Näytä tavallinen näkymä : Makuupussit makuualustat ja bivybagit
Pistetään uusi aihe pystyyn makuupusseista. Teltta threadissa on myös jonkinverran kokemuksia makkareista. Tänne käyttökokemuksia ja kysymyksiä makuupusseista.
Makuupussin valinnasta pari hyvää perusjuttua kopioituna netistä.
Lähde:scoutwiki
Makuupussi on yöpymisväline, jossa voi nukkua ulkona myös talvella. Makuupussissa nukkuja lämmittää omalla ruumiinlämmöllään makuupussin. Pussin täytemateriaali on ratkaiseva tekijä makuupussin "asterajaan". Makuupusseissa ilmoitetaan usein kaksi lämpötilalukua, joista comfort kertoo kuinka kylmässä voi nukkua mukavasti ja extreme kuinka kylmässä voi nukkua pelkäämättä hypotermiaa. Extreme-lämmöllä tosin voi tulla kylmä. Koska makuupussi lämpiää nukkujansa lämmöllä, kannattaa ennen makuupussiin menoa liikkua, jotta veri kiertäisi paremmin ja keho olisi lämmin pussiin sujahdettaessa. Makuupussiin mentäessä kannattaa laittaa ylle kuivat vaatteet. Makuupussissa pidetään mahdollisimman vähän vaatteita päällä. Esimerkiksi talvella ulkona ilman tulia yövyttäessä ohut päähine, urheilukerrasto ja sukat voivat olla hyvä valinta yöasuksi.
Eri vuodenaikojen pussit sekä makuupussin sisälakana
Makuupussia valittaessa on merkitystä, yöpyykö ulkoilmassa vai sisätiloissa, talvella, keväällä/syksyllä vai kesällä, kaminalämmitteisessä teltassa vai vaellusteltassa, laavussa tulilla vai ilman lämmittäviä tulia jne. Jos makuupussia kuljetetaan rinkassa, kajakissa tai vaikkapa polkupyörälaukussa, niin myös pussin paino ja koko ovat merkityksellisiä. Paras vaihtoehto makuupussien valinnan suhteen on, jos omistaa kaksi erilaista makuupussia. Talvi- (vähintään - 20° C), sekä kevät-/syysmakuupussin (0° C – -10° C) ja tarvittaessa kolmantena vielä kesä/kämppämakuupussin (+ 5° C asti). Kevät-/syysmakuupussia ja kesämakuupussia voi myös käyttää päällekkäin, jolloin ne yhdessä muodostavat toimivan talvimakuupussin. Pussien väliin jäävä ilmakerros toimii ylimääräisenä eristeenä. Tällaisen yhdistelmän huonoja puolia ovat kuitenkin suurehko paino ja huono käyttömukavuus (kaksi vetoketjua, ahtaus). Lisää lämpöä ja myös suojaa varsinaisen makuupussin likaantumiselta saa käyttämällä makuupussin sisällä lakanaa eli makuupussin muotoista ohutta sisäpussia. Lakanan voi pestä joka reissun jälkeen ja sellaisen voi ommella itse. Kunnollista talvimakuupussia ei voi käyttää kesällä, koska hikoilu aiheuttaa palelemista.
Untuva- ja kuitumakuupussit
Makuupussin täytteenä käytetään nykyään pääsääntöisesti untuvaa tai teknisiä kuituja. Untuva- ja kuitumakuupussien paremmuudesta väitellään alituisesti, mutta paremmuutta ei voida yksiselitteisesti määritellä. Molemmissa tyypeissä on omat hyvät ja huonot puolensa. Untuvamakuupussin hyviä puolia ovat keveys (kilon untuvamäärä vastaa noin kahden kilon kuitumäärää eristävyydeltään) ja huono syttymisherkkyys (eli ei pala kipinästä). Huonoja puolia ovat hinta (hintaerot ovat tosin tasoittuneet) ja heikko toimivuus kosteana (untuva menettää ilmansitomiskykyään ja paakkuuntuu kastuessaan).Kuitumakuupussin paras puoli on toimivuus myös kosteana, sillä kuidut pysyvät muodossaan ja eristyskyky säilyy. Kuitumakuupusseissa on myös enemmän valinnanvaraa, sillä kuitutäytteitä on eri valmistajilla monia erilaisia, joten myös hintahaitari on suurempi. Parhaita kuituja ovat ns. onttokäherretyt kuidut, kuten Quallofil ja Hollofil. Kuitupussien huonoina puolina ovat suurehko paino ja syttymisherkkyys kipinästä (tosin päällyskankaallakin on merkitystä). Allergisen ihmisen on syytä valita kuitumakuupussi.
Makuupussin rakenne
Makuupussia valittaessa on syytä kiinnittää huomiota myös makuupussin täytteen lokerointiin, sillä lokeroinnissa käytetty ompelutekniikka muodostaa helposti lämpövuotoja. Läpitikattua makuupussia ei kannata hankkia edes kesäkäyttöön, koska tikkaus muodostaa suoran lämpövuodon. Suoraseinäinen lokerorakenne koostuu poikittain ommelluista lokeroista siten, että vuoren ja päälikankaan väliin on H- tai Z-rakenteella ommeltu kangaskaistale. Eristävästä kerroksesta tulee näin paksumpi ja lämpö säilyy paremmin. Samantyyppinen ratkaisu on V-lokerorakenne, jossa saumat eivät osu samalle kohdalle ja lokeroita on enemmän, joten lämmönpitävyys paranee. Lämpimin ja yleensä kallein vaihtoehto on kaksikerrosrakenne, jossa makuupussin lokerointi koostuu kahdesta päällekkäisestä lokerokerroksesta, joiden saumat menevät eri kohdissa. Vaikutus on käytännössä sama, kuin jos olisi kaksi makuupussia tiiviisti päällekkäin. Makuupussin lämmittävyyteen vaikuttaa myös vetoketjun suojaus. Kunnollisessa makuupussissa vetoketjun rinnalla kulkee lämpölista. Talvimakuupussissa olennaista on myös kunnollinen lämpökaulus ja toimiva kiristysmahdollisuus pääaukossa.
Makuupusseja on kahta perusmallia: muumiopussi, jossa kiristettävä huppu ja kapeampi jalkopää sekä umpipussi. Täysmittaista pussia käyttävän lapsen tai muun lyhyemmän ihmisen kannattaa käyttää vaikka irtoremmiä jalkopäässä makuupussin lyhentämiseksi. Täysmittainen vetoketju helpottaa makuupussiin menemistä, jalkopäästäkin avattava vetoketju taasen on hyvä ominaisuuus pussin tuuletuksen ja varpaiden viilennyksen kannalta. Makuupussin paino on vähemmän merkityksellinen kuin muut ominaisuudet. Kannattaa valita sellainen pussi, jossa hyvät yöunet ovat mahdollisia, vaikka se painaisikin vähän enemmän.
Koko
Makuupussin koolla on merkitystä mukavuuden lisäksi myös lämpiävyyden kannalta. Liian ahdas makuupussi muodostaa "kylmäsiltoja" kehon ja eristeen kanssa: hartiat, polvet tms. pingottavat makuupussin kankaan ja puristavat täytteen kokoon. Toisaalta liian suuri makuupussi pitää sisällään nukkujan lisäksi ylimääräistä ilmaa, jonka lämmittämiseen kuluu ylimääräistä energiaa. Oikean kokoisessa makuupussissa mahtuu sopivasti liikkumaan.
Makuupussin pakkaaminen ja huolto
Makuupussi pakataan "ryttäämällä" eikä taittelemalla tai rullaamalla, jotta makuupussin täytteet eivät pakkaudu epätasaisesti ja pysyvät kuohkeina. Jos makuupussi kiinnitetään rinkan ulkopuolelle, niin on huomattava suojata makuupussi vesisateelta. Yön jälkeen makuupussi tuuletetaan, jotta kehon yön aikana muodostama kosteus poistuu pussin kankaista.
Makuupussia ei säilytetä retkien välillä pakattuna suojapussissa, vaan ilmavasti esimerkiksi vaatepuulla riippuen. Makuupussi pitää myös pestä tarvittaessa, sillä likainen ja litistynyt makuupussi menettää osan lämmittävyydestään.
