ImatraHelkamaRideBikeshopGasGasCanyon
Sivu 1 / 2 1 2 ViimeinenViimeinen
Näyttää tulokset 1 - 30 / 57

Aihe: Katoavat metsäpolut

 1. #1
  Liittynyt
  10/2009
  Viestit
  2.053

  Katoavat metsäpolut

  Luonto-Suomessa ihan mukavaa jutustelua pari tuntia. Siinä heitettiin pieni haaste yhteisöillekin polkujen säilyttämiseksi. Tiedä sitten olisiko vaikka "kansallispuistoryhmällä" intoa/voimia osallistumiseen, yhtenä aika tärkeänä olisi hakkuiden yhteydessä polkujen huomioiminen. Siinähän käytäntö on hyvin kirjavaa.

  http://areena.yle.fi/radio/2353031

 2. #2
  Liittynyt
  06/2002
  Paikkakunta
  Mynämäki, Suomen Kabul
  Viestit
  4.941
  Oman kokemuseni mukaan hakkuuaukon alle jäänyt polku pitää siivota näkyville mahdollisimman nopeasti, sillä useimmat polunkäyttäjät hylkäävät polun heti esteen ilmaannuttua, eivätkä palaa herkästi vaikka myöhemmin ura olisikin raivattu. Vähentynyt kulkijamäärä yhdessä hakkuun jälkeisen heinikoitumisen ja pusikoitumisen takia vääjäämättä hävittää polun näkyvistä.

 3. #3
  Liittynyt
  10/2007
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  588
  Perheen mökkimaastoista Keski-Suomen perukoilta kaikki karttaan merkityt metsäpolut ovat kadonneet. Olen yrittänyt niitä oikeasti metsästää, mutta muutama vuosikymmen kaupungistumista on saanut luonnon villiintymään. Hyvä niin. Nykyään ajelen mökkireissuilla vain metsätiepyörällä, sillä metsäteitä kyllä riittää.

  Polut vaativat ihmisiä, ja siksi maastopyöräily on urbaani laji. Parhaat polut ovat kaupunkien liepeillä, sen verran etäällä etteivät kulu liikaa.
  Korson Kaiku / Hi5bikes.fi

  http://vapaaratas.blogspot.fi

  "Cyclocrossin eräs etu on ettei se kestä kauan." - Eugène Christophe.

 4. Vaan kyllä ne polut kasvavat umpeen täällä pääkaupunkiseudullakin. Esim. keskuspuistossa kulkijat keskittyvät parille pääpolulle, muut tuntuvat kasvavan risua naamaan käytönpuutteessa. Kyllä se taitaa vielä tänäkin päivänä vaatia risuja siivoavia ja oksia katkovia kulkijoita tuo polkujen pysyminen.
  *****************************
  Alhainen kadenssi - dekadenssi?

 5. #5
  Liittynyt
  10/2009
  Viestit
  2.053
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Kare_Eskola Katso viesti
  Perheen mökkimaastoista Keski-Suomen perukoilta kaikki karttaan merkityt metsäpolut ovat kadonneet. Olen yrittänyt niitä oikeasti metsästää, mutta muutama vuosikymmen kaupungistumista on saanut luonnon villiintymään. Hyvä niin. Nykyään ajelen mökkireissuilla vain metsätiepyörällä, sillä metsäteitä kyllä riittää.

  Polut vaativat ihmisiä, ja siksi maastopyöräily on urbaani laji. Parhaat polut ovat kaupunkien liepeillä, sen verran etäällä etteivät kulu liikaa.
  Sulle polut taitavat olla vaan paikka harrastaa eikä siinä ole mitään pahaa. En tiedä jaksoitko kuunnella linkin takaa mutta siinä oli aika paljon muutakin polkuihin liittyvää mielenkiintoista. Itseä kiinnostaa varsinkin niiden historia. Herättää paljon kysymyksiä kun hetkeksi pysähtyy.

 6. #6
  Liittynyt
  07/2001
  Paikkakunta
  Oulu
  Viestit
  180
  Tuo Luonto-Suomen juttu oli aivan paras! Minulle ainakin uusien (ja varsinkin vanhojen) polkujen etsiminen ja löytäminen on parasta luonnossa harrastamista ja siitä nauttimista. Junnuna tuli kuljettua jalan pitkin selkosia marjastamassa ja kalastamassa ja varsinkin papan tarinat paikallisista kirkkopoluista ja jo silloin avohakkuiden takia kadonneista pappapyörällä ajettavista marjastuspoluista kiehtoivat ajatuksia. Siellä jossain ne polunpohjat vielä vaarojen päällä on, jo 80-luvulla ne oli osittain tuhottu, eikä nykyään asutusta ole enää nimeksikään niitä ylläpitämään. 

