Näytä tavallinen näkymä : Keskiön kierteet ja irroitus
Kun istun pyörän päällä kumpaan suuntaan keskiölaakeri aukeaa oikealtapuolen ja vasemmalta puolen. Onko noissa standartti kierre aina, kyseessä truvativin kasetti keskiö.
Istut pyörän päällä? Miten siihen voi sanoa kumpaan suuntaan kierre aukeaa? Voimansiirron puolella avautuu myötäpäivään ja toisella puolella vastapäivään.
Kierre on BSA. Muhvin pituus vaihtelee.
Kiitos...avataanko ensin vasenpuoli ja lopuksi rattaanpuoli, kiinnitys päinvastaisessa järjestyksesä.
Mikähän on momentti ja onko molemminpuolin sama??
Tuolla lisää :https://www.parktool.com/blog/repair-help/
Kiristysmomentit löydät esim. :https://www.servicearchive.sram.com/sites/default/files/techdocs/tm_my09_e_2.pdf sivu 9. Torque to 34–41 N•m
Uudempaa en löytänyt tähän hätään.
Ohjeen mukaan kootessa vetopuoli ensteks ja sit se vapaan puoli,ni kait se purkaminen sit päin vastoin.
Mitähän vaseliinia tai jotain tuonne keskiöpatruunaan asennuksen yhteydessä tunkis että olis edes vähän paremmin veden pitävä??
Mitähän vaseliinia tai jotain tuonne keskiöpatruunaan asennuksen yhteydessä tunkis että olis edes vähän paremmin veden pitävä??
Vaseliinia (mitä hyvänsä) paikat täyteen jos ahdistaa/mietityttää... Ite ajellut ympäri vuoden 29" jäykkäperällä pääkaupunkiseudun suolissa eikä tuo 12tkm:n aikana mitenkään tuosta kärsinyt vaikka en keskiötä erikoisesti suojellut tai rasvannut.
Joo minulla meni keskiö jo vajaa 400km ajon jälkeen, tosin maastopyörä...ei merkkipyöräkään ole varustettu näköjään kestävillä osilla.
Vaikka olisikin ns. merkkipyörä on noiden keskiölaakereiden kohdalla voitu käyttää jotain ihan entry level osaa. Muista osista saa toki osviittaa.
Mitähän vaseliinia tai jotain tuonne keskiöpatruunaan asennuksen yhteydessä tunkis että olis edes vähän paremmin veden pitävä??
Litiumvaseliini toimii fillarikäytössä käytännössä lähes joka paikassa. Vähän käyttökohteesta riippuen sitä voi tarvittaessa notkistaa tilkalla öljyä, esim. irtokuulanavat tykkää rullata herkemmin.
Tuota ajattelin laittaa joka paikkaan patruunan ympärille: https://www.ikh.fi/fi/viima-erikoisrasva-ep-2-420ml-wkr41
uusi pyörä aj vajaa 400km ja keskiössä välystä ja rohisee, vesi tehnyt tehtävänsä ei kait siinä muuta, siksi ajattelin käyttää nyt vaseliinia suojatakseni patruunaa, tiiä sitten onko apua. Mitätön suojaus tuossa keskiössä, pesty varoen jne..mutta ei näköjään auta.
Tuo on juurikin sellaista ja sopii hyvin käyttötarkoitukseen.
Onhan tuo kieltämättä heikko esitys käyttötunteihin nähden, vaikka olosuhteetkin vaikuttaa.
Joo ja kun pyörä muuten on kuin unelma, tykkään todella paljon ja sitten paljastuu että sekaan on laitettu ala arvoista osaa.
Velipojalla aikoinaan Trekissä kesti keskiö vajaat 250 km.Toki takuuseen sai uuden ja paremman,se on nyt kestänyt.
Oletkos tiedustellut tuon takuuta, pitäisi keskiön ny enempi ku 400km kestää . . .
Joo takuuhan on reilu kuukauden vanhassa pyörässä sehän on selvä mutta siihen se selvyys loppuukin. Pyöräkauppias tietenkin otti yhteyttä osan keskiön valmistajan tekniseen asiantuntiaan koska kysessähän on sentään 15e (Suomessa 29e) hintainen osa ja truvativin joku tekninen asiantuntia vaati pyörän toimittamista huoltoon selvittääkseen siten että pyörässä ei ole jokin vika mikä on rikkonut keskiön noin pian, heidän mukaan keskiö ei voi mennä noin äkkiä rikki, tutkimisen jälkeen katsottaisiin mitä tuole tehdään???
