Sivu 1 / 3 123 ViimeinenViimeinen
Näyttää tulokset 1 - 30 / 89

Aihe: On se maastopyöräily vaan eri kivaa

 1. #1
  Liittynyt
  06/2009
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  911

  Peukalo ylös On se maastopyöräily vaan eri kivaa

  Kesällä tuli ostettua ensimmäinen maasturi, mutta se olikin liian pieni... Noh, kokemuksesta viisastuneena hankin isomman rungon projektiksi ja kasasin siitä mukavan jäykkäperän maastoajeluja varten. Nyt kun olen päässyt sinuiksi pyörän kanssa, on myös selvinnyt mitä "maastopyöräily" voi pitää sisällään.

  Ja enpä olisi ikinä osannut kuvitella minkä maailman tuo maastossa ajelu avaisikaan!

  Ensin sillä ajeltiin kadulla ja vähän hiekkatiellä.
  Sitten kokeiltiin hieman ryhmyisempiä hiekkateitä ja kokeiltiinpa pieniä juurakkopolkuja. Seuraavaksi kokeiltiin ajaa täysillä samoja teitä ja polkuja

  Tässä vaiheessa tuli mieleen, että mihinköhän tällä maasturilla oikein pääseekään...

  Ja pääseehän sillä... vaikka mihin! Nyt on jo lähimetsät koluttu aika tarkasti läpi, paikallistettu hankalimmat kalliot, kinttupolut, mutavellit, ojat, rappuset, kukkulat... Enää ei tule kysymys mieleen mihin fillarilla pääsisi, vaan mitä estettä, polkua, paikkaa tms ei ole vielä tullut tutkittua ja testattua.

  Käytännössä maastopyöräily palautti minut takaisin lapsuuteen. Viimeksi pojankoltiaisena tuli tutkittua kaikki kodin lähellä olevat "mestat". Silloin tunsi kaikki oikotiet, hyvät lymypaikat, esteradat ja kaikki oleelliset maantieteelliset kohteet noin viiden kilometrin säteellä kotoota.

  Nyt maastopyörä on vienyt minut paitsi kaikkiin vanhoihin lapsuuden maisemiin, mutta näyttänyt minulle myös jo aika paljon "mestoja" 15 kilometrin säteellä kotoota. Samalla on oppinut hidastamaan vauhtia, jottei mikään uusi kiinnostava polku tai este tai haaste jäisi huomaamatta.

  Haasteena onkin tehdä jokaisella lenkillä joku uusi juttu. Löytää uusi reitti, voittaa uusi este, mennä paikasta missä aikaisemmin meni pupu pöksyyn jne.
  Joskus tämä ei mene ihan toivotulla tavalla, kuten tänään kun pilkkopimeässä tasapainoilin tutun mutapolun läpi ja tuhma oksa kamppasi fillarin. Päädyin päistikkaa rantatörmältä Itämereen...
  Noh, uusi juttu tuokin oli... ja nyt asialle voi jo nauraa.

  Tulospainotteisen istumatyön jälkeen jokainen maastolenkki tuntuu rentouttavalta... vapauttavalta! Kaikki maailman huolet unohtuu ja voi olla sinut luonnon kanssa. Maastopyöräily on täyttä elämää


  p.s. kirjoittakaa vapaasti omia maastoajokokemuksia tänne, niin saadaan vähän lisää näkemystä tähän hienoon lajiin!
  "When I orbited the Earth, I saw how beautiful our planet is. We must protect and preserve this beauty and not destroy it." - Yuri Gagarin

 2. #2
  Liittynyt
  07/2002
  Viestit
  2.593
  Mitäpä tuohon lisäämään. Kaikki olennainen hienosti kuvattuna!

