä ajatusta todella kevyestä ja hyvästä fillarista, se ei tuota tulosta. Vinkkejä?
Paris Dawes HT 24" sen kuulemma pitäisi olla (väri ja vaihteiden määrä). Huh, 13+ kg vs. 9 kg. Pitäiskö vaan tilata kylmästi Dimension ja jos ei kelpaa niin möisi pois ja tilaisi halvemman kilohinnan Dawesin. Tuosta Dimensionista saisi varmaankin omansa pois uutena myytäessä.
edit: millä kuriirilla cyclesurgery toimitti, miten kauan kesti ja mitä tarkoitat "huonolla" rahdilla? Kallis se todella on!
Minulla on asiassa vaan enemmän kuin iso mutka: väri ei ole turkoosi (käyttäjän mukaan pääkriteeri pyörälle) ja vaikka viimeksi eilen olen yrittänyt myydä tätä ajatusta todella kevyestä ja hyvästä fillarista, se ei tuota tulosta. Vinkkejä?
Vuosia sitten kun tein Fillari-lehteen 20 tuumaisten lastenpyörätestin, niin lasten suosikiksi tuli testin kevein pyörä. Saivat siis vapaasti kokeilla pyöriä ja sukupuoleen katsomatta kevein voitti. Jopa niin selvästi, että testipäivän aikana tilanne meni siihen, että kun kaikki oli kokeiltu läpi lapset jonottivat vuorossa testin voittanutta pyörää ajoon ja muut pyörät seisoivat rivissä. Testaajina oli tyttöjä ja poikia, ja pyöriä oli laidasta laitaan.
Ostat vaan kevyen fillarin ja jos ei kelpaa niin pienillä yksityiskohdilla voi sitten korjata tilanteen. Jotain osien värikoodausta tms. pientä, niin käyttäjä kokee, että on tullut kuulluksi. Koeajon jälkeen ei välttämättä tarvitse tehdä mitään.
tseitsei
14.04.2015, 10.12
Ostat vaan kevyen fillarin ja jos ei kelpaa niin pienillä yksityiskohdilla voi sitten korjata tilanteen. Jotain osien värikoodausta tms. pientä, niin käyttäjä kokee, että on tullut kuulluksi. Koeajon jälkeen ei välttämättä tarvitse tehdä mitään.
Tämä taktiikka oli minullakin mielessä. Ei ainakaan tämä ekaluokkalainen ymmärrä tuota painoeroa, mitä se tarkoittaa käytännössä ajamisessa ja käsittelyssä, vaikka kuinka yrittäisi vääntää rautalankaa. Teippaamalla ainakin voisi paikata tarvittaessa tilannetta. Pitää vielä ottaa asia esiin ja luetuttaa tuo tositarinasi asiaan liittyen.
edit: millä kuriirilla cyclesurgery toimitti, miten kauan kesti ja mitä tarkoitat "huonolla" rahdilla? Kallis se todella on!
Tuli https://www.ocsworldwide.co.uk/ en muista mikä se sitten olikaan Suomessa. Toimi oikein hyvin, noin viikko tilauksesta varmaan. Pyörä oli hetkessä ajokunnossa. Mitään huonoa tossa ei ollut, soitti etukäteen ym, paitsi hinta toki.
^ Saattaa tuo siis toimiakin. Seuranta ei kertonut muuta kuin että paketti on matkalla, jolla se viipyi 15vrk.. OCS:n Suomen edustus selvitti paketin kohtaloa ja ilmoittivat että jostain syystä briteistä tulevia paketteja saattaa kuskata useat eri kuriirit. Soittoa ei tullut, just sattui vaimo tuleen kotiin ku kuriiri toi pyörää... Juuri tuo väri oli meilläkin se miksi tuli tilattua cyclesurgerystä☺
tseitsei
14.04.2015, 13.34
Kiitoksia kaikille vinkkaajille tasapuolisesti!
Revolvebikeshopista Peter vastasi fb-viestiini käytännössä välittömästi (tämä ratkaisi tilaukseni) kun kysyin mitä kuriiria käyttävät (DPD) ja toimitusaikaa Suomeen (3-7pv, yksi tilaus oli mennyt juuri Ruotsiin 3pv:ssa). Hinta oli sopuisa 349€ ja postarit 27€. Katsotaan miten äijän käy, en taida kertoa tytölle asiasta mitään ennen kuin fillari on valmiina testiin pihalla. Pitäkää peukkuja ;) Toivotaan ettei tarvitse uutena alkaa myymään sitä ;)
Edit: ei voi paljoa enempää palvelua pyytää kun myyjä ilmoitti jo että DPD on noutanut paketin heiltä :)
Ulkorengas
14.04.2015, 16.10
Jos vaihtaa kierteellisen joustohaarukan kierteettömään jäykkään haarukkaan, millaisiin ongelmiin pitää varautua? Ilmeisesti kiristyspultti, hattu ja korotusrenkaat pitää hankkia, ellei niitä haarukan mukana tule (sori kenties epätäsmälliset nimitykset).
Asettuuko kierteetön haarukka muuten kierteellisen tilalle, kunhan putken paksuus on sama? Lähinnä tämä koskee sitä, että emäputken ylä- ja alapäät tulee suljettua sopivilla osilla, kun kierteellisen mutterit ei ehkä kelpaa.
