PDA

Näytä tavallinen näkymä : Kummasta luopuisit ?



Hemmo2
18.05.2023, 13.15
Vastaus on tietenkin päivänselvä mutta kysytään kuitenkin: Kummasta luopuisit ennemmin ? Hammasharjasta vai internetistä ?

Tätähän on tietysti myös helppo kokeilla. Aloittaa vaikka kuukaudella ilman hammasharjaa. Itse luopuisin mieluummin internetistä.

nure
18.05.2023, 13.26
^Riippunee sosiaalisista suhteista, jos ne netin varassa niin mitä hammasharjalla teet?

YT
18.05.2023, 13.54
Kyllähän sitä puurolla ja vellilläkin elossa pysyy.

MV
18.05.2023, 14.13
Hammasharja ilman internettiä? Jo on aikoihin eletty

Sivustakatsoja
02.12.2024, 19.23
Lihasta vai makkarasta?

-makkarasta.

(Uudet ravitsemussuositukset ja siantuntijoiden ulosteet aiheeseen liittyen: miksi kaupasta saa vielä ostaa lihaa ja leikkeleitä, miksi julkinen valta ei jo puutu?)

Bndit
02.12.2024, 20.10
Lihasta luopuminen oli äärimmäisen helppoa. Kasvisruoka maistuu paremmalta ja eläimiä ei ole kidutettu ruuanvalmistuksessa. Bonuksena parempi verenkierto jonka rouvakin huomaa. Suosittelen.

nure
02.12.2024, 20.20
Aina kun luopuu jostakin niin se säteilee moneen muuhun. Kun lihan syönti loppuu niin lehmätkin kuolee sukupuuttoon puhumattakaan liha teollisuudesta.

Itse puhtaasti sekaravinnon syöjä niin aika kauhistava ajatus olla ilman kunnon pihviä. Kasvisruokaa syön mielellään mutta korvikkeet kyllä skippaan.

Sivustakatsoja
02.12.2024, 20.28
Lihasta luopuminen oli äärimmäisen helppoa. Kasvisruoka maistuu paremmalta ja eläimiä ei ole kidutettu ruuanvalmistuksessa. Bonuksena parempi verenkierto jonka rouvakin huomaa. Suosittelen.

Itse tein sellaisen peliliikkeen että luovuin pääosin makkarasta ja leikkeleistä ja lisäsin kokolihaa.
-----------------

Viinasta vai oluesta?

-oluesta!

nure
02.12.2024, 21.48
Makkaraa menee max. kaksi kertaa kuussa, leikkeitä kaksi siivua päivässä ja lihaa ihan sopivasti. Kanaa ja kalaa 4-5 kertaa kuussa.

Viinasta vai oluesta? Viinaa ei mene paljoa, viskiä korkeintaan pullo kuussa joten oluesta luopuisin sillä jää vielä viinit!

Bndit
02.12.2024, 22.03
Itse tein sellaisen peliliikkeen että luovuin pääosin makkarasta ja leikkeleistä ja lisäsin kokolihaa.
-----------------

Viinasta vai oluesta?

-oluesta!
Se on hyvä, mitä vähemmän prosessoitua ruokaa, sen parempi. Viinasta, koska luovuin kokonaan alkoholista ja korvasin sen alkoholittomilla oluilla :D

nure
02.12.2024, 23.51
Alkoholiton ja olut ei kuulu samaan lauseeseen, IMO...

Ari Fill
03.12.2024, 00.07
Lihasta vai makkarasta?

Viinasta vai oluesta?

Makkarasta, en ole syönyt yli 30 vuoteen. Olen luopunut myös punaisesta lihasta ellei lohenpunaista lasketa. Siis ainoastaan kanan ja kalan lihaa.

Viinasta ja oluesta en voi luopua, kun en ole kumpaakaan käyttänytkään.

Situm
03.12.2024, 00.44
Mä en oo luopunut mistään, miksi pitäisi?
No ehkä kesäaikaan kasviksien ostamisesta, kaikki tarpeellinen tulee omasta maasta ja kasvihuoneesta.

tempokisu
03.12.2024, 08.23
Tässä on ollu pakko luopua joistain, ja vähentää todella paljon kaikesta.
Luovuttu viinistä ( vaihtui vissyyn ja nyt veteen) mutta nahkiaisen kanssa ostan arvokkaampaa juotavaa ( kiitos shamppanjasulkijakorkin - kuplat säilyy )
Lihaa en ole syöny....eikun poronkäristystä, siitä pakkauksesta tulee kolmeksi kerraksi. ( ruokakassijonon valintalaatikosta olisin ottanu lihapullat mutta joku mies ehti ensin...)
Käyn kyllä kalakaupassa, mutta luovun kampelasta, ruianpallaksesta,siianmädistä ja savulohiherkusta. Joskus nieriää ja lohta, mutta muikut ja silakat on ihan makoisia.

