Onko kokemuksia tai mielipiteitä Microshift osasarjoista?
Tuli vastaan, kun Bombtrack käyttää näitä valmiissa pyörissä.
Vaikuttaa mielenkiintoiselta rakentaa kestäviä ja huoltovapaampia järjestelmiä vähemmillä vaihteilla.
https://www.microshift.com/
Onko kokemuksia tai mielipiteitä Microshift osasarjoista?
Tuli vastaan, kun Bombtrack käyttää näitä valmiissa pyörissä.
Vaikuttaa mielenkiintoiselta rakentaa kestäviä ja huoltovapaampia järjestelmiä vähemmillä vaihteilla.
https://www.microshift.com/
Maantie, maasto, retki, hyöty, matkailu, randonneur.
Miksi se olisi kestävämpi tai huoltovapaampi, kuin vastaavat muun merkkiset? Myös Specialized käyttää noita. Ei ole kokemusta, mutta veikkaan, että ovat ihan yhtä hyviä kuin vastaavat Shimanot tai Sramit.
Voisikohan se kestävyys ja huoltovapaus johtua paremmista rakenneratkaisusta? Ainiin, eihän se voi olla kun ne on vielä halvempiakin kun ne isot merkit.
Sähköistetyssä restomodissa on mikroshiftin vaihteisto. Liipasin vaatii hieman enemmän voimaa vaihteen vaihtamiseen, hieman kolhompi peukalotuntuma shimanoihin verrattuna, mutta muuten toimii kuten pitääkin. Takavaihtajassa pätevän oloinen räikkäkytkinsysteemi, vaikuttaisi toimivan vähemmän säännöllisellä rasvojen vaihdolla kuin shimanon kitkakytkin.
Ihan vilpittömästi kysyin, että miksi olisi kestävämpi ja huoltovapaampi? Omia Sramin vaihteita ei joudu säätämään oikeastaan ikinä.
Ilmeisesti ihan toimivia. Pääsivät markkinarakoon tekemällä esim. 1x9 laajemmalla 11-42 skaalalla kuin muut.
https://foxcomp.fi/microshift-advent-9sp-vaihdesarja
Edullinen, yhteensopiva HG-vapaarattaalle ja laajat välitykset, jokusen vuoden kiinnostellut vaihtoehtona vanhojen pyörien elvyttämiseen mutta en ole saanut aikaiseksi hankkia.
Veikkaan että huollon määrä ei vähene jos vaihteita vähemmän, IMO.
Vanhaan päivittämiseen laajemmalle välitysalueelle noi varmaan ihan päteviä. Mutta jos esim simpan 12s systeemistä menee tohon, nin en kyllä nää järkeä eikä ainakaan huollon tarve vähene merkittävästi. Esim Deroren 12s pakka on kokonaan terästä ja kestää kyllä käyttöä.
Ja jos pyörässä on jo valmiiksi se microspline vapari ni turha sitä on vaihtaa toiseen, saa päivitettyä mallisarjan kärkeen asti. Sramilla vähän eri juttu ku NX ja SX käyttää HG runkoa ja loput XD:tä.
Mulla oli maasturissa advent x 1x10 vaihteisto, oikein pätevästi toimi.
Ainut huono puoli on että on sidottu käyttämään vain microshiftin osia, jos jotain hajoaa. Esim. 11-48 10spd pakkaa ei taida löytyä muilta valmistajilta. Ei voi mixata niinkuin shimanoa ja sramia, tosin käytännön kokemusta tästä ei ole.
Pojan pyörään laitoin tuon 8spd Acolyten. Toimii mielestäni vastaavasti, kuin rouvan pyörässä oleva 10spd Deore. Eikä noiden kanssa ole mielestäni sen enempää sidottu yhteen merkkiin, kuin muidenkaan valmistajien kohdalla. Vaikkapa shimanon vivut ei keskustele sramin vaihtajien kanssa. Pakat ja ketjut sopii pääosin ristiin (esim. Kmc, shimano ja sram). Mutta se on totta, että vaikkapa 8spd 11-42 pakkaa ei taida muilta valmistajilta helposti löytyä. Kympin kanssa 11-48t tilalle voi laittaa vaikka shimanon 11-46t pakan.
Ymmärsin että ominaisuudet liittyy vähäisempään vaihteiden määrään.
Itse meinasin kokeilla 1x9 sarjaa Campan ketjulla, kun tuota ketjua on kehuttu erinomaiseksi.
Maantie, maasto, retki, hyöty, matkailu, randonneur.
Taisi olla isompiakin pakkoja tarjolla
Sent from my SM-G970F using Tapatalk
Maantie, maasto, retki, hyöty, matkailu, randonneur.
Samalla säätämisellä se 12 vaihteinen toimii kuin 7 vaihteinenkin. Uudempi tekniikka tuppaa pysymään ainakin oman kokemukseni perusteella paremmin säädöissä.
Voi toki olla, että Microsiftin mainospuheet pitävät paikkansa, en vaan ihan purematta niele.
Kirjanmerkit