 3. #3
  Liittynyt
  10/2006
  Paikkakunta
  Nurmijärvi
  Viestit
  4.782

  Peukalo ylös

  Hyvä avautuminen jäseneltä jazman. Täällä on samanlaisia tuntemuksia. Komppan postausta #2
  "Kaikista seksuaalisista poikkeavuuksista siveys on kaikkein omituisin"
  Anatole France

 4. #4
  Liittynyt
  09/2005
  Paikkakunta
  Oulu
  Viestit
  149

  Peukalo ylös

  No nyt ollaan ns. asian ytimessä! Itselläni pitkälle samoja tuntemuksia kuin "toveri" Jazman:illä

  Keväällä kasaamallani elämäni ensimmäisellä maastopyörällä on päässyt nyt puoli vuotta koluamaan juuri niitä kaikkia ennen polkemattomia polun ja tien pätkiä jotka ovat edellisiltä hybridi- tai retkipyörä lenkeiltä jääneet mieltä vaivaamaan. "Nyt jokainen lenkki on erilainen"! Lenkille lähtöönkin on tullut uutta intoa ja mielenkiintoa, kun kalusto ei enää rajoita urhean tutkimusmatkailijan reittivalintoja.

  Ja näin syksyllä valon kanssa pimeässä metsässä pyöräily mörköjä, mennikäisiä ja kuusenoksia väistellessä on aika jänskää, melkein menee välillä jännityskakka housuun! Talven mittaan pääsee taas polkemaan jo keväällä lyhkäisesti kokeiltuja lumisia polkuja, vänkää sekin. Toivottavasti eivät keksi laittaa maastopyöräilylle huviveroa, sen verta mukavaa puuhaa tämä on!
  Onni on polkupyörä

 5. #5
  Liittynyt
  09/1999
  Paikkakunta
  Kerava
  Viestit
  5.652
  Jazmanille ylläpidon viikon - vaikka nyt onkin vasta keskiviikko - virtuaalipalkinto hyvästä kirjoituksesta!

  Hyvä huomio tuo uusien reittien löytäminen. Ainakin itse huomaan, että tulee liian usein ajettua samoja reittejä, jopa useimmiten samaan suuntaan. Joskus takavuosina kampanjoin parina kesänä tätä vastaan värkkäämällä kopiokoneella ison kartan keskipisteenä asuinpaikkani. Otin tavoitteeksi ajaa joka lenkillä mahdollisimman pitkään eri reittiä, jonka kotiin palattuani piirsin punaisella tussilla karttaan. Syksyllä punaista viivaa oli kartalla ristiin rastiin joka suuntaan ja paikallistuntemus oli kasvanut kummasti.

 6. #6
  Liittynyt
  10/2005
  Viestit
  130
  Itse ostin ensimmäisen maastopyöräni veivattuani aktiivisesti asfalttiteitä yli kymmenen vuotta.

  Olihan se kokemus; tuli melkein mieleen uskoon tulleiden kuvaukset kokemuksistaan. En olisi pyörää ostaessa itsekään uskonut, millainen pikkupojan olo tuli ihan tavallisia metsäpolkuja ajaessa. Joskus 70-luvun alussa samanlaisia polkuja mennä rämistettiin sinisellä Tunturi Ponilla, mutta nyt oli miellyttävämpi (ja kestävämpi) vehje alla.

  Ehkä kaikkein parasta oli se, että maastossa mennessä naama piti olla kuitenkin keskittyneen näköinen, jolloin vaimokin kuvitteli että kyseessä oli jotenkin vakava puuha eikä päässyt sanomaan että taas sitä lapsettaa...

  Maastopyöräily toi vähän mieleen toisen harrastukseni, kajakkimelonnan. Kajakillakin pääsee mitättömiin puroihin ja matalikkojen yli ja voi rantautua paikkoihin, joissa moottoriveneilijöitä ei näy. Samalla tavalla maastopyöräily tuntui ihmeelliseltä arjen tiepyöräilijälle: elämykseen ei tarvittu kuin muutaman kilometrin metsätaival, minkä jälkeen pysähdyin jollekin metsäaukiolle ja istuin kannon päälle seurailemaan pensastaskupoikueen touhuja horsmikon seassa. Tovin kuluttua paluumatka joko huoletonta metsäautotietä tai mutkaista polkua kikkaillen, ja jopa taas mieli virkistyi.

  Maastopyörän kyky liikkua melkein missä vain hämmästytti kauan. Sillähän saattoi ajaa niinkin pehmeillä alustoilla, että niillä käveleminen olisi ollut työlästä!