Makuupussin kanssa samaan pussiin voi pakata yöasun tai makuupussin sisälakanan, jotta ne ovat heti käsillä kun tulee aika mennä nukkumaan. Makuupussin huoltoa helpottaa makuupussilakana, joka on helpompi pestä kuin koko pussi. Lisäksi kuumalla kelillä voi nukkua pelkässä lakanassa ja kylmillä keleillä se toimii lisäeristeenä.
Yön ajaksi voit tehdä makuupussinpussista tyynyn laittamalla sinne vaatteita, kuten villapaidan. Ethän unohda, että nukkumismukavuutta lisää tyynyä huomattavasti enemmän kunnollinen kylmästä ja kovasta maasta eristävä makuualusta.
Toinen hyvä valintaopas täältä:
http://www.scandinavianoutdoorstore.com/ohjeet/makuupussin-valintaopas/
Raapustellaan vähän omia kokemuksia viimekesältä. Makuualustana oli tämä Vauden ”uimapatja”. Siis tämä:http://www.vaude.com/en-FI/Products/Sleeping-Bags-Pads/Pads/Air-Mattress-red.html
http://www.albumini.fi/Valokuva-WFHOVJ73-D.jpg
Todella positiivisesti olin yllättynyt kuinka mukava tällä on nukkua, varsinkin jos ei puhalla ihan täyteen ilmaa. Nollakelillä kyllä tuntee eristyksen puuttumisen, ja kylmä alkaa hiipumaan makuupussiin makuualustasta. Huipputuote kesäkelin retkeilyyn, ja pakkautuu todella pieneen tilaan. Painokin vain 365g. Tässä Lite line makuupussi kuljetuspussissa:
http://www.albumini.fi/Valokuva-UGSQZWQO-D.jpg
Makuupussina oli tämä Cumuluksen Lite line 400. http://sleepingbags-cumulus.eu/index.php?mnu=54&app=catalog_viewer&did=165&vid=1&gid=61
Lämmin ja kevyt makuupussi. Pakkautuu todella pieneen tilaan. Mitoitus on kyllä todella ahdas, voisi sanoa että race fit. Untuvat on jotenkin ihmeellisesti sijoiteltu, tuntuu että yläpuolella on 60% ja alapuolella 40%untuvista. Ilmapatjalla kun nukuin, niin 0 kelillä hiipii kylmyys pussiin patjan kautta.
http://www.albumini.fi/Valokuva-PDRXDL6P-D.jpg
Cumulksen sivuilla oli uusi huippukevyt kesäpussi Magic 125. http://sleepingbags-cumulus.eu/index.php?mnu=54&app=catalog_viewer&did=159&vid=1&gid=62
Kokonaispaino 270g ja stuffsac volume 1.6 l. Tehty kyllä lyhyille ihmisille, taidan kokeilla toimisiko kesäkeleillä.
Olisi voinut linkillä laittaa tuon kilometrin pitkän wikinän.
https://kauppa.rellunkulma.fi/product/677/anar-gaissa-makuupussi
Edullista ja luotettavaa, lasten rakkaudella kiinassa valmistamaa pussukkaa. Lämpimäksi todettu pehmopallero. Tuo 230 tuntuu just sopivalta ~165 cm retkeilijälle. :) (siis hvetin pitkä)
Matti Heikkinen
22.02.2014, 19.16
Vanhoillakin pärjää,makuupussi v -75 ostettu Caravan 1000 ja ainakin 25 v vanha n kiloinen Therm-ARest patja,uudempi ja kevyempikin patja on mutta käytössä vain kun kannetaan selässä
Itse suosittelen untuvamakuupussia kahdesta syystä: Elinikä on moninkertainen verrattuna keinokuitupussiin ja varsinkin pyöräretkeilyssä pakkauskoolla on väliä. Painossakin on huomattava ero. Muutama keinokuitupussi on ollut vuosion varrella, ja olen havainnut että lämpimyys katoaa niistä muutamassa vuodessa. Nykyinen kesäpussi (> 0C) on kymmenen vuoden ja yhden pesun jälkeen kuin uusi, vaikka se on mallia ultrakevyt (600g XL-koossa). Talvipussissa keinokuitupussin koko rupeaa jo ihan oikeasti rajoittamaan menoa, paitsi jos mukana on ahkio. Untuvapussin haittapuolena on hinta ja joissakin tilanteissa myös herkkyys kosteudelle.
https://lh4.googleusercontent.com/-8DU4C8jWn1w/T1eKZepjFgI/AAAAAAAAINI/mkW3nlB8Wuk/s640/P3060077.jpg
Kesäkäyttöön en välttämättä enää ostaisi edes makuupussia. Täkki (quilt, peitto) on itse asiassa paljon mukavampi ja kesälämpötiloissa jopa hiukan kevyempi kuin makuupussi. Tällä hetkellä minulla on sellainen keinokuituisena, jonka kanssa kesämakuupussi muuttuu syysmakuupussiksi ja talvimakuupussikin saa lämpöä lisää. Kesällä kun on lämmintä (> 5C) se riittää sellaisenaan.
Bivibägi on joskus ihan hauska, mutta käyttöalue on Suomessa aika suppea. Kun on hyttysiä, eli toukokuun puolivälistä syyskuuhun, käytän mieluummin itse kevyttä telttaa. Koska bivibägin käyttö on suhteellisen vähäistä, alle viisi yötä vuodessa, käytän itse mahdollisimman edullinen bivibägi, Alpkit Hunka XL (https://www.alpkit.com/products/hunka-xl). Jos sataa vettä, bivibägin lisäksi on hyvä olla joku tarppi viritettynä, ja taas kevyt teltta ei ole paljon painavampi, mutta paljon yksinkertaisempi käyttää.
https://lh4.googleusercontent.com/-C1gAk5bgyIA/TKDWAGIP6FI/AAAAAAAAEp0/NcvT3u9NPBY/s640/IMG_3142.JPG
En ole kovin innostunut tarpeistakaan, kun yhdistelmä tarppi + hyttysverkko ei enää tunnu mielekkäältä. Kevyt teltta ei taaskaan paina paljon ja on käytännöllisempi. Tästä syystä tarppinikin on halpa versio, Alpkit Rig 7 (https://www.alpkit.com/products/rig-7).
https://lh4.googleusercontent.com/-o4CclF5230E/T5wwJZBKXVI/AAAAAAAAIj8/HEAYHs3LzAU/s640/P4270490.jpg
Makuualustoista: Oma selkä haluaa nykyään enemmän mukavuutta, jonka takia on ilmatäytteinen makuualusta käytössä. Tällä hetkellä se on NeoAir Short, painoa 280 g, joka on erittäin mukava ja minulle tarpeeksi lämmin. Lyhyt pituus on riittänyt minulle ja jalat pärjää silti. Kun lämpötila laskee alle nollan, NeoAirin alle tulee riippuen lämpötilasta joko ohut solumuovialusta (Kaira Extreme 140 g) tai paksumpi Ridgerest-alusta (290 g). Näissä pituutta on sitten jo riittävästi.
Kuten yllä annetaan ymmärtää, tykkään omasta kesäteltastani. Se on tähän asti ollut oikein hyvä kompromissi. Malli on Tarptent Double Rainbow (https://www.tarptent.com/double-rainbow.html).
https://lh4.googleusercontent.com/-Nz5jhRNlS4I/TiVtX-0n5gI/AAAAAAAAGso/d6uuNfMUjjs/s640/IMG_6488.JPG
Makuupussina nykyisin Marmot Never Winter long. Poistin kaupasta 99€ alehinnalla. Noin kilon painaa ja tarkenin -2 asteessa heinäkuun helteessä. Hyvin mahtuu 193 pitkä nukkuja.
Nykyinen talvipussi Halti jotain on vuodelta 1982. Takana noin 150 - 200 yötä. Painaa reilut 3 kg. Jalkapäässä on liikaa tilaa, joten jalkojen teho ei riitä lämmittämään riittävästi. Pieni asennon vaihto ja tuntuu kylmältä --> käytän villasukkia. Voisi päivittää tähän aikaan.