Silti, elämä voi olla lyhyt ja olisi harmillisuus jättää elämättä että kyllä sitä jotain kivaa voi joskus ostaa.

nure
03.12.2024, 08.42
Mitä vanhemmaksi tulee niin vähemmästä luopuu, päinvastoin.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 09.02
Se on hyvä, mitä vähemmän prosessoitua ruokaa, sen parempi. Viinasta, koska luovuin kokonaan alkoholista ja korvasin sen alkoholittomilla oluilla :D

Jos haluaisi vaihtaa lihan prosessoimattomaan kasviperäiseen, niin mikä se olisi -joku papu? Lihan korvikkeet on ainakin omassa mielessäni pitkälle prosessoituja.

Papuja aamulla, papuja päivällä, papuja illalla -alkaisko pakoputki paukkua?

Sivustakatsoja
03.12.2024, 09.03
Mitä vanhemmaksi tulee niin vähemmästä luopuu, päinvastoin.

Kun takana on selvästi enemmän, kuin mitä edessä on, niin siivu hyvää rommia kirkastaa silmän ja vakauttaa käden!

Bndit
03.12.2024, 09.41
Jos haluaisi vaihtaa lihan prosessoimattomaan kasviperäiseen, niin mikä se olisi -joku papu? Lihan korvikkeet on ainakin omassa mielessäni pitkälle prosessoituja.

Papuja aamulla, papuja päivällä, papuja illalla -alkaisko pakoputki paukkua?
Tofusta helpoiten tehtyä monenlaista maukasta kasvisruokaa. Linsseistä saa parempaa bologneseä kun jauhelihasta yms. Joo noi ns. lihankorvikevalmisteet on prosessoituja, ei niitä tule paljon käytettyä.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 09.54
^eikö tofu ole teollisesti soijasta prosessoitua?

JackOja
03.12.2024, 10.04
Soijan viljelyä varten tuhotaan sademetsiä ja koalat, orangit ja muut otukset kärsii ja kuolee.

Copilot
03.12.2024, 10.05
^soijaa kuitenkin viljellään ennen kaikkea eläinten rehuksi.


Tofu on käytännössä soijasta tehtyä juustoa. Ikivanha keksintö. Toki nykyään valmistustavoissa on eroja ja osa on enemmän prosessoitua. En tiedä.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 10.12
^makkaroita on tehty satoja vuosia, mutta silti makkara on prosessoitu elintarvike.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 10.17
Wikipedia kertoo meille, että jo muinaiset sumerilaiset valmistivat makkaraa 3000 eaa. (https://fi.wikipedia.org/wiki/Makkara)

Edit: entisaikaan eläimestä pyrittiin hyödyntämään kaikki syötäväksi kelpaava, ja ehkä pari syötäväksi kelpaamatontakin.

Copilot
03.12.2024, 10.17
Sata vuotta sitten makkarassa ei ollut puoliakaan niistä aineista mitä nyt.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 10.23
Sata vuotta sitten makkarassa ei ollut puoliakaan niistä aineista mitä nyt.

Syytön mä siihen olen. Mieluiten syön artesaanimakkaraa.

MV
03.12.2024, 10.44
Sivuhuomiona: leipä, juusto, hillo, viini, olut ovat kaikki prosessoituja elintarvikkeita.

stenu
03.12.2024, 10.46
^soijaa kuitenkin viljellään ennen kaikkea eläinten rehuksi.

Jep, se on nimeomaan niin, että lihan syönti lisää soijatuotantoa ja aiheuttaa metsäkatoa. Soijan hyötysuhde broilerin tai naudan lihan syötynä on huomattavasti huonompi kuin tofuna syötynä. Jos vielä suosii sitä parasta tofua eli kotimaista, niin soijapavutkin tulee Euroopasta. Lienee tuttu rakennus useimmille Hanko-Tammisaari- välin sorateiden kiertelinöille :)

https://jalotofu.fi/wp-content/uploads/2022/09/halli-uusi.jpg

Sivustakatsoja
03.12.2024, 10.51
Sivuhuomiona: leipä, juusto, hillo, viini, olut ovat kaikki prosessoituja elintarvikkeita.

