Kirjaudu sisään

Näytä tavallinen näkymä : Grillilanka - Asiaa grilleistä ja grillauksesta



Sivut : 1 [2]

kovinhidas
07.06.2018, 13.26
Tuli hankittua Clas Ohlson:sta pallogrilli 57cm, kun oli pari viikkoa sitten kaikki grillituotteet alennuksessa. Kaasugrilli on ollut kylmänä siitä lähtien.

Kopio maksoi alennuksessa jotakin alle 70€. Täyttä hintaa en olisi maksanut, olisin ostanut Weberin siinä tapauksessa. Lisäksi ostin piippusytyttimen ja ihan paskaksi osoittautuneita silppuuntuvia grillihiiliä. Nuo ovat parempia: https://www.motonet.fi/fi/tuote/421994/Marienburg-grillihiili-50-l Marienburgit ovat isompia paloja, tykkään niistä.

"Weber-vaikutteinen", kuvailisin grilliä näin. Weberin osat käyvät. Ostin myöhemmin grilliin kiinnittyvän sivupöydän ja välinekoukut Weberiä.

Piippusytytin on hurmaava laite, sellainen olisi pitänyt olla jo lapsuudessani 60-luvulla!

Hiiligrillauksen perusteita olen kerrannut harjoittelemalla. Osaan taas auttavasti epäsuoran tulen käytön, tasaisen 110 astetta. Lisäksi osaan 200 - 240 astetta suoraa tulta. Kaikki välimuodot ovat vielä hieman hakusessa, mutta kannen lämpömittari onneksi kertoo, mitä siellä kannen alla oikein tapahtuu.

Oikeastaan hiiligrillaaminen tuntuu jopa helpommalta kuin kaasu, ainakin minun kaasugrillissäni pitää käyttäjän tietää, miten polttimoiden lämpö jakaantuu syvyyssuunnassa, taaempana ruoka palaa, edessä se vain sulaa. Hiiligrillissä kaikki on luonnollisempaa: lähempänä hiillosta säteilylämpö on aina kuumempaa.

Rekvisiittaa pitää tietenkin myös olla, onhan minulla itseäni parempi polkupyöräkin: ostin langattoman lihalämpömittarin. Lämpötilanäytöt liha- ja ympäristö tulee kännykkään hälytyksineen ja kypsymisaika-arvioineen. Näytön voi peilata vaikka pilveen, niin rouva voi oluenhakureissulla internetistä kyylätä mitä grillissä oikein tapahtuu. Tuo toiminto on vielä testaamatta.

bici74
07.06.2018, 14.19
Rekvisiittaa pitää tietenkin myös olla, onhan minulla itseäni parempi polkupyöräkin: ostin langattoman lihalämpömittarin. Lämpötilanäytöt liha- ja ympäristö tulee kännykkään hälytyksineen ja kypsymisaika-arvioineen. Näytön voi peilata vaikka pilveen, niin rouva voi oluenhakureissulla internetistä kyylätä mitä grillissä oikein tapahtuu. Tuo toiminto on vielä testaamatta.

Kerropa lisää tästä mittarista, tässä on lahjusta suunniteltu henkilölle jolla on jo kaikkea...mä luulen että tällaista ei toistaiseksi löydy.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

kovinhidas
07.06.2018, 14.35
MEATER

https://www.motonet.fi/fi/tuote/8600700/meater-langaton-paistomittari

https://meater.com

https://meatersuomi.fi/MEATER-paistomittari-2

Eiköhän tuo ole ihan kiinarihkamaa kauniissa puukotelossa. Ei toisaalta ole hinnan kiroissa, jos vaan toimii jatkossakin. Suomenkieliset käyttöohjeetkin mukana.

Koegrillaukset tuo on kuitenkin toiminut ok.

Puikko (eli anturi) latautuu puukotelossa ollessaan AAA-pariston avulla. Anturi liitetään puhelimeen bt:llä ja appsin avulla. Koska bt kantama on aivan liian lyhyt, näyttöä voi jakaa wifin avulla eteenpäin: jätä puhelin tai padi bt-kantaman sisälle, info on luettavissa toisella puhelimella/pädillä missä tahansa saman wifi-kentän alueella. Myös pilveen ja sitä kautta internettiin pitäisi tieto olla välitettävissä. Näitä jatkohommia kumpaakaan en ole kokeillut.

Kestävyyskokemuksia lukisin minäkin mielelläni.

Nyt jännitetään ostaako Jopotuinen Meaterin. Joutuukohan se siinä tapauksessa "Epäonnistunut hankinta" -ketjuun!

Teemu H
07.06.2018, 16.17
Minulla on Weberin langaton mittari. Siihen saa neljä johdolla kiinnitettävää anturia (piikkiä) kiinni. Pidän tuosta, koska anturin voi helposti laittaa roikkumaan vaikka grillin venttiilistä, jolloin saa sisälämpötilan selville. Toisen piikin voi tökätä lihaan. Piikki on myös ohut, Meater näyttää paksulta. Pienempi parempi, ehkä.

Weber maksaa 129, eli on vähän kalliimpi, mutta mukaan saa kaksi anturia, vs. Meaterin yksi. Pidän kyllä kumpaakin ylihintaisena, mutta jos ei satu Kiinarihkamaa löytymään, niin ainakin Weber on ollut hyödyllinen, ostaisin uudelleen.

Weberissä on tuki vain bluetoothille, wifin parempaa kantamaa olen joskus kaivannut. Meaterin nettijako kuulostaa siis kätevältä. Weberin appi on myös aika karkea, mutta ajaa asiansa. Siitä saa lämpötilaseurannan, hälytykset, käppyrän ja ajastimen puhelimen näytölle.

https://www.motonet.fi/fi/tuote/8500158/Weber-iGrill-2-lampomittari

Pekka L
07.06.2018, 18.39
Mietin tota mitariasiaa kun ohjelmassa oli kassler yön yli (12h) Weberissä. Ostin sitten kympin digimittarin jonka tuikkasin lihaan ja jätin grillin päälle. Sitten toinen langaton 15 eurolla jolla sai seurattua grillin sisälämpöä sohvalta. 25€ siis meni. Luin ennen hankintaa mm. arvostelut tuosta Weberin appista ja ei oikein vakuuttanut hinta/laatu...

Smo
07.06.2018, 19.04
Perhana, menin hakemaan karitsan potkia, olin ajatellut esikeittää ja rillata, mutta koko pakasteallas täynnä karitsan eri kikkareita oli hilattu pois. No, omasta pakkasesta löytyy vielä pari pientä paistiketta.
Otin sitten lohdutukseksi porsaan etuselkäkimpaleen 1,3 kg, kun sai 3,45 €/kg, eli lähti alta vitosen.
Koska on aika iso möhkäle, ehkä suolaliemeen lillumaan pariksi päivää, sitten esikeitto tai sitten karkeaa suolaa kerros ja uunitus. Lopuksi rilliin.
Täytyypä Googlata tota vielä.

On kyllä tullut pelkällä savustuksella vedeltyä noita, muutama tunti savustuspöntössä hetki tiukempaa lämpöä ja savua ja sit pikkutulella sen verran kun malttaa odottaa. Pidemmällä kerralla saatto olla vesikippo, joskus puolentoistatunnin savustuksella ei.

Jopotuinen
07.06.2018, 20.13
^ Kiskaisin raadon juuri ulos haudutusuunista satasen lämmöstä 3h.
Taisi olla turhan pitkään, kun oli hiukan lirauttanut lientä ulos alusvadille.
Huomenissa sitten jonkin sortin makustus & hunajajuttu ympärille, jotta paahtese näkköne pinta rillissä…

bici74
07.06.2018, 20.21
Kiitoksia mittaripläjäyksestä, olen jälleen ihmeissäni että miten sitä ennen edes pystyttiin grillata. Mutta joo, jos vaikka kaksi tuollaista hommaisi; toinen lahjaksi ja toinen... :)

Jopotuinen
08.06.2018, 21.05
Kas tässä. Matalalämpöuunissa 3h@100 astetta haudutettu ja seuraavana päivänä epäsuorasti rillissä.
Ja olihan tuo hyvää, siis aivan älyttömän hyvää. Kokki Kolmosen (varttuneemmat muistavat) ohjeistuksen mukaan, liha luun vierestä on sitä parasta.

Mutta joo, tämä liha jatkoon.
Tuolla aiemmin oli puhetta edullisesta kg hinnasta, mutta toki tuossa menee ihra ja luu haaskuuseen, mutta 2 hlö aterioinnin jälkeen lihasta jäi vielä kolmannes yli, alta vitosen kimpaleesta :)

Loppu kuutioiksi ja edelleen pytt i panna :p

https://pic.useful.fi/BJdmb4ulm.jpg

JJa tässä on sitten se kuuluisa luu, joka jäi käteen. :D

Poistetusta ihrasta jäi kuva ottamatta. 3h@100 ei ollut liikaa, ei tullut nyhtölaatua, vaan normi piffilaatua, WD kypsyys toki :)


https://pic.useful.fi/B1HgdYKeQ.jpg

Smo
09.06.2018, 00.15
^Lapa on yhtä kallista :)

Teemu H
09.06.2018, 01.02
Nyt varoitus raa'asta materiaalista, mutta enkö ole tätä kuvaa muka postannut?

Viisi karitsaa laitettiin rouvan kanssa pakkaseen yhtenä vuonna, sittemmin on saanut ammattilainen hoitaa homman (pakko, jos haluaa myydä).

http://teemu.dy.fi/lampaatbye.jpg

Köfte
09.06.2018, 02.19
^ Noistahan se lähtee, perinneruokien ystävänä lampaan veri kiinnostaa
kovinkin aiheena; saatavuutta kun ei ole, ellei itse kasvata määkijöitä.
Ehdottomasti paras kohtaamani raaka-aine sekä maultaan että käyttö-
ominaisuuksiltaan. Tuohonkin havaintoon tarvittiin nykyään jo kuollut
ystävällismielinen teurastaja/lihanleikkaaja. Äijävainaan kaveripiirin
keralla aikoinaan hyödynnettiin makkaroihin ja (varastin) lättyihin
kotona. Äitivainaa sitten paistoi 6-reikäisellä valuraudalla:)

Valurautapannua voi käyttää grillissäkin:cool:
Äidin mummon äidin 1800-luvun lättis on edelleenkin kuumaa kamaa;
naisväen vähettyä raskas rauta päätyi asiaa arvostavalle äijänkäppyrälle.

Lipsui taas sivuraiteelle asiaa toki liipaten; älkää pahastuko, kiitos.

Jopotuinen
09.06.2018, 09.29
Karitsa on ihan superia, ainakin tämä mihin nyt osusin (suomalaista). Monasti aiemmin lammasta puuhannut, mutta lopputulos on aina ollu "no joo".
Mutta nyt osuin kaupan altaaseen, jossa oli pieniä, oliskos jotain 200 g paistikkeita, niin ne olivat aivan superia pihveinä grillissä. Sen innoittamana aattelin sitten niitä muita luullisia kokeilemaan, kun lihojen esikeitto/-haudutus kotiutunut omiin grillauksen valmistusmenetelmiin.

Altaassa olis ollu vielä kokonasta satulaa, pienempää karetta, potkaa, niskakiekkoja, fileettä ja ties mitä, kun olis vaan allasta kaivellut. Mutta viimeks olivat hilanneet sen altaan pois, ilmeisen huonon myynnin tähden, kun allas ei oikein vajennut. Ehkä on jossain tiskin takana, rattis vain kysästä.