Makuualustana oli Halti 500 pump, kunnes lopetti ilman pitämisen sisällä. Kolmen tunnin unien jälkeen sain maakosketuksen. Niinpä lopetin turhan pumppaamisen ja loppureissun alustana toimi Savotta avaruuspeite. Paljon parempi kuin ilmaton ilmapatja.
Teltta, makuupussi ym. talvivarusteet myös maksavat aika paljon,
kun nollasta lähtee niin pari tonnia(kai) siihen menis euroja.
En ole metsässä yöpynyt pakkasilla, sitten armeija-aikojen,
nyt vanhempana voisi yöpyä metsikössä ihan vapaaehtoisesti.
Jos nyt ekana ostais sen läskipyörän niin pääsis alkuun.
Teltta, makuupussi ym. talvivarusteet myös maksavat aika paljon,
kun nollasta lähtee niin pari tonnia(kai) siihen menis euroja.
Vaikka hyvät talvivarusteet maksavat kohtuullisesti, niillä on hyvä jälleenmyyntiarvo. Hyvistä ja hyväkuntoisesta retkeilytavarasta pääsee aina eroon, jos ei mitään kiskurihintaa niistä pyydä.
Näinköhän tuosta olisi kesäpussiksi pyöräreissuille:
http://www.outnorth.fi/fi/sea-to-summit/trek-series-tki-long-l-blackorange.php?
Kevyempi tietysti voisi olla, tosin varmaan pitää olla tuo long kun pituutta 185. Tuon saisi avattua peitto-malliseksikin.
Teltta, makuupussi ym. talvivarusteet myös maksavat aika paljon,
kun nollasta lähtee niin pari tonnia(kai) siihen menis euroja.
En ole metsässä yöpynyt pakkasilla, sitten armeija-aikojen,
nyt vanhempana voisi yöpyä metsikössä ihan vapaaehtoisesti.
Jos nyt ekana ostais sen läskipyörän niin pääsis alkuun.
Tuollainenkin löytyy ..
http://www.kuinoma.fi/ulkoilu
En ole ikinä kokeillut mutta edullisesti teltan tms sais käyttöön, systeemi tais saada alkunsa kiipeily/ulkoiluvermeistä muinoin.
Tuollainenkin löytyy ..
http://www.kuinoma.fi/ulkoilu
Thx pitää laittaa linkki muistiin, tuoltahan voisi kokeeksi lainata kalleimmat varusteet, Cumulus Alaska 1300 pussi(näkyy olevan varattu koko kevään) ja Hilleberg Akto teltta, vaikka ensi talvena.
Em. pussi on käsittääkseni hyvä hintaisekseen.
Näinköhän tuosta olisi kesäpussiksi pyöräreissuille:
http://www.outnorth.fi/fi/sea-to-summit/trek-series-tki-long-l-blackorange.php? (http://www.outnorth.fi/fi/sea-to-summit/trek-series-tki-long-l-blackorange.php)
....
Ei ollut kun pääsivät loppumaan jahkaillessa. Olisiko muita ~200€ suosituksia? Untuvaa, kevyt, pakkautuu pieneen, 185cm/100kg mitoille.
Juha Jokila
26.02.2014, 13.44
Minun mielestä untuvapussin pitäisi olla fill power arvoltaan vähintään 800 cui/oz untuvalla täytetty, jotta kaikki edut saavutetaan. 200 eurolla ei kovin lämmintä tuollaista pussia saa, jos ollenkaan. Ehkä tarjouksia kyttäämällä. Tuo yllä linkattu sea to summit oli täytetty bulkki fp 650 untuvalla, joten eipä tuo iso tappio ollut, ettet sitä saanut ostettua.
Jos haluaa parhaista parhaan kesäpussin, niin mun suositus on Western Mountaineering SummerLite http://www.sackundpack.de/product_info.php?cPath=1_44_155&products_id=2922
Itellä ollut saman valmistajan Versalite nyt muutaman vuoden. Se on turhan kuuma vain kesäksi, mutta oikein hyvä tuonne +5 - -10 C haarukkaan. Toki tuosta välistäkin löytyy eri lämpöisiä ja levyisiä vaihtoehtoja.
Onko tämä oikea paikka keskustella riippumatoista? Ne kun on ovat vähän kuin puussa roikkuvia bivysäkkejä.
Onko tämä oikea paikka keskustella riippumatoista? Ne kun on ovat vähän kuin puussa roikkuvia bivysäkkejä.
Hyvä niistä on keskustella mutta jos ottaa huomioon avotunturin niin huono on puita löytää mihin leiriytyä tai korkealla vuoristossa ellei sitten ole kiipeiliän varusteita mukana.
No oikeesti varmaan hyviä,sellainen roikkuva säkkimajoite oli yhellä ison-melkuttimen talvileirissä ja kaveri nuggu hyvin -25 asteen pakkasessa.
Riippumatto on ihan OK päikkäreillä, mutta ei pitempään yöpymiskäyttöön.
Hartiat menee lysyyn vaikka kuinka asettuis poikittain.
Hyttyset inisee 2cm päässä korvasta.
Asentoa ei voi vaihtaa.
Riippumatto + tarppi + makuupussi + makuualusta/underquilt on ihan yhtä iso ja painava paketti kuin teltta + jutut.
Makuualustoista piti vielä sössöttää.
Jos lähden yksin, otan Thermarestin itsetyydyttyvän prinsessapatjan kokoa L. Iso, levee, paksu, painava, mukavampi kuin kotipatja.
Jos koirat on mukana, solumuovinen Ridgerest edelleen koossa L. Iso ja levee.
Kunnon yöuni on mulle senverran tärkeää reissun päällä että makuualustan pitää olla mukava ja leveä. Toi 65cm tjsp leveyttä riittää just ja just, kapeemmalla kädet putoaa alustalta pois ja niska-hartiaseutu sanoo voivoi. Paksuus ja mukavuus solumuovisessa menettelee, ilmatäytteinen prinsessapatja on aivan mahtava, mut sen kangas ei kestä kovia pistekuormia.
Ja kuten Yeti totesi, kesäkäyttöön (untuva)peitto on ihan ehdoton. Paljon parempi ja mukavampi kuin ykskään makuupussi ikinä.
Riippumatto on ihan OK päikkäreillä, mutta ei pitempään yöpymiskäyttöön.
Hartiat menee lysyyn vaikka kuinka asettuis poikittain.
Hennessy Hammock (http://www.hennessyhammock.com) ei ahdista hartioista. Ainakaan tällaista 180 senttistä ja muutenkin keskimittaista ja -leveyksistä kun käytössä on tämä Expedition A-Sym (http://varuste.net/Hennessy+Hammock+Expedition+A-Sym). Minulle isoin ergonomiaongelma on ollut leuan painuminen kohti rintaa joka voi ahdistaa hengitystä, mutta sitä voi vähentää rullaamalla vaikka t-paidan tai vastaavan niskan taakse.
Hyttyset inisee 2cm päässä korvasta.
Aivan totta. Varmaankin se riippumaton ärsyttävin piirre kesällä.
Asentoa ei voi vaihtaa.
Minulta onnistuu kyljelläänkin nukkuminen tuossa Hennessyn Expeditionissa. Mutta se vaatii vähän kokemusta sen suhteen, että löytää sellaisen ideaalin puiden välin johon maton saa asennettua parhaalla mahdollisella tavalla.
Riippumatto + tarppi + makuupussi + makuualusta/underquilt on ihan yhtä iso ja painava paketti kuin teltta + jutut.
Paljoa niissä ei ole eroa, mutta väittäisin riippumattosetin olevan hieman telttasettiä kevyempi ja pakkautuvampi. Ainakin kesäkelillä.