Kierteetöntä putkea ilmeisesti voi lyhentää sahaamalla, jos se on liian pitkä? Ohjainkannatin menee lisäksi hankintaan, mutta se ei ole ongelma.
Ilmoitetaanko haarukan pituus pyörän akselin keskilinjasta emäputken alapäähän vai onko käytössä jokin muu tapa?
Vannejarrut ilmeisesti edellyttää, että haarukka on tarkoitettu saman kokoiselle vanteelle kuin alkuperäinenkin?
Totesin kevennyspotentiaaliksi lähes 1,5 kg, kunhan vain löytyy sopiva haarukka. Tässä olisi yksi varsin kohtuuhintainen. Kaikkia mittoja vaan ei kerrota, kuten ei myöskään painoa. Edes google ei tunne point-merkkistä haarukkaa.
https://www.zweiradnetz.de/gabeln/starrgabeln/20-zoll-stahlgabel-point-28-6-gewinde-black-kaufen
vihtis83
14.04.2015, 16.40
Jos vaihtaa kierteellisen joustohaarukan kierteettömään jäykkään haarukkaan, millaisiin ongelmiin pitää varautua? Ilmeisesti kiristyspultti, hattu ja korotusrenkaat pitää hankkia, ellei niitä haarukan mukana tule (sori kenties epätäsmälliset nimitykset).
Asettuuko kierteetön haarukka muuten kierteellisen tilalle, kunhan putken paksuus on sama? Lähinnä tämä koskee sitä, että emäputken ylä- ja alapäät tulee suljettua sopivilla osilla, kun kierteellisen mutterit ei ehkä kelpaa.
Kierteetöntä putkea ilmeisesti voi lyhentää sahaamalla, jos se on liian pitkä? Ohjainkannatin menee lisäksi hankintaan, mutta se ei ole ongelma.
Ilmoitetaanko haarukan pituus pyörän akselin keskilinjasta emäputken alapäähän vai onko käytössä jokin muu tapa?
Vannejarrut ilmeisesti edellyttää, että haarukka on tarkoitettu saman kokoiselle vanteelle kuin alkuperäinenkin?
Totesin kevennyspotentiaaliksi lähes 1,5 kg, kunhan vain löytyy sopiva haarukka. Tässä olisi yksi varsin kohtuuhintainen. Kaikkia mittoja vaan ei kerrota, kuten ei myöskään painoa. Edes google ei tunne point-merkkistä haarukkaa.
https://www.zweiradnetz.de/gabeln/starrgabeln/20-zoll-stahlgabel-point-28-6-gewinde-black-kaufen
Mä tein just tälläisen muutoksen omaan hybridiin. Uutta osaa tarvittiin haarukka, ohjainlaakeri, stemmi(ohjainkannatin) ja spacereita muutama. Hattu, kiristinpultti ja käpy tuli ohjainlaakerin mukana. Ohjainlaakeri on siis erilainen kierteellisessä ja kierteettömässä. Haarukan mitta on axle to crown eli akselista siihen emäputken alaosaan mihin alempi ohjainlaakeri tulee. Itse ostin surly ogre haarukan kun siinä oli sopiva AC mitta ja jarrutapit.
Islabikes näyttäisi taas tauon jälkeen myyvän myös Suomeen. Rahtikulut yli 50 punnan ostokseen 0€. http://www.islabikes.co.uk/home-page/my-delivery
^Onnea Suomi, niin kuin siinä eräässä mainoksessa. Hienoa, että noita taas saa halukkaat:). Harmi vaan, kun punta on aika vahva nykyään taas.
Kesäkeli
14.04.2015, 23.34
^Ja värivalikoima edelleen pieni. Ei olisi mennyt kumpikaan kahdesta vaihtoehdosta läpi meillä.
Hell_On_Wheels
15.04.2015, 01.34
^Onnea Suomi, niin kuin siinä eräässä mainoksessa. Hienoa, että noita taas saa halukkaat:). Harmi vaan, kun punta on aika vahva nykyään taas.
Kylläpä kävi taas hyvä tuuri kun tuli pääsiäisenä pistettyä Islabike-tilaus englantilaisen kaverin kautta ja maksettua törkeän kalliit rahtikulut Isosta-Britanniasta Suomeen Parcelforcella.
<tähän tilaan paljon kirosanoja> :-P
Muistelen, että joskus tässä ketjussa mainittiin lastenpyörään sopivista flattipolkimista. En nyt löytänyt keskustelua tähän hätään, niin uskallan kysellä uudelleen, että mistä löytyisi metalliset "cannondale green" polkimet pojan pyörään?
Aikuisten polkimet on vähän turhan isoja.
^Normi kierteellä vai sillä pienellä mitä on joissain alta 20" pyörissä?
Patterson
16.04.2015, 01.03
Iso kiitos TTH:lle! Pyörätilaus ja merkki vaihtui viime metreillä ja nyt on Isla tulossa.
Ulkorengas
16.04.2015, 05.54
Ohjainlaakeri on siis erilainen kierteellisessä ja kierteettömässä.
Mitä eroa noissa on? Onko tilanne aina niin, että kierteellisen ja kierteettömän haarukan laakerit ovat erilaiset?
^Normi kierteellä vai sillä pienellä mitä on joissain alta 20" pyörissä?
Ihan normi kierre sopii!
korroosio
17.04.2015, 00.08
Aika suolainen hinta tulee kyllä Beinn 24:lle. Lokareilla ja jalalla hiukan päälle 600 euroa. xXL:stä Merida Matts Race 24J sellaiset 400 euroa samoin varustein (ja pari huoltoa sisältäen). Ehkä tuo Isla Bike on kuitenkin parempi diili?