  Maastopyörä - miehille jotka kulkevat omia polkujaan.

 7. #7
  Liittynyt
  08/2005
  Paikkakunta
  Espox
  Viestit
  1.001
  Hyvä postaus Jazman:lta! Koin noin vuosi sitten vähän samanlaista valaistumista hommatessani ensimmäisen CC pyörän aiempien maantiepyörän ja täpärin jatkeeksi. Maastoa on tullut rymisteltyä lähiseudun metsissä jo aiemmin ja vastaavasti maantielle lähdettäessä on tullut mentyä aina "asutuksesta poispäin". CC:llä tuli lähdettyä pikemminkin asutukseen päin. Vielä kun talvella hommasin Garmin:n GPS:n oli yhtälö valmis - tutkimusmatkailu alkoi. Nyt on tullut ajeltua paljon erilaisia aiemmin "mustiksi aukoiksi" jääneitä pikkuteitä ihan uudella innolla - ja löydetty paljon uutta ihan lähiseudultakin, mutta erityisesti vähän kauempaa. Samalla olen päivitittänyt OpenStreetMap:ia vain huomatakseni, että muitakin samanhenkisiä harrastajia löytyy kun uusia aiemmin kartoittamattomia väyliä ilmestyy tuohon karttamaailman wikipediaan.

  Lähiseutumatkailu pyörän selässä kunniaan! Kokonaiskuva asuinympäristöstä hahmottuu pyörän selässä aivan eri tavalla kuin millään muulla kulkuvälineellä!
  Ride and Smile!

 8. #8
  Liittynyt
  04/2007
  Paikkakunta
  Espoo
  Viestit
  1.341
  Komppaan kyllä kaikkea mitä täällä on jo sanottu. Itsellä kokemusta vasta parilta lenkiltä joten hämmästys on tuore, mutta korostan tuota samaa ihmetystä mitä muut ovat jo esille tuoneet: ei uskoisi minkälaisista paikoista tuolla pyörällä pääsee

  Tulee nykyään katteltua paikkoja vähän 'sillä silmällä' mikä huvittaa itseäkin.

 9. #9
  Liittynyt
  11/2008
  Paikkakunta
  Suur-Kouvola
  Viestit
  185
  Hatunnosto täältä myös, komppaan edellisiä myös siinä, että paikallistuntemus kasvaa kokoajan pyörän kanssa seikkaillessa uusilla reiteillä. Hieno laji kyllä!

 10. #10
  Liittynyt
  05/2009
  Paikkakunta
  Tuusula
  Viestit
  109
  Hienosti kirjoitettu! Itellä on kanssa vähän samat tuntemukset ton keväällä alkaneen maantiepyöräilyn osalta. Tiet ja reitit mitä oon ajellu sinäänsä on jo entuudestaan tuttuja, mutta ne vaan näyttää ihan erilaiselta pyöräilijän perspektiivistä. Samalla nälkä kasvoi hiukan syödessä ja nyt on alettu ajaa metsässä kun kaivoin tuon muutaman vuoden seisseen gt:n esiin. Tietty siihenkin on nyt hommattu lukkikset jne. ja hauskaa on. Se on se vapaus mikä pyöräilyssä viihdyttää; lontooksi sanotaan "The journey is the destination"


 11. #11
  Liittynyt
  02/2009
  Paikkakunta
  Kotka
  Viestit
  79
  Ei pitäs lukea näitä juttuja. Maastopyörän ostohimo vain kasvaa kasvamistaan. Voi olla että keväällä menee vuoden vanha hybridi vaihtoon jos rahatilanne sallii.