  Metsäretkeilijöille ja muille polkujen etsijöille linkki: http://vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/
  -Heli

  "You have reached the final page of Internet. Now go out and play."

 7. #7
  Liittynyt
  04/2010
  Paikkakunta
  Iisalmi
  Viestit
  267
  Vaikka ite edustankin tätä nuorempaa sukupolvea, niin on kyllä mielenkiintoista tarkastella kotipaikan alueita ja muita tuttuja paikkoja! Näyttäisi olevan vuolta -70 ja -90 luvun alun paikkeilta noita karttoja

 8. #8
  Liittynyt
  04/2005
  Paikkakunta
  Turku->Pori
  Viestit
  1.954
  Hyvä ohjelma oli. Mää olen monta kertaa ollut laittamassa UKK-reitille sivustoa, mutta aina järki on voittanut, koska siitä saa ottaa itselleen elämäntehtävän pitää se siistinä turhasta paskasta jne. Semmoista on moneen otteeseen eri foorumeilla kaivattu.

  Kävin juuri aamulenkillä Nivalassa (esim. Pyssymäki MTB Marathon järjestetään siellä), siellä on herätetty henkiin 40 v sitten rakennettu retkeilyreitti, Iso-Sydänmaan reitti. Se on ollut jo taysin pusikkoa, eli ison homman ovat tehneet. Aika rankka reitti vaikka Läskillä ajelin, ja vain osan reitistä...

 9. #9
  mutanaama Guest
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Ketjureaktio Katso viesti
  Vaan kyllä ne polut kasvavat umpeen täällä pääkaupunkiseudullakin. Esim. keskuspuistossa kulkijat keskittyvät parille pääpolulle, muut tuntuvat kasvavan risua naamaan käytönpuutteessa. Kyllä se taitaa vielä tänäkin päivänä vaatia risuja siivoavia ja oksia katkovia kulkijoita tuo polkujen pysyminen.
  Ei se vaadi kuin 1h/100m/pyöräilijä, niin todella pahasti rämettyneitä pätkiä avattua käyttöön.

 10. #10
  Liittynyt
  03/2012
  Paikkakunta
  Kitee
  Viestit
  5.970
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti mutanaama Katso viesti
  Ei se vaadi kuin 1h/100m/pyöräilijä, niin todella pahasti rämettyneitä pätkiä avattua käyttöön.
  Täälläperin on joskus 80-luvun innostuksella oikein merkattu ja avattu maastoreittejä. Joo komeesti haalistuneita kylttejä paikoin näkee ja saatanallista kaseikkoa. Susikaan ei noita yksin ajavana piä auki. Paaljon helepompaa vaikka cyclocrossata mettäautoteitä/sorateitä ynnä varsinkin maantiekuskin kannalta oikein rauhallisia pikiteitä.
  I väntan på ännu dåligare tidet

 11. #11
  Liittynyt
  05/2002
  Paikkakunta
  Siilinjärvi
  Viestit
  6.902
  Pyöräilyseurat ja porukat voisivat ottaa itselleen nimikkopolkuja vaikka yhdessä kunnan liikuntatoimen kanssa. Usein liikuntasihteerit eivät ole kiinnostuneita, jos niitä ei potki päähän. Jokamiehenoikeus kyllä antaa luvan liikkua metsäpoluilla pyörälläkin, mutta ei raivata niitä. Jonkin verran kai anarkiaa voisi käyttää sillä perusteella, että metsäsertifikaateissa luvataan säilyttää metsien moninaiskäyttö, mutta se on lähinnä vitsi. Kun moto kaatelee puita tai kun metsää "hoidetaan" niin rangat ja risut kaadetaan surkeilematta polkujen päälle ja hakkuujätteet jätetään paikoilleen eli polut tukkoon. Jos itse menee raivaamaan nämä jätteet pois niin ei se mielestäni rikos ole. Samoin kun metsää istutetaan niin taimia laitetaan polkujen päälle tai niin lähelle, että kasvaessaan puut tukkivat polut.