Kannattaa tsekata Orbeat Saksasta, www.orbea-versand.de. DHL tuo 15,- :lla lähimään postiin. Tyttärelle tuli 20" Team MX, 299,-. Laadukasta työtä kokoaisuudessaan, esim. eturattaan suoja on alumiinia ja vaihdettava eturatas.
Jaa islaa saa taas?! Oli sormi liipasimella mustasta 24L kubikesista, mutta nyt kyllä nousi vahvaksi vaihtoehdoksi beinn 24.. josko tyttö innostuisi limen vihreästä tai tuosta "teal"-sinisestä. hinta mielestäni kohtuullinen istuvilla lokasuojilla verrattuna kubikesiin tai kaniabikesiin. Sramin osatkin ajatuksena laadukkaammat kuin shimanon altukset tms.
Bansku81
20.04.2015, 09.31
Näistä XXL:n White XC160 pyöristä ei tainnut olla paljon kokemuksia?
http://www.xxl.fi/pyoraily/pyorat/lastenpyorat-212-v/white-xc-160-lite-15-16/p/1106526_1_size_1
Aika kevyeltä vaikutti ja tuohon omaan Whiten läskin laatuun olen ollut hyvin tyytyväinen niin uskalsin laittaa tilaukseen.
Bansku81
20.04.2015, 09.32
Tupla postaus.
24" mtb pojalle etsinnässä ja vaihtoehdot olisi äkkiseltään: Crescent Team Junior, Nishiki Togiak, Felt Q24 Disc, ehkä White XC240Jr. Vai joku muu?
Edit: Crescent Team 24 Junioriin päädyttiin.
^Kannattaa tutustua myös tuohon ketjuun. http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?24677-Juniorin-maastopy%F6r%E4/page6
Haupitsi
20.04.2015, 21.13
Onko foorumilaisilla kokemusta, tietoa tai hyviä mielipiteitä ghost powekid tai serious rockville pyöristä ( linkkiä en osaa kännykällä tänne laittaa) 20" pyöristä kyse. Mitä enemmä näitä netistä katselee sitä enemmä sekaisin näissä menee[emoji15].
Kevyenpuoleista, joustamattomalla haarukalla olevaa maastoonkin menevä pyörä on ajatuksissa hommata.
Onko edellisten lisäksi jotain varteen otettavaa ehdottaa. Toki cube kid on myös varteen otettava, koska löytyy lähikaupasta.
Isla, cubiksi ja frog on ehkä vähän turhan katupyöriä meidän tarpeisiin. Ulkomailta en koskaan ole mitään tilannut, mutta ei sekään mahdoton ajatus ole, jos selvästi parempaa saa.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Isla, cubiksi ja frog on ehkä vähän turhan katupyöriä meidän tarpeisiin.
Luulisin, että edellä mainituilla pääsee metsässä oikein mukavasti - mukavammin kuin painavemmilla "jousto"haarukallisilla. Mikäli haluaa, alle voi vaihtaa paksummat renkaat, jos haluaa maasturimaisempaa ulkonäköä.
Isla, cubiksi ja frog on ehkä vähän turhan katupyöriä meidän tarpeisiin. Ulkomailta en koskaan ole mitään tilannut, mutta ei sekään mahdoton ajatus ole, jos selvästi parempaa saa.
Meidän poika ajoi Islalla oikein hyvin maastossa ja hyppi hyppyreistä takapihalla. Maastokäyttöä varten siihen mahtuu Contin Explorerit jos SB8:n nappulat tuntuu liian pieniltä. Lokarit ei paksumpien kumien kanssa sovi, mutta maastossa ne muutenkin menisivät rikki, joten ei mitään vahinkoa ei tule.
Lasten pyörä ei koskaan voi olla liian kevyt.
Mitäs mieltä ollaan näistä, onko oleellista eroa? 7 v pojalle seuraavaa kulkinetta miettinyt. Islan geometria taulukkoa en löytänyt mistään.
http://www.islabikes.co.uk/products/bikes/item/beinn-24
http://kaniabikes.eu/bikes/twentyfour_small.php
Onko foorumilaisilla kokemusta, tietoa tai hyviä mielipiteitä ghost powekid tai serious rockville pyöristä ( linkkiä en osaa kännykällä tänne laittaa) 20" pyöristä kyse. Mitä enemmä näitä netistä katselee sitä enemmä sekaisin näissä menee[emoji15].
Kevyenpuoleista, joustamattomalla haarukalla olevaa maastoonkin menevä pyörä on ajatuksissa hommata.
Onko edellisten lisäksi jotain varteen otettavaa ehdottaa. Toki cube kid on myös varteen otettava, koska löytyy lähikaupasta.
Isla, cubiksi ja frog on ehkä vähän turhan katupyöriä meidän tarpeisiin. Ulkomailta en koskaan ole mitään tilannut, mutta ei sekään mahdoton ajatus ole, jos selvästi parempaa saa.
Sent from my iPhone using Tapatalk
http://www.bikester.fi/serious-rockville-20-lasten-polkupyora-musta-366197.html
Paino: 13 approx. kg
http://www.ghost-bikes.com/bikes-2015/bike-detail/powerkid-20-rigid/
Weight 9,4 kg
http://www.islabikes.co.uk/products/bikes/item/beinn-20-small
weight 7,84 kg
Mikäköhän noista on paras maastossa, toi Serious olisi kyllä ihan hyvä järvessä.