Oman kokemukseni mukaan tuohon Hennessy Hammockiin tarvitsee Suomen leveysasteilla aivan lämpimimpiä kesäöitä lukuunottamatta neljän vuodenajan lisävarusteet (http://varuste.net/Hennessy+Hammock+Supershelter+four+season+insulati on+system+(Expedition+asym+ja+Ultralite+Backpacker )). Silti se pakkautuu melko pieneen tilaan. Lisäksi tulee olla makuupussi kelin mukaan, esimerkiksi Haglöfsin Zensor Nordic Winterillä (http://varuste.net/Haglöfs+Zensor+Nordic+Winter+183cm) olen pärjännyt aika pitkälle talvellakin. Kuitenkin suurin ongelma riippumatossa (ja tietysti usein myös muussa ulkona nukkumisessa) on lämmön haihtuminen alakautta, eikä tuo HH:n neljän vuodenajan setti sitä ongelmaa juurikaan poista kunnon pakkasilla. Riippumaton kanssa ongelma korostuu tuulisella säällä varsinkin, jos ei ole löydy sopivan suojaista paikkaa.
Sellaiset -20°C lämpötilat vaatii sitten riippumattoon tungettavaksi vielä vaikka Expedin ilmatäytteisen makuualustan (http://varuste.net/Exped+ComfortFoam+Mat+7+M) ja majoittujalta vähän urheiluhenkeä. Noilla vehkeillä sitä sitten nukkuukin jo melkein missä vaan, kunhan on ympärillä vähintään se kaksi puuta 6-7 askeleen päässä toisistaan. Ja tietysti tavaramäärä alkaa olla melkoinen jos roudaaa riippumattoa, keinokuitumakuupussia ja ilmatäytteistä makuualustaa, vaikka riippumatto ja makuualusta pakkautuvatkin yksinään melko pieniksi paketeiksi.
Suurin kokemuksen tuoma oivallus riippumattomajoittumista on ollut se, ettei riippumatolle ole yhtään sen helpompi löytää hyvää paikkaa metsästä kuin teltallekaan. Sitä etsii todella mielellään juuri sitä sopivan mittaista puiden väliä suojaisesta paikasta, koska se vaikuttaa paljon riippumaton mukavuuteen. Talvella säästyy suuremmilta lumitöiltä ja muina vuodenaikoina märässä maastossa majoitusvehkeet pysyy näennäisesti kuivempina ja puhtaampina, kun niitä ei tarvitse uittaa siellä märässä metsäpohjassa. Mutta sadehan kastelee kaiken ennemmin tai myöhemmin.
Hyttyset inisee 2cm päässä korvasta.
Pakko huomauttaa tähän, että puuttumatta itse nukkumisvälineeseen, korvatulpat auttavat tuohon. Eikä tarvitse vaikkapa karhujen urinaakaan kuunnella :)
Itse en käytä kun tykkään kuunnella luonnon ääniä luonnossa, mutta noin periaatteessa keino on.
Kiitos Juha vinkeistä. Pitää kytätä tarjouksia pusseista ja noista peitto-malleista kanssa. Tuntuvat vaan olevan vähän hankalammin saatavilla kuin pussit, esim. GoLite ei toimita tänne ollenkaan tällä hetkellä.
Jekkujätkä
27.02.2014, 12.12
Golite saa taas Euroopasta, kun avasivat Sveitsiin sivupisteen http://www.golite.ch/
Peittoja kannattaa katsastaa mm. Cumuluksen valikoimista http://sleepingbags-cumulus.eu/index.php?mnu=144
^Tänks! Cumulukset vaikuttaa asialliselta ja näyttää olevan vielä helmikuun ajan ilmainen toimitus. Enää tarvii päättää otanko 250 vai 350.
Juha Jokila
27.02.2014, 15.11
Ottaisin paksumman tolla painoerolla.
Näyttää ilmeisesti tältä takapuolelta.
http://www.arklight-design.com/Files/27192/Img/09/Cumulus-Quilt-250-G.jpg
edit.
On siellä kovan luokan spekseilä kesämakuupussikin ja erittäin sopivalla hinnalla: http://sleepingbags-cumulus.eu/index.php?mnu=54&app=catalog_viewer&did=164&vid=1&gid=61
Mistäköhän näitä uusia merkkejä nykyisin sikiää, kun tuostakaan en ollut ikinä kuullutkaan.
Mistäköhän näitä uusia merkkejä nykyisin sikiää, kun tuostakaan en ollut ikinä kuullutkaan.
Puolasta :D
350 tilattu.
Kaksi cumulus alaska 1300 pussia olen Puolasta tilannut. Koeponnistus -25 c laavulla. Pitää hyvin minkä lupaa, laatu on aivan yhtä hyvä kuin Joutsen pusseissa.
Ongelmani on makuualusta. Exped, vaude, halti, kaikkia ollut väh. 2kpl ja vuotavat alle 10 yön jälkeen. Takuuseen tullut halti 500 pimahti jo ekana yönä.
Exped down 7 kesti 5 talvea ja vuoto. Exped down 9 kestänyt jo tämän talven.
Onko lie puhallettavaa paksua 7-9cm ilmapatjaa joka kestää?
Haltin ilmapatjat ovat ymmärtääkseni lähinnä surkuhupaisia. Itse en ole niihin koskaan kajonnut. Pari Exped-kesäpatjaani kestivät muutaman vuoden käytön. Nykyiseen Therm-a-Restin NeoAir-patjaani olen yli sadan yön kokemuksella erittäin tyytyväinen. Sekin on kyllä kesämallia, joten talvisin käytän sen alla Karrimat Extreme -solumuovialustaa. NeoAirista on olemassa myös talvimalli All Season, mutta itselläni ei ole siitä kokemusta.
Tämä on meillä toiminut ihan moitteetta.
http://www.partioaitta.fi/Exped_DownMat_XP_9_LW
Matti Heikkinen
04.03.2014, 17.35
Esuli,mihin tarvitset 7-9 sm paksua patjaa?Suosittelen kokeolemaan NeoAiria,paksuus puhallettuna ehkä 5 sm luokkaa,omia kokemuksia siitä ei vielä ole kuin yhdeltä Lapin jotokselta,Retki-lehden testissä aikanaan puhkeamiskestävyys oli yllättävän hyvä
7-9cm patja tuo luonnossa yöpymiseen kotisängyn mukavuuden. Talvikelillä nuo Expedin untuvatäytteiset ovat olleet hyviä. Kertävyysongelma on lähinnä noi kesäalustat. Kokeilen seuraavaksi NeoAiria. Ei minua haittaisi vaikka kestäisikin satayötä. Sen kesti hyvin Tsekkiläinen ilmapatja, painokin melkein enemmän kuin synti. (ni)
Näin se on eli kun on riittävästi fylliä niin on mukava kölliä. Ainakin näin vanhemmiten on tuota mukavuustekijää oppinut arvostamaan, nuorempana tuli mentyä tietysti vähän toiseen tyyliin.
Nyt kun muistin niin edellisellä sivulla linkitettyyn Cumulukseen liittyen niin Varuste.netissä oli pari valmistajan pussia halvemmalla ja vielä kun noista saa insideri kymmenen prossaa pois.
Makuualustoista sen verran että kesällä on ollut käytössä Haltin täälläkin mainitut ilmatäytteiset alustat ja paremmin talvikäyttöön sopiva Therm-a-restin Neo Air L. Niitten kanssa vielä solumuovinen. Mulla pysynyt kaikissa ilmat tähän asti muutaman kuukauden käytöllä. Täyttäessä kannattaa jättää hyvin löysäksi niin on mukavan muotoutuva alla.
Nyt kun muistin niin edellisellä sivulla linkitettyyn Cumulukseen liittyen niin Varuste.netissä oli pari valmistajan pussia halvemmalla ja vielä kun noista saa insideri kymmenen prossaa pois.
Meinasit varmaan tätä pussia:http://varuste.net/Cumulus+Magic+125+Zip?_tu=53724
Puolasta saa:http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/magic-125-zip?gid=62&vid=1 Rahti EU-alueelle 7€ ja toimitusaika up to 3 weeks.
