PDA

Näytä tavallinen näkymä : Pyörän renkaanvaihto/perushuollon tarve pidemmillä matkoilla



MatkaajaHemmo
16.04.2016, 23.14
En nyt ollut kovin varma että mihin topiciin tämän laitan mutta pähkinänkuoressa kysymys kuuluu:

Kuulostaako hölmöltä jos omistaa laadukkaan Kona Sutra (2013) retkipyörän mutta ei osaa vaihtaa rengasta?

Olen kyllä vaihtanut renkaan vanhasta napavaihteisesta Helkamastani koska pelkästään youtube ohjeilla sain selkeän kuvan miten homma menee eikä yli 10v vanhan helkaman vahingossa rikkoutuminen ole vakavaa mutta ketjuvaihteisto ja Kona Sutran mekaniikka näyttää melkoisesti monimutkaisemmalta ja pelkästään sen arvon vuoksi en ole viitsinyt yrittää renkaan vaihtoa.

Mutta kuitenkin jos aikoo tehdä pidempiä matkoja niin väkisin tulee mieleen että mitä jos kumi puhkeaisi keskellä korpea ja lähimpään pyöräliikkeeseen useita kymmeniä kilometrejä? Ja vaikka ei olisikaan korvessa niin tietysti voisi myös sattua illalla jolloin kaikki pienet liikkeet olisivat jo kiinni.

orc biker
16.04.2016, 23.19
Kuulostaako hölmöltä jos omistaa laadukkaan Kona Sutra (2013) retkipyörän mutta ei osaa vaihtaa rengasta?

Ei, mutta sitten kuulostaa, jos et vähitellen viitsi opetella, koska saatat jäädä pulaan sen takia vielä jokin päivä. Googleta ensin, miten takarenkaan saa irti, jos arveluttaa. Eli pienin ratas ja sitten vähän voi kädellä avittaa vaihtajaa taaksepäin tieltä pois, kun vetää renkaan alas. Eturengas lähteneekin sitten ihan vain pikalinkuilla. Muutenhan se on ihan sama operaatio. Mitä enemmän saa käytettyä vain käsiä työkalujen sijaan, niin sen todennäköisemmin ei vaurioita sisäkumeja, mutta tarvittaessa voi käyttää rengasmuoveja apuna.

Hardza
17.04.2016, 09.23
Vaikka ketjuvetoisen pyörän voimansiirto voi näyttää monimutkaiselta, niin ei siihen renkaan vaihdon yhteydessä tarvitse koskea. Takavanne lähtee rattaiden välis pois kun kiristäjää hieman kääntää käsin. Ehdottomasti netistä videoita katsomaan, sopivat työkalut esille ja opettelemaan. Isoin vahinko minkä voi helpoiten teh on puhkaista sisuskumi, kun ulkorengasta vääntää paikoilleen(sisärengas jää rengasmuovin ja vanteen väliin)

Lähetetty minun PLK-L01 laitteesta Tapatalkilla

PMoi
17.04.2016, 11.44
Kyllä renkaanvaihto on mukavampi opetella kotioloissa, kuin jossain tienvarressa räntäsateessa* kun on vielä uuvuksissa.
*räntäsateen tilalle voi vaihtoehtoisesti sattua miljoona verenhimoista itikkaa ja sata paarmaa.

MacKonte
17.04.2016, 12.10
Jos ulkomaan kieli taipuu - tai vaikka ei taipuisi - tuossa on melko hyvä video, miten homma hoituu. Opettelu kuivasaa verstaassa on todellakin mukavamaa kuin ojan penkalla. Harjoitus tekee mestarin ja tuohon ei lopulta mene viittä minuuttiakaan.

https://m.youtube.com/watch?v=ueGfr70TJBQ

oppes
17.04.2016, 14.04
Joo. Helppo homma. Ainoa "vaara" tuossa on sisärenkaan puhkominen. Myös mahdollinen jarrulevy kannattaa sujauttaa jarrupalojen väliin ajatuksen kanssa. Itellä kolme pyörää, joissa kahteen renkaanvaihto on todella helppoa ja hauskaa. Kolmannen vanteissa on ilmeisesti muutaman millin korkempi valli ja tuo tekee renkaiden vaihdosta (varsinkin jäykkäkylkiset renkaat) aika helvettiä ja sormille tuskallisen tapahtuman. Ilman Fairya tahi muuta pluikastetta melkein tekemätön paikka. Tuo pyörä on itseasiassa ainoa, jossa olen onnistunut puhkomaan sisurin paikalleen asentaessa.

ellmeri
17.04.2016, 14.16
Jos jänskättää renkaanvaihto niin jonkun kawerin kanssa voi treenata rengashommaa.

nure
18.04.2016, 13.25
Täytyy antaa kyllä aloittajalle täysi kunnioitus että moista kehtaa kysyä, toisaaltaan ei ole tyhmiä kysymyksiä vaan tyhmiä vastauksia...

kmw
18.04.2016, 13.30
^ komps

Mtn ei osaa ennen kuin on opetellut ja tyhjästä kaikki ovat aloittaneet. Tsemiä alottajalle.