  Jos suomessa olisi kunnollinen maastopyöräilyjärjestö se voisi kampanjoiden avulla ja yhteistyössä metsäjärjestöjen kanssa organisoida tällaista toimintaa. Vai onko sellainen... jos ei ole niin pitäis perustaa. Suomen Latukin voisi tehdä hyvää tällä alueella, mutta se ei taida olla kiinnostunut.

  No minä pidän pientä sahaa repussa ja katkon polulle tulevia oksia taas ensi kesänä kun kykenen ajamaan. Toivottavasti en jää kiinni.
  Jos et aja et voi ottaa!

 12. #12
  Liittynyt
  10/2009
  Viestit
  2.053
  Ensimmäinen soittaja oli Suomen ladusta ja maastopyöräilyn puolesta puhuja... Taitaa täälläkin kirjoitella jos en ihan väärässä ole.

 13. #13
  Liittynyt
  03/2005
  Paikkakunta
  Tampere
  Viestit
  3.478
  Hakkuilla polkujen säilyminen taitaa olla paljolti työn tekijän mielenkiinnon varassa. Foorumilta taitaa löytyä metsäkonemies, joka on ansiokkaasti säilyttänyt polkuja ainakin Tampereen ja Kangasalan alueella: puut pois, mutta polun kohdalla oleva kapea kaistale jää lähestulkoon koskemattomaksi.

  En ole kokenut olevani suuri rikollinen, kun olen joskus katkonut risuja polun päältä ja ohjaillut rinteessä valumavesiä niin, että ylittävät polun yhdestä kohtaa. Joku pajun tai koivun vesa on saattanut saada kyytiä jurineenkin.

  "it IS possible that you are faster or slower than anybody else who is having at least as much if not more or less fun"

 14. #14
  Liittynyt
  05/2013
  Viestit
  178
  Luonto-Suomen jutussa puhuttiin myös siitä että puunmyyjä voi kirjauttaa puunmyyntisopimukseen ehdon, että polut siivotaan ja säilytetään. Muistelen nähneeni tämän maininnan joissakin kunnan uusimmissa puunmyynneissä (kuntien pöytäkirjathan ovat julkisia). Moni yksityinen puunmyyjä olisi varmasti valmis kirjauttamaan myös ehdon jos aiheesta puhuttaisiin enemmän?

 15. #15
  Liittynyt
  09/2014
  Paikkakunta
  Ivalo
  Viestit
  249
  Kahdeksankymmenluvulla vaeltelin paljonkin Kurun ja Ruoveden maastoissa. Vanhoihin karttoihin oli merkitty "Polkupyörätie". Ne oli lapiolla kunnostettuja, joissain paikoin jopa ojat molemmin puolin.
  Jo silloin osa oli niin vesakoitunut, että ne kohdat mieluiten kiersi metsän kautta.

  Osa oli vielä niin hyvässä kunnossa, että ajelin niitä jopa moottoripyörällä. Surkuttelin vain sitä, että hienolla retkeilyalueella noin hyvät polut päästetään metsittymään.
  Nyt, maastopyöräilyn suosion myötä, nuo polkupyörätiet pitäisi raivata auki. Jotkin niistä sopisivat jopa koko perheen kuljettaviksi.

  Aiemmin oli linkki vanhoihin karttoihin. Tässä on mainitsemaani aluetta, ja vasemmasta yläreunasta löytyy parikin polkupyörätietä:

  vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/mml_vanhat_kartat/Painetut_kartat/21_Peruskartta_20k/2/2213/221311/221311_1959.jpg
  Jouko_T muokkasi tätä : 21.09.2014 at 00.08

 16. #16
  Liittynyt
  07/2010
  Paikkakunta
  Uleaborg
  Viestit
  2.067
  Oulussa polut katoavat kaupungin toimien takia. Uusien asuinalueiden katuja vedetään prikulleen polkujen päälle. Ja esim Puokkarilla kivat metsäpolut asfaltoitiin. Rahaa on.

 17. #17
  IncBuff Guest
  Puokkarille jäi paljon kivempää metsäpolkua vielä paljon

  Mutta joo. Monista paikoin nuo vanhat urat katoavat ja merkatutkin sellaiset. Kulkijoita ei vain ole. 90-luvulla me ajeltiin pyörillä metsässä. Nykynuoriso istunee sisällä pelaamassa pleikkaria tai notkumassa netissä.