Haupitsi
22.04.2015, 21.15
Kiitoksia vastauksista. Keveyttä pyörässä kyllä arvostan kovasti, joten saattaa suunnitelmat islan puoleen kääntyä. Oli jäänyt tuo seriouksen paino huomaamatta. Oli vaan ns. Lähtöhinta kohtuu kallis, niin mietin onko siinä jotain parempaa vs. Kube, kona, ghost yms. 350€ pyörät.
Yhtä asiaa pyörissä olen miettinyt. Nimittäin pyörien mittoja. Konaa ja kubea, kun netin kautta vertailin niin stand over / pyörän korkeus on pyöristä hankala havaita. Ainakin minulle. Lasten pyörissä se kuitenkin merkkaa aika paljon.
Sent from my iPhone using Tapatalk
meillä kohta 6v. tytöllä Cuben 20 tuumainen, jolla ajellaan kyllä metsäpolkuja erittäin suurella innolla. Yläputken korkeus on n. 52cm. Meillä oli vaihtoehtona myös spessun vastaava (mieluisammat värit). Spessun ongelma oli että kun tyttö käänsi ohjaustankoa reilusti niin ulompi käsi oli niin kaukana, että pylly meinasi tippua satulalta. Ollaan oltu kyllä cubeen tyytyväisiä! Plussaa oli tietysti, että pyörän sai heti ajoon.
tseitsei
24.04.2015, 11.52
Pyörä tuli viikossa kaupanteosta perille vaikka DPD kävi yhden päivän ulkoiluttamassa pakettia yrittämättä edes toimittaa sitä ennen varsinaista toimitusta. Annan täyden kympin myyjälle tästä kaupasta, asiakaspalvelu, pakkaaminen, lähettäminen jne. ihan jotain muuta kuin "manjana, manjana".
Pyörästä itsestään, on mukavan kevyt muksulle. Vaihteet kevyet käyttää, samoin jarrut erittäin sopivat pienille käsille.
Seuraavaksi lokasuojat, jalka ja lukko paikalleen ja sen jälkeen käyttöön! Kiitokset kaikille vielä kerran vinkeistä!
Kannattaa tsekata Orbeat Saksasta, www.orbea-versand.de. DHL tuo 15,- :lla lähimään postiin. Tyttärelle tuli 20" Team MX, 299,-. Laadukasta työtä kokoaisuudessaan, esim. eturattaan suoja on alumiinia ja vaihdettava eturatas.
Saako tuolta jotain alennusta kysymällä vai oliko poistoerää tuo 299€? Katoin sivuja ja omiin silmiin maksoi 399€ tuo Team versio.
Saako tuolta jotain alennusta kysymällä vai oliko poistoerää tuo 299€? Katoin sivuja ja omiin silmiin maksoi 399€ tuo Team versio.
Oli viime vuoden mallia.
Siirsin jorinat toiseen lankaan => Juniorille maastopyörää
sledgehammer
12.05.2015, 23.07
https://dl.dropboxusercontent.com/u/3814036/Fillarit/link/Photo%2012.5.2015%2019.18.40.jpg
Jäykkä keula saapui vihdoin, mutta hemmetti, tuon piti olla musta. No en jaksa palauttaa, maalataan varmaan jossain kohtaa mustaksi. Oli muten semmoset tötterönippelit pinnoissa, että rikkoivat jo ekan sisurin. Vetelin alle schwalben vannenauhan ja päälle vielä sen kumisen vastaavan, josko nyt alkais sisuri kestämään. Samaa vaivaa oli GT:n micro BMX:ssä. Siinä tosin nippeleiden reikien purseet rikkoivat sisureita. Muuten ollaan edelleen tyytyväisiä ostokseen.
MacGyver
15.05.2015, 12.00
Isla toimittaa pyörät ilmaiseksi Suomeen!
http://www.islabikes.co.uk/my-delivery
Vilhelm V
15.05.2015, 12.16
Isla toimittaa pyörät ilmaiseksi Suomeen!
http://www.islabikes.co.uk/my-delivery
Jes, tännekin tuli juuri sähköpostia: "Islabikes are now available in Finland". Eipä sitä UK:n sisämarkkinoihin keskittyvää venkoilua sitten onneksi tämän kauemmin tarvinnut sietää. Mukavaa, että tällainen täyskäännös saatiin.
Onhan tuo Islan toiminta vähän ikävää, ensin muututaan "ylimielisiksi" ja lopetetaan kaikki toimitukset ulkomaille ja nyt laitetaan mailia, että voi taas tilata. Onneksi markkinoille on tullut uusia hyviä vaihtoehtoja. Toivottavasti perinteiset "kotimaiset" pyörätehtaatkin heräisivät tähän kevennysbuumiin:)
Selvennyksenä sanottakoon, että meillä pojalla on ollut kolme Islaa ja uusikin pyörä olisi ollut Isla, jos niitä olisi keväällä Suomeen saanut. Nyt hankittiin Cannondale paikalliselta kauppiaalta ja hyvältä kokonaisuudelta sekin vaikuttaa.
Onko toimittamattomuuteen ollut syynä ylimielisyys vai se, että UK:n markkinoilla on ollut menekkiä riittävästi?