JackOja
18.04.2016, 13.32
Kuulostaako hölmöltä....

Noo.... ei ehkä varsinaisesti hölmöltä, mutta omituiselta kyllä.

Läskimasa
18.04.2016, 14.02
Jos ulkomaan kieli taipuu - tai vaikka ei taipuisi - tuossa on melko hyvä video, miten homma hoituu. Opettelu kuivasaa verstaassa on todellakin mukavamaa kuin ojan penkalla. Harjoitus tekee mestarin ja tuohon ei lopulta mene viittä minuuttiakaan.

https://m.youtube.com/watch?v=ueGfr70TJBQ

Velogihan vois tehä suomenkielisen version aiheesta nööseille, niin paljon joutavampaakin aihetta löytyy youtubesta.

kuovipolku
18.04.2016, 18.27
Otsikossa mainitaan myös perushuollon tarve pidemmillä matkoilla, millä tässä ehkä tarkoitettiin muita korjaustoimenpiteitä joihin voi joutua keskellä korpea ja kymmenien kilometrien päässä lähimmästä pyörähuollosta. Mitä näitä nyt voisi olla:

- ketjun katkeaminen; pitäisi opetella ketjunkatkaisemen ja pikaliittimen käyttö, ketjun oikea kulku takavaihtajassa.

- vaihdevaijerin katkeaminen

- jarruvaijerin katkeaminen

- pinnan katkeaminen

OneTen
18.04.2016, 20.01
Ei ole mikään itsestäänselvyys että jokainen osaisi syntyjään vaihtaa pyörään kumin. Itsellänikin ensimmäinen kerta oli ensimmäinen :o
Vaikka autoja ja teollisuuden koneita on tullut roplattua ja rassattua työkseenkin, en minäkään osaa tehdä ihan kaikkia huoltoja ja korjauksia polkupyörään ilman ohjeita tai neuvoja.

MatkaajaHemmo
19.04.2016, 22.29
Tarkoittaako renkaan vaihto aina automaattisesti myös vaihteiston uudelleen virittämisen kohdilleen?

rjrm
19.04.2016, 22.31
Ei. Ei.

Veivaaja
22.04.2016, 10.27
Yllä keskeiset tulikin mainittua. Pitemmällä reissulla tarvii myös putsata pyörää, öljytä ketjua ja vaijereita (säiden, kilometrien yms. mukaan). Joten (pieni) öljypurkki, rättiä, hanskat (jos käyttää) ja mahdolliset muut pyörän reissupuhdistustarpeet mukaan.

akvavitix
22.04.2016, 11.37
Tämä onkin itse asiassa yllättävän hyvä keskustelunavaus! Näitä pidetään perusasioina, jotka kaikki lähtökohtaisesti osaisivat.

Omalla kohdallani viime vuonna katkesi ketju TdH:lla Kellokoskella. En ollut moiseen varautunut, joten matka jäi kesken. Hommasta olisi selvitty ylimääräisellä pikalenkillä tai ketjutyökalulla ja ketjutapeilla. Ketjutyökalun jo hommasin; ketjutapit näyttävät olevan hämmästyttävän arvokasta tavaraa, mutta pitää sellaisia bongata myöskin satulalaukkuun.

Vanteen kevyt oikaisu pinnoja säätämällä voi tulla kyseeseen, jos kiekko sattuu ikävästi kolahtamaan. Tämäkään ei yllättäen ole mitään salatiedettä, mutta syytä on toki tietää mitä tekee. Vaihtoeistojen säädöt on hyvä tuntea. Jälleen kerran suhteellisen yksinkertainen asia hoitaa, kun tietää mitä tekee.