Noh pyörä olisi lähetettävä matkahuollon kautta huoltoon eli en ala lähettämään ja tuskimpa kukaan tuollaiseen alkaa.
Eli takuu on TAKKUU ja näyttää tuo Saksalainen tyyli levinneen Suomeen, pitää lähettä kuvia , käydä kirjeenvaihtoa, lopuksi lähettää koko pyörä jne...tuollaisen mitättömänosan takia ja tarkoitan tässä tapauksessa osan hintaa.
Lopputulos olisi siis epävarma ja kun lähdetään tuolle linjalle yleensä käy niin että syy on asiakkaassa joka on käyttänyt tuotetta väärin tai keksitään joku muu syy miksi se on hajonnut ja loppu päätelmä on että ei korvata.
Tilasin uuden keskiön Saksasta omalla rahalla niin ei tarvii kenenkään vaivotella tuon asian kanssa mutta pidetää asia mielessä jatkoa ajatellen.
PS. ymmärrän että joskus hyvässäkin tuotteessa saattaa olla viallinen yksilö eli aivan selvästi kyseessä on haluttomuus korvata viallinen tuote ei tuo niin ihmeellinen asia ole mutta siitä kyllä saa väännettyä sen härkäsen jos vain haluaa.
hiilikuitumies
20.06.2019, 23.50
Pyöräkauppias tietenkin otti yhteyttä osan maahantuojaan koska kysessähän on sentään 15e (Suomessa 29e) hintainen osa ja maahantuojan edustaja joku tekninen asiantuntia vaati pyörän toimittamista huoltoon
Mutta mieti asia niin, että etpähän toiste mene rahoinesi kauppiasta häiritsemään, kun hän työtään siellä yrittää tehdä. Onhan se vähintään 15 euron osan arvoista.
Jos keskiö mennyt suht uutena ja kyseessä metallinen runko, niin yksi syy siihen voi olla, että keskiön pinnat eivät ole suorassa toisiin nähden, eli pitäisi suorittaa ns. rotsaus joka työstää pinnat keskenään suoraksi. Varsinkin tehtaalla siellä joku opiskelija kasaa niitä ja vetää sen kiinni painelilmalaitteella ja meneehän se, mutta vinoon ja sitten kun runttaa siinä päällä; laakeri tavalalan pyörii pikkasen vinosti joka rikkoo sen; ns. cartridge/suljettu kuulalaakeri ei kestä sivuttaisrasitusta paljoa; jos haluaa sivuttaisrasitusta kestävän laakerin, siihen pitäisi laittaa tapered roller bearing englanninkieliseltä nimeltään.
Hyvä muistisääntö on, jos ei muista mitenpäin kierteet menee keskiössä on laittaa avain pystysuoraan (ylöspäin, jos pyörä on oikeinpäin) ja kääntämällä eturenkaan suuntaan se aukeaa kummalta puolen tahansa.
Kyseessä on alumiinirunko ja patruuna keskiö eli ei voi johtua siitä että pinnat ei olisi suoria.
Ei muutaku hommaamaan uusi keskiö, samalla akselinpituus lyhyn mahdollinen ja muutoinkin hyvälaatuinen, niin ei tarvi hetkeen huolehtia, vaikkapa tämä:
https://www.bike-discount.de/en/buy/shimano-bb-un55-square-taper-68mm-bsa-bottom-bracket-840771
Samaan lähetykseen jotain kulutusosaa niin ei postimaksut ole suhteetomat.
Joo ei tuo käy^ Truvativin keskiö laakeri on ainut mikä käy noihin kampiin eli ei ole neliskantti.
Jahas, löytyiskö sitten näistä
https://www.chainreactioncycles.com/bottom-brackets?f=2258,4294966756
Pyöräkauppias tietenkin otti yhteyttä osan maahantuojaan.
Tää ei mee mun jakeluun.Käsittääkseni myyjä/ pyörätehdas vastaa myymästään kokonaisesta pyörästä, jähätköön ite sen keskiön edustajan kanssa.
Tuolla politiikalla voisi esim. etu/takakiekon (kone)laakereiden kömähdettyä siirtää vastuun laakereiden valmistajalle.Melkoisen ruljanssin saa aikaiseksi tollai toimien.
Lopputuloksena asiakas on se joka kärsii tollaisesta vitkuttelusta / vastuun siirtelystä.
No,tää on vaa mun mielipide.