Kyllä, useimmat elintarvikkeet ovat prosessoituja -joistain saattaa tunnistaa prosessoimattomat raaka-aineet, monista ei.

Kananmuna on esimerkki prosessoimattomasta, eikä sitä edes pestä Suomessa ennen pakkaamista. Ja kun valitsee luomun ja juo munan raakana, niin prosessoimaton herkku ravitsee koko kehon. Itse tosin yleensä paistan munan kevyesti.

stenu
03.12.2024, 11.04
^ kananmunien kohdalla pitää tehdä valinta siitä, että syökö mieluummin luomua eli PFAS-yhdisteitä kalarehusta vai ei luomua eli geenimanipuloitua soijaa :)

Aakoo
03.12.2024, 11.10
Tofussa ei ole muuta vikaa kuin se, että se on sekä pahan makuista että omaa ällön koostumuksen.

Bndit
03.12.2024, 11.11
Soijan viljelyä varten tuhotaan sademetsiä ja koalat, orangit ja muut otukset kärsii ja kuolee.
Jep, juuri luin (kuuntelin) kirjasta että eläintentuotanto kuluttaa kaikista teollisuudenaloista maailmassa eniten vettä ja on esim. isoin syy siihen miksi Amazonissa kaadetaan sademetsää jonka tuottamaa happea mekin hengitämme. Puhumattakaan muista ympäristötuhoista. Rakkaat eläimet, joita syömme. Kannattaa lukea.

stenu
03.12.2024, 11.11
Sata vuotta sitten makkarassa ei ollut puoliakaan niistä aineista mitä nyt.

Kypsennetyissä makkaroissa, leikkelemakkaroissa ja lihaleikkeissä nitriitti ja sen johdannaiset on se karsinogeenipahis. Nitriitti saa lihan näyttämään punaiselta, kun porsaanliha oikeasti harmaantuu kypsennettäessä ja ankean harmaa liha ei kelpaa kuluttajille. Lihaan tosin syntyy myös karsinogeeneja aina, kun sitä kypsentää eikä kotona kypsentäminen tee poikkeusta siihen.

T. Elintarviketieteiden opintoja Viikissä aikoinaan muutama kymmenen noppaa suoritettuna ennenkuin kyllästyin :)

Bndit
03.12.2024, 11.13
Tofussa ei ole muuta vikaa kuin se, että se on sekä pahan makuista että omaa ällön koostumuksen.
Kannattaa syödä oikein tehtyä Tofua, huonosti tehty lihakin maistuu pahalta ja omaa ällön koostumuksen, kuka muistaa koulun tillilihan? Luulin pitkään että tillilihan kuuluukin maistua ja tuntua siltä, kunnes aikuisena söin oikeaa tillilihaa :D

nure
03.12.2024, 11.15
Aakoo, juuri niin! Eräässä tunnetussa Thai suuntaisessa kasvisravintolassa loistava keitto kun noukkii ne tofukikkarat huitsin nevadaan!

JackOja
03.12.2024, 11.15
Jep, juuri luin (kuuntelin) kirjasta että eläintentuotanto kuluttaa kaikista teollisuudenaloista maailmassa eniten vettä ja on esim. isoin syy siihen miksi Amazonissa kaadetaan sademetsää jonka tuottamaa happea mekin hengitämme. Puhumattakaan muista ympäristötuhoista. Rakkaat eläimet, joita syömme. Kannattaa lukea.

Minähän en kommentissani esittänyt mitään sellaista, ettei näin olisi. Tahdoin vain tuoda esille, ettei kasvissyöjätkään voi jeesustella puhtaalla omallatunnollaan.

stenu
03.12.2024, 11.16
Linsseistä saa parempaa bologneseä kun jauhelihasta yms.

Belugabolo on ihan parasta! Vaikea kuvitella, että vannoutuneinkaan kasvisruokaan kyseenalaistavasti suhtautuva voisi olla eri mieltä.

stenu
03.12.2024, 11.21
Minähän en kommentissani esittänyt mitään sellaista, ettei näin olisi. Tahdoin vain tuoda esille, ettei kasvissyöjätkään voi jeesustella puhtaalla omallatunnollaan.