Kannattaa ottaa varuste.net:in kautta kun rahti on 3,10€ halvempi. :)
Hakusessa lähinnä kesäkäyttöön makuupussi. Kylmimmillään +5ºC. Löysin haglöfsiltä pari pussia jotka sopisivat budjettiin enemmän kuin hyvin.
http://www.scandinavianoutdoorstore.com/makuupussit-ja-makuualustat/kesamakuupussit/zensor-compact/?nosto=nosto-categorymostbuys-fi
http://www.scandinavianoutdoorstore.com/makuupussit-ja-makuualustat/kesamakuupussit/zensor-1s-left-zipper/
Kummastakaan en vain löytänyt kokoa pakattuna. Hakusessa siis suht pieneen tilaan menevä pussi. L-kokoisena painot 900g-1100g taitavat olla olla ihan ok tuossa hinnassa. Kenelläkään kokemuksia haglöfsin pusseista? Entä tuo compact-pussi jossa sanotaan mukavuuslämpötilaksi +7. Jäädynkö kuoliaaksi viidessä asteessa?
Thermarest NeoAir XLite kokemuksia? Harkinnassa olisi tuommoinen makuualusta. Kestää varmaan telttakäytössä, mutta jos joskus tulee nukuttua laavulla, niin kestääkö tuo Xlite nuotiosta tulevia leijuvia kipinöitä vai polttaako heti reijän patjaan? Vai pitääkö suosiolla ostaa paksumpi ProLite malli.
Juha Jokila
28.12.2014, 23.42
Viikon yöt maannut XLiten päällä. On se ohut, eikä vielä ole rikki, mutta aika näyttää. Olen hämmästynyt jos kestää rajua käyttöä jossain nuotiolaavussa havujen päällä. Harva makuupussikaan mitään nuotiokipinöitä kestää, että joku armeijan ylijäämä bivy-pussi molempin suojaksi auttaa, mutta tollanen kumoaa taas keventelyidean. Ite käytän sissiksillä ja havuilla maatessa edelleen 30 v vanhaa Karrimattia tai Ridgerstiä.
Viikon yöt maannut XLiten päällä. On se ohut, eikä vielä ole rikki, mutta aika näyttää. Olen hämmästynyt jos kestää rajua käyttöä jossain nuotiolaavussa havujen päällä. Harva makuupussikaan mitään nuotiokipinöitä kestää, että joku armeijan ylijäämä bivy-pussi molempin suojaksi auttaa, mutta tollanen kumoaa taas keventelyidean. Ite käytän sissiksillä ja havuilla maatessa edelleen 30 v vanhaa Karrimattia tai Ridgerstiä.
Taidan tilata suosiolla tuon Proliten. Luulisi olevan hiukka kestävämpi ja ei tarvitse puhallella ajopäivän päätteeksi patjaa täyteen. Täälläkin löytyy kaksi Karrimattia keltainen vm. 82 ja mustavihreä 5season. Nuo vaan ovat niin julmetun tilaavieviä maasturikäytössä ja jää kuitenkin kiinni johonkin puunoksaan.
Meiltä löytyy taloudesta prolight plus ja all season ja joka telttareissulla tiukka keskustelu tyttöystävän kanssa siitä kumpi saa nukkua all seasonilla ja lähes poikkeuksetta se huonompi arpa osuu mulle. Siinä toistatusinaa yötä olen kerinny miettimään epämukavalla ja kylmällä prolightilla nukkuessa (tai nukkumista yrittäessä) ja katsoessa kun tyttöystävä nukkuu mukavalla, paksulla ja lämpöisellä all seasonilla, että onko matossa yhtäkään hyvää puolta all seasoniin verrattuna, mutta mulle ei ole tullu vielä ensimmäistäkään mieleen..
Itse en pysty suosittelemaan prolightia edes plussaversiona talvikäyttöön (menee jotenkuten havut tai erillinen solumuovipatja alla) mutta all seasonia kyllä helposti vaikka suoraan lumella nukkumiseen. Enkä ole edes kovin helposti palelevaa sorttia.
Juha Jokila
29.12.2014, 21.15
Onhan mulla aika uusi 38 mm paksu prolight myös, eikä sekään huono ole. Halusin vain minimoida pakkaustilavuuden ja painon ja lopulta uskalsin ostaa XLiten, kun ei netti tättynyt tarinoilla puhjenneista patjoista. Aika yllättävää, että joku pitää prolight plussaa kylmänä ja epämukavana alustana. Mahtaako multa sittenkin puuttua vielä se tosi hyvä alusta...
On minulla yksi Prolite (Plus tai 4 tai jotain, se lämpimämpi versio), mutta sen jälkeen kun ostin NeoAirin Prolite on jäänyt käyttämättä. En muista että lämpimyydessä olisi paljonmerkittävästi eroa, mutta NeoAir on mukavampi ja pakkauskoko huomattavasti pienempi. Minulla on toki lyhyet versiot näistä, joten ei kestä kauan puhaltaa täyteen ilmaa. En ostaisi tänä päivänä Proliteä.
Täyspitkä Ridgerest ja lyhyt Prolite/NeoAir on riittänyt kovassakin pakkasessa.
199 euroa all season largesta. Vähän hidastaa ostointoa. Uuden makuualustan kyllä tarttisin. Heitin edellisen lokakuussa tekemäni laavuyöpymišen jälkeen pari senttiä paksun itsestään täyttyvän mutta myös itsestään parissa tunnissa tyhjenevän arthiachin roskiin.
Vinkkailla saa, jos tuota all seasonia löytyy kunnon alesta.
Täältä löytyy vanhempaa perusmallia (ilman pumppua) suht edullisesti http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/search/thermarest ja uutta largeakin hieman edullisemmin (mukana pumppu). Retki-lehti on testannu tuon 6/2011 ja valinnut testin parhaaksi jos kaipaa lisävarmistusta valinnalleen (luettavissa edullisesti esim lehtiluukusta). Tuo pumppu ei ole hirveän nopea, mutta kuitenkin toimiva all seasonin kanssa. Noihin fyllitäytteisiin ilmanpaine ei tahdo riittää, eli niihin pumppua ei kannata hankkia, vaikka ajatus olisikin kohtuu houkutteleva pumppu kun ei siirrä hengityksen tapaan kosteutta patjan sisään. All seasonin eristys perustuu patjan sisässä olevaa "folio-kennostoon" joten se ei ole kosteudelle ihan yhtä herkkä kuin vaikka untuva-alustat eli pumputtakin pärjää hyvin jos jaksaa puhallella.
Sent from my iPad using Tapatalk
Oma setti on Expedin synmat 7, sekä ultralight että tavallinen malli löytyy. Normaaliversio on mukana jos odotettavissa on että patja saa runtua ryhmämajoituksessa tai jos on miinusasteita, hauraampi UL jos olen yksin reissussa koska painaa reilusti vähemmän. Expedin suositukset käyttölämpötiloista tuntuvat olevan kohdallaan, UL muistaakseni venyi lähelle nollaa jonka allekirjoitan. Alusta täyttyy nopeasti ja päätä räjäyttämättä (ja eristettä kostuttamatta) Expedin Schnozzle-kuivapussipumpulla johon on kätevä pakata makuupussi siirtymisten ajaksi.
Molemmat ovat tosi mukavia, kepittävät mm. huonot vieraspatjat ja unen laatu on jotain ihan muuta kuin solumuovilla. Hinta oli jonkin verran edullisempi kautta linjan Neo-aireihin verrattuna sekä itse pidän Expedin pitkittäisistä ilmakammioista jotka pitävät nukkujan patjalla paikoillaan. Halpisversiona löytyy eristämätönkin ilmapatja mutta se on jopa Suomen kesässä välillä liian kylmä, lämpö katoaa alta kuin riippumatossa.
Pussina on Rab Ascent 500, jolla pärjää suunnilleen nollaan tai pikkupakkasille. Tuon alapuolella alkaa expedin alustakin hohkata kylmää läpi, lisäeristeellä pärjäisi varmaan reilustikin kylmemmässä. Oikein mukava ja kohtuuhintainen untuvapussi jossa on riittävästi tilaa leveähartiaisellekin sekä kunnolliset lämpölukot hartioilla ja hupussa.
muoksi: ainiin, telttana MSR Hubba HP aka Ruumisarkku.