 12. #12
  Liittynyt
  11/2008
  Paikkakunta
  Suur-Kouvola
  Viestit
  185
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti jory Katso viesti
  Ei pitäs lukea näitä juttuja. Maastopyörän ostohimo vain kasvaa kasvamistaan. Voi olla että keväällä menee vuoden vanha hybridi vaihtoon jos rahatilanne sallii.
  Oikealla tiellä

 13. #13
  Liittynyt
  05/2006
  Viestit
  1.667

  Peukalo ylös

  Hauska kuulla, että porukka löytää uusia harrastuksia ja innostuu lajista. Itse ostin ensimmäisen maastopyörän joskus vuonna 2003 tai 2004 ja nyt jo täysin hurahtanut lajiin

 14. #14
  Liittynyt
  07/2008
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  2.462
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Tombba Katso viesti
  Oikealla tiellä
  Tiellä? Paremminkin oikealla polulla Jazman sai äijän melkein kyyneliin. En ole ehtinyt poluille kahteen viikkoon
  Still rides with 26er

 15. #15
  Liittynyt
  10/2007
  Paikkakunta
  Tuusula
  Viestit
  230
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti nojohannyt Katso viesti
  ..Ja näin syksyllä valon kanssa pimeässä metsässä pyöräily mörköjä, mennikäisiä ja kuusenoksia väistellessä on aika jänskää, melkein menee välillä jännityskakka housuun!
  Komppaan!

  Yksin keskellä metsää pimeässä tua mukavasti lisäjännitystä lenkkiin. Mukavaa törmätä pusikossa makaileviin hirviin => siinä meinaa mennä kalsarit vaihtoon Nyt kun vielä pakkanen kuivattaa ja kovettaa maastoa pystyy metsässä tekemään todella vauhdikkaita lenkkejä.

 16. #16
  Liittynyt
  07/2009
  Paikkakunta
  Kuusamo
  Viestit
  4.116
  Tämän ketjun lukeminen sai puukkoa haavaan ja suolaa päälle....kyllä mä vielä joku päivä pystyn sen maasturinkin vielä hankkimaan
  *Ketjut ovat sotkemista varten*

 17. #17
  Liittynyt
  01/2006
  Paikkakunta
  Tampere
  Viestit
  5.023
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Jazman Katso viesti
  On se maastopyöräily vaan eri kivaa !
  On se!

 18. #18
  Liittynyt
  06/2007
  Paikkakunta
  Porvoo
  Viestit
  2.087
  Jazmanin kirjoitus vaan pahensi orastavaa maasturikuumetta (ajatuksena olisi ajella metsäkoneella silloin kun maantielle "ei pääse").

  Voi Jazman minkä teit...
  Tommaso Primavera - Pannuhuoneen Fausto Coppi

 19. #19
  Liittynyt
  08/2008
  Viestit
  68
  Kiitos Jazman hengennostatuksesta.
  Itsellä syksy on ollut kiireinen ja pyöräilykilsat ovat jääneet vähiin. Samalla pyöräilyrutiini ja -into on ollut hieman kadoksissa. Oon vissiin altis vaikutuksille, koska kirjoituksestasi tuli hirvee tarve päästä Keskuspuistoon rymistelemään (Maunulassa muutamia kivoja, itselleni uudehkoja polkuja)... Varmaan vaan metsä täynnä sukkahousujengiä tänään...

 20. #20
  Liittynyt
  04/2005
  Paikkakunta
  Tampere
  Viestit
  918

  maastonirvana tältä vuodelta ..

  Hankin ensimmäisen maastopyöräni vuosia sitten. Ajauduin lajin pariin vahingossa, pyysin kaveria lähtemään kanssani viikonlopun ajaksi vaeltamaan, tais olla helvetinjärven kansallispuistoon. Kaveri tuumasi mennään vaan mutta fillarilla. Sen jälkeen on fillarilla koluttu pitkin poikin suomen metsä taipaleita.

  Yksi sykähdyttävimmistä reissuista oli "erätulilla keikka". MIeraslompolosta guordoaivin erämääalueen halki nuorgamiin. 2 päivää 70 kilometriä. Mykistävät maisemat ja se hiljaisuus. Harmikseni kuvatuksia ko keikasta ei tähän hätään löytynyt.


  Tässä lyhyt kuvakertomus tämän vuoden kohokohdastani mtbSeikkailu 2009. 5 päivää, yli 400 kilometriä polkua, suomen kesän kaikki kelit. Loistava seuraa ja hyvää ruokaa.

  http://www.codershouse.com/mtbseikkailu/Galleria_2009/
  Meille jotka kulkevat omia polkujaan

  -- mtbSeikkailu 2016 --

 21. #21
  Liittynyt
  05/2006
  Paikkakunta
  Immalanjärven kylä
  Viestit
  1.675
  Heino postaus.