No toki siinä mielessä voi, että jos valitsee kahdesta vaihtoehdosta vähemmän huonon, on kyllä ihan perustellusti ”hyvis”. Fakta on kuitenkin se, että toistaiseksi lähes kaikki ruuan tuotanto kuluttaa luontoa. Joku ruoka vaan vielä enemmän kuin toinen. Synteettisen ravinnon tuotanto on vielä niin pientä ja kokeiluasteella, että sillä ei ole kokonaiskuvassa merkitystä.

Copilot
03.12.2024, 11.21
Kypsennetyissä makkaroissa, leikkelemakkaroissa ja lihaleikkeissä nitriitti ja sen johdannaiset on se karsinogeenipahis. Nitriitti saa lihan näyttämään punaiselta, kun porsaanliha oikeasti harmaantuu kypsennettäessä ja ankean harmaa liha ei kelpaa kuluttajille. Lihaan tosin syntyy myös karsinogeeneja aina, kun sitä kypsentää eikä kotona kypsentäminen tee poikkeusta siihen.

T. Elintarviketieteiden opintoja Viikissä aikoinaan muutama kymmenen noppaa suoritettuna ennenkuin kyllästyin :)
Kyllä kai tuon jokainen aiheesta jostain lähteestä lukenut tietää ilman opintojakin.

Bndit
03.12.2024, 11.22
Minähän en kommentissani esittänyt mitään sellaista, ettei näin olisi. Tahdoin vain tuoda esille, ettei kasvissyöjätkään voi jeesustella puhtaalla omallatunnollaan.
Hahhahhaaa, ymmärrät sitten varmaan että suuri osa tuosta soijastakin menee eläinten ruuaksi? Ja parasta että-etelä amerikassa kaadettiin sademetsää (en muista maata nyt) ja kasvatettiin soijaa bio poltoaineeksi eurooppaan, se se vasta oli operaatio. Homma kuivui sananmukaisesti kasaan koska sitä ei tarvittukaan ja nyt siellä ei kasva mitään kun maat myrkytettiin lannoitteilla.

JackOja
03.12.2024, 11.24
No toki siinä mielessä voi, että jos valitsee kahdesta vaihtoehdosta vähemmän huonon, on kyllä ihan perustellusti ”hyvis”....

Näin se on enkä muunlaista väittänytkään.

Itse syön aika vähän lihaa, tulkoon nyt mainituksi varmuuden vuoksi. Mutta soijaan en koske, lähinnä siksi että maistuu pahalta. Outo sivumaku aina vaikka meillä töissä on herkulliset kasviruuat (pl. soijamoska).


Hahhahhaaa, ymmärrät sitten varmaan että suuri osa tuosta soijastakin menee eläinten ruuaksi? ...

Hahhahhaaa, ymmärrän.

stenu
03.12.2024, 11.25
Tofussa ei ole muuta vikaa kuin se, että se on sekä pahan makuista että omaa ällön koostumuksen.

Tofuja on useammanlaisia. Esim. toi jalotofu pinnalta rapeaksi paistettuna on ihan toisen tyyppinen kuin itämaisen ravintolan ramen-keiton pehmeä tofu.

stenu
03.12.2024, 11.28
Kyllä kai tuon jokainen aiheesta jostain lähteestä lukenut tietää ilman opintojakin.

Joo sama se, että mistä lähteestä lukee, kunhan muistaa olla kriittinen lähteensä suhteen :)

E: niin ja mä olin elintarvike-ekonomian puolella, joten en itsekään osaa kuin pintaraapaisun verran elintarvikekemiaa.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 11.32
^ kananmunien kohdalla pitää tehdä valinta siitä, että syökö mieluummin luomua eli PFAS-yhdisteitä kalarehusta vai ei luomua eli geenimanipuloitua soijaa :)

Sitten joutunee etsimään kolmannen vaihtoehdon: https://www.s-kaupat.fi/tuote/laitilan-kanatarha-gmo-vapaita-kananmunia-m10-580g/6430017902006

Aakoo
03.12.2024, 11.32
Hahhahhaaa, ymmärrät sitten varmaan että suuri osa tuosta soijastakin menee eläinten ruuaksi? Ja parasta että-etelä amerikassa kaadettiin sademetsää (en muista maata nyt) ja kasvatettiin soijaa bio poltoaineeksi eurooppaan, se se vasta oli operaatio. Homma kuivui sananmukaisesti kasaan koska sitä ei tarvittukaan ja nyt siellä ei kasva mitään kun maat myrkytettiin lannoitteilla.