 18. #18
  Liittynyt
  09/2007
  Paikkakunta
  Pori
  Viestit
  1.104
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Jouko_T Katso viesti
  Kahdeksankymmenluvulla vaeltelin paljonkin Kurun ja Ruoveden maastoissa. Vanhoihin karttoihin oli merkitty "Polkupyörätie". Ne oli lapiolla kunnostettuja, joissain paikoin jopa ojat molemmin puolin.
  Jo silloin osa oli niin vesakoitunut, että ne kohdat mieluiten kiersi metsän kautta.

  Osa oli vielä niin hyvässä kunnossa, että ajelin niitä jopa moottoripyörällä. Surkuttelin vain sitä, että hienolla retkeilyalueella noin hyvät polut päästetään metsittymään.
  Nyt, maastopyöräilyn suosion myötä, nuo polkupyörätiet pitäisi raivata auki. Jotkin niistä sopisivat jopa koko perheen kuljettaviksi.

  Aiemmin oli linkki vanhoihin karttoihin. Tässä on mainitsemaani aluetta, ja vasemmasta yläreunasta löytyy parikin polkupyörätietä:

  vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/mml_vanhat_kartat/Painetut_kartat/21_Peruskartta_20k/2/2213/221311/221311_1959.jpg
  Tuolla on tullut ajeltua muutaman kerran. Ruokkeenharjun kohdalla tuo polkupyörätie on vielä hienoa neulasbaanaa. Kuva tuosta 178,4 korkeusmerkinnän kohdalta:


  Mutta tien toisella puolella Tanssikallio-Kilpilampi polulla totaalisen umpeenkasvanutta kanervikkoa.

  Tässä kuvaa Pirkan taival polulta Helvatinjärven kp:n läheltä. Tuokin olisi hienoa baanaa, mutta käyttäjät pelaamassa kotona pleikkaa.


  Tässä menee Pirkan taival:
  lai muokkasi tätä : 21.09.2014 at 11.38
  Vastustan tyranniaa viimeiseen asti
  Ei lähde saatana Moskovasta, njet

 19. #19
  Liittynyt
  01/2005
  Paikkakunta
  Ahvenanmaa
  Viestit
  1.751
  Minä yritin kerran keskustella polunmerkkaajien kanssa täällä Ahvenanmaalla että niitä polkuja tulisi käydä läpi muutama kerta vuodessa etteivät kasva umpeen. Olivathan he saaneet rahaa siitä että olivat merkanneet näitä reittejä. Me käytiin maastofillareilla ajamassa yhtä kävelyosuutta läpi parin vuotta polun merkkaamisen jälkeen ja todettiin että harva jalan liikkuva haluaisi liikkua tällaisella umpeen kasvaneella polulla. Tarjoudumme käyttöoikeutta vastaan raivaamaan 4 kilsaa polkua mutta he sanoivat etteivät halunneet mitään liian helposti näkyvää polkua maastoon. Ilmeisesti maanomistajat olivat vaan rahan perään eivätkä halunneet edistää kävely tai pyöräilypolkuja pysyvämmin. Asiat eivät onneksi ole yhtä huonosti kaikkialla Ahvenanmaalla.

 20. #20
  Liittynyt
  05/2006
  Paikkakunta
  N=6695060.441, E=394280.279
  Viestit
  2.325
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Jouko_T Katso viesti
  Kahdeksankymmenluvulla vaeltelin paljonkin Kurun ja Ruoveden maastoissa. Vanhoihin karttoihin oli merkitty "Polkupyörätie". Ne oli lapiolla kunnostettuja, joissain paikoin jopa ojat molemmin puolin.
  Jo silloin osa oli niin vesakoitunut, että ne kohdat mieluiten kiersi metsän kautta.

  Osa oli vielä niin hyvässä kunnossa, että ajelin niitä jopa moottoripyörällä. Surkuttelin vain sitä, että hienolla retkeilyalueella noin hyvät polut päästetään metsittymään.
  Nyt, maastopyöräilyn suosion myötä, nuo polkupyörätiet pitäisi raivata auki. Jotkin niistä sopisivat jopa koko perheen kuljettaviksi.