Possun lapa on myös hyvä ja tullut usein uunissa hauduteltua ja kerran lienee ollu rillissäkin. Usein myyvät suolalapana, eli ruutalla lisätty painoa... Kaupassamme possun ruhon osien saatavuus naturel on oikeinkin hyvää ja tulee tuoreeltaan suoraan kulmilta.

Myös naudan luiset jutskat olisivat hyvä juttu, mutta saatavuus on aika heikkoa ainakin kyläkaupoissamme.

Köfte
16.06.2018, 17.53
Brikettivinkkinä Motonetissä kantiksille 8 kg +10% säkki
ja syttöpalat (24 kpl) kaupan päälle hintaan 15,90€.

Weberiä siis, meinasi unohtua mainita.

Köfte
17.06.2018, 20.19
Nyt olen kyllä ylpeää äijää. Oikeasta lohesta veistetyt siivut kohtasivat Weberin parilan.
Alaskan koivusiirappi brandylla notkistettuna loi makeuden eiliseen maustamiseen.
Toista kautta edetessä kupletin juoni jenkkiepelin kanssa alkaa hiljalleen hahmottua.
Minkä ihmeen takia sitä lahjaksi saatua kaasuhelvettiä tuli ätvisteltyä noinkin pitkään?

Jopotuinen
17.06.2018, 21.23
Kirjolohi?

JackOja
17.06.2018, 21.33
Norjalainen kassilohi?

Köfte
17.06.2018, 21.34
Lähimeren vaelluskala siis kyseessä.
Vesibroilerikin kotimaisena pieksää norskin.

JackOja ehtikin jo kiteyttää väärennöksen olemuksen.

IHD
17.06.2018, 22.09
Liiteristä tarjouksesta aikoinaan hommattu Landman alkaa 9 käyttövuoden jälkeen olemaan lähes elinkaarensa lopussa- polttimoiden "lämmönjakajat" ovat muuttuneet atomeiksi jo muutama vuosi sitten ja nyt "sytytyssillat" polttimien välillä ovat jo katkenneet- muuten homma pelittää pietzosytys mukaanlukien
edelleen mainiosti.Grillauskertoja on tullut vuodessa noin 70-100, joten 170 €:n hankintaan olen ollut sangen tyytyväinen.

Nyt kuitenkin on jo uuden grillin "hankintakuumetta" ja kysymys kuuluukin, kannattaako investoida Weberiin vai löytyykö markkinoilta hinta/laatusuhteeltaan parempia diilejä, joissa brandi-imagosta ei tarvitse maksaa extraa :) ?? Hakusessa on kolmella polttimolla oleva kaasuihme ilman mitään tarpeettomia extroja kuten sivukeittimiä (joita en ole koskaan käyttänyt) tms. Erityisesti näillä grillausmäärillä arvostaisin helppoa palotilan/rasvatilan puhdistusta ja tietty hyviä grillausominaisuuksia ...Ehdotuksia ?

Köfte
18.06.2018, 00.02
Nuo "tunnettujen merkkien" vermeet varmaankin hoitavat asiansa OK, varaosien
saatavuus minusta ainakin on painavaa asiaa. Kaasussa on omat hyvät puolensa,
kuten myös hiilessä/briketissä. Molemmat edelleenkin käytössä, kaasupömpeli
pikamoodina ja savulaatikon käyttövoimana. W:n classic sitten normikäyttiksenä.
Tuo viimeksi mainittu IMO on kyllä edelleenkin "parhaita hankintoja" - listan
kärkikahinoissa varsin pitkään.

Teemu H
24.06.2018, 14.11
Karitsan paisti onnistuu hyvin Weberissä, tässä juhannuspäivänä neljä tuntia "snake-metodilla" kypsyteltynä. Kätevä tuo snake, kävin välillä ajamassa kolmen tunnin lenkin ja kaikki hoitui grillissä itsestään. Komensin tietysti kotiväen tarkkailemaan tilannetta, mutta ei ollut tullut tarvetta tehdä mitään.

http://teemu.dy.fi/viuluweber800.jpg

Pekka L
24.06.2018, 17.53
Grillausjuomaa
https://www.stara.fi/wp-content/uploads/2018/04/juhannussimaa16042018.jpg

Jopotuinen
14.07.2018, 21.58
Tuli kokeiltua Liiterin naudan lankkupihvi, 550g.
Pikkulämmöllä rillattuna medium.
Foliolepohetken jälkeen viipaloin hyvin ohueksi.
Parhaiten sai syödessä reipmällä (ei leikkaamalla) veitellä ja haarukalla näistä hyvin ohueiksi leikatuista suikaleista valmiiksi pienet suupalat, jolloin sitkeys ei ollut haitaksi purukaluston välissä.
Kevyesti valkosipulilla, suolalla ja mustapuppurilla makustus oli hyvä.
Sitkeys ainoa miinus, mutta em. käsittelyllä pulma sivuutettavissa.

Köfte
29.07.2018, 00.08
Uhrasin viimeisen lomailuviikonlopun lauantain ulko-oleiluun grilliappeiden
ja perheen parissa, yllätyskuutiona pojan kesäheila, joka ilmoittautui vegaaniksi...
Picanhan (trendipelleilyä, tiedän) maustuessa kirmasin noutamaan lähikaupasta
lisää grillikelpoista kasvisperäistä täydennystä. Rouva ex-kasvissyöjänä antoi
taustatukea, omat kasvannaiset kelpasivat myös vieraalle; kesäkurpitsa- ja
chilisato ylittää käsitys- ja käsittelykyvyn.
Tuo naudan "rumpsteak" yllätti kyllä positiivisesti olomuodollaan. Valitsemani
kaupallinen rub oli vähemmän hyvä - industrial chiliesanssi oli turhan voimallinen.
Hikkorin armollisesti kaiken peittävä savuaromi onneksi vähän tasoitti tilannetta

Jopotuinen
04.08.2018, 09.42
Tätä oon jo monta vuotta ihmetellyt, jotta miksei valurauta-arinaa pidetä nurinperin, eli se flätti puoli alaspäin, niin paistopuolelle jäisi silloin luokkaa kolmanneksen pienempi kosketuspinta paistettavan kanssa.
Toki, eihän toi hyvin patinoitunut flättikään kiinni tartu ja toisaalta näin perin tultakin päin arinasta suurempi pinta-ala ja edelleen kuumempi arina.

Mutta ihmettelempä silti varoksi, jos vaikkapa ne arinat kumminkin kuuluisikin pitää flätti puoli alaspäin ja olenkin sitten nämä kaikki vuosikymmenet pidellyt arinaa aina väärin perin... aarrrgh!!! *shok*

Pekka L
04.08.2018, 10.02
Arina? Tulisijan pohjalla. Mitä en ymmärtänyt?

Smo
04.08.2018, 10.58
Jopot käyttää Arinaa (tulipesän alla oleva rautaritilä) kuvaamaan parilaa?

Tandoorikanapaistipaloja tullut laitettua viime aikoina kun saanut kohtuuedukkaasti, aika tiukka mauste kyllä jos myös paljon savua hmm

Jopotuinen
04.08.2018, 12.48
Joo, juurikin se valurautainen kuuma osa jonka päällä paistellaan. Ja siinä olevien lamellien poikkileikkaus on siis kolmio.

Pekka L
04.08.2018, 14.04
Eiköhän sen parilan ole pääasiassa tarkoitus olla juurikin tasainen puoli alas? Vaikka toki voi käyttää molemmin puolin, vaikka letun paistoon tms. sitä tasaista puolta.

Jopotuinen
04.08.2018, 15.56
Mutta nythän ymmärsit aivan väärin, ei arinan päällä voi lettuja paistaa. Jos arinalle kaataa lettutaikinaa, niin silloinhan se taikina menee niistä raoista läpi, oli se arina sitten kummin perin tahansa.

Kuvassa kaksi arinaa, molemmat eriperin.

https://pic.useful.fi/By3lLzQHm.jpg

Jopotuinen
04.08.2018, 17.14
Nyt varoitus raa'asta materiaalista, mutta enkö ole tätä kuvaa muka postannut?

Viisi karitsaa laitettiin rouvan kanssa pakkaseen yhtenä vuonna, sittemmin on saanut ammattilainen hoitaa homman (pakko, jos haluaa myydä).

http://teemu.dy.fi/lampaatbye.jpg

Ai niin. Jos toi kuva on oma otos, niin sehän on aivan huikea otoksena. Laita tuonne valokuvasäikeeseen ruodittavaksi.

Pekka L
04.08.2018, 19.10
Arina:
https://public.keskofiles.com/f/k-rauta/products/6417810014105?auto=format&w=467&h=619&fit=fill&bg=FFFFFF&q=70
Parila:
https://www.smartia.fi/media/catalog/product/cache/1/image/700x560/e9c3970ab036de70892d86c6d221abfe/5/0/501967.jpg

Ensinmainitun päällä poltetaan puita, jälkimmäisen päällä laitetaan ruokaa.

Köfte
05.08.2018, 00.04
Lidlslin Sol & Mar piri-piri-kastikkeella on tällä viikolla aivan lyömätön hinta-laatu -suhde. Chilikastikkeilla on noin yleensä ottaen kolme olomuotoa: liian mietoa, liian voimakasta tai se on lopussa.

Neljäs kelvoton olomuoto on etikkainen; suosituksesta huomenna Liiteriin, nam?

Jopotuinen
05.08.2018, 10.01
Tutustuin pirikastikkeeseen joskus liki 30 vuotta sitten Portugalissa ja se vei heti mennessään.
Harmi kun nyt ei ole Liiteri hollilla. Kerran sitä sieltä aiemmin ja ihan kelpoa oli.

Vietnamin kalakastike myös mainiota, joskus täälläkin näkynyt kappojen hyllyillä. Menee kai enempi tonne tyyppiä soijakastike ryhmään, ei siis tulista.

marco1
05.08.2018, 13.18
Neljäs kelvoton olomuoto on etikkainen; suosituksesta huomenna Liiteriin, nam?

Viides on liikaa esanssin makuinen liemi.

Teemu H
05.08.2018, 13.46
Kolme takapihan kasvattia joutui grilliin.

http://teemu.dy.fi/ruoka/kolmepoikaa.jpg

Snake-menetelmä sopii tähänkin, paistoaika oli noin 4 tuntia. Viimeinen tunti folion sisällä. Pintaan tuli mukavasti rapsakka kuori, rub-mauste on vain mustunut, ei palanut. Sisältö oli mehevää ja helposti irtoavaa. Meidän kanat vaativat aika pitkä haudutuksen, eivät ole ns. broilereita. Satsissa oli yksi kukko ja kaksi vähän pienempää kanaa, mutta kaikista riitti kyllä syömistä.

Jopotuinen
05.08.2018, 20.03
Näyttäisi Teemu H hallitsevan kanan ja lampaan kasvatuksen lisäksi myös tuotostensa rillauksen ja valokuvauksen.