Onko toimittamattomuuteen ollut syynä ylimielisyys vai se, että UK:n markkinoilla on ollut menekkiä riittävästi?
No virallinen selitys aikanaan oli se, että kysyntä ylitti tarjonna ja heillä ei ollut mahdollisuutta / halua laajentaa toimintaansa vastaamaan kysyntää. Olisiko sitten kysyntä Briteissä pienenetynyt tai ovat lisänneet tuotantokapasiteettia.
Hyvä joka tapauksessa näin. Ostin lapsen lapselle pyörän viime vuonna Suomesta, eikä laatu ollut ihan Islan tasolla. Seuraava on varmaan Isla tai Kania
Olin jo varautunut tuomaan yhden Islan lisää matkatavarana, mutta onneksi ei tarvitse. Voin mennä Lontooseen työn tai huvin vuoksi muuten.
Esikoinen potkuttelee jo hyvää vauhtia, joten pitäisi alkaa suunnittelemaan polkimellisen pyörän hankintaa. Tulisiko täältä hyviä ehdotuksia/kokemuksia, kun haetaan ensimmäistä polkupyörää lyhyehkölle lapselle. Lähinnä 12" ja 14" pyörät pyörineet mielessä. Mieluummin ehkä 12" niin saisi nopeasti harjoitteluun, ja kohta siirrytään ehkä 16" pyörään kun nuorempi perii pienemmän pyörän. Spessun hotrock olisi pienikokoinen, mutta ei jotenkin miellytä, ellei sitten löydy käytettynä halvalla. Jos kerta Islaa saa taas Suomeen, niin Cnoc 14" on varmasti hyvä vaihtoehto. Commencal Ramones 14" on hieno, mutta paino ja saatavuus mietityttää. Joitakin BMX pyöriä olen myös katsellut. Onko vielä jotakin hyviä vaihtoehtoja?
tähtimoottori
21.05.2015, 13.44
Aika rajusti on islan hinnat nousseet punnan kurssin takia.
Nyt olisi Cnoc 16 kaupan fillaritorissa. Ostakaa pois niin pääsee tilailemaan juniorille uutta fillaria :).
Nyt on sitten kovassa mietinnässä että ostaakko uusi isla vai Orbea mx 20 team satasen halvemmalla (kun ei noita käytettyjäkään liikaa ole tarjolla).
Meillä on jo ennestään Orbea mx 24 team joten ehkä tuosta mx 20:stä siirtyminen olisi luontevampaa kun on samanlaiset vaihteenvalitsimet yms.
Näin se isla taisi menettää ainakin yhden asiakkaan kun venkoili noiden postitusten kanssa. Oli nimittäin tuota 24:sta tilatessa isla ykkösvaihtoehto, mutta kun sitä ei helposti saanut hankittua niin päädyttiin orbeaan.
Mitkä lokarit sopii EarlyRiderin Belteriin?
Viritin setin Zefalin 16/18 kids lokareista. Ei mennyt suoraan vaan piti käyttää puukkoa ja nippareita.
mooppari
30.05.2015, 17.06
Meillä isla-rintama repesi pahasti viime viikolla, kun kuriiri toi esikoiselle oranssin Froggy 69:n. Laatu ei häpeä yhtään isloille ja hintaa tuli saksanmaalta 430 euron luokkaa.
Posti kiikutti tytölle Hoyn Napier-tasapainokulkineen. Pitää sanoa että on nätin näköinen tuote. Ja laadukkaan oloinen.
Kuinkahan hyvin islabike beinn 20:n kokosuositukset pitävät paikkansa? Tytär (5v) on 113 cm pitkä ja inseam 49. Islabiken kokotaulukossa tämä osuu beinn 20 small-kokoon (minimi 112/47). Large on minimimitoille 120/52. Toisaalta jos olisin uskonut frog bikesin kokotaulukkoa, niin edellinen pyörä olisi tullut tilattua liian pienessä koossa... Kokemuksia?
Eihän kellään satu olemaan tuota pyörää täällä pk-seudulla, jotta voisin tulla pikaisesti sovittamaan kokoa?
Kuinkahan hyvin islabike beinn 20:n kokosuositukset pitävät paikkansa? Tytär (5v) on 113 cm pitkä ja inseam 49. Islabiken kokotaulukossa tämä osuu beinn 20 small-kokoon (minimi 112/47). Large on minimimitoille 120/52. Toisaalta jos olisin uskonut frog bikesin kokotaulukkoa, niin edellinen pyörä olisi tullut tilattua liian pienessä koossa... Kokemuksia?
Eihän kellään satu olemaan tuota pyörää täällä pk-seudulla, jotta voisin tulla pikaisesti sovittamaan kokoa?
Islan kokosuositukset on meillä pitäneet kutinsa.
Meillä ostettiin vm. 2011 20" Large, kun tyttö oli ehkä 119-120 cm pituinen ja oli käytössä kolmena kesänä. Ekana kesänä oli vähän turhan makaava ajoasento ja small-koko olisi ollut sopivampi. Kolmantena kesänä pyörä alkoi pienten pyörien vuoksi näyttää "jopolta", mutta oli ihan toimiva.
Meille tuli keskimmäiselle small-kokoinen viime keväänä ja oli silloin muistaakseni 115-117cm pitkä. Oli aavistuksen pitkä ja matala, mutta toimiva, asento. Nyt on jotain 120cm ja pyörä on juuri sopivan kokoinen. Ensi kesäksi pitää hommata isompi. Jotain vähän Orbean MX24 Teamia pienempää 24-tuumaista. Beinn 24 olisi varmaankin sopiva, mutta punnan nykykurssilla...