Tein vielä pienen kuvaparin, joista vasemmalla ProLight Plus regular (660g), Keskellä All season Regular (640g) ja vasemmalla kesäkäytössä oleva Multimat Adventure air jossa ei ole eristeitä (440g) painot allekirjoittaneen kiinavaa'alla ilman paikkasettejä tai pumppuja.
http://hohde.net/sekalaista/Makuualustat.jpg
Kyllä tuo Prolight aikamoinen lätty on muihin verrattuna, joka ei tosin ilmene pakkauskoossa - tilavuutta varmaan yli tuplasti All Seasoniin. Multimat menee todella pieneen, tuossa väljä stuffsack hieman hämää. Makuupussina kesällä toimii Rab Neutrino 200 ja talvella Rab Endurace 600, vanhempi 'ei neutrino', joka on hieman painavampi ja lämpöisempi (comf limit -14c). Sitten löytyy vielä vanha melkein 3kg painava Haghlöfsin keinokuitupussi kun pitää nukkua varmasti lämpöisesti eikä painolla ole väliä.
Yhtenä hieman aiheeseenliittyvänä niksipirkkavinkkinä tuli tehtyä kohtuu mukava retkityyny alkusyksystä. Eli tuollainen sileää puuvillaa oleva tyynyliina, joka on mitoitettu niin, että untuvatakin kanssa kovuus on juuri oikea. Pesee mukavuudessa edelliset villapaita/fleece t-paidan sisässä viritykset 6-0. Menee pieneen tilaan eikä paina paljoa.
http://hohde.net/sekalaista/retkityyny.jpg
Sattui tulemaan mieleen tämä tilanne. Oli kyseisen saaren ainoa tasainen telttapaikka:
https://lh3.googleusercontent.com/-nLCkadmp8y4/U9dEo7fwWMI/AAAAAAAARAs/3wUrK6PNf1A/s640/P1020750.jpg
Myös pirunpelto on toimii telttapaikkana ihan hyvin jos on puhallettava alusta. Voi olla että ProLite olisi ollut liian ohut, mutta NeoAir riitti hyvin. Ainoa kolmen hengen ryhmän jäsen joka nukkui huonosti käytti tavallista solumuovialustaa.
Leirikuva mun syksyiseltä reissulta:
http://hohde.net/sekalaista/telttapaikka.jpg
Jos en olisi alkumatkasta saanu järjesteltyä ylimääräistä solumuovialustaa proligtin alle, niin tuolla reissulla olisi tullut todella monta unetonta yötä. Nytkin mentiin vähän siinä ja siinä. Kesäreissuille sammaleen päällä nukkumiseen juu, mut vähääkää raffimmissa ympäristöissä...
Oonkohan mä nyt parjannu tuota jo riittävästi :)
Uudessa Erä-lehdessä on 4-kauden alustojen testi, kommentoikaa ken noista jotain ymmärtää.
Hah .. mulla alkoi tarjoustalon 15€ ilmatäytteinen vuotaa Saaristomerellä viime kesänä, piti siirtyä kallioilta sammalikkoon vikoina öinä .. vähän huonosti pari yötä nukuttua tuli :rolleyes:
Hitto, että tulee kalliiksi tämä fillarifoorumi.
Laitoin juuri tällaisen tilaukseen:
http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/panyam-600?gid=59&vid=1
On kaverin kanssa ollut tapana käydä kerran vuodessa yöpymässä syksyllä tai keväällä metsässä ja lämpötilat vuodenajasta ja tuurista riippuen ovat pyörineet siinä +10 ja -2 välillä.
Mulla on ollut kymmenisen vuotta vanha kuitupussi, joka oli jotain -2 comfort mutta painavahan se vähän on ja ominaisuudet eivät ole enää kunnossa. (edit: pussi oli tunturisusi -15 ja se luku taitaa tarkoittaa extremeä. Comfort lienee muutaman asteen plussan puolella. Välillä olen käyttänyt puolison Haglöfsin prolite #10 pussia ja se on ollut about saman kylmyinen. Tietoja ei netistä enää comforteista löydy) Ei sillä parissakaan plussassa enää ole hyvin tarjennut. Viime reissulla pidin alla ohutta untuvaista kesäpussia mikä toimi mutta yhteiskantomäärä ja kätevyys eivät enää olleet kohdillaan (kun oluttakin pitää jaksaa kantaa). Lisäksi se alusta tosiaan vuosi, joten sen Thermarestin fourseasonin vielä tilailen jostain. Harmi, että xxl:ssä on vain normaalikokoa. Hinta olis siellä hyvä. Tarttisin varmaan nimittäin sen largen 185 cm pitkänä ja kun en tykkää, että kyynärpäät jää patjan sivuilta ulkopuolelle.
No halvempihan toi hyvä makuupussi on kuin homehtunut rivitalonpätkä tylsässä lähiössä.
Juha Jokila
31.12.2014, 00.28
Tässä Neoair Xthermissä on eristysarvo vielä pikkusen All Seasonia parempi.
http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/sleeping-mats-c58/all-sleeping-mats-c146/thermarest-neoair-xtherm-large-mat-p1509
Joo olin katellut kanssa tuota mutta mietin, että suorakaide muotona vois olla kuitenkin parempi.
edit:
Nämä lähti tilaukseen:
http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/sleeping-bags-c21/liners-c22/sea-to-summit-silk-stretch-panel-liner-mummy-p2510
http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/sleeping-mats-c58/all-sleeping-mats-c146/thermarest-2014-neoair-all-season-large-mat-p2483
Ja toissapäivänä tosiaan tuo yllä linkattu untuvapussi.
Täytyy varmaan nukkua tässä joku yö parvekkeella testausmielessä :)
Piti oikein käydä ostamassa tuo uusin Erälehti 14/14. Testi oli neljänvuodenajan alustoista. No Thermarest NeoairXtherm ja Prolite plus R sai kumpikin vain 2,5 tähteä. No ei nuo kyllä mitään talven ahkioreissun alustoja varmasti olekkaan. Kiitos kommenteista, mutta 3-vuodenajan Bikepackingkäyttöön lähtee tilaukseen Thermarest NeoAir XLite. Pistän tänne sitten kommentteja kun on muutama reissu takana.
Hitto, että tulee kalliiksi tämä fillarifoorumi.
Laitoin juuri tällaisen tilaukseen:
http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/panyam-600?gid=59&vid=1
Tarttisin varmaan nimittäin sen largen 185 cm pitkänä ja kun en tykkää, että kyynärpäät jää patjan sivuilta ulkopuolelle.
Kai muuten huomasit Cumuluksen sivulta, että nukkujan max. pituus on 190cm ja width top on 80cm. Melkoisia makkarankuoria ovat.
Joo aattelin, että tämä 185 senttinen mahtuis, jos 190 on maksimi. Olen kyllä 70 kiloisena muutoin ohut itsekin ja hartioiden osalta taas 8 alkavia lukuja muutkin valmistajat tarjoaa usein. Tein kyllä vähän nopeita päätöksiä tuon tilauksen suhteen jostain syystä. Toivottavasti ei mennyt pieleen.
Tätä katselin ensin.
http://www.haglofs.com/en-us/products/sleeping-bags/1-season/unisex/cetus_-10_en-us.aspx
Hinta olis ollut yli satasen enemmän, untuvasuhde huonompi, paino isompi, m-koossa sama pituus 190 ja hullua, että nyt en löydä edes muita mittoja tuosta.
edit:
Joo kyllä näissä muutamissa muissa saman luokan pusseissa oli samoja tai jopa vielä pienempiä lukuja:
suositus pituus 190, pussin hartia 70, jalka 41
http://www.ultralightoutdoorgear.co.uk/equipment-c3/sleeping-bags-c21/sleeping-bags-c88/rab-neutrino-600-sleeping-bag-p2693
80/55 ja jalkaosaa kehuttu tilavaksi
http://www.partioaitta.fi/fjallraven-sarek-three-seasons-long
Ohiampuja
02.01.2015, 10.21
Tuossa alla hauskat kuvat makuualuistoiden kokoeroista.