Kuinka paljon kotimaisen lihan kasvatuksessa käytetään soijarehua, varsinkin sellaista mikä on kasvatettu Etelä - Amerikassa?

M A
03.12.2024, 11.36
^tuo biopolttoaine on hyvä esimerkki siitä miten me ihmiset hölmöillään kun "kestävien" tuotteiden kriteerejä ei osata/haluta määritellä kunnolla. Erinäisten kasviöljyjen jalostaminen dieseliksi ja kerosiiniksi on toki järkevää kun ei käytetä ruoaksi kelpaavia jakeita, mutta käytännössä päädytään tekemään jotain tuollaista. Käytännössä kasviöljyjen kysynnän kasvattaminen nostaa öljykasvien markkinahintaa mikä lisää niiden tuotantoa. Voivat orankit ja koalat sitten etsiä uudet kodit palmupuiden tieltä...


Pitäskö perustaa joku hyvien lihattomien reseptien ketju? Omat arjen kotiruoat lipsuneet taas helpoimmalle jotain kanasta tai jauhelihasta -osastolle. Kasvisruokaa olisi kiva lisätä ruokalistalle, mutta pitäis olla sellaista mikä uppoaa jälkikasvuun ja valmistuu suht vaivatta työpäivän jälkeen. Belugabolognese kuulosti heti kokeilemisen arvoiselta :)

stenu
03.12.2024, 11.53
Kuinka paljon kotimaisen lihan kasvatuksessa käytetään soijarehua, varsinkin sellaista mikä on kasvatettu Etelä - Amerikassa?

Tosta oli just viime viikolla tai pari viikoa sitten telkkarissa juttua. Koitin löytää missä, mutta en löytänyt. Kyllä sitä käytetään Suomessa, mutta tarkkoja määriä on vaikea selvittää. Raaka-aineet kulkee sellaisia reittejä, että jäljittäminen saattaa olla jopa mahdotonta. 2022 soijarehua tuotiin Suomeen kaikkiaan 200 milj. kg ja siitä 130 milj. kg oli geenimuunneltua. Pääosa menee siipikarjan tuotantoon.

E: ainakin 2019 pääasialliset rehusoijan tuontimaat näyttäisi (https://yle.fi/a/3-10922322) olleen USA ja Brasilia.

Bndit
03.12.2024, 12.14
^tuo biopolttoaine on hyvä esimerkki siitä miten me ihmiset hölmöillään kun "kestävien" tuotteiden kriteerejä ei osata/haluta määritellä kunnolla. Erinäisten kasviöljyjen jalostaminen dieseliksi ja kerosiiniksi on toki järkevää kun ei käytetä ruoaksi kelpaavia jakeita, mutta käytännössä päädytään tekemään jotain tuollaista. Käytännössä kasviöljyjen kysynnän kasvattaminen nostaa öljykasvien markkinahintaa mikä lisää niiden tuotantoa. Voivat orankit ja koalat sitten etsiä uudet kodit palmupuiden tieltä...


Pitäskö perustaa joku hyvien lihattomien reseptien ketju? Omat arjen kotiruoat lipsuneet taas helpoimmalle jotain kanasta tai jauhelihasta -osastolle. Kasvisruokaa olisi kiva lisätä ruokalistalle, mutta pitäis olla sellaista mikä uppoaa jälkikasvuun ja valmistuu suht vaivatta työpäivän jälkeen. Belugabolognese kuulosti heti kokeilemisen arvoiselta :)
Tässä omat arkisuosikit: https://kotiliesi.fi/resepti/linssibolognaise/ ja https://chocochili.net/2014/11/soijarouhe-kaalilaatikko/ molemmat lihaversioita parempia, Bolognese helppo, kaalilaatikkossa kaalin paistaminen hieman työlästä, mutta muuten sekin on nopea.

YocceT
03.12.2024, 12.37
Tai linssilasagne, myös vähintään perinteisen veroinen, ellei jopa parempi.
https://www.k-ruoka.fi/reseptit/linssilasagne
Omaan makuun tuohon ohjeeseen saa lisätä sekä valkosipulia että yrttejä.

Bndit
03.12.2024, 14.28
Joo linssilasagne on mainio arkiruoka, mutta itse pidän enemmän munakoisolasagnesta: https://www.mtvuutiset.fi/makuja/artikkeli/munakoisolasagne-saattaa-aiheuttaa-avioliittoja/6235618

JackOja
03.12.2024, 14.31
Kokeilkaa joskus demarilasagnea! Melko tuhti eväs: https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000006490983.html

Bndit
03.12.2024, 14.56
Ihan periaatteesta ei voi kokeilla mitään demareihin viittaavaakaan...