Tämän innoittamana kannoin kaupasta paketin koipia ja niitä siinä kaasulla minimitulilla yhdellä polttimella luokkaa tunteroinen. Ja arinat tällä kertaa se flätti puoli alas käännettynä!
Eihän nuista ton snake vettasia, mutta kumminkin.

bici74
09.08.2018, 17.34
Kysäri: mulla kaasugrilli kuistilla ja rupean olemaan kypsä lattian siivoamiseen sen grillin alta eikä pahvilaatikosta revitty suoja ole esteettisesti komia. Mitä tuohon grillin alle voisi laittaa/rakentaa? Ideoita vastaanotetaan, kiitti.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Pekka L
01.09.2018, 19.36
Kuuma kesä on jotenkin tehokkaasti latistanut kiinnostuksen grillaamiseen. Ei ole tehnyt helteellä mieli häärätä kuuman grillin kanssa. No, kai se tästä elpyy.

Tänään kokeiltiin halsterikanaa (https://www.jyvabroiler.fi/tuotteet/broileri/muut/jyvabroiler-n13kg-makea-tomaatti-persilja-halsteribroileri/) ja ihan hyvää kyllä oli. Heitin brikettien päälle yhden omenapuun kalikan antamaan hiukan savua, mutta eihän se nahan läpi niin kummoisesti mene. Mutta siis voi ostaa toistekin, kokeilkaa!
Huomenna ribsejä...

Jopotuinen
01.09.2018, 20.19
Jaaha, välineurheilu kukoistaa :)

Gourmet 4 (http://www.futur.fi/kaasugrillit.php)
2013 Prismasta 499 €

Kyseisenä vuonna olisi 25.4 - 28.4 tuosta hinnasta saanut vielä hinnasta pois -15%, vihreätä korttia vilauttamalla. Eli viikko hankintani jälkeen :)



Jaaha. Mutt nyt on tuosta Gurmetista pohja puhki, tai oikeammin pohjan lämpösuojapelti. Emaloitu tai pulverimaalattu tulilaatikko on kuitenkin ihan iskussaan.

Muuta hapantunutta on pohjan alla roikkuva rasvakippi ja polttimien välissä oleva peltisuikale, jonka tarkoitus on sytyttää viereiset polttimot, mutta toimii edelleen kumminkin.

Myös polttimet vaikuttavat hieman jo väsyneiltä, mutta toimivat moitteetta edelleen nekin.

Nyt pohditttaa, jotta vetäisikö paikan pop-niiteillä pohjaan, antaiskos vain olla, vai vaihtaiskos koko höskän yläosan uuteen. Mulla kun on tuolla kellarissa sellanen ihan iskemätön. Lähettivät sen kun valitin uutuuttan tulilaatikossa olleesta kuljetus- tai valmistusvauriosta. Hillosin sen sitten tonne kellariin odottelemaan tulevaa. Siinä on kakki osat poislukien sytytin ja arinat, jotka saa vanhasta.

Ehkä annan olla vaan ja käytän niin pitkälle kuin toimii. Ei sillä pohjan lämpösuojalla oikeastaan suurta merkitystä. Enempi toimii tuulensuojana, kun paloilma otetaan pohjan ja lämpösuojan välistä. Tulilaatikon pohjassa on kaksi isompaa nollan muotoista ilma-aukkoa ja juuri sellaisen kohdalta tulin painaneeksi sormen läpi.


https://www.suomela.fi/wp-content/uploads/2016/03/futur_gourmet_4_kaasugrilli-348x400.png

Smo
01.09.2018, 20.29
mutta eihän se nahan läpi niin kummoisesti mene.

Menee siitä kun laittaa savustuspönttöön.. ja on syötävän hyvää kylmänäkin

samooja
06.09.2018, 10.43
Olen iloinen.

Poppamies soossi voitti isossa kisassa. https://www.findance.com/uutiset/40202/poppamies-kastike-valittiin-yhdysvalloissa-maailman-parhaaksi-bbq-tuotteeksi

Ainoa asia mistä olen erimieltä, on se millä grillaa. Kamado..


https://www.youtube.com/watch?v=6ubTQfr_tyY

Köfte
08.09.2018, 21.16
Loppukesä/alkusyksy luovat mukavat edellytykset hääpäivän vietolle.
Liittomme on nyt täysi-ikäinen ( 9.9.2000). Kokeilen käärmemetodia
isolla naudan kulmapaistilla runsaalla rasvalla, eiköhän tuosta kehkeydy
hikkorin avustuksella oivallinen pääeines, savun hälvettyä muut aterian
osa-alueet saattavat kulkeutua saman kypsentämön kautta tarpeen
niin vaatiessa. Pihan sadosta saa mukavia pistelisiä; nuotionauris
nyt esimerkkinä

Smo
26.11.2018, 23.50
Kilo etuselkää ja läjä uuniperunoita savustusopöntössä mökkitakkaan. Ai ai, taas jaksaa ituhippi polkea.

Jopotuinen
16.03.2019, 21.13
Grillikausi 2019 tuli polkaistua käyntiin :)

Tarkoitusta varten ennakkovalmisteluina 2 kg pullo yön yli lämpimässä, kylmä pullo kun ei välttämättä toimi kuin hetken, tai jotain.

Arinalle päätyi Liiterin halpuutuksesta hankittuja valmiiksi makustettuja BR fileitä.

Ei olisi kannattanut, tönkkösuolattuja olivat. Valkosipulin määrä oli myös runsasta, jos ei satu pitämään. Rouvalle se oli lähinnä huomista asiakaspalvelua askarruttava asia, mutta veteli palaset naamariin. 600 gr paketti oli.

Eritoten Liiterin, kuin myös muden valmiiksi makustetut, eivät ole ollenkaan mieleen. Mutta joskus tulee niinkin tehdyksi. Naturel on se ehdoton suosikki.

Köfte
19.04.2019, 01.02
Edesmenneen Mysi Lahtisen henkeen aion suorittaa lampaanviulun
Weberin suosillisella avustuksella. Poika yllättäen halusi apukäpäliksi;
Oletan tehneeni elämässäni jotakin edes joskus oikein?

Jopotuinen
19.04.2019, 07.22
Liiteristä kotiutin paketin lammaksen paistikkeita, sellasia pieniä möykkyjä 4 kpl, yhteensä painoa n. 600 g.
Tähänastiset kokemukset hyviä vastaavista kikkareista, toki olisi kokonaispaino voinut olla pari satkua isompi, mutta hommahan on korjattavissa heittämällä lautaselle kaksi möykkyä. Rouva vääntää kahvikastikkeen ja DIY maalaisranskikset kaveriksi.

Smo
19.04.2019, 09.11
Olis voinut savustaa jonkun pääsiäislampaan mutta nyt meni kyläkaupan kanankoivet, jäi vähän kumimaisiksi. Mikä lie ollut, ehkä vähän kauemmin olis pitänyt antaa olla. Oliskohan kylillä huomenna lammasta tarjolla hmm

Köfte
21.04.2019, 00.07
Parsaa ja halloumia vartaina, makkaroita ja paprikaa pikkusipuleilla tosilla vartailla.
Värkkäsin jännän lääppimön chilistä, suolasta, sokerista ja ak-öljystä limen kera.
Kirsikkatomaatteja yrttiöljyssä, jälkkäriksi banaaneja mustilla kuorilla valikoiduilla
lisukkeilla (jäätelöitä/suklaa-asioita). Hyvä treenisessio näin kauden alkajaisiksi.
Huomenna sitten se lampaanviulu; vähän jännittää, kun olen tottunut tuohon
kivijärkäleeseen näillä osin...

MRe
21.04.2019, 13.42
Tossa kohta menossa lohifile savustuspönttöön kera espanjalaisten (uusien) siiklien. Eli perunat keitetty lähes kypsiksi, pyöräytetään öljyssä ja karkeassa merisuolassa ja savustumaan kalan kanssa. Melko hyvää, sanoisin.

Hieman myöhemmin iltapäivällä sisäfilettä hiiligrillissä ja sen kanssa parsaa.

Noilla ajateltiin mennä. Ei lammasta meille. Eikä kanaa, sitä on syöty taas viimeiset 11 kuukautta.

Vilhelm V
22.04.2019, 08.15
Tossa kohta menossa lohifile savustuspönttöön kera espanjalaisten (uusien) siiklien. Eli perunat keitetty lähes kypsiksi, pyöräytetään öljyssä ja karkeassa merisuolassa ja savustumaan kalan kanssa. Melko hyvää, sanoisin.

Hieman myöhemmin iltapäivällä sisäfilettä hiiligrillissä ja sen kanssa parsaa.

Noilla ajateltiin mennä. Ei lammasta meille. Eikä kanaa, sitä on syöty taas viimeiset 11 kuukautta.

Pari kysymystä mainion kuuloisesta perunareseptistä. Ovatko savustuksessa kuorineen vai ilman? Miten kauan ovat savustuksessa?

Smo
22.04.2019, 09.46
Pari kysymystä mainion kuuloisesta perunareseptistä. Ovatko savustuksessa kuorineen vai ilman? Miten kauan ovat savustuksessa?

Mä laitan pönttöön tai nuotioon sellaisenaan, kuoret suojaa kuivumiselta ja liialta savulta. Toisaalta tulee usein kuoretkin syötyä :) .. pienempiä perunoita ohuempien savustettavien kanssa, uuniperuna menee hyvin jos on isompaa savustettavaa. Kaikkea muutakin tulee laitettua, sipulia, paprikaa, kokonaista valkosipulia. Sipuli kypsyy nopeammin kuin samankokoinen peruna.

Eilen tää ituhippi viherpiiperö grillas kyljystä mökkipakkasesta kun sain taas kasan polttopuuta sahailtua ja pilkottua. Ohut kyljys vähän kuivahti, mökin jääkaapin pakastin on kyllä surkea kun ei ole tarpeeksi kylmä niin pakkaamaton liha ei taida oikein säilyä ja siitä johtunee.

Jopotuinen
22.04.2019, 10.37
Liiterin lammaksen paistikkeet rillattu ja nautittu.
Mainio tuote, helppo rillattava. Möykky turpoaa kypsyessään ja tullessaan mediumiksi muuttuu lötköstä napakaksi.
Liha on mureaa ja maku mitä mainioin, ei tunnistaisi makunsa puolesta lampaaksi.
Makustukseen laitoin ainoastaan suolaa ja pippuria.

Voisi vielä paketin tai kaksikin kipasta jemmaan.

MRe
22.04.2019, 11.23
Pari kysymystä mainion kuuloisesta perunareseptistä. Ovatko savustuksessa kuorineen vai ilman? Miten kauan ovat savustuksessa?
Kuorineen. Kyseessä siis uuden kauden perunat. Nyt espanjalaista siikliä. Ja saman verran ovat siellä kuin lohifileekin. Eli ei kovin kauaa... (Muurikan pöntössä file tulee jossain 20 minuutissa 60-asteiseksi).

Köfte
22.04.2019, 18.09
Hyvin toimi reseptivahus Illinois'n ihmeessäkin.
Oikeinkin mainio paistikas oli lopputulema.
Tuossa kun valeluliemi sisältää kahvin, kerman ja
vielä lihaliemenkin.

Vilhelm V
23.04.2019, 07.40
Kuorineen. Kyseessä siis uuden kauden perunat. Nyt espanjalaista siikliä. Ja saman verran ovat siellä kuin lohifileekin. Eli ei kovin kauaa... (Muurikan pöntössä file tulee jossain 20 minuutissa 60-asteiseksi).

Pitää kokeilla tätä perunan savustusta. Käyttämäni menetelmä lohen savustukseen ottaa weberin brikettigrillissä vähintään kaksi tuntia, joten perunoille pitää keksiä tähän sovitettava oma sekvenssinsä. Joskus kokeilin maissien savustusta, mutta niistä tuli niin kamalia, että se varmaan laski intoani muihin kasvikokeiluihin savustuksen yhteydessä.