Eihän noita edullisiksi ehkä voi sanoa mutta meille lähtee vielä yksi Isla talvella viimeistään tilaukseen. Kävi just sopivasti, kun tän myyntikiellon aikana niitä emme uusia tarvinneetkaan.
Hintaa on kompensoinut erinomaisesti se, että 2,5 vuoden ikäerolla olevat lapset ovat siirtyneet seuraavaan kokoon 2 kesän välein ja nuorempi on saanut vanhemman pyörän, joka on ollut silti priimakunnossa. Isloissa ei ole hajonnut mikään ja huoltoakaan eivät putsausta ja ketjun öljyämistä lukuun ottamatta tarvinneet. Satulaa on vain nostettu hiljalleen ja jarrukahvojen etäisyyksiä säädetty. Yhden renkaan olen paikannut.
Nyt hintaa laskee vielä kohta kolmaskin käyttäjä, kun kaikki 4 pyörää on pidetty tallessa (2 isointa toki käytössä) eikä myyty ja niistä Rothan-potkuria päästään testailemaan ehkä reilun vuoden päästä tyyliin lähes samalla kun kävelemään on opittu :)
Tuolla metodilla edellinen oppikin ajamaan jo oikealla apupyörättömällä cnoc 14 pyörällä itsenäisesti 2v 10 kk ikäisenä. Vanhimmalla siihen meni pari kuukautta yli kolmen vuoden, arka kun oli ;)
Ok, kiitos tiedoista! Laitan small-koon tilaukseen.
On teillä pitkiä nassikoita, jos alta kolmen Cnoc 14:ään ylttävät. Terveisin 2,5-v 88 cm:n isä. Meillä ehkä nelivuotiaana saavutetaan ohjepituus, toivon kuitenkin että jo ensi kesänä, eli 3,5-v, voisi muksu ajaa sillä. Ei taida oikein mitään modauksen paikkaakaan siinä olla, korkeintaan matalampaa satulaa?
Bansku81
04.06.2015, 10.25
Meillä on poika vedellyt nyt pari kuukautta tuolla Whiten XC160 16" alu runkoisella pyörällä ja ei ole mitään pahaa sanottavaa. Kevyt 7,4Kg, laadukas ja kestävän tuntuinen. Ja hinta oli alennuksessa 149€ (Norm. 179€) on hinta-/laatusuhde erittäin kohdallaan.
187 pojalla ja 175 tytöllä on odotuspituus käyrien mukaan ja alle kolme vuotiaana pystyi tyttö tosiaan ajamaan cnoc 14 pyörällä eli satulan sai tarpeeksi alas ja päkiät ainakin ylettyivät maahan molemmilta puolilta yhtä aikaa. En muista ylsikö koko jalkapohja.
kauris: No tuo selittää... Meidän tytöllä korkeintaan 160 odotuspituus, äitinsä on 151 cm. Ja kyllähän se pyörävalikoima melko lailla suppeampi "kääpiöille" on. Toki tässäkin ketjussa on hyviä junioripyöriä tuotu esiin, seuraavaa kunnon pyörää vaimolle ostaessa pitää varmaan tilata joku isomman pään Isla.
Moi
Meinasin jo tilata 20-tuumaisen islan, mutta jäin vielä miettimään olisivatko napavaihteet juuri viisi vuotta täyttäneelle paremmat? Ratasvaihteella voi olla vaikea lähteä liikkeelle, jos pysähtyy liian isolla vaihteella.
Osaisiko kukaan vinkata siedettävän kevyttä 20-tuumaista napavaihteista? Jalkajarru ei ole pakollinen.
Ulkorengas
04.06.2015, 21.26
Itse ottaisin ketjuvaihteilla, mutta Stevensiltä löytyy on napavaihteinen versio 20" pyörästä:
http://www.stevensbikes.de/2015/index.php?bik_id=287&cou=FI&lang=en_US
Joo toi stevens näyttää muuten ihan kivalta, mutta painaa 12 kg, eli 50% enemmän kuin isla. Haussa olisi nimenomaan kevyempi pyörä.
Sanoit että ottaisit mieluummin ketjuvaihteella. Onko esim. omilla lapsillasi ketjuvaihteisen käyttö sujunut ongelmitta?
Ulkorengas
05.06.2015, 16.56
Stevensissä on täysi varustus, Islassa ei ole mitään. Otat Stevensistä pois jalan (0,3 kg), lokarit (0,4 kg) ja tarakan ja ketjusuojan (0,7 kg), jolloin pyörä on keventynyt alle 11 kiloon. Jos tuntuu painavalta, ostat uuden etuvanteen ilman dynamoa (30 €) ja riisut valot pois, jolloin painoa on n. 10,5 kiloa. Renkaat voi ehkä vaihtaa 1,9 tuumaisista kapeampiin, sileämpiin ja kevyempiin, jolloin voi säästää 0,1-0,2 kg (50-60 €). Ajaminen voi kyllä pehmeällä alustalla muuttua raskaammaksi, mutta kovalla pinnalla menee hyvin.