JackOja
03.12.2024, 14.59
En minäkään, mutta päätin kokeilla silti. Ihan syötävää demareista huolimatta.

MV
03.12.2024, 15.21
^tuo biopolttoaine on hyvä esimerkki siitä miten me ihmiset hölmöillään kun "kestävien" tuotteiden kriteerejä ei osata/haluta määritellä kunnolla. Erinäisten kasviöljyjen jalostaminen dieseliksi ja kerosiiniksi on toki järkevää kun ei käytetä ruoaksi kelpaavia jakeita, mutta käytännössä päädytään tekemään jotain tuollaista. Käytännössä kasviöljyjen kysynnän kasvattaminen nostaa öljykasvien markkinahintaa mikä lisää niiden tuotantoa. Voivat orankit ja koalat sitten etsiä uudet kodit palmupuiden tieltä...


Näinpä. Nykyisen fossiilisten käytön korvaaminen biopolttoaineilla vaatisi kaiken kasvun muuttamisen energiaksi. Ei jäisi puuta selluksi eikä vehnää pullaksi eikä possua kinkuksi.

Kasvisruokia kannattaa katsoa niistä keittiöistä joissa kasvisruokia on syöty aina. Intialaiset curryt, välimerelliset falafelit jne.

Teemu H
03.12.2024, 15.23
Ovat kyllä kaameaa sotkua nämä kaupalliset kasvisvalmisteet. Hesen vegepihvikin vaihtui juuri surkeampaan suuntaan. Rasvaa kuulemma enemmän kuin lihaversiossa. Eikä ole harvinainen esimerkki.

Jonkun verran olen aiheeseen joutunut reilun 15 vuoden aikana tutustumaan, kun luovuin kokonaan lihan ostamisesta.

Toki omista kasvateista on tullut sittemmin tehtyä makkaraa ja vaikka mitä, koska vaimo pakottaa. Nytkin jääkaapissa on kylmäsavustettua ja ilmakuivattua karitsaa odottelemassa. Itse tuossa terassilla värkkäsin. Kai sekin on sitten liiallisesti prosessoitua. :cool:

YocceT
03.12.2024, 15.38
munakoisolasagnesta:

Talvikaudella saatavuus heikkoa, ainakin täkäläisissä kaupoissa. Ei edes tuontitavaraa ole hyllyssä.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 16.29
Suurimman osan syömästäni lämpimästä ruuasta valmistan itse. Lihassa kärkipaikkaa pitää broileri, seuraavana on kala, sitten nauta ja varsin vähäisenä sika. Poro on pudonnut harvinaiseksi, mutta sitä voisi lisätä. Lampaasta ja kalkkunasta on aikaa.

Mulla lihansyöntiin liittyy sellainen, että jauhettu on kokolihaa selvästi harvinaisempi. Sika liittyy jouluun ja kesän grillikauteen. Suutuntuma on siis tärkeä.

Paistia ei voita mikään, erityisesti taiten valmistettua paahtopaistia. Pitkään hautunut burgundinpata, jossa valmistusaineet ovat selkeitä, käsittelemättömiä ja maku rakennetaan pitkällä haudutuksella, eikä voimakkaalla maustamisella, on herkkua.

Ei paistia ja lihapatoja toki tarvitse usein valmistaa ja syödä, mutta toisinaan ja aina joskus. Padan kaveriksi sopiva viini ja vatsalle jälkipalaksi katkero tai vain siivu hyvää rommia.

Kasvikset menevät yleensä kypsentämättöminä. Papuja ei näy ollenkaan.

-----------------------
Mun vastaukseni on yleensä:

Ei joko-tai, vaan sekä-että.

Fillarijeti
03.12.2024, 17.24
Ovat kyllä kaameaa sotkua nämä kaupalliset kasvisvalmisteet. Hesen vegepihvikin vaihtui juuri surkeampaan suuntaan. Rasvaa kuulemma enemmän kuin lihaversiossa. Eikä ole harvinainen esimerkki.

Sain muutama vuosi sitten 2,5 kg tukkupaketin Verson esikypsennettyjä härkäpapuja. Pakastin ne annoksiksi, joista riitti nopeaa ja helppoa proteiinia moneen keittoon, laatikkoon ja kastikkeeseen. Yritin löytää sitä myöhemmin lisää, mutta vähittäiskauppa myy härkäpapua lähinnä kalliina tuotteistettuna moskana. Ei ole yllätys, että Verso onkin sittemmin päätynyt Raisiolle.