Pekka L
11.05.2019, 18.41
Ostin tuossa joku kerta hätäpäissäni Prismasta Xtra - sytytyspaloja kun vanhat loppui. Harmitti kun ei ollut muita, sillä tuossa on "vain" 20kpl, mutta eipä ne juuri mitään maksakaan. Ei ollut ennestään tuttuja, niin ei viitsinyt yhtä pakettia enempää.
Mutta noi on ihan sairaan käteviä! Taitetaan kuin toblerone palat ja päässä on massa joka vain raapaistaan askin kylkeen. Ja aina syttyy kerralla.

https://foodieimages.s3.amazonaws.com/images/entries/180x220/6415711115341_0.png

Flank steak ja valkosipuliperunat grillissä vei aikalailla kielen mennessään...

Jopotuinen
11.05.2019, 21.44
Kävin tänään Liiterisa uutteran puuhastelupäivän päätteeksi.
Sieltä osua hyppysin yksi flank steak 16 €/kg, jota pidän kyllä kalliina, paistista kun kyse.
Rouva muisteli, että viime suvena oisi jo aiemmin kokeiltu ja kelpoa olisi ollut.
Leikataan sitten poikkisyin pieniin viipaleisiin.

Madeiralla muistelisin joskus 10 v sitten ravintolassa eka kertaa ko. piffviin tutustuneeni. Sitkeä kokemus tuolloin. Olisi pitänyt osata leikata ohuita siivuja piffin reunasta?
London oli ravintolan nimi, jotkin Madeiran kävijät tietävätkin.

Pekka L
11.05.2019, 21.56
Toi meidän Flankki maksoi jotain 32€/kg, eikä todellakaan ollut kallista. Parempaa kuin perus ulkofile. Leikkasin n.1,5cm siivuja eikä puhettakaan että olisi ollut sitkeää.

Sitä ei sitten saa kypsentää hiukkaakaan yli.

MRe
12.05.2019, 13.38
Onko kenelläkään kokemusta miten Weberin kaasugrillit kestää ulkona säilyttämistä? Nykyinen grilli on kohta 20v vanha Landman valurautaisilla polttimilla, jotka alkavat kohta olemaan käyttöikänsä loppupäässä. Tähän asti ovat kestäneet hyvin, mutta nyt grilli seisoi ensimmäisen kerran koko talven paljaan taivaan alla (peitettynä tietysti), niin selvästi huomaa että valurauta otti siitä nokkiinsa.

Eli onko Weber rosteria vai "rosteria"? Weberin hiiligrilleissä ainakaan ritilät ei kestä kuin muutaman kauden kerrallaan.

Jopotuinen
12.05.2019, 13.54
Mulla meni Lantikassa valurautaiset polttimet muutaman vuoden välein uusiksi, kalliitahan nuo ei ollut, mutta turhauttavaa. Kesti kaikkiaan 10..15 vuotta, ennen kuin mätäni kokonaan.
Laitos kesät taivasalla ja kaipa toi meren läheisyys siinä lisärasitteena.

Pekka L
20.05.2019, 20.12
Tänään oli grillissä mm. valkosipuliperunoita. Oon tehnyt monesti. Kun ne grilliin olin heittänyt, niin luin huvikseni ao. reseptejä, miten ne pitäisi tehdä. Järjestään kehotetaan esikeittämään perunat? En ole keittänyt ikinä, ja aina on ollut kypsää.
Nuo nyytit oli epäsuoralla lämmöllä n.40min, grillissä hivenen yli 200 astetta. Aivan pehmeää.
No tuleehan ne itse grillissä faktisesti nopeammin keittämällä, mutta ajankäyttöä se ei vähennä yhtään? Joten miksi nähdä vaivaa? Ei jummarra?

Vai onko se se kaasugrillauksen eli ulkoruuanlaiton syvin olemus, kaikki pitää suhauttaa vauhdilla että pääsee äkkiä mättämään? Ribsit keitetään 2h että saa ne kymmenessä minuutissa grillattua... Not.

Jopotuinen
24.05.2019, 22.42
Lammaksen kylyksiä kilon säkin, 17 kpl laskin. Ei mene jako tasan kahdelle, saan siis yhden enemmän :)

Kaupan tiskissä oli myös jotain Australian tuomisia.
Kyltissä luki jotain Family Anngust mamaht 19 €/kg ja vieressä Family Anngust pintoh, tjsp. 27 €/kg.

Pyydystin sitten lihamestarin lihatiskiltä altaan ääreen kertomaan mistä nyt on kyse. Ei tiennyt. Kysyin, että onko kyseessä ehkä härkä, vaiko jopa kenguru. Tutkiskeli pakkauksen merkintöjä,mutta ei siltikään osannut kertoa mistä on kysymys.
Päädyttiin sitten yhteisarvauksella, että härkää se kai on.
Se, mistä johtui näiden samassa altaassa olleiden kahden visuaalisesti toistensa kaltaisten lihojen hinnanero, en viitsinyt sitten edes kysyä.
Kolmion muotoinen lihankimpale, painoa reilu kilo. Toisella pinnalla vahva ihrakerros. Varmasti hyvää kokonaisena rillissä pitkään tehtynä. Mutta mistä lihasta oli kyse?

Siis ihan oikeesti, tiskin lihamestari, se arvovaltainen kaiffari arvovaltainen mestarin lakki päässä, ei tiedä mitä myy!
Voi hyvää päivää. Mielessä ajattelin, että viekää pois, jos ette edes itse tiedä mitä myytte.

Tota episodia ennen itseasiassa harmitti jo valmiiksi taas nuihen lammaksesten osto. Hinta kun taas puuttui altaasta. Viime vuonna ostin nuita 3x kertaa ja aina homma pysähtyi kassalle, kun ei ollut hintaa. Sitten sai selittää kassalle, etten tiedä kilohintaa, kun ei ollut esillä. Sitten odoteltiin.
Tänään asia vitutti taas. Otin altaasta säkin lampsin tiskille ja sanoi, että näille pitäisi saada hinta. Että hinnat puuttuivat myös vuonna ja homma pysähtyi aina kassaan. Täti valehteli, että ovat tainneet hintalaput pudota… Teki mieli sanoa, että tulen huomenna tarkistamaan onko korjattu.
Paska.

Mutta joo, osaako joku kertoa, mistä lihasta tuossa on kyse, plussakauppa kun ei sitä tiedä :D

Köfte
25.05.2019, 01.21
Täällä evakko-osastolla on jokin Luciferin rosterikoppainen kaasuhärveli.
Kyllähän tuota käytteli, W-merkiltä ehkä "nopean toiminnan" yksikkö,
kunhan tuo oma kaasuvanhus rispaantuu olemattomiin/osia ei enään saa...
(Vanhuksella ajetaan nykyään vain savustuspönttöä tarvittaessa):)

Köfte
25.05.2019, 01.26
Lammaksen kylyksiä kilon säkin, 17 kpl laskin. Ei mene jako tasan kahdelle, saan siis yhden enemmän :)

Kaupan tiskissä oli myös jotain Australian tuomisia.
Kyltissä luki jotain Family Anngust mamaht 19 €/kg ja vieressä Family Anngust pintoh, tjsp. 27 €/kg.

Pyydystin sitten lihamestarin lihatiskiltä altaan ääreen kertomaan mistä nyt on kyse. Ei tiennyt. Kysyin, että onko kyseessä ehkä härkä, vaiko jopa kenguru. Tutkiskeli pakkauksen merkintöjä,mutta ei siltikään osannut kertoa mistä on kysymys.
Päädyttiin sitten yhteisarvauksella, että härkää se kai on.
Se, mistä johtui näiden samassa altaassa olleiden kahden visuaalisesti toistensa kaltaisten lihojen hinnanero, en viitsinyt sitten edes kysyä.
Kolmion muotoinen lihankimpale, painoa reilu kilo. Toisella pinnalla vahva ihrakerros. Varmasti hyvää kokonaisena rillissä pitkään tehtynä. Mutta mistä lihasta oli kyse?

Siis ihan oikeesti, tiskin lihamestari, se arvovaltainen kaiffari arvovaltainen mestarin lakki päässä, ei tiedä mitä myy!
Voi hyvää päivää. Mielessä ajattelin, että viekää pois, jos ette edes itse tiedä mitä myytte.

Tota episodia ennen itseasiassa harmitti jo valmiiksi taas nuihen lammaksesten osto. Hinta kun taas puuttui altaasta. Viime vuonna ostin nuita 3x kertaa ja aina homma pysähtyi kassalle, kun ei ollut hintaa. Sitten sai selittää kassalle, etten tiedä kilohintaa, kun ei ollut esillä. Sitten odoteltiin.
Tänään asia vitutti taas. Otin altaasta säkin lampsin tiskille ja sanoi, että näille pitäisi saada hinta. Että hinnat puuttuivat myös vuonna ja homma pysähtyi aina kassaan. Täti valehteli, että ovat tainneet hintalaput pudota… Teki mieli sanoa, että tulen huomenna tarkistamaan onko korjattu.
Paska.

Mutta joo, osaako joku kertoa, mistä lihasta tuossa on kyse, plussakauppa kun ei sitä tiedä :D


Olisiko jälkimmäinen ollut picanha? Oiva epeli juuri kuvailemallasi tavalla valmistettuna. Nautaa tietty.
Liha"mestarille" säälipisteet ja kaupalle nuhteet perhdytyksen puutteesta.

Laroute
25.05.2019, 01.44
Tänään oli grillissä mm. valkosipuliperunoita. Oon tehnyt monesti. Kun ne grilliin olin heittänyt, niin luin huvikseni ao. reseptejä, miten ne pitäisi tehdä. Järjestään kehotetaan esikeittämään perunat? En ole keittänyt ikinä, ja aina on ollut kypsää.
Nuo nyytit oli epäsuoralla lämmöllä n.40min, grillissä hivenen yli 200 astetta. Aivan pehmeää.
No tuleehan ne itse grillissä faktisesti nopeammin keittämällä, mutta ajankäyttöä se ei vähennä yhtään? Joten miksi nähdä vaivaa? Ei jummarra?

Vai onko se se kaasugrillauksen eli ulkoruuanlaiton syvin olemus, kaikki pitää suhauttaa vauhdilla että pääsee äkkiä mättämään? Ribsit keitetään 2h että saa ne kymmenessä minuutissa grillattua... Not.

Perunoista voisin sanomaan, että saatat saada niistä maukkaampia, siis hieman "makeampia", ilman keittämistä. Ja, myös hieman "positiivisessa mielessä myös jauhoisempia" , kun paahdat ne ilman keittämistä. Sitten hieman suolaa niiden päälle. Ja, mieltymysten mukaan voita ja yrttejä.

Ribbseistä voisin ehdottaa, että teeppä joskus, kunnolla Cokismössössä haudutettuja ribsejä. Jo, mainitsemallasi tavalla ne ovat taivaallisia. Tiedän, että esikypsentämättömien ribbsien repimeninen on erittäin nautinnollista. Amerikkalainen tyyli ei yleensä suosi lihan repimistä, vaan sen lähes imemällä irtoamista luista. Molemmat ovat hyviä, itse junttina pidän lihan irtirepimisestä, mutta nautin myös hyvin muhineesta ribbsistä, jossa pelkkä ajatuskin saa sen hyökkäämään suuhun!