Itsekin hommasin vanhan Karrimatin rinnalle uuden Expedin ilmapatjan, mutta ei se mikään luottamusta herättävä laitos ole. Siis kun vertaa tuollaiseen Karrimattiin. Mutta onhan se paljon mukavampi pakattava.
http://larsonweb.com/blog/wp-content/uploads/2012/04/pad-1-of-6.jpg
http://larsonweb.com/blog/wp-content/uploads/2012/04/pad-6-of-61.jpg
Tämä on tuo kuvalähde.
http://larsonweb.com/blog/?tag=exped (http://larsonweb.com/blog/?tag=exped)
Nuo kokoilmoitukset ovat välillä aika käsittämätyömiä. Itse olen 183 pitkä ja säälittävin oli Expedin patja jossa normaaliversiossa ei ollut toivoakaan sopia alustalle (speksin mukaan pitäisi). Pitkä sitten olikin todella pitkä, ja se ei mahtunut halpislaavun sisälle mitenkään.
Olis tarjolla tollanen vähän käytettynä halvalla https://varuste.net/Ajungilak+Tyin+Winter,+180+cm .. mahtaako toimia kevyessä talvikäytössä? Toinen vaihtoehto olis korjata kolkut vuotta vanhasta Joutsenesta vetoketju ja hommata sille kaveriks joku toinen kevyt pussi ... mitään extreme-talvivaelluksia ole suunnitteilla mutta jonkun yön jossain laavulla tms vois viettää.
Olis tarjolla tollanen vähän käytettynä halvalla https://varuste.net/Ajungilak+Tyin+Winter,+180+cm .. mahtaako toimia kevyessä talvikäytössä? Toinen vaihtoehto olis korjata kolkut vuotta vanhasta Joutsenesta vetoketju ja hommata sille kaveriks joku toinen kevyt pussi ... mitään extreme-talvivaelluksia ole suunnitteilla mutta jonkun yön jossain laavulla tms vois viettää.
Joko nuo Tyinit mahtuu jätesäkkiä pienempään pakkaukseen? Pakkauskoossa olivat vähän hankalia aikoinaan mutta lämpimiä pusseja muuten.
Olis tarjolla tollanen vähän käytettynä halvalla https://varuste.net/Ajungilak+Tyin+Winter,+180+cm .. mahtaako toimia kevyessä talvikäytössä? Toinen vaihtoehto olis korjata kolkut vuotta vanhasta Joutsenesta vetoketju ja hommata sille kaveriks joku toinen kevyt pussi ... mitään extreme-talvivaelluksia ole suunnitteilla mutta jonkun yön jossain laavulla tms vois viettää.
Itsellä on kesäpussina kevyt Haglöfs ja muut kolme vuodenaikaa mennään Savotan sissipussilla, taitaa nykyisinkin sen edullisimman mallin hinta pyöriä tuossa satasen hujakoilla. Onhan se toki iso möhkäle, mutta kun en missään naparetkillä käy niin -25 asti tuolla menee ihan mainiosti kun on kunnon makuualusta. Tarvittaessa sitten pussiin kuori ja makuualustan alle avaruuspeitettä. Jotakuinkin 30 vuotta on vastaavalla kombolla menty (no, itse asiassa kolmas pussi menossa) eli suht' edullinen pussi ja makuualustat on toki vaihtuneet parempiin.
On tässä toki aina silloin tällöin ollut haaveena, että hommaisi semmoisen oikein high-end -pussin, mutta kun ei tuota toimivaa yhdistelmää henno vaihtaa ja toistaiseksi jaksanut kaiken kantaakin.
Joko nuo Tyinit mahtuu jätesäkkiä pienempään pakkaukseen? Pakkauskoossa olivat vähän hankalia aikoinaan mutta lämpimiä pusseja muuten.
Tuolla on 24x35cm sanoo netti .. http://www.xtreme-outdoors.com/xtremeoutdoors/ajungilak-tyin-5winter-sleeping-bag.html ..täytyy livenä nähdä. Ei kai toi koko haittaa jos ei ole viikon ruokia, oluita, trangiaa ja telttaa matkassa ..
Minulla on ollut (ja on edelleen jossain komerossa) Tyin Winter enkä tykännyt siitä kovin paljon. Minusta se oli kylmä jo kahden kympin pakkasessa. Pakkauskoko on aika iso. Älä ainakaan maksa siitä liikaa. Sen ovh uutena on niin korkea että kannattaa mieluummin ostaa untuvapussia.
Ehkä satkulla sais .. -20 on jo liikaa mun sormille ja varpaille ihan normiulkoiluunkin nykyisellä varustuksella ..
Sitten taas toisaalta .. riemu vasta alkaa -20C keleissä
Juha Jokila
05.01.2015, 12.47
Kyllä kai Tyin Winter 100 €:lla on hyvä ostos. Kuituisena sietää pientä kosteutta ja varmaan parhaimmillaan jossain 0 - -15 C:n keleissä ilman mitään tarkenemiskikkailuja. Itellä ollut Ajungilakin Kompact Ultra kesäpussi, jonka laatuun olen ollut tyytyväinen.
arctic biker
05.01.2015, 15.08
Vanhan ajan kuitupussit ei tosiaan aivan pieneen pakkaantuneet... Jos Smo:n kattoma on 180 cm pitkä niin silloin passaa meille salskeille urheilijanuorukaisille
Pussihan ei saa liika iso eikä pieni olla. Halvalla oikein toimivaa lisäeristystä saa ihan makuupussilakanasta, joko kaupallisesti tai itse tehtynä eli ompelukoneen omistavaa
hyödyntäen. Yliään tuplamakuupussin nimeen itse vannoin vireimpinä vaellus- vuosikymmeninä.
Itse muistan oikein hyvällä Ajungilakin pusseja. Tyin oli aivan laatusäkin maineessa.
Niin mähän oon 167cn hujoppi .. mahtuu alusvaatteet 180cm pussiin :rolleyes:
arctic biker
05.01.2015, 16.57
Jotain hyvääkin ettei ole foorumilla hyväksi ja minimissään ainoaksi oikeaksi väitettyä miehen mittaa eli Vähintään 190 senttinen.
tirsintarsi
19.01.2015, 21.47
Tämäpä lienee lähin ketju kysymykselle...
Ajattelin hankkia Thermarestin Neoairin xliten ihan puhtaasti siisteihin kesäyöpymisiin joko teltassa tai lavitsalla tms. alustoilla. Varmuuden vuoksi haluaisin kuitenkin jonkin kevyen alustan alle suojaamaan itse makuualustaa alustalta, esim puunsäleiltä.
Mitä olen asiaa penkonut paljon suosittelevat tyvek-kangasta mutta myös jonkin sortin nailoneita (silnylon ja ripstop nylon). Onko täällä kellään kokemusta moisista?
Noitahan näyttäisi olevan eri painoisia eri tiheydellä olevia kankaita, mutta mikä lienee sopivin tähän käyttöön?
Tarkoitus olisi siis saada mahdollisimman kevyt mutta silti kestävä alusta patjalle, ihan vaan varmuuden vuoksi. tuolta http://www.extremtextil.de esimerkiksi voisi tilata itse sopivan palasen. Onko muita mahdollisia paikkoja?
Omassa teltassa on pohjan ja ilma-alustan suojana 210D PU-pinnoitettua nylonia. Ei missään nimessä grammanviilaajlle, mutta tuo paksuus antaa jo jotain varsinaista suojaa ja kestää päällä kävelyn esim. absidin eteismattona. Painoa toki kertyy reilusti yli 100 grammaa/m2 ja harkitsinkin hetken jotain tyvekin kaltaista, mutta tuon kanssa teltanpaikkaa ei tarvitse käydä täikammalla läpi ja sama pohja suojaa sekä telttaa että alustaa. Kaupallisissa teltan alustoissa näyttää pyörivän 70 denierin paksuuksia.