Eroa on vielä yli 2 kiloa eli lähes 30% Islaan. Tuosta parempaan (0,4-0,5 kg) tarvitaan uusi etuhaarukka + laakerit (120 €), mutta nyt kokonaishinta alkaa nousta mielestäni kohtuuttomasti.
Jos vertaa Stevensin sivuilla nexus-mallia Kid Sportiin, eroa painossa on 2,7 kg. Napavaihde on ketjuvaihdetta painavampi. Jos oikein laskin kevennykset (1,8-2 kg), napavaihteelle jäisi vajaa kilo ylimääräistä. En tiedä, paljonko se oikeasti painaa, mutta pyörän tiedoista voi haarukoida mahdollisuuksia.
Meillä ketjuvaihteiden käyttö on sujunut ongelmitta, mutta lapset ovat erilaisia, eikä minun lapset toimi mittatikkuna sinun lapsillesi. Pahin puute ketjuvaihteissa on välitykset, jotka monissa pyörissä on turhan pitkiä. 11-28 / 32 ratastuksella käytössä lähes yksinomaan kolme pienintä vaihdetta. Tuosta paljon kovempaa ei 5-7-vuotiaan tarvitsekaan ajaa. Tarve olisi tuohon siis yhdelle tai kahdelle pienemmälle vaihteelle. Ehkä eturattaan vaihdolla tilannetta voisi parantaa. Näin siis, jos löytyy muuten sopivan tuntuinen pyörä. Napavaihteiden välityksistä ei minulla ole tietoa.
Lokarit asennettuna:
https://lh3.googleusercontent.com/apMYZrqM3RAzzEe8AcTqgDdIbud10RoRDSA_rRmF_UI=w1066-h799-no
PellervoS
05.06.2015, 19.37
Meinasin jo tilata 20-tuumaisen islan, mutta jäin vielä miettimään olisivatko napavaihteet juuri viisi vuotta täyttäneelle paremmat? Ratasvaihteella voi olla vaikea lähteä liikkeelle, jos pysähtyy liian isolla vaihteella.
Lapset oppii uudet temput aikuiseen verrattuna järkyttävän nopeasti. Meillä viisivuotias ajeli ulkovaihteisella Konallaan pitkään (noh, pari kk) pelkällä kakkosvaihteella ja totutteli käsijarruihin. Sen jälkeen uskaltautui kokeilemaan grip shiftiä eikä siinä nyt sitten kauan mennyt kun ne otettiin haltuun.
Kevyitä napavaihteita ei kaiketi ole, Alfinetkin painaa 1,5 kiloa ja Nexus lienee jossain 2 kilon paikkeilla.
mutterithukassa
05.06.2015, 19.48
Ilman lokareita:
http://i288.photobucket.com/albums/ll165/mutterithukassa/fillari7_zpsnldclldf.jpg
On teillä pitkiä nassikoita, jos alta kolmen Cnoc 14:ään ylttävät. Terveisin 2,5-v 88 cm:n isä. Meillä ehkä nelivuotiaana saavutetaan ohjepituus, toivon kuitenkin että jo ensi kesänä, eli 3,5-v, voisi muksu ajaa sillä. Ei taida oikein mitään modauksen paikkaakaan siinä olla, korkeintaan matalampaa satulaa?
Meillä nuorempi oli vähän vajaa 2,5v kun Puky LR M vaintui isoveljen vanhaan Cnoc 14:ta. Aika pitkähän tuo poika kait on, mutta oli muistaakseni kuitenkin jonkin verran alle Cnoc 14 suositusten. Potkupyörällä tasapaino oli tullut niin hyväksi ettei haitannut että lähinnä varpaat osuivat maahan.
^ Tuosta Cube Kidistä kannattaa pyytää ihan meilillä tarjous Fun-Corner.de:stä. Hinta tippuu ja toimituskulut 29eur. Tialsin sieltä juuri sukulaispojalle Cube Kid 260 ja vaimon sisko tilasi sieltä 2 x Cube Kid 240 pyörää. Suosittelen jos haluaa halvemmalla kuin kotomaasta. Noi Cubet on ihan asiallisia, mutta Islabikes selvästi paras noista. Lisää vielä listaan Spessun 20" Hotrock (ovh. 329eur). Asiallinen ja suht kevyt.
Iso kiitos tästä vinkistä, jonka löysin kun Googlettelin Cube 160 Kidiä ja mietin minkä pyörän hankin 5v-pojalleni (Cube ja Spessu oli harkinassa). Meillä oli ennestään raskas ja huono halpa "markettipyörä" jolla poika ei suostunut juuri polkemaan, oppi kuitenkin ajamaan sillä, mutta ei halunnut sillä lähteä ajelemaan ja totesinkin että vika on varmasti painossa. Olin jo tilaamassa Cubea, kun näin tän postauksen ja vinkin Islabikesista ja sattumalta vielä löysin tältä samalta foorumilta myynnissä tuollaisen Islabikes Cnocin. Poika sai pyörän perjantaina ja on pyöräilly tässä neljänpäivän aika jo lähes 20 km, mikä tuntuu ihan uskomattomalta ja poika tykkää pyörästä todella paljon. Yritän saada hankittua seuraavaksi pyöräksi 20 tuumaisen vastaavan :)
Minkä kokoinen satulaputki Islabikes Cnoc 14/16 pyörässä on? (Halkaisija)
Minkä kokoinen satulaputki Islabikes Cnoc 14/16 pyörässä on? (Halkaisija)
25,4mm
--sami
sledgehammer
28.06.2015, 14.56
Mä oon vähän vanhemmalle pojalle katsellut maasturia. Mahtaiskohan Santa cruzin Juliana fillari soveltua xs-kokoisena 140cm jannulle metsäpolkujen koluamiseen. Vähän haisee siltä, että BMX-harrastus saattaa kääntyä enemmän maastopyöräilyn suuntaan.