Omalta osaltani en ole tien päällä ikinä joutunut oman pyöräni osalta sisurinvaihtopuuhiin, vaikka maantiepyörällä olenkin ajellut pitkälle toistakymmentätuhatta kilometria. Moni pelottelee taikauskolla jne. mutta minä luotan exklusiivisesti Vittoria Rubino Pro-renkaisiin, eikä vielä ole tarvinnut katua. Kai se on ajan kysymys että ensimmäinen rengasrikko osuu kohdalle.

Yksi suhteellisen olennainen perusasia on pitää pyöränsä hyvässä kunnossa, eli lenkkien jälkeen tehdä tarvittavat perustoimenpiteet, kuten pikkukivien putsaaminen renkaista, vanteiden putsaaminen tarvittaessa sekä ketjujen putsaaminen ja rasvaaminen niinikään tarvittaessa. Renkaanpaineet tarkistan vähintään kerran viikossa; yleensä ennen jokaista lenkkiä.

Kaikista huoltotoimenpiteistä löytyy hyviä videoita youtubesta. Lisäksi on tärkeää huolehtia, että satulalaukussa kulkee tärkeät perustyökalut ja vaihtosisuri mukana. Olen tutuilta omaksunut filosofian, että kannattaa opetella tekemään kaikki tarvittavat huoltotoimenpiteet itse. Eipä ole juuri tarvetta viedä pyörää erikseen huollatettavaksi, kun eivät pysty nykyisellään oikein mitään lisäarvoa tuomaan omien toimenpiteiden jäljiltä. Kovin pahoja mokia on vaikeaa tehdä pyöräänsä huoltaessa, kunhan ennen ensimmäistä kertaa perehtyy siihen, miten ko työ tehdään. Keskiön laakerien vaihto on ehkäpä ainoa merkittävä toimenpide, mitä en ole vielä itse tehnyt; BB30-laakerit vaatiikin ihan erityiset työkalut erityisesti laakerien irrotukseen. Puristamiseen/kiinnittämiseen on helppo väkertää itse sopiva työkalu.

Kalle H
23.04.2016, 17.36
Hyvä aloitus! Avauksen luettuani tosin mietin, että ompahan taas keskustelu. Rehellisesti sanottuna lähdin itse reilut 5vuotta sitten ihan samoista lähtökohdista, sinkulalla tuli painettua menemään ilman, että mukana oli pumpputa, vararengasta tai edes perustyökalua. Ensimmäistä kertaa sisärengasta vaihtaessa uusi sisärengas jäi vanteen ja ulkorenkaan väliin johon se sitten räsähti kun rupesin painetta pumppaamaan sisään. Onneksi olin tuolloin kotosalla enkä vesisateessa kaukana sivistyksestä. Nyt tiedän mm. sen että sisuriin kannattaa puhaltaa/pumpata hieman ilmaa sitään ja se kannattaa myös talkita kevyesti, jotta se asettuus siististi/suoraan renkaan ulkorenkaan sisään. Nykyisin käytössä on tosin tubeless asennus, mikä säästää rengastöitä huomattavasti.

Alla nykyinen huoltosetti, joka kulkee GG-fillarin mukana runkolaukussa sekä hyötyajossa, että pidemmillä reissuilla. Kun näitä opettelee käyttämään niin pyörä saa mennä jo aika pahasti solmuun, jotta matka keskeytyisi. Puuttuuko tästä raadin mielestä jotain oleellista?

*Pumppu
*Monitoimityökalu
*ketjunkatkaisin
*pätkä ketjua
*pikalukkojaketjuun
*vara Tubeless-venttiili
*vara venttiilinsielu
*ventiilinsielun irroitustyökalu
*presta adapteri
*Co2 pistooli + patruunat
*rengasmuovit
*varasisuri (mukana hyötyajossa vain yksi, koska renkaat asennettu tubelessina. Pidemmillä reissulla mukaan 3kpl)
*Paikkasarja ja pikapaikat
*Stanin tubeless litku
*Ketjuöjly (tätä ei tarvitse olla mukana kuin pari lusikallista, pelastaa jos reissussa rupeaa ketjut kitisemään)
*Nippusiteitä
*gorillateippiä (puuttuu kuvasta)

Pidemmille reissuille vielä lisäksi
*varaulkokumi (esim. Contin 25mm gatorskin tms)
*Leatherman-monitoimityökalu, jossa kunnon pihdit
*Pinnatyökalu + varapinnat/nippelit

https://lh3.googleusercontent.com/66NVn92O6v6V0t10KqIAaXNBzFTxwtpnzVbkLwtz13CKPCz4dB a-4ve3T2Sdc_NESQTinc4hVu96zQ=w749-h675-no