Juu näinhän se näköjään menee, itsellekkin tuo oli kyllä melkoinen yllätys mutta jos on varaa pelleillä niin mikäs siinä. Vastuullinen kanta olisi mielestäni ollut se että pyörä saataisiin mahdollisimman nopeasti kuntoon mutta liike ei ollut valmis tietenkään kustantamaan ks. osaa jonka itse olisin ollut valmis asentamaan vaan tehtiin reklamaatio osan maahantuojalle, missään vaiheessa ei ollut puhetta että liike lähettäisi osan ilmaiseksi minulle vaan esitettiin että jos olet jo ks. osan tilannut niin saat tilalle varakeskiön jos maahantuoja suostuu korvaamaan tuon osan.
Eli onko nyt niin että pyörällä ei kokonaisuudessaan ole minkaanlaista vastuullista takuuta vaan se on eri komponentti toimittajien ja niiden maahantuojien harkinnassa korvaavatko he viallisen osaa. Luulis pyörän olevan kokonaisuus johon pyörän valmistaja on asentanut ja valinnut komponentit ja vastaa niiden laadusta ja myös viallisista osista.
On täälläpäin tapauksia jotka on hoidettu niin kuin asiakkaan kannalta on järkevää ja jopa korvattu selvästi itse aiheutettuja vahinkojakin takuuna mutta ovatpahan mainetta tuolla keränneet ja ymmärtävät bisneksen teon, niin kuin vanha sanonta kuuluu 1x10:n.
Nooh nyt on keskiö alkuviikosta tulossa Saksasta joten kyllä tämä tästä.
Eihän sen komponentin kustannukset takuu asioissa sen myyjän harteille jää, käsittääkseni, vaan pyörän valmistajalle.
Mites sit loppu/koko pyörän takuut sen jälkeen kun ite vaihdat tuon osan ? Pysyykö voimassa vai raukeaako ?
Shimanon tekninenasiantuntia jarruista, Sramin tekninenasiantuntia vaihteistosta, Trazin tekninenasiantuntia hissitolpasta, WTBn tekninenasiantuntia vanteista jne...näin mun käsittääkseni mukaan nyt.....eli he päättää ja saneleen kauppiaalle mitä pitää tehdä että vastuu heidän osaltaa raukeaa ja aiheuttaa asiakkaalle mahdollisimman tympeän olon.
Tutustuin maastopyörän takuu ehtoihin ja kyllä siellä ainakin rivienvälistä lukemalla aivan selvästi sanotaan että pyörässä ei ole muuta takuuta kuin runkotakuu ja siitäkään takuusta ei ilmeisesti ole niinkään varmuutta riippuen miten rikkoutuminen on takuun antajan mielestä tapahtunut.
Aika ihmeellistä mutta näin se näyttäisi olevan, takuu 3v mutta....joten ei tuollainen vajaa 400km kestänyt keskiötäkään voi korvata tuosta vaan, kyllä se vaatii monta palaveria ja kirjepostia sekä asiantuntia lausuntoa jne....
hiilikuitumies
22.06.2019, 23.57
On noilla muillakin osilla takuu osavalmistajan taholta. Ei sillä tosin ole olennaista merkitystä. Takuu on vapaaehtoinen palvelu, eikä kauppiaan virhevastuu ole siitä riippuvainen.
Laita pyöräliikkeen nimi tänne reilusti, että mistä saa tuollaista palvelua. Suomessa ihmiset ovat turhan häveliäitä näissä asioissa, koska jos asiat ovat menneet kerrotulla tavalla, niin kaipa sen voi ääneen sanoa, eikä kellään pitäisi olla mitään sitä vastaan.
On noilla muillakin osilla takuu osavalmistajan taholta. Ei sillä tosin ole olennaista merkitystä. Takuu on vapaaehtoinen palvelu, eikä kauppiaan virhevastuu ole siitä riippuvainen.
Laita pyöräliikkeen nimi tänne reilusti, että mistä saa tuollaista palvelua. Suomessa ihmiset ovat turhan häveliäitä näissä asioissa, koska jos asiat ovat menneet kerrotulla tavalla, niin kaipa sen voi ääneen sanoa, eikä kellään pitäisi olla mitään sitä vastaan.
Kovin vähän jää syitä ostaa paikalliselta / kivijalasta jos edes virheiden hoitamisesta ei haluta ottaa vastuuta.