  Aiemmin oli linkki vanhoihin karttoihin. Tässä on mainitsemaani aluetta, ja vasemmasta yläreunasta löytyy parikin polkupyörätietä:

  vanhatpainetutkartat.maanmittauslaitos.fi/mml_vanhat_kartat/Painetut_kartat/21_Peruskartta_20k/2/2213/221311/221311_1959.jpg

  Kiitos tästä, kuva vanhasta kartasta oli mielenkiintoinen. Kaverin kanssa käyty lintujahdissa kivijärven maisemissa, ja sielläkin noita vanhoja pyörätien pohjia on vielä monin paikoin näkyvissä. Todella hienot reitit ovat metsään rakentaneet, silloisen jätkän oli helpompi siirtyä elämänluukulta palstalle ropsin parkkuuseen.
  Samaa mieltä kanssasi, niin ovat hienoja reittejä että soisi niillä olevan enemmänkin käyttöä.
  -Usot sie jot myö uitiin?

 21. #21
  Liittynyt
  08/2007
  Paikkakunta
  JKL
  Viestit
  882
  Ihan mielenkiintoinen keskustelu vaikka studioväen tietämys maastopyöräilystä ei ilmeisesti ollut valtaisa. Pyöräilyn verrastaminen ratsastukseen on varsin hölmöä. Hevostelu pehmittää polkuja ja harva pyöräilijä kakkii poluille ajaessaan....

 22. #22
  Liittynyt
  01/2006
  Paikkakunta
  Laru, HKI
  Viestit
  19.885
  Kas, tarinoista tuttua paikkaa... kartoituskollega kertoi, että tuolla Rontonhornassa ei uskalla kuselle käydä kun on susia kärkkymässä lihanpalaa...

  /OT
  JackOja muokkasi tätä : 21.09.2014 at 19.14


 23. #23
  Kun törmäätte näihin tapauksiin että karttaan merkitty polku hävitetään metsähakkuiden yhteydessä niin ei muutakuin katsotte minkä metsäfirman hakkuu ollut kyseessä ja pieni käynti konttorilla saa kummasti vipinää kinttuihin. Muistaakseni näissä sertifikaattikansioissa mitä joskus tullut luettua on maininta että polkuja ei saa hävittää eli puida oksia niitten päälle. Ja johan sen nyt sanoo maalaisjärkikin että polut säästetään.
  Itse ne aina säästän ja säästän vaikka ei olisi edes kartassa jos vaan huomaan sen...kesällä helppoa talvella pikkasen vaikeata, jolloin ne pitäisi olla merkattu maastoonkin.
  Kaupunkien läheisyydet vielä hyviä siinäkin mielessä, koska paljon liikkujia = paljon huonoa mainosta jos polku hävitetty. Eli aika hyvin ne niitä jälkikäteen siivoavat jos joku vaan viitsii huomauttaa, että mitäpä luulette ihmisten tykkäävän kun tuhositte hyvä polun.
  On helppoa olla samaa mieltä, on helppoa olla mieletön vaan enemmän löytää kun poikkeaa tieltä ja oikaisee läpi metsikön!
  Juice

 24. #24
  Liittynyt
  10/2008
  Paikkakunta
  Repovuoren kupeessa
  Viestit
  827
  Voi tulla metsäfirmojen konttorit tutuksi kun joutuis niissä ravaamaan yhtenään. Yks konttori on kyllä "tuttu" ja uskon että siellä osataan varoa kun siellä maastopyöräilijä/suunnistaja töissä, , mutta muuten en tiedä. Yksi tapaus muistuu mieleen missä polku on oikeasti säästytty tuhoamiselta vaikka oikeasti sekin ehkä vaan kun polku kulki juuri hakkualeen rajalla eikä sen läpi. Jos muistaisin yhtiön nimen mainitsisin sen mielelläni.
  Joskus polut menee jo pilalle kun kone käy marraskuussa tai joulukuussa ajelemassa niiden päälle. Paljon harmittaa se tuho sen hakkuualueen päällä mutta sen lisäksi sinne menevä ja sieltä jatkava polku voi jäädä unholaan ja "sammua". Eli ihan turha tuho. Ei varmaan konemiehiä voi syyttää ainakaan jos talvellä touhuavat. Nauhamiehen tehtävä se kay olisi. Jos vaan intresseja olisi nähdä vaivaa. Mitä jos annettaisiin metsäomistajalta verohelpotus tm bonus kun hakkuissa polut säilyy. Ja muutenkin pitäisivät polut auki tuulenkaadoista. Taitaa olla utopia.
  http://www.pellossalo.fi/

 25. #25
  IncBuff Guest
  Oulussa tulee viime vuosilta tasan yksi hakkuutyömaa mieleen missä polku oli säästynyt. Muilla ne on tuhottu surutta ja kaupunki on perseaukisuuttaan hakannut metsiään paljon viime vuosina.