Vanhoilla jäärillä asenteet ovat usein lujassa. Mietaa uhosi vastikään, että hän ei vegaaniruokaan koske. Sen sijaan kerralla menee kilo perunoita kuorineen tai roveellinen kymppimämmiä, jotka toki ovat vegaaniruokaa.

Sivustakatsoja
03.12.2024, 17.47
Papujen ongelmana omassa suussani on kypsän pavun pehmeys, eli purentavastuksen puute. Narskuva papu taas taitaa olla vähän raaka ja on osin myrkyllinen, tai aiheuttaa ainakin vatsavaivoja.

--------------------------------------

Omassa chili con carne-reseptissä on suikaloitua paistia, tuoretta punaista chiliä pilkottuna reilusti, tomaattimurskaa, sipulia ja pekonia, pääaineina. Lisäksi joitakin mausteita kuten jeeraa. Papuja ei ollenkaan. Pitkä haudutus padassa, että maut tasoittuvat ja sipuli hajoaa täysin. Tarjoillaan villiriisin, kokojyväriisin tai mahdollisesti muodikkaan ohran kanssa.

navajokoira
03.12.2024, 19.38
Olen sekasyöjä, mutta Hesellä se wrappi on ainoa mahdollinen valinta. BK:n vegepihvi menee jos on pakko siellä syödä.

Koska mua ei ehkä tarpeeksi kiinnosta onko ruoka prosessoitu, sanon nyt tähän että Fazerin tofunkaltainen Yosa kaurapala ja go&greenin pusseissa myyty chili-inkivääri delikaura oli kuningasten kasvisprotskuja maulla/syötävyydellä arvioiden. Yosa kaurapalaa ei ole saanut vuosiin, ja tuo delikauran uusi tuleminen ei ole löytänyt tietään niihin kauppoihin joissa käyn. Quorn-kuutioita sentään vielä saa, ne maistuu hyvältä ja niissä on kiva tekstuuri. Huonona puolena se että kyseessä on briteistä tuotu pakaste.

Pitäisi joka tapauksessa alkaa kokkailla taas enemmän.

kauris
03.12.2024, 19.41
Kokeilkaa joskus demarilasagnea! Melko tuhti eväs: https://www.hs.fi/kuukausiliite/art-2000006490983.html

En oikein tykkää aurinkokuivatusta tomaatista. Mihinhän ne (10 kpl) vois tuossa vaihtaa?

MV
03.12.2024, 22.17
Vanhoilla jäärillä asenteet ovat usein lujassa. Mietaa uhosi vastikään, että hän ei vegaaniruokaan koske. Sen sijaan kerralla menee kilo perunoita kuorineen tai roveellinen kymppimämmiä, jotka toki ovat vegaaniruokaa.

Karkkitehtaat jättää usein mainitsematta että tuote on vegaaninen, boikottien pelossa. Kaikki ei ole, monessa on liivatetta, mutta yhä useammin ei ole.

Antiveganisti jättää sitten melkein kaikki oluset ja viinakset juomati.

Aakoo
04.12.2024, 08.32
Kannattaa syödä oikein tehtyä Tofua, huonosti tehty lihakin maistuu pahalta ja omaa ällön koostumuksen, kuka muistaa koulun tillilihan? Luulin pitkään että tillilihan kuuluukin maistua ja tuntua siltä, kunnes aikuisena söin oikeaa tillilihaa :D


Tofuja on useammanlaisia. Esim. toi jalotofu pinnalta rapeaksi paistettuna on ihan toisen tyyppinen kuin itämaisen ravintolan ramen-keiton pehmeä tofu.

On niitä tullut kokeiltua useammankin merkkistä ja eri tavalla laitettuna, ja ei vaan maistu. Vegepuolison takia myös lähestulkoon kaikki kasvispohjaiset lihakorvikkeetkin on hyvinkin tuttuja, ja korkeintaan välttäviä viritelmiä ovat. Ei tarvitse olla kuin halvin kananleike niin voittaa maussa ja tuntumassa.

Veikkaan että varsinaiset ideologiset lihansyöjät ovat aika vähäinen joukko, ja kasvisruuan ongelma on juurikin tuo heikko ruokailukokemus niin tuntuman kuin maunkin suhteen. Lisäksi pitää nälkää aika huonosti.