Näin se näyttäis olevan, oisko tuossa tarkistuksen paikka?? 3 vuoden takuu ja perään luetellaan kaikki pyörän osat joita takuu ei korvaa siis onko tuo oikeasti järkevää edes mainita takuuna. Jos ostettu tuote hajoaa jo ensi metreillä ei pitäisi olla paljon vaadittu että otettaisiin vastuu niin että pyörä saataisiin mahdollisimman nopeasti kuntoon ja ei alettaisi selitellä yhteyden otoista sinne ja tänne, voihan asiakas itsekkin reklamoida suoraan osan valmistajalle ainakin joissain tapauksissa. Huvittavinta on noissa takuu asioissa aina se että selvästi epäilyksen alainen on asiakas jota epäillään joko suoraan tai kautta rantain väärin käytöksistä josta rikkoutuminen on tapahtunut tai sitten tehdään korvauksen saamisesta niin vaikeaa että menee halut jatkaa valittamista.
Pyöräni kohdalle sattui 2 vikaa joista 1 olis sellainen josta ajattelin ihan kokeilumielessäkin reklamoida kokeillakseni ks. liikeen paljon kehuttu asiakas palvelua myös kaupan teon jälkeen ja homma toimi sanotaan tyydyttävästi eli vaijeri korvattiin mutta tosin ei kuorineen, eli hain paikallisesta pyöräliikkeestä itse vaijerin kuorineen ja sain hissitolpan kuntoon ja syy oli se että oli suuri epäillys että myös vaijerinkuori oli kärsinyt sisältä pahasti hapettuneesta vaijerista joka kanitti ja tolppa ei toiminut kunnolla ja eihän tuo kustantanut kuin muutaman euron.
Mutta keskiön kohdalla pudjetti meni ilmeisesti yli, en voi sanoa etteikö asiaa noteerattu millään lailla mutta se oli varma että mitään kiirettä ei pyörän kuntoon saattamiseksi ajateltukaan pitää koska hommaa lähdettiin purkamaan niin että keskiön (Truvativin) tekninen asiantuntia jolle liike reklamoi sanelee miten pitää toimia ja hän epäili että pyörässä on jotain muuta vikaa mikä aiheuttaa keskiön rikki menon ja pitää huoltoon lähettämällä tutkia koska keskiö ei voi mennä noin pienen ajon jälkeen rikki ja tutkimisen jälkeen katsotaan miten asiassa toimitaan??? Eli hyvin hataralla pohjalla korvataanko vai ei. Eli mitään mahdollisutta ei ilmeisesti ole että kyseessä olisi alkujaan viallinen osa niin kuin joskus hyvässäkin tuotteessa voi olla.
Ei tämä nyt mikään maailman isoin asia ole mutta ihmettelen nyt kumminkin.
Taitaa olla kivijalkaliikkeillä eroa kuin yöllä ja päivällä. Ostin viime syksynä Velo & Oxygen Tammiston myymälästä housut. Keväällä parin käyttökerran jälkeen huomasin yhden sauman ratkenneen. Menin liikkeeseen, näytin kuitin ja ratkenneen sauman. Myyjä vilkasi saumaa ja sanoi että mennään katsomaan löytyiskö hyllystä vielä sopivaa kokoa. Vähän aikaa penko ja sanoi, löytyi vielä oikea koko, ole hyvä.
Noin se pitäisi hoitaa, ilman mitään turhaa mussutusta.
PS Hyvää palvelua aina saanut ko liikkeessä.
Juuri noin...eikä lähdetty reklamoimaan housutehtehtaan tekniselle asiantuntialle joka vaatis miehen nähtäville ettei vaan olis ostanut alkujaan liian pientä kokoa.
No niin nyt on Saksasta tilaamani uusi keskiö ollut käytössä jo jonkin aikaa. Keskiön vaihto oli helppo vaikka sitä hieman aristinkin koska ei ole koskaan tarvinnut missään pyörässäni keskiöön kajota mutta kaikki muut pyörän korjaus ja säätö on tehty itse ja on tuttua hommaa, pyöräni onkin ollut tähän asti sitä vuosikertaa joka vielä kesti eikä sitä tarvinnut nykypyörien tapaan huoltaa kaksikertaa vuodessa. Torpedon takananapakin oli tehty niin kovasta aineesta että häävi viilallakaan sai jälkeä. Pyöräbisnes on muuttunut monelta osin sellaiseksi että se ei kertakaikkiaan kestä jos sitä ei huolleta koska osat on tehty monelta osin niin että niitä ei ole tarkoitettukaan kestämään kuin pieniä kilometri määriä, pyörähuollot on nousseet arvoon koska peloitellaan ihmisiä pyörän rakenteen monimutkaisuudella vaikka kyseessä on aivan yksinkertainen laite ja jonka säädöt ja huollot kannttaa opetella itse tekemään jos pikkasenkin avaimet pysyy kädessä.