http://www.santacruzbikes.co.uk/juliana/
Tuollainen trekin junnu täpäri 1 kpl oli ilmestynyt paikalliseen pyöräkauppaan :http://lundberg247.fi/product_details.php?p=1278
Bulkkaaja
03.07.2015, 13.24
http://i3.aijaa.com/b/00994/13889117.jpg
Projekti vihdoin ajokunnossa! Pyörä vielä hiukan iso mitä voi satulan korkeudesta päätellä mutta hienostihan tuo jo kulkee.
Pyörä on siis 46er jotta on tuo 26" mini race runko mahdollisimman matalalla.
Etuvaihtajaa en ole vielä laittanut kiinni niin joudun itse vaihtamaan vaihteet, takana vain yksi ratas ja vaihtaja kiristäjänä.
32/18 = nopea maasto/siirtymä ja 22/18 = hidas maasto, mitä noita muita vaihteita nyt tarviikka maastopyörässä
Valmishan tuo ei toki vielä ole muutenkaan mm keula täytyy lyhentää jne, varmaan 1x8 vaihteet jossain vaiheessa ja 26" 1.8" renkailla on xc setuppi. Nyt läskit 2.1 ja 2.35 dmr moto diggerit
Paino n 10.5kg
Perheessä on kaksi Frogia 14" ja 20" nyt isoin poika alkaa tarvitsemaan uutta pyörää ja kovasti on halunnut maastopyörää.
CUBEn fillari on nyt ollut mietinnässä, mutta miten on laatu (Frogiin verrattuna) jos kriittisesti tarkastelee? ts. Itse en ymmärrä osasarjojen päälle. Ja milläköhän sisäjalan mitalla tuota linkin CUBEa voisi harkita, kun Islan tai Frogin kaltaista mitoitustaulukkoa en löytänyt.
http://www.bike-discount.de/en/buy/cube-kid-240-black-n-green-240580
14" tuumaisesta sen verran, että poika jarruttelu kumin rikki niin oli vähän hankala löytää uutta kumia. Tai no ei ois ollu jos olis heti soittanut Mr. Bikeen josta pyörätkin oli ostettu.
Kaveri löysi muutama vuosi sitten kirpputorilta tuollaisen -70 luvun alun helmen. Oli erittäin siisti, ja maksoi muistaakseni siitä vain parisataa.
Meinasi antaa pojalleen käyttöpyöräksi, mutta siitä tehtiinkin "pyhäpyörä" jotta säilyy jatkossakin ehjänä ja tallessa.
http://kuvapilvi.fi/finnshark/jTX.jpg
Nöösi kysyy: mitä erityisen hyvää Islabikesissa on? Harkinnassa 26" small mikä menisi mittojen mukaan juuri ja juuri 8v.lle. Mitä puutteita Islassa on?
tähtimoottori
19.07.2015, 19.27
Tommonen tuli sitten tilattua:
http://www.mhw-bike.com/ghost-powerkid-20-rigid-white-pink-palepink-2015-2794#
Hinta oli 100e vielä halvempi kuin harkitsemani orbean mx20 team ja postikulut suomeen 0e.
pyörä oli muutamassa päivässä kotiovella ja vaikuttaa hintaansa nähden oikein hyvältä. Bilteman lokarit sopivat hyvin paikalleen joskin etulokarin viikset joutui laittamaan nippusiteillä kiinni.
Nöösi kysyy: mitä erityisen hyvää Islabikesissa on? Harkinnassa 26" small mikä menisi mittojen mukaan juuri ja juuri 8v.lle. Mitä puutteita Islassa on?
Mutulla ravistaisin, että Islat on kevyitä, niissä on ulkovaihteet ja käsijarrut aika pitkälti järjestään?
Meiän nyt 6v pojalle hankittiin viime vuonna 20" Tunturi Energy (3v Nexus) ja sillä ajeltiin viime kesä. Tänä kesänä meni keskiö, mutta korjattiin takuuseen. Pyörähän painaa kuin synti, 14,4kg tais olla virallinen lukema. Tänä vuonna "käytiin katsomassa" pyörätarjontaa ja mukaan tarttui 24" Merida Matts (1x8) ja poika on varsin innoissaan, pyöräkin sopiva. Ehdottoman tärkeinä asioina ulkovaihteet ja käsijarrut. Pyörä painaa 10kg vissiin tasan. Eron huomaa ja kulkua on tullu selvästi lisää :)
Ai niin, ekana pyöränä taisi olla Helkama Nappula, joka sekin painaa kuin synti ja nuorempi (nyt 4v) "ei uskalla" ajaa sillä, koska "pelkää kaatuvansa". Toisaalta painelee ihan hirveää vauhtia Pukyn potkupyörällä. Otin Nappulasta polkimetki pois, kokeili kerran, mutta ei halunnu. No, lapsella on todettu olevan voimakas oma tahto :D
^^^Tuosta selviää aika moni Islabikesin "hyve". Geometriakin kohdallaan...http://www.twowheelingtots.com/pedal-bikes-comparison-charts/
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.