  Maastopyöräily vaivaa rankasti ja nyt on rungon etsintä käynnissä ja kun tietäis vielä mitä on hakemassa ni olis hyvä

  p.s. idässä on lunta
  fillari10.blogspot.fi
  www.kareisenpyorakorjaamo.net
  Itse yrittäjä

 22. #22
  Liittynyt
  05/2006
  Paikkakunta
  Pohjois Helsinki
  Viestit
  630
  Kiitos Jazman hienosta kirjoituksesta. Itse olen parikymmentä vuotta harrastanut maastopyöräilyä, alussa koti nurkilla ,nyt on tullut jo pyöräiltyä Suomen lisäksi Ruotsissa ja Norjassakin . Laji on tuonut paljon uusia ystäviä eripuolelta maata. Toinen mikä itseäni viehättää on tuo noiden maastopyörien tekniikka joka on antanut monia haasteita sen jälkeen kun täpärit astu kuvaan v.-95 ,tuli levarit jousitykset kehitty, ajan hermolla on kiva olla ja varsinkin kun nykyisin on enemmän vapaa aikaa, tulee rakennettua ja säädettyä niin omia kuin kavereittenkin pyöriä. Se mikä tulee usein huomattua että vanhanakin voi vielä oppia uutta ajo tekniikkaa, ainaskin se on omalla kohdalla onnistunut viimeisenkin vuoden aikana, aina on ajettava vaikeampia paikkoja vain niissä oppii uusia asioita,muistaen kuitenkin sen ettei uhkarohkeus opeta mitään .

 23. #23
  Liittynyt
  12/2007
  Paikkakunta
  Pirkkala
  Viestit
  922
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Nappulakenka Katso viesti
  Jazman sai äijän melkein kyyneliin...
  Kompataan tätä Hieno kirjoitus. Kiteytettynä kaikki olennainen maastopyöräilystä. Kiitos päivän piristyksestä. Aurinko paistaa, tänään mennään taas juurien ja kivien kanssa leikkimään

 24. #24
  Liittynyt
  05/2007
  Paikkakunta
  Kempele
  Viestit
  21
  Varsinkin tuulella ja tuiskulla tuo maastossa ajaminen kyllä päihittää maantielenkit 6-0. Kylmällä ilmalla on myös paljon mukavampaa ja lämpimämpää ajella polkuja pitkin. Talvella taas silloin tällöin voi ajella kovapohjaisia moottorikelkkareittejä, jotka vievät sellaisiin paikkoihin, joihin ei kesällä ole mitään asiaa.
  Vertaisin maastopyöräilyä lähinnä off-piste-lasketteluun, siinä kun saa koko ajan pelata tasapainon kanssa ja hakea sopivaa ajolinjaa. Koko vartalo tekee työtä ja selkä voi ainakin itselläni paremmin kuin maantietä tahkotessa.
  Kesällä sitten on hyvällä ilmalla mukava ajella pitkiä "nirvanalenkkejä" maanteillä ja katsella avarampia maisemia.

 25. #25
  Liittynyt
  09/2009
  Paikkakunta
  Tampere
  Viestit
  74
  On se hienoa. Ensimmäinen maastopyörä oli Cresentin soikioeturattaalla varustettu vempain. Hienoa oli silläkin yritellä maastossa. Varsinainen innostus syttyi, kun Cresentti varastettiin ja hankin tilalle etujousituksella varustetun Moab A1:n. Tänä kesänä tuli sekin sitten 10 vuoden uskollisen palvelun jälkeen päivitettyä täpäriin. Ja taas uutta intoa mennä pitkin metsäpolkuja. Tosiaan uuden asuinalueen ja lähiseutujen tuntemus on lisääntynyt aivan isosti.
  Aja, ei tarvitse katua!