Kävin keskustelun kyseisestä asiasta myös pitkänlinjan pyörämekaanikon kanssa siitä että mikä keskiörikon aiheuttaisi noin pienillä kilometreillä ja asia oli hänelle heti selvä vesi on laakerin pilannut ja reijän puuttuminen keskiön kohdalta rungosta mutta sanoi sen puuttuvan monesta muustakin pyörästä.
Mutta joo tuo pyörä on KONA HONZO joka kärsi keskiö rikosta, olin todella yllättynyt keskiön kunnosta kun sen sain irti ja tein sille tutkimuksen, keskiö oli huomattavasti huonommassa kunnossa kuin miten se oireili paikallaan ollessa. Ruosteinen vesi vuoti laakerin välistä jne...tuo TRUVATIVIN keskiö laakeri on suojattu huonosti keskiön sisäpuolelta ja jos rungon sisään pääsee vettä niin laakeri on melko pian entinen. Keskiö ei oltu vuorattu vaseliinilla joka olisi ainakin auttanut tai jopa estänyt veden pääsyn laakerille lisäksi perinteistä keskiön alapuolella rungossa olevaa reikää josta kosteus pääsisi pois ei pyörässä ole eli kytevä vika on varmasti kaikissa tällaisissa pyörissä, jos keskiö ei ole mennyt on se aivan varmasti pian menossa.
Runkoon keskiön kohdalle en vielä reikää porannut mutta kuorrutin keskiö laakerin kokonaisuudessaan runsaalla vedenkestävällä vaseliinilla.
Merkille pantavaa että pyörässä on kosteuden poisto reikiä takahaarukassa molemminpuolin 2 josta pyörä nokka pystyyn nostamalla kosteus ilmeisesti on tarkoitus poistua mutta ei tuollaista missään mainita että näin olisi toimittava, eikä pyörän käyttöön liittyvät erikoisuudet ole katsottu tärkeäksi pyöränmyyjän ilmoittaa asikkaalle.
Pyörän rungon sisään kehittyy aina kosteutta joten se on ilmeisesti kaadettava siltä pois kääntämällä pyörä ylös alaisin on ainakin varmin konsti.
Mutta epäilen että reikä tuonne runkoon on vielä porattava.
arctic biker
28.06.2019, 17.38
Mutta epäilen että reikä tuonne runkoon on vielä porattava.[/COLOR]]
Suosittelen, yllätyin iloisesti kun uudessa Radon Jealous AL10 pyörässä oli reikä valmiina. Kaikkiin Alu tai teräsrunkoisiini olen 3mm reiän porannut.
Mun pyörissä ei ainakaan oo ikinä ollu vettä keskiön sisällä. Tosin eipä niissä noin vanhaa tekniikkaa oo ollutkaan...
http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?47131-vett%E4-hiilikuiturungon-sis%E4ll%E4
Jännää. Olenpahan hyvin säästynyt :)
Mutta kierteellinen keskiö siinä kuitenkin on? Jos haluat siitä oikeasti kestävän laitoksen niin suoristuta ne pinnat ja poraa se reikä sinne pohjaan. Tuo pintojen feissaus on se tärkein yksityiskohta tässä..
Tiiä mihin viestini hävisi enkä jaksa selittää uudelleen mutta perehtykää nyt ensin ks. keskiöön niin tajuatte että pintojen ollessa kierot et saa koko patruunaa paikalleen ja vaikka saisitkin ei sillä ole mitään merkitystä sen kestoon.
Twinning
29.06.2019, 14.18
Omat patruuna-/kasettikeskiöt olleet onneksi sellaisia, ettei pieni veden kertyminen keskiömuhvin sisään oikeastaan mitään haittaa. Pitäisi nähdäkseni ruostua puhki koko patruunan seinämän, että vahinkoa sitä kautta tapahtuisi. Mutta kaipa nuokin onnistutaan suunnittelemaan hajoaviksi, jos vain halutaan.
Patruuna on tälläinen: https://www.giantbikespares.com/Truvativ-Powerspline-Bottom-Bracket-68-110-/product_detail/3-43149
Toisenpään irtomuffi ei ole tiivis keskiön sisäänpäin ja tuosta raosta kosteus pääsee suoraan laakerille jossa toki on suojaus mutta se ei ole vesitiiviisti suojattu.
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.