Sivustakatsoja
04.12.2024, 09.10
Minulle ruoka ei ole kovinkaan ideologioiden ohjaama tapahtuma, joten vegaaniset tai muutoin lihansyöntiä vastustavat näkemykset eivät löydä kaikupohjaa. Mutta terveellisyys saattaa monessa tapauksessa ohjata valintoja, ei niinkään pakottavana ohjeistona, vaan arjen pienissä ja toistuvissa valinnoissa.

Tähän ravitsemussuositusten mielestäni tulisi tarttua ja ohjata: aito nykytietämyksen mukainen, kohtuullinen ohjaus kohti terveellisempiä valintoja. Ainoastaan sellainen ruoka joka syödään, voi olla terveellistä ruokaa; sellainen ruoka jota yritetään pakollla tyrkyttää, mutta joka korvataan grillin makkaraperunoilla, ei ole terveellinen.

Omat rasva-arvoni, lähinnä LDL-kolesteroli olivat vähän luisuneet ylös. Se, minkä ymmärrän laskevan tätä, on kovan rasvan vähentäminen, joten tuumasta toimeen:

Oivariini->Oivariini pehmeät öljyt.
Yleensä kotona on ollut joitain keksejä, joita olen pari kahvin kanssa napostellut->Elovena välipalakeksi.
Rasvainen juusto->vähärasvainen juusto.
1 kanasalaatti viikossa->rasvainen salaatti+kassilohi.

Näiden kanssa mennään. Ei suuria muutoksia, käsittääkseni ravitsemuksellisesti oikean suuntaisia ja päivittäisiä. Jos olisin asettanut lisäehdoksi vegaaniuden, niin ainoastaan keksit olisivat vaihtuneet, jos nekään. Jos olisin asettanut ehdoksi, että kalan on oltava sisävedestä pyydettyä kotimaista, niin muutos olisi jäänyt tekemättä.

Sivustakatsoja
04.12.2024, 09.46
...samaan pieneen rasvaremonttiin kuului jo aiemmin vähärasvaisen salaatinkastikkeen palautus takaisin rasvaiseen. Öljy ei ole pahasta.

Bndit
04.12.2024, 11.03
Itselle lihan syömättömyys on ennen kaikkea eettinen ja moraalinen päätös, terveysvaikutukset ovat tulleet positiivisena bonuksena. Lihaa tuotetaan täysin kestämättömillä tavoilla, niin eläinten kun ympäristönkin kannalta. Haluan omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen että asiat ovat paremmin. PS. Täytyy kyllä sanoa että tämä keskustelu on pysynyt mukavasti asiallisena, yleensä aihe on sen verran arka että tulee pahoja yhteentörmäyksiä :D

taski63
04.12.2024, 13.53
Soijan viljelyä varten tuhotaan sademetsiä ja koalat, orangit ja muut otukset kärsii ja kuolee.
En lukenut koko ketjua läpi niin joku saattaa olla jo maininnut, mutta _rehu_soija tulee niiltä ongelmallisilta alueilta, jotain 95% meille tuodusta soijasta. Meille tuotu elintarvikesoija tulee valtaosin Euroopasta. Lähde: IL (https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/6225fa8f-1cfe-40ef-9e76-2d34ed7a759d)

JackOja
04.12.2024, 14.01
Hemmetin rehunsyöjät ja rehunsyöjien syöjät!

Aakoo
04.12.2024, 18.34
Itselle lihan syömättömyys on ennen kaikkea eettinen ja moraalinen päätös, terveysvaikutukset ovat tulleet positiivisena bonuksena. Lihaa tuotetaan täysin kestämättömillä tavoilla, niin eläinten kun ympäristönkin kannalta. Haluan omalta osaltani olla vaikuttamassa siihen että asiat ovat paremmin. PS. Täytyy kyllä sanoa että tämä keskustelu on pysynyt mukavasti asiallisena, yleensä aihe on sen verran arka että tulee pahoja yhteentörmäyksiä :D

Kukin tekee miten tykkää ja parhaaksi näkee. En itsekään kasvisruokaa syömättä jätä tai ala mieltä osoittamaan jos pelkästään sellaista tarjolla on, ei muuta kuin ääntä kohti ja etiäpäin. Omassa lapsuudessa ruuat oli paljon nykyistä enemmän kasvispöperöitä ja puuroja yms. ja ihan elossa selvittiin silloinkin.