Pekka L
25.05.2019, 09.37
^Vaan mistään ei armaassa kotomaassa edelleenkään taida saada ribsejä joissa olisi oikeasti kunnolla lihaa. Sellaista semisti ok tavaraa löytää kun etsii, loppujen ollessa lähes pelkkää teurasjätettä prkl.
Virossa oli irtomyyntinä ihan törkeän hyvän näköisiä, 1,5-2 cm lihakerros luiden päällä.

Jopotuinen
25.05.2019, 11.36
Jep, nyt selkis!

Black Angus Picanha (AUS).
Picanha leikataan naudan ulkopaistin ja ulkofileen välistä ja paistin pinnassa on makurasvakerros. Picanha on erittäin murea, mehukas ja maukas ruhonosa. Picanha kannattaa valmistaa kokonaisena ja soveltuu erinomaisesti grillattavaksi tai uuniin. Picanha on kooltaan n. 1,5 kg/kpl

Se halvempi 19 €/kg kimpale oli Black Angus Maminha, myöskin loistava valinta kokonaisena grillin.


https://static.wixstatic.com/media/cb7b18_16a82875011243b28a7c785dfdbce22d~mv2.jpg/v1/fill/w_498,h_747,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/cb7b18_16a82875011243b28a7c785dfdbce22d~mv2.jpg

Smo
25.05.2019, 13.18
Tänään oli grillissä mm. valkosipuliperunoita. Oon tehnyt monesti. Kun ne grilliin olin heittänyt, niin luin huvikseni ao. reseptejä, miten ne pitäisi tehdä. Järjestään kehotetaan esikeittämään perunat? En ole keittänyt ikinä, ja aina on ollut kypsää.
Nuo nyytit oli epäsuoralla lämmöllä n.40min, grillissä hivenen yli 200 astetta. Aivan pehmeää.
No tuleehan ne itse grillissä faktisesti nopeammin keittämällä, mutta ajankäyttöä se ei vähennä yhtään? Joten miksi nähdä vaivaa? Ei jummarra?

Vai onko se se kaasugrillauksen eli ulkoruuanlaiton syvin olemus, kaikki pitää suhauttaa vauhdilla että pääsee äkkiä mättämään? Ribsit keitetään 2h että saa ne kymmenessä minuutissa grillattua... Not.

Sehän on just hienoa kun saa ulkonuotiolla tai mökkitakassa kypsytettyä kaikki ruuat

marco1
25.05.2019, 15.28
Ei esikypsennystä tarvitse pelätä, varsinkin jos on suurempi porukka syömässä niin on hyvä valmistella kattausta ennakkoon jotta saa homman sujuvaksi.
Toki pelkkä pinnan ottaminen grillissä ei riitä kaikille ruoille tuomaan kunnon makua mutta tietysti mennään aineksien ehdoilla.

Jopotuinen
28.05.2019, 18.19
Tänään ostin reilun kilosen kimpaleen Black Angus Maminha.
Huomenissa kaiketi kokonaisena rilliin. Jotain hunajaista pintaan, jotta nätti paahteinen pinta, sitten epäsuorasti pikkutulille ihrapuoli arinaa vasten ja paistimittarin kanssa tuonne 54..55 tuntumaan?

Tavanomaisesti järsin paistit mieluummin kylmänä ja ohkasina siivuina. Mitenköhän on tämän kanssa?

Jopotuinen
06.06.2019, 20.42
Black Angus Maminha paisteltu ja popsittua. Kypsyys pääsi karkaamaan medium+, eli hieman yli toivotun. Liha oli hyvin vaaleata ja maku mieto. Rakenne ok. Itse pidän enemmän vahvasta mausta ja esille laitto kärisikin turhan voimakkaista lisukkeista. Mutta oikein asteltuna varmasti ihan gourmet kamaa.


*****

Tänään kotiutin kokeiltavaksi n. kilosen Highlanderin lavan, 12 €/kg.
Ajatus olisi jossain makusteluliemessä ensin painepadassa antaa alkuvauhtia (jos mahtuu, on aika iso siivu) ja keittelyn jälkeen hifistely rillissä :p

Rintaakin olisi ollut, mutta lihamestari oli kalunnut turhan tarkasti, jotain päälle 7 €/kg taisi olla ja jätin luukasan ostamatta.

Kuntoilija
07.06.2019, 13.06
^Vaan mistään ei armaassa kotomaassa edelleenkään taida saada ribsejä joissa olisi oikeasti kunnolla lihaa. Sellaista semisti ok tavaraa löytää kun etsii, loppujen ollessa lähes pelkkää teurasjätettä prkl.
Virossa oli irtomyyntinä ihan törkeän hyvän näköisiä, 1,5-2 cm lihakerros luiden päällä.

Ennen vanhaan kun ei englannin kielisiä lainasanoja pahemmin suomessa ollut oli tuo Pekan mainitsema tuote nimeltään grillikylki. Vieläkin kuola valuu, kun muistelee penskana 70- luvulla mökillä Lucifer hiiligrillillä grillattuja kylkiä. Niissä oli sopivasti lihaa ja silavaa luun päällä useampi sentti.

bici74
07.06.2019, 14.41
Viime viikonloppuna syötiin ravintelissa kolmeen isäntään reilu puolitoista kiloinen tomahawk piffi. Olipa aika jumalaisen hyvää. En tiedä uskaltaisiko joskus itse kokeilla...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Jopotuinen
07.06.2019, 16.03
^ Kyllä uskaltaa, viimesuvena tein jonkun reilun kilosen. Hyvää oli.

Teemu H
07.06.2019, 17.51
Mikähän se tämän virallinen (hienompi) nimi on? Siinä on paistikiekkoja, eli käytännössä lampaan viulu leikattuna pätkiksi.

http://teemu.dy.fi/ruoka/paisti1.jpg

http://teemu.dy.fi/ruoka/paisti2.jpg

Jopotuinen
11.06.2019, 20.11
Tänään rillasin tuon aiemmin hankkimani ja painepadassa 0,5 h mureutetun naudan lavan.
Eihän tuohon voi todeta kuin kiessus, että oli hyvää! Aivan superia.
Rouvan kanssa kahteen pekkaan vedettiin ja nyt on sitten ähky :(

Jopotuinen
31.03.2020, 21.18
Mätänet tarjoaa Roastmaster G-series keraaminen grilli 15''
Grillausala: ø 33,5 cm
Hintaan 199€, mitä lie ollut aiemmin, vaiko tuo sama?
Mutta mitenkäs on tuon grillausalan kanssa, vähän pieneltä äkkiseltään tuntuu.

Sitä isompaa olen aiemmin vilkuillut sillä silmällä, olikohan jotain 600€ tuntumassa, mutta en oikein vakuuttunut sen rst rakenteista.
Kuvan vempele vaikuttaisi tukevammalta.

https://asset.motonet.fi/img/8/8500969/300/8500969.jpg

Smo
11.04.2020, 17.07
^Grilli ei ole avotuli eikä tiilillä tai kivillä eristetty nuotio. Mulla on uunipelti mökillä kivikasan päällä varsinkin kuivaan aikaan kipinöitä vähentämässä, eikä toi koivu pahemmin kipinöi. Kansallispuistoissa ei saa tehdä hormittomiin tulipaikkoihin varoituksen aikaan.

Pekka L
11.04.2020, 18.58
Tuollaista joskus katselin, edelleenkin voisi harkita.
https://www.kone-glans.fi/pihagrillit/pihagrilli-lucerna-050438/

Jopotuinen
22.04.2020, 21.34
Kappas, Hoppyhallita mielenkiintoinen tarjous
Keraaminen Kamado Nordgarden -grilli, 16” 199 €

Mutta toimituskulut oli piilotettu huijarifirmojen tapaan monen vaiheen taakse, josta lopulta paljastui toimituskuluiksi 79,95 € :D

Arvoisa Hoppyhall: Pitäkää tunkkinne ja tunkekaa se perseeseenne, kokekaa Stockmannin kohtalo. En edes kuse suuntaanne!

Edit: Laitoin yllä olevan palautteen vielä hiukan ryyditettynä myös heidän ASPA, katsotaan mitä vastaavat

Jopotuinen
22.04.2020, 22.08
Periaatteessa tollasen pienen keraamisen padan saa myös tuoda parvekkeellekin, siinä missä kaasurillerinkin.

Pekka L
03.05.2020, 12.58
Pallogrillin puhdistus. Pohjaan ja kanteenkin kertyy rasvaa joka kärähtää aika tiukkaan siihen emaliin.
Ostin joskus Weberin siihen tarkoitukseen tehtyä puhdistusainetta. Pari kertaa sen ja lämpimän veden kanssa siirrellyt sitä töhnää emalin pinnassa, pahemmin se ei irtoa ainakaan pikkuvaivalla.

Ajan- ja rahan hukkaa.

Lusikka kauniiseen käteen: Pineline + painepesuri. Puhdasta tuli.
Äijämeininki on usein se paras vaihtoehto:cool:

marco1
03.05.2020, 13.29
Ammattilaisilla on järeämmät aineet. Sain joskus tutulta keittiömestarilta grillinpesuaineen:
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200503/0ae8a8a7e75d1281c236770dda4c4058.jpg
mutta en ole uskaltanut käyttää [emoji3]

Tarttis ostaa uusi kaasugrilli, edellinen Trio vielä pariloiltaan hyvä, rosterikuori siisti mutta kaikki muu tuntuu ruostuvan puhki 13v käytön jälkeen. Hintaa oli muistaakseni 400€ tienoilla mutta ei sillä enää saa kuin huojuvia kötöstyksiä.
Myös Weberin hinnat tuntuu ryöstöltä joten mitenkähän nuo Char-Broilit tms muut laadukkaaksi väitetyt muut vaihtoehdot toimivat?

lansive
04.05.2020, 11.45
Ammattilaisilla on järeämmät aineet. Sain joskus tutulta keittiömestarilta grillinpesuaineen:

mutta en ole uskaltanut käyttää [emoji3]


Näyttää olevan tavallista lipeää. Pitoisuus jotain 5-10% joten ei tuo ihan hirveää myrkkyä ole. Ilmeisesti jotenkin geelimäistä, joten pysyy hetken paremmin pinnassa kiinni. Painepesurin kanssa varmasti voittajan valinta.

Teemu H
11.05.2020, 22.53
Myös Weberin hinnat tuntuu ryöstöltä joten mitenkähän nuo Char-Broilit tms muut laadukkaaksi väitetyt muut vaihtoehdot toimivat?

Kerrohan, päädyitkö johonkin grilliin. Innostuin selailemaan mainitsemiasi Char-Broileja monena iltana, mutta ehkä jätän kaasugrillin vielä hankkimatta. Olisi sillä tietysti kätevämpi tehdä hampurilaisia koko perheelle, kuin Weberin pallolla.

marco1
11.05.2020, 23.41
Koijattu olo vieläkin mutta Weber Genesis E310 tuli valittua, Vk.comissa oli muutaman kympin halvempi kuin muualla ja vielä säästi muutaman kympin (mutta ei selän välilevyjä) kun hain itse. 335:sen lisäpoltin (”Sear” jotain) olisi kiinnostanut mutta ei yli 400€:n hintaeron verran.
Helppo kasata oikeilla työkaluilla ja lämpenee nopeasti ja tehokkaasti. Mahtui laatikossa pikkufarkkuun noin sentin varalla.