 26. #26
  Liittynyt
  05/2002
  Paikkakunta
  Siilinjärvi
  Viestit
  6.902
  Metsäteollisuus haluaa myydä tuotteitaan ulkomaille. Voisiko niitä painostaa. Nuo sertifikaatithan tehtiin vasta sen jäleen kun suomalaisten firmojen maine meni keskieuroopassa ja vaikutti myyntiin.

  Näyttää vain olevan ihan silmänlumetta nuo sertit kuteen jo tuossa ennen sanoin. Ahneus menee kaiken edelle.

  Muutama vuosi keskustelimme saamasta aiheesta täällä ja otin parinkiin kertaan yhteyttä Kuopion metsäkeskukseen tässä asiassa. Vähättelivät, mutta jos saisivat useita yhteydenottoja niin ehkä ääni muuttuisi kellossa.

  Ei sanaakaan metsien moninaiskäytöstä.
  hannupulkkinen muokkasi tätä : 21.09.2014 at 21.47
  Jos et aja et voi ottaa!

 27. #27
  Liittynyt
  10/2008
  Paikkakunta
  Repovuoren kupeessa
  Viestit
  827
  http://www.pellossalo.fi/

 28. #28
  Liittynyt
  10/2009
  Viestit
  2.053
  Kuten ohjelmassa ja avauksessani nostin juuri hakkuut yhdeksi pahimmaksi tuhoajiksi niin ei se, että jokainen käy siellä oman kylän "metsätoimistossa" kauheasti hyödytä. Ei siitä kauheasti varmaan haittaakaan kyllä ole. Sen takia vähän huutelin "kansallispuistoryhmää" apuun kun siellä tuntuisi olevan pätevää porukkaa asiaa hoitamaan. Eli metsäyhtiöihin, metsänhoitoyhdistyksiin ym. yhteyksiä, että saataisiin aidosti sellaiset toimintatavat, että polut säästyvät.

 29. #29
  Liittynyt
  05/2002
  Paikkakunta
  Siilinjärvi
  Viestit
  6.902
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Pexxi Katso viesti
  Kuten ohjelmassa ja avauksessani nostin juuri hakkuut yhdeksi pahimmaksi tuhoajiksi niin ei se, että jokainen käy siellä oman kylän "metsätoimistossa" kauheasti hyödytä. Ei siitä kauheasti varmaan haittaakaan kyllä ole. Sen takia vähän huutelin "kansallispuistoryhmää" apuun kun siellä tuntuisi olevan pätevää porukkaa asiaa hoitamaan. Eli metsäyhtiöihin, metsänhoitoyhdistyksiin ym. yhteyksiä, että saataisiin aidosti sellaiset toimintatavat, että polut säästyvät.
  No rikka rokassa. Parempi sinun on olla aliarvioimatta mitään. Kaikkia toimia tarvitaan. Ylen keskustelussa jo pari metsänomistajaa uhosi tahallaan istuttavansa polut umpeen, jotta kaikenmaailman kuljeskelijat eivät vaarantaisi metsänmyyntituloja.

  Ainut mikä oikeasti voisi auttaa olisi samanlainen kansalaiskampanja joka pakotti metsiä sertifioimaan. Nyt vain näillä sertien monikäyttöosuuksilla pyyhitään persettä. Se pitäisi tehdä mahdollisimman julkiseksi. Metsäkeskuksilla on valvojina suuri valta ja siksi niitä kannattaisi painostaa ja yrityksiä myös toteuttamaan näiteä sertejä. Vähän ylimielinen tuo sinun postauksesi on.
  Jos et aja et voi ottaa!

 30. #30
  Liittynyt
  10/2009
  Viestit
  2.053
  Paikallisesti se varmaan onkin tärkeää mutta isossa kuvassa sillä ei ole kauheasti merkitystä. Jos se on aliarvioimista tai ylimielisyyttä niin olkoon sitten niin.

Kirjanmerkit

Viestin säännöt

 • Käyttäjä ei voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Käyttäjä ei voi vastata viesteihin
 • Käyttäjä ei voi liittää liitetiedostoja
 • Käyttäjä ei voi muokata viestejään
 •