 26. #26
  Liittynyt
  06/2009
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  911
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Hammer Katso viesti
  Tässä lyhyt kuvakertomus tämän vuoden kohokohdastani mtbSeikkailu 2009. 5 päivää, yli 400 kilometriä polkua, suomen kesän kaikki kelit. Loistava seuraa ja hyvää ruokaa.

  http://www.codershouse.com/mtbseikkailu/Galleria_2009/
  Mykistävää... Eeppistä... Kateellisena katselin noita kuvia.

  Ette sattunut trackaamaan reittiä? Olis kiva nähdä reitti myös kartalla.
  Miten löysitte reitin ja noi majapaikat yms?

  Minulla on ulkomaisia maastopyörähulluja kavereita ja olen vähän lupaillut heille vieväni heidät joskus Suomen metsiin reissuun. En tiedä onnistuisiko ihan noin mittava reissu, mutta ainahan sitä voi elätellä toiveita
  "When I orbited the Earth, I saw how beautiful our planet is. We must protect and preserve this beauty and not destroy it." - Yuri Gagarin

 27. #27
  Liittynyt
  04/2009
  Paikkakunta
  Joensuu
  Viestit
  113
  Naulan kantaan Jazman! Itselläni kävi juurikin noin keväällä 2008, kun pitkän tauon jälkeen tulin hankkineeksi jäykkäperäisen maasturin. Nuo pikkupoikamaiset fiilikset olivat juurikin niitä, jotka itsekin silloin rekisteröin lähimetsiä kolutessani. Tänä kesänä talliin ilmestyi lisäksi täpäri ja taas lähestulkoon samanlaiset fiilikset!

  Perhettä, ystäviä ja työkavereita olen lajin saloihin innostanut... vieläpä suhteellisen hyvällä menestyksellä

 28. #28
  Liittynyt
  08/2009
  Paikkakunta
  Itä-Hellsinki
  Viestit
  484
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Jousi Katso viesti
  Jazmanin kirjoitus vaan pahensi orastavaa maasturikuumetta (ajatuksena olisi ajella metsäkoneella silloin kun maantielle "ei pääse").

  Voi Jazman minkä teit...
  Niinpä minkä teit Nyt ei taida enää auttaa edes Burana kuumeeseeni.

 29. #29
  Liittynyt
  06/2009
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  911
  Harmi kyllä meillä ei ole ollut vaimon kanssa yhteisiä (urheilu)harrastuksia, mutta nyt hänkin jo tossa väläytteli että voisi joskus lähteä pyörälenkille kanssani. Ilmeisesti tuo ensimmäinen ja liian pieni maastopyörä ei sittenkään ollut vikasijoitus, kun vaimo pystyy ajamaan sillä!

  Jos hyvin käy, saan vaimonkin innostumaan maastopyöräilystä. Siitä ei voi seurata kuin hyvää
  "When I orbited the Earth, I saw how beautiful our planet is. We must protect and preserve this beauty and not destroy it." - Yuri Gagarin

 30. #30
  Liittynyt
  08/2009
  Paikkakunta
  Itä-Hellsinki
  Viestit
  484
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Jazman Katso viesti
  Harmi kyllä meillä ei ole ollut vaimon kanssa yhteisiä (urheilu)harrastuksia, mutta nyt hänkin jo tossa väläytteli että voisi joskus lähteä pyörälenkille kanssani. Ilmeisesti tuo ensimmäinen ja liian pieni maastopyörä ei sittenkään ollut vikasijoitus, kun vaimo pystyy ajamaan sillä!

  Jos hyvin käy, saan vaimonkin innostumaan maastopyöräilystä. Siitä ei voi seurata kuin hyvää
  Minulle hankittiin syksyllä maantiepyörä. Muutaman kerran olen käynyt mieheni kanssa maantiepyörälenkillä .
  Mutta nyt hurahtanut sillä haluaisin vielä maastopyöränkin (kuume taitaa tarttua myös mieheenikin ).

Kirjanmerkit

Viestin säännöt

 • Käyttäjä ei voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Käyttäjä ei voi vastata viesteihin
 • Käyttäjä ei voi liittää liitetiedostoja
 • Käyttäjä ei voi muokata viestejään
 •