Kävin katselemassa vaihtoehdot mitä oli lähikaupoissa, Napoleon Rogue 400 ja 500 sarja oli myös hyvin laadukkaan oloinen mutta niitä ei ollut tutuilla joten jätin kauppaan.

juntikka
17.05.2020, 23.12
Kamadossa laitoin eilen 3 kilon Joulukinkun. Hyvää oli. !20-170 lämpöö ja 4 tuntia, pikkasen runsas. En saanut lämpöjä riittävän alas, liikaa hiiliä. Tosin kinkun jälkeen ois voinu viälä tehdä mitä vaan.

lansive
17.05.2020, 23.58
Kävin hakemassa Weberin pizzakiven, kun teki mieli kokeilla naan-leivän paistamista kiven päällä. Weberin ohje pizzalle ei oikein soveltunut naan-leivälle, kun pallogrillin kupu kiinni ei tullut kivestä riittävän kuumaa. Kansi auki alkoi toimia ja kuudesta paistetusta leivästä viimeinen onnistui täydellisesti. Ei ne muutkaan pahoja olleet ja merkittävästi parempia kuin sähköuunissa. Seuraavalla kerralla sitten osaan paremmin.

Teemu H
18.05.2020, 00.00
^Kamado vaikuttaa mahtavalta vehkeeltä. Sehän toimii loistavasti pizzauuninakin.


Koijattu olo vieläkin mutta Weber Genesis E310 tuli valittua

No, Weberin kanssa ainakin tietää saavansa hyvän grillin. Minä taidan budjettisyistä jatkaa vielä tällä peltireppanalla.

Lammasta viime viikonlopulta. Kypsyys onnistui tilausten mukaisesti, eli yksi kokonainen medium, yksi puolikas medium plus ja toinen puolikas kypsä :)

http://teemu.dy.fi/ruoka/kare1.jpg

http://teemu.dy.fi/ruoka/kare2.jpg

puffe
22.06.2020, 20.59
Onko kypsyysaste medium vai kypsäksi paistunut?
Olisiko jonkin sortin marinadi ollut paikallaan?

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006548185.html

Köfte
26.06.2020, 21.30
Perämeren lohta grillailin juuri peltiWeberissä.
4 kpl 2 tuuman viipaletta, kuiviltaan epäsuoralla
parilan kuvat joka sivulle kauniisti. Hyvin näytti
kelpaavan:)

MRe
18.07.2020, 21.45
Mikähän olisi kunnollinen rosterigrilli kolmella tai mieluummin neljällä polttimella ilman sivupoltinta? Infrapunapaneeli plussaa.

Jukka K
19.07.2020, 10.48
Mikähän olisi kunnollinen rosterigrilli kolmella tai mieluummin neljällä polttimella ilman sivupoltinta? Infrapunapaneeli plussaa.Meillä ollut tälläinen ja olen ollut tyytyväinen


https://www.weber.com/FI/fi/grillit/kaasugrillit/genesis-ii--sarja/61051169.html?gclid=Cj0KCQjwu8r4BRCzARIsAA21i_BKRX SnlYXig1yq8Pk11oZ9R7LlajTJzGNdjL7uMmFcQhPWqhTIR88a AjQsEALw_wcB

Lähetetty minun moto g(8) power laitteesta Tapatalkilla

MRe
19.07.2020, 18.01
^Weber on aika turvallinen valinta. Onkohan muita vastaavia?

Pekka L
19.07.2020, 18.20
Liippaa löyhästi lankaa... Virossa jos poikkeatte ja hyvää ruokaravintolaa Tallinnasta etsitte, niin Argentiina (https://argentiina.ee/?lang=fi) keskustan kupeessa oli aika loistava kokemus.
Oikeastaan pelkkää liharuokaa tarjolla ja lihat kypsennetään asiakkaiden nähden asadossa.
Ihan älyttömän hyvää safkaa. Itse vedin picanhaa vartaassa. (400g annos)
Palvelu niin ikään moitteetonta.

Siispä käytännössä grilliruokaa ravintolassa.

Smo
19.07.2020, 18.31
^Muistuu mieleen Viro-Latvia-Liettua roadreissu kaverien kanssa parinkymmenen vuoden takaa .. yritettiin mm. Ingalinan ydinvoimalaan ym.

Saslikkia ja muuta joka ilta, melko herkut.

Grr
19.07.2020, 21.37
Itelle on jäänyt Argentiinasta vähän vaisu vaikutelma. (N==2) Ihan perushyvää, mutta ei mitenkään erikoisen loistavaa.
No mut, nyt viikonlopuna ei grillattu vaan savustettiin possua BBQ Pit Boys (https://bbqpitboys.com/easy-pork-belly-bites/) tyyliin. Muuten ihan jees, mutta lyhennetään tuota alun paljaana savustusta reseptin kahdesta tunnista, tai sitten leikataan palat isommiksi, koska lihakimpaleiden pintaan tuli aavistuksen liian kova suutuntuma. Maku oli silti 9+, kiitos lähisikalan ja tilaustoimituksen.

Pekka L
19.07.2020, 23.18
No ettei tule väärinkäsityksiä, niin en varsinaisesti tarkoittanut että kyseessä olisi mikään huippuravintola sanan varsinaisessa merkityksessä. Vaan että just tuo lihan grillaus oli se juttu ja sen tekivät kyllä hyvin.
Hiilillä neljän seinän sisässä. Ei ihan joka paikassa onnistu.

tinke77
18.09.2020, 17.27
Yhdenlainen ”grilli” tämäkin [emoji4].https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200918/dc8cb99dd7650cdda65097b6d949c91b.jpg

Köfte
19.09.2020, 22.35
Unohtui kesän aikana mainita aivan loistava lohikiusaus, yleensä kiviuunissa paistettavaa evästä. Weberin peltiepeli hoiti asian varsin mallikkaasti.

Laissez
25.07.2021, 13.21
Olisiko antaa suosituksia hiiligrillille n. 100€ hintaan?

JackOja
25.07.2021, 14.32
Telepatiaa topicin nosto! Juuri kohta meinasin grillata. Vastaus on toki Weber.

bici74
25.07.2021, 14.52
^Weber on usein se oikea vastaus. Kysymyksestä riippumatta.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Laissez
25.07.2021, 14.55
^Weber on usein se oikea vastaus. Kysymyksestä riippumatta.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Telepatiaa topicin nosto! Juuri kohta meinasin grillata. Vastaus on toki Weber.
Vähän turhan tyyriitä noi mielestäni, mitenkäs tällainen Bauhausista:
https://www.bauhaus.fi/pallogrilli-kingstone-deluxe-57-cm.html (https://www.grillikauppa.com/hiiligrilli-mustang-cobolt-47-5cm)

Situm
28.07.2021, 17.38
Hiilisuositus!
Heinon tukusta joko argentiinalaista tai kuubalaista. Kunnon kiinteää tavaraa, eikä mitään höttöä.

JackOja
28.07.2021, 19.14
^tois puolt palloo kuskataan grillihiiliä? OMG, nyt Elonapina hommiin!

Situm
28.07.2021, 19.44
^tois puolt palloo kuskataan grillihiiliä? OMG, nyt Elonapina hommiin!
Ei niitä rillihiilet kiinnosta, noon vegaanialaisia

JackOja
28.07.2021, 20.03
Ei niitä rillihiilet kiinnosta, noon vegaanialaisia

Voi kasviakin grillata! Itsekin juuri mökillä kesäkurpitsaa, munakoisoo, sipulii, perunaa, halloumii....

Situm
28.07.2021, 20.36
Ainii, listaa vois jatka aika pitkään ihan omastakin puolesta. Ilmeisesti 2 päivää grillaamisesta on liikaa.
P.S Onko halloumikasvi sukua kebabeläimelle?

JackOja
28.07.2021, 20.56
P.S Onko halloumikasvi sukua kebabeläimelle?

Genuiinista sitäkin saadaan. Jos eläimestä saatavaa tuotetta saadakseen ei tarvitse tappaa sitä eläintä kyseessä on kasvis.

Situm
29.07.2021, 10.41
Genuiinista sitäkin saadaan. Jos eläimestä saatavaa tuotetta saadakseen ei tarvitse tappaa sitä eläintä kyseessä on kasvis.

Eilen olisin kuollut tyhmempänä.

tinke77
29.07.2021, 11.43
Just kävin hakee paikalliselta tilalta ylämaankarjan skirtsteak ja picanha pihviä illaksi weberiin, kyytipojaksi vielä panimolta vähän hyviä olusia ja kesäloma saa jatkua [emoji1303].

MRe
27.04.2022, 16.02
Nostellaans tätäkin kun rillikausi kuumenee kuin lada lumessa. Tai jotain.

Mikä nyt sitten olisi se the Grilli, mikä kestää ulkona seisomista vuodesta toiseen ja vuosikymmenet. Nykyinen Landmann on kestänyt yli 20 vuotta ulkona, tosin talvet katoksen alla. Eli sen pidempään ei tarvitse kestää. 3 tai 4 poltinta, sivupolttimelle ei tarvetta. Weber Genesis on nyt ehkä harkinnassa.

Kimbyyri
27.04.2022, 16.13
Nostellaans tätäkin kun rillikausi kuumenee kuin lada lumessa. Tai jotain.

Mikä nyt sitten olisi se the Grilli, mikä kestää ulkona seisomista vuodesta toiseen ja vuosikymmenet. Nykyinen Landmann on kestänyt yli 20 vuotta ulkona, tosin talvet katoksen alla. Eli sen pidempään ei tarvitse kestää. 3 tai 4 poltinta, sivupolttimelle ei tarvetta. Weber Genesis on nyt ehkä harkinnassa.

Jos päädyt Weberiin niin melkein koko määrittää mallin. Silverillä (2 poltinta) riittää teho ja tilavuus 2-3 hengen tarpeisiin. Mulla jo toinen silver. Sivupolttimelle en itse laske arvoa.
Weberillä taitaa olla parhaat takuut ja varaosia saa vielä yli 10v vanhoihin malleihin.

Pulloventtiili on weberillä huono ja letku hiton jäykkää.
Eli se Genesis varmaan ihan hyvä valinta. Nyt vaan on kallein hetki ostaa grilli.

marco1
27.04.2022, 16.23
Weberit päivittyi just tälle kaudelle. Säätimet on erilaisia joten vanhat mallit lähtee varmaan halvalla... eiku.

Genesis 31n xyz mikälie tuli ostettua pari vuotta sitten, Spiritit tuntui kovin heppoisilta. Se jäi mietityttämään että olisiko pitänyt ostaa sellainen jossa olisi extrapoltin ("Sear zone") tms mutta ne olisi olleet sillon 300-400€ kalliimpia samassa kokoluokassa. Pääasia että härvelit on kuitenkin satasen tai kaksi kalliimpia kuin silloin ostaessa.
Tämän lisäksi on sitten vielä edullinen hiiligrilli ja nuotiopaikka.

JackOja
27.04.2022, 17.57
^mikset muuraisi itse pihallesi sellaista? Etkös omakotitalossa asu.

MRe
27.04.2022, 18.14
Kauppojen valmiit pihagrillit ei yleensä kestä puiden polttamista. Siksi kannattaa muurata itse, jos sellaista kaipaa. Tai hankkii sellaisen teräksisen.

MRe
27.04.2022, 19.11
Onko kenelläkään kokemuksia Napoleonin moposta? Tai grillistä.

Misukka
27.04.2022, 19.15
Lasketaanko pelletit puiksi?
Viime vuoden lopulla lähti jo pidempään kuolattu Traeger mukaan Black friday -tarjouksesta. Aika hienosti toimii lämpötilan säätö tuossa ja sillähän voi myös savustaa ihan suoraan niillä pelleteillä. Koko talven tuo oli ulkona katetulla terassilla ilman mitään peitettä, eikä kyllä epäilytä pätkääkään, etteikö säilyisi siinä kevyesti seuraavat 20 vuotta.
HiiliWeber joutaa nyt mökkigrilliksi, kotagrillin ohelle.
Eli puut, pelletit ja hiilet/briketit on grillaamiseen. Kaasu taasen on ruoanlaittoon oikein hyvä.

JackOja
27.04.2022, 19.20
Eli puut, pelletit ja hiilet/briketit on grillaamiseen. Kaasu taasen on ruoanlaittoon oikein hyvä.

Word!

Misukka
27.04.2022, 19.48
Sivupönttö on pellettisäiliö. Sieltä lähtee ruuvikuljetin pohjalla olevaan palopesään, johon puhallin puhaltaa ilmaa samalla.
Ja siis lämpötilan säätö tapahtuu ihan sitä ruuvin syöttöä säätämällä, mutta on kyllä yllättävän tarkka. Noin 10 asteen sisällä pysyy.

Ainut pikku miinus, eka startti tai jos pelletit pääsee loppumaan. Se ruuvi on max. säädölläkin loppujen lopuksi tosi hidas ja kestää ehkä 5min ennen kuin sieltä alkaa pellettiä tippua. Mutta kun ei päästä loppumaan, niin koskee vain ekaa starttia.
Muuten tuo syttyy noin 2 minuutissa, ihan vaan virta päälle ja lämpötilan säätö minimiin. Syttymisen jälkeen sitten haluttu lämpötilapyynti ja 10 minuutin päästä saa alkaa kokata.

Olikohan niin, että täysi säiliö kestää jotain 9h kun kypsytellään hiljaa matalassa lämmössä. Nyt meni mutulla muistista.

MRe
28.04.2022, 09.09
Onko kenelläkään kokemuksia Napoleonin moposta? Tai grillistä.

Niin, siis ilmeisesti ei ole kenelläkään Napoa?

https://www.napoleon.com/en/fi/welcome

Nuo kai ovat laadullisesti Weberin tasoa, mutta inan verran halvempia. Varsinkin lisäosat ja tarvikkeet. Weberin etu on kyllä se, että varaosia saa R-kioskiltakin.

marco1
28.04.2022, 11.54
Niin, siis ilmeisesti ei ole kenelläkään Napoa?

https://www.napoleon.com/en/fi/welcome

Nuo kai ovat laadullisesti Weberin tasoa, mutta inan verran halvempia. Varsinkin lisäosat ja tarvikkeet. Weberin etu on kyllä se, että varaosia saa R-kioskiltakin.
Omassa hankintaprosessissa (kävin availemassa kansia ja kääntelemässä vipuja) Napoleon oli ihan loppumetreillä mutta silloin taisi olla saatavuuden kanssa ongelmia ja Verkkiksessä sattui sitten tulemaan Weberit tarjoukseen.

MRe
29.04.2022, 19.55
Ostin nyt sitten napon mopon muutamalla lisähärpäkkeellä.

https://kaasuvalo.fi/verkkokauppa/napoleon-kaasugrilli-rogue-rse525-ruostumaton.html

Villep81
29.04.2022, 20.36
Kun grilli on kunnollisilla valurautapolttimilla se kestää melkein mitä vain, nimimerkillä 7 kesä menossa 4-polttimisella. Myös rengaspolttimen ostin valurautaisena, voipi paistella lettuja ajasta ikuisuuteen :D

Smo
29.04.2022, 20.50
Periaatteessa voisi, sen pitäisi olla sellanen uunimallinen. Jamie Oliverilla näkyy moinen joskus ruokaohjelmissaan.

Voi niitä tiiliä kasailla muuraamattakin kokeilumielessä, tiedä sitten millaisen "uunin" muuraamatta saa tai miksi uuni pitäis olla

MRe
29.04.2022, 20.56
Kun grilli on kunnollisilla valurautapolttimilla se kestää melkein mitä vain, nimimerkillä 7 kesä menossa 4-polttimisella. Myös rengaspolttimen ostin valurautaisena, voipi paistella lettuja ajasta ikuisuuteen :D

Joo, mun vanha grillin on 20+ vuotta vanha Landmann valurautapolttimoilla. Onhan se vielä ehjä, mutta kyllähän valuraudasta pikkuhiljaa karisee pinta. Kunnollinen rosterikin on aika ikuista. Napossa taitaa olla 15 ja 10 vuoden takuut vähän osasta riippuen.

marco1
29.04.2022, 21.39
Edellinen grilli oli joku rosterinen Trio, 13 vuoden jälkeen siinäkin olleet valurautaiset polttimot oli kyllä vielä täysin kunnossa mutta niiden ympäriltä oli jo monet osat ruostuneet irti tai puhki.

MRe
01.05.2022, 21.08
Kun olin perjantaina sitä grilliä ostamassa, pohdiskelin 3 tai 4 polttimisen välillä. Myyjä kauppamiehenä sanoi, ettei sitä tilaa ole grillissä koskaan liikaa. No, otin nelipolttimisen. Tänään sitten nuoriso halusi tulla korkkaamaan grillin ja meillä oli kuuden hengen geillattavat siellä. Juuri ja juuri riitti paistopinta, kun vartaat sai sivupolttimen päälle.

MRe
09.05.2022, 09.52
Katotaas koska tämä(kin) lanka katoaa, kun ei liity pyöräilyyn…

Mutta sitä odotellessa: ostin grilliin vielä moottoroidun vartaan ja pitihän sitä kanaa siinä tehdä. Lopputuloksena oli kypsyydeltään juuri oikea ja mureuskin kohdallaan. Mutta, mutta. Makua olisi saanut olla reilusti enemmän eikä nahkakaan ollut rapea. Grillin lämpötila oli alussa 150 ja paiston jatkuessa siellä 100-110 asteen välillä. Ja takapolttimella tohotin. Reilu tunti siinä meni. Välillä sivelin kanan seksikkäitä reisiä voisula-grillimauste-liemellä.

Miten broiskuun saisi mehukkaan ja rapean nahan? Pitäisikö polttaa niillä varsinaisilla grillipolttimilla? Ja se maku. Saako broiskua maustettua millään niin, että rintapalakin maistuisi muulta kuin sahajauholta? Kyseessä oli joku tuoreena pakattu jyväbroilerivainaa.

Kuvan broileri saattaa liittyä tapaukseen…

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220509/22b18b16146e9f94b3f6846eaa184f19.jpg

Mkone
09.05.2022, 12.00
Hyvä valinta, itsellä ollut Napoleon LEX 485 käytössä hyvän aikaa, oliskohan 6-7 vuotta. Ensimmäinen polttimo paloi puhki viime kesänä (meni takuuvaihtoon).



Ostin nyt sitten napon mopon muutamalla lisähärpäkkeellä.

https://kaasuvalo.fi/verkkokauppa/napoleon-kaasugrilli-rogue-rse525-ruostumaton.html

marco1
09.05.2022, 12.05
Katotaas koska tämä(kin) lanka katoaa, kun ei liity pyöräilyyn…

Mutta sitä odotellessa: ostin grilliin vielä moottoroidun vartaan ja pitihän sitä kanaa siinä tehdä. Lopputuloksena oli kypsyydeltään juuri oikea ja mureuskin kohdallaan. Mutta, mutta. Makua olisi saanut olla reilusti enemmän eikä nahkakaan ollut rapea. Grillin lämpötila oli alussa 150 ja paiston jatkuessa siellä 100-110 asteen välillä. Ja takapolttimella tohotin. Reilu tunti siinä meni. Välillä sivelin kanan seksikkäitä reisiä voisula-grillimauste-liemellä.

Miten broiskuun saisi mehukkaan ja rapean nahan? Pitäisikö polttaa niillä varsinaisilla grillipolttimilla? Ja se maku. Saako broiskua maustettua millään niin, että rintapalakin maistuisi muulta kuin sahajauholta? Kyseessä oli joku tuoreena pakattu jyväbroilerivainaa.

Kuvan broileri saattaa liittyä tapaukseen…

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220509/22b18b16146e9f94b3f6846eaa184f19.jpg

Jos noi vihanteet oli tuossa alla paistamisen aikana niin niistä noussut kosteus pehmittää nahan. Muutenkin ehkä lopuksi nahan käräytys rapeaksi normaaleilla grillipolttimoilla toimisi.

MRe
09.05.2022, 14.12
Jos noi vihanteet oli tuossa alla paistamisen aikana niin niistä noussut kosteus pehmittää nahan. Muutenkin ehkä lopuksi nahan käräytys rapeaksi normaaleilla grillipolttimoilla toimisi.

Totta, tuota en ajatellut. Ensi kerralla vihanteet uunissa.

MRe
09.05.2022, 16.10
Mites tollaset kamado-grillit, joku täällä joskus totesi että se on enempi uuni... tosiaan uuniruokiin haussa vehjestä ja en nyt käy muuraamaan pihauunia ainakaan ihan lähivuosina. Onko kokemuksia kamadoista, mistä halvimmalla yms yms. ?

Ei kai kamadoja kovin halvalla saa mistään. Hankinnassa on hyvä huomioida myös grillin paino, ettei tule yllätyksenä.

MRe
13.08.2022, 16.08
Yllätyksekseni havaitsin, että 10 kilon komposiittipullo on käytännössä tyhjä. Yleensä mulla on iso pullo kestänyt pari kesää, mutta kaipa tuo Napo on sitten ollut käytössä enemmän kuin edellinen.

jalkkis
13.08.2022, 18.51
Yllätyksekseni havaitsin, että 10 kilon komposiittipullo on käytännössä tyhjä. Yleensä mulla on iso pullo kestänyt pari kesää, mutta kaipa tuo Napo on sitten ollut käytössä enemmän kuin edellinen.Nykyisessä aikaisempaa useampi poltin?

Lähetetty minun XQ-BC52 laitteesta Tapatalkilla

MRe
13.08.2022, 19.23
^joo, on 4 vs ennen kolme. Ja tällä tulee polteltua kuonat grillauksen jälkeen. Mutta olen kyllä grillannutkin varmaan tuplasti.

MRe
10.02.2023, 10.42
Hankin kesäksi grilliin kaksi vuolukivilevyä ritilöiden tilalle. 295 x 450 x 20 ja 140 x 450 x 20. Mun grillissä on siis 2 kpl 295 leveitä ritilöitä ja yksi 140-millinen. Noilla tasoilla saa nyt sitten eri konfiksia tarpeen mukaan: leveä ritilä - kapea kivi - leveä kivi / leveä ritilä - kapea ritilä - leveä kivi. Otin noihin vielä rasvaurat, niitähän sitten voi käyttää molemmin päin riippuen tarvitseeko uraa vai ei. Hintaa tuli n. 150€.

Näitä saa Helastonelta. Pieni perheyritys. Löytyy myös laavakivitasoja, jotka kestää kuumuutta paremmin, mutta halusin kotimaista. Laavakivi tulee Kiinasta.

https://helastone.fi/tuote-osasto/pizzakivet-paistokivet-ja-kylmakivet/

JackOja
10.02.2023, 10.45
Tulispa kesä.

Köfte
10.02.2023, 22.51
Päivällä oli ihan kivaa Weberin kanssa, kun aurinkoakin näki välillä. Nuoriso näkyy laavuilevan nyt.

MRe
12.02.2023, 16.07
Tilasin jatkoksi vielä infrapunalämpömittarin.

https://mittalaitteita.fi/shop/product/be900-infrapunalampomittari

Ei ollut hinnankiroissa.

Grillikauppa.com:issa loppuunmyynti, jos sieltä haluaa ostaa jotain. Varmaan perävalotakuu.

JackOja
29.07.2025, 21.44
Grillailu on kiva tapa tehdä ruokaa. Harmi vaan kun brikettien lämmöstä menee turhuuteen suurin osa kun ovat käyttölämmössä vielä tunteja syömisen jälkeen.

Sivustakatsoja
30.07.2025, 08.26
Mä olen oppinut grillaamaan halloumia vasta parin viimeisen vuoden aikana:

-avaa halloumi käsin ja grillaa kummatkin puolet. Älä viipaloi (luten Googlen tekoäly ehdottaa), sillä silloin juustosta tulee pyyhekumia.

Samoin nykyään grillaan vain aika vähän grillissä kerrallaan, eli ateriat ovat yksinkertaisia. Folioon kääritään harkiten sellaisia, mitkä vaativat hetken vetäytymistä, kuten joku kuvepaisti tai flat iron steak. Broileri ei siedä foliota, joten suoraan grillistä lautaselle.

YocceT
30.07.2025, 08.52
Grillailu on kiva tapa tehdä ruokaa. Harmi vaan kun brikettien lämmöstä menee turhuuteen suurin osa kun ovat käyttölämmössä vielä tunteja syömisen jälkeen.

Hiilillä pikaiset ja briketeillä pidempää aikaa vaativat.

No kyllä se hiililläkin monella grillaajalla käy niin, että hiillos on parhaimmillaan siinä vaiheessa kun astioita jo korjataan pöydästä pois.

Sivustakatsoja
30.07.2025, 09.19
...
No kyllä se hiililläkin monella grillaajalla käy niin, että hiillos on parhaimmillaan siinä vaiheessa kun astioita jo korjataan pöydästä pois.

Mä tiedän aika vähän muiden grillaamisesta -miten sä olet onnistunut hankkimaan tietoa muiden tekemisistä, niinku laajemmassa mielessä?

Rapis
30.07.2025, 10.41
Mä olen oppinut grillaamaan halloumia vasta parin viimeisen vuoden aikana:

-avaa halloumi käsin ja grillaa kummatkin puolet. Älä viipaloi (luten Googlen tekoäly ehdottaa), sillä silloin juustosta tulee pyyhekumia.

Samoin nykyään grillaan vain aika vähän grillissä kerrallaan, eli ateriat ovat yksinkertaisia. Folioon kääritään harkiten sellaisia, mitkä vaativat hetken vetäytymistä, kuten joku kuvepaisti tai flat iron steak. Broileri ei siedä foliota, joten suoraan grillistä lautaselle.

Maistoin Halloumia eka kerran Kyproksella 24 vuotta sitten ja juurikin juusto oli viipaloitu ja grillattu sen jälkeen, joten napakka suutuntuma ja natina hampaissa vähän samaan tapaan kuin leipäjuustossa. Ite noudattanut samaa konseptia tuosta lähtien. Hassua jos jossain ohjeistetaan, että ei pitäis viipaloida.

Copilot
30.07.2025, 10.51
Mä tiedän aika vähän muiden grillaamisesta -miten sä olet onnistunut hankkimaan tietoa muiden tekemisistä, niinku laajemmassa mielessä?
Tietyt henkilöt vaan tietää kaikesta kaiken.

Brikettejä ei kyllä tuu käytettyä jos ei ole pidempää kypsennystä tiedossa. Hiilillä pärjää, tosin niitäkin on monenlaisia ja ne kunnon lohkareet pitää lämpönsä pitkään.

Sivustakatsoja
30.07.2025, 11.02
Maistoin Halloumia eka kerran Kyproksella 24 vuotta sitten ja juurikin juusto oli viipaloitu ja grillattu sen jälkeen, joten napakka suutuntuma ja natina hampaissa vähän samaan tapaan kuin leipäjuustossa. Ite noudattanut samaa konseptia tuosta lähtien. Hassua jos jossain ohjeistetaan, että ei pitäis viipaloida.

Mä maistoin halloumia eka kerran 25 vuotta sitten, joten mä tiedän tarkemmin.

Kannattaa kuitenkin kokeilla isoina paloina grillaamista: juusto säilyttää pehmeyden ja pysyy mehevänä. Siivuina grillaamalla kosteus (tai joku) haihtuu ja juustosta tulee juuri narisevaa pyyhekumia.

Toki halloumeissa on eroja, että toisinaan tulee mehevämpää ja toisinaan ei.

JackOja
30.07.2025, 11.28
Tänään onkin halloumia tiedossa.

Rapis
30.07.2025, 11.58
Mä maistoin halloumia eka kerran 25 vuotta sitten, joten mä tiedän tarkemmin.

Kannattaa kuitenkin kokeilla isoina paloina grillaamista: juusto säilyttää pehmeyden ja pysyy mehevänä. Siivuina grillaamalla kosteus (tai joku) haihtuu ja juustosta tulee juuri narisevaa pyyhekumia.

Toki halloumeissa on eroja, että toisinaan tulee mehevämpää ja toisinaan ei.

Höpönassu kun takerruit tuohon vuosilukuun :-) Joo no ideahan tuossa mun vastauksessa oli oikeastaan se, että koitan tehdä asioita vähän samalla viisillä kuin ne tehdään siellä missä tuotteiden käytöstä on jo pidempi kokemus.
Oon välimerifriikki ja oliiviöljyläträäjä (jota ostan pientuottajilta) ja muutenkin olen käyttänyt ruoanlaitossa tuon alueen ideoita jo reilut parivuosikymmentä.

Toki se ei poista sitä, että voisin kokeilla Halloumin grillausta paksuina paloina.

Sivustakatsoja
30.07.2025, 12.09
^se vuosiluku oli ihan liian hyvä täky olla tartumatta -vähän niinku olen ajanut sata vuotta sisureilla, niin tiedän. Tai että tunnen presidentin vävyn.

Siis avaa sen halloumin, siitä mistä se on nippuun valmistaessa taitettu -tulee just oikean paksuisia paljoa ja riittävän isoja, että eivät kuivu.

kauris
03.08.2025, 21.11
Hmm. Ehkä tuota pitää kokeilla. Mua ei sellainen leipäjuustomainen rakenne ole tosin haitannut. Olen ajatellut, että sellaista sen kuuluukin olla. Paistan myös suht tumman värin molemmille puolille siivuja. Toki ei mustsksi mutta selkeän ruskeaksi.

Teemu H
03.08.2025, 21.21
On tullut tehtyä halloumia monella eri tavalla, tarkoituksella ja joskus vahingossakin. Kyllä sellainen pehmeä paksu pala on jäänyt minun makuuni aika vaatimattomaksi. Ohut ja kullanruskeaksi paistettu, käytännössä jopa kuiva viipale sen olla pitää.

p bonk
04.08.2025, 19.48
Halloumista muuhun. Onko kukaan kokeillut hiiligrillissä parilalevyä? Joskus mietin 57 cm Weberiin parilalevyä, mutta se jäi painon vuoksi kauppaan. Pieni muurikka sinänsä mahtuu ja on, mutta se ei ole aivan sama asia. Tämä tuote:
https://www.k-rauta.fi/tuote/parila-weber-57cm-hiiligrilliin/77924894695

Teemu H
05.08.2025, 00.53
Kyllä jonkinlainen parila on aivan suositeltava tuote hiiligrilliin. Weber näyttää suunnitelleen ja ottaneen huomioon monenlaista. Valutusastiat ja kaikki, muttei ole ehkä over-engineered vielä kuitenkaan?

Minulla on kamadossa puolikas valurautainen paistolevy, se on hyvä esim. smash burgereille. Melkein voisin hankkia toisenkin, niin saisi nopeammin setit paistettua. Kätevä tuota Kamadon systeemiä on ainakin muuttaa tarpeen mukaan, eli parilaa, ritilöitä ja lämmönjakolevyjä.

Näkyyköhän video? Eilisen lounasta siinä kokataan. Ääniefekti on pääosassa, eli volyymit päälle :D


https://youtu.be/tPfakCA6nUo

p bonk
05.08.2025, 13.44
Kiitos. Jokin tuon tapainen on parempi kuin kokoparila, joka Weberin tapauksessa on hemmetin painava ja estää grillauksen samaan aikaan parilan käytön kanssa. Mulla on siihen nyt pyöreä keskiritilän paikalle tuleva levy/pannu, mutta se ei ole ihan optimi sekään.

JackOja
05.08.2025, 14.02
Ai hitsi, tuollaista puoliparilalevyä olen itsekin kaipaillut, vaikken ole sitä tiedostanutkaan.

p bonk
05.08.2025, 14.16
Niinpä. Ei vain ole helppo löytää.

Simo Ahtola
06.08.2025, 09.38
Hei

Noita puolipariloita on ainakin 23 krauta kaupassa
https://www.k-rauta.fi/tuote/parila-cello-kamado-21-valurauta/6438313593836

T. Simo

Teemu H
06.08.2025, 11.25
Kamadon parila menee Weberiinkin, mutta täytyy varmaan pitää ritilän päällä, koska kiinnitysjärjestelmä lienee eri. Tai ainakin minulla on Weberissä, kävin kokeilemassa.

Sitten on ameriikan Amazonissa esim. tällainen SnS Grills | Drip 'N Griddle Pan - 22" Cast Iron (https://www.amazon.com/gp/product/B09DYK3WS8/)

p bonk
06.08.2025, 22.53
Kiitos, tuota puoliparilaa en huomannut. Voisi olla oikein hyvä lisä.

jii.haanpaa
10.08.2025, 00.57
Täällähän on varmasti tietoa.

Tilasin kaasuhärvelin suomalaisesta verkkokaupasta, mutta itse härveli toimitettiin Italiasta. Mukana on tuli matalapainesäädin, ~20mm naaraskierre. Ei siis sovi suoraan suomalaiseen pulloon. Uunin päässä on noin 9mm millinen pikaliitin (GOK?). Nyt ongelmana on, että säädin ei sovi pulloon ja "suomalainen" säädin ei sovi uuniin. Voe berhana. Osaisiko joku sanoa, mistä löydän adapterin, jolla saan italialaisen säätimen suomalaiseen kierreventtiilipulloon tai tuon uunin päässä olevan pikaliittimen muutettua perinteiseksi nippaliittimeksi, johon voi työntää prisman hyllyltä löytyvän säätimen letkun ja kiristää pantaklemmarilla?

Mukana tuli myös välikappale, jossa toinen pää 20mm uroskierre ja toinen noin 13,8 millinen uroskierre. Ohuemmassa päässä noin 2mm reikä. Mikähän tämä on?

Osaapa olla ärsyttävää. Olisin kyllä arvostanut, jos tämä suomalainen verkkokauppa olisi asiasta maininnut.