PU-päällysteen (tai silikonoinnin) voi tietysti jättää pois jos kosteutta ei tarvitse stopata. Tyvek varmaan toimisi myös hyvin laverialustalle, ja jos yhden kerroksen kestävyys epäilyttää niin tuplapaksuuskaan ei kauheasti paina. Kevyimmissä nyloneissa ei ole välttämättä kauhean hyvä pistonkesto, mm. neulaset tuntuvat menevän läpi varsinkin jos kudelma on harvaa.
Shelby.fi ainakin myy teknisiä matskuja metritavarana.
muoks jälkikäteen kun tuli mieleen: Tyvek on käsittääkseni (?) samaa tavaraa joka kulkee suomessa höyrynsulkukalvona rakennushommissa. Sitä saattaa saada raksoilta ihan ilmaiseksi joutopaloja. Siitä en ole 100% varma onko Tyvekiä kovinkin montaa eri lajia, ja onko ulkomaanfoorumeilla suositeltu tyvek just samaa tavaraa mitä täällä seiniin laitetaan.
PuffySticker
25.01.2015, 04.46
Olen kartoittanut edullisia ja keveitä makuupusseja plussakeleihin. alle kiloisissa, hyvin pakkautuvissa pusseissa Erätukun kaksi untuvapussia johtavat tilannetta kun tarkkaillaan lukuja. Toisen noista (XPD 200) olen myös nähnyt ja hypistellyt, kyllä se todella pieneksi pakkautuu ja laadultaan vaikuttaa olevan selvästi parempi kuin Erätukun minimistandardi.
http://www.eratukku.fi/retkeily/retkimajoitteet/xpd-200-makuupussi-p-18197.html
http://www.eratukku.fi/retkeily/retkimajoitteet/pureland-greenland-400-makuupussi-p-15519.html
Kiinnostaisi tietää, onko kokemuksia näistä tai vastaavista? 100 € on budjettini kesäpussille.
Olen kartoittanut edullisia ja keveitä makuupusseja plussakeleihin. alle kiloisissa, hyvin pakkautuvissa pusseissa Erätukun kaksi untuvapussia johtavat tilannetta kun tarkkaillaan lukuja. Toisen noista (XPD 200) olen myös nähnyt ja hypistellyt, kyllä se todella pieneksi pakkautuu ja laadultaan vaikuttaa olevan selvästi parempi kuin Erätukun minimistandardi.
Noista linkatuista pusseista ei selvinnyt makuupussin rakenteesta mitään, onkohan nuo läpitikattuja? Untuvakin voi olla vaikka Kiinalaista kananhöyhentä. On varmaan ihan ok kesäpussiksi jos budjetti on max. 100€. Omasta mielestä kannattaisi kyllä panostaa laatupussiin, siitä on oikein huollettuna iloa vuosikymmeniksi. Itsellä on vieläkin kaapissa Ajungilak Igloo vm. 1982 ja Joutsen vaeltaja superlight vm 1985. Ihan käypiä pusseja tänäpäivänäkin.
PuffySticker
25.01.2015, 19.12
Mielelläni tekisin aina kestäviä ja ekologisia kulutusvalintoja, mutta näiden kamppeiden osalta ei aina oo varaa edes keskinkertaiseen. Makuupussit ryvettyy aina käytössä, joten ehkä varsinkin kesämakuupussi voi olla se juttu mistä hiukan tingitään. Kiinalainen kananhöyhen olkoon riittävä, jos se pakkautuu pieneksi... Ehkä mä hankin sen isältä pojalle -tasoisen makuupussin kunhan ensin suoritan tutkinnot ja pystyn käymään enemmän töissä. :rolleyes: Mutta jos joku nyt bongaa äärimmäisiä tarjouksia niin saa yhä vinkata!
PuffySticker
25.01.2015, 19.35
http://www.retkiaitta.fi/product/24470/marmot-nanowave-50-semi-rec-long
Myös turkulainen postimyyntiliike retkiaitta.fi myy kampetta ihan hyvään hintaan. Ylläolevan Marmotin täytteet lienevät kyllä joku vitsi...
arctic biker
25.01.2015, 20.33
Makuupussilakana on kyllä pakollinen kampe, ainakin kuitupussi pesussa kärsii eli menettää eristyskykyään. Ja lisäähän lakana pussin lämpimyyttäkin.
PuffySticker
25.01.2015, 22.47
Joo! Onkohan mun reikäinen ja ikäloppu silkkilineri enää edes tallessa... Sain jostain aikoinaan ilmaiseksi, on suorakaiteen muotoinen ja vähän liian lyhyt.
Säästäisi kai siinäkin jokusen euron jos etsisi hyvän kankaan ja itse surruttelisi makuupussilakanat ompelukoneella, juuri omalle makuupussille mitoittaen... Jos puuvillan kelpuuttaisi raaka-aineeksi niin IKEAn halvimmat sänkylakanat olisivat ehkä hyvä valinta, ovat just sellaista ohutta harsoa ettei varmasti paina liikaa. Mulla on ollut sellaisia joskus hostellissa yöpymisiä varten, vie laukussa tilaa paljon vähemmän kuin muut.
OT: Ompeluprojektia on muutenkin tulossa, olen kyhäämässä omaan maasturiin mitoitettua runkolaukkua vinyylipressukankaasta juomapullotelineiden tilalle. Juomarakko korvaa putelit. Laukkuun menee kartat, välipalareserviä jne...
Halti 500 patjan ilmavaivoihin kyllästyneenä palasin perinnepatjoihin: kesään kevyempää (http://www.cascadedesigns.com/therm-a-rest/mattresses/trek-and-travel/ridge-rest-solite/product) 400 g, kevät- ja syyssäihin leveämpää (http://www.cascadedesigns.com/Therm-A-Rest/Mattresses/Camp-And-Comfort/Ridge-Rest-Solar/product) 760g. Tuo pinta-alaltaan suurempi on paikallaan myös laavulla ja paljaalla maalla. Talvella sitten molemmat päällekkäin. Luulisi tarkenevan. Vievät kyllä tilaa, mutta onneksi ovat kohtuullisen keveitä. Eikä enää tarvitse herätä ilmanpuutteeseen. Yhteensä 65 oravannahkan korviketta.
Halloo halloo
29.01.2015, 22.17
Minulla on ollut makuualustan lisäsuojana Hong Kongista tai Motonetista hankittu ohut (olisko tuo 3mm) makuualusta, jonka toinen puoli on hopeanvärinen. Painoa 158g. Toimii suojana ja tietty myös lämmöneristeenä. Hinta oli jotain häpeällisen vähän.
arctic biker
30.01.2015, 20.55
Fobin alustasysteemi ynnä halvempi ilmapatja on minullakin käytössä. Tää mun hankintavuosi pikkasen eroaa. Ne harvat kerrat kun teimme puhtaan talvitelttareissun Ruotsin ja/tai Suomen Lappiin niin ohuita halpoja solumuovialustoja jeesusteipilllä yhdistelin. Mittatyönä Hillebergiä aatellen. Kaksi hiihtäjää ja kaksi ahkiota niin ei paino eikä alustan kuljetustilavuus niin haitannut. Soma oli asemoida päälle Ridgerestiä tahi Karrimoren solumuoveja. Ja nukkua tuplamakuusäkeissä, sisäpussina untuvaa ja päälipussina ohkainen kuitusäkki. Ideana että kastepiste on siellä jossain päälipussin ulkopinnalla.
Ja nukkua tuplamakuusäkeissä, sisäpussina untuvaa ja päälipussina ohkainen kuitusäkki. Ideana että kastepiste on siellä jossain päälipussin ulkopinnalla.
Onko tuollaisesta miten hyviä kokemuksia? Olen tässä pähkäillyt hankkiako talvimakuupussi vai yrittääkö jotain tuollaisia villejä yhdistelmiä.
Onko tuplapussissa jotain käytännön ongelmia ja osaako lämpötiloja arvioida jotenkin pussien spekseistä vai meneekö se käytännössä kokeilemalla?
(Myös se kesäuntuvapussi puuttuu vielä, mutta siihen on sentään paljon vaihtoehtoja.)
Mkpaan kysymykseen en osaa vastata mutta ainakin itelläni tuplapusseilu on kustannuskysymys. Hyvät talvipussit on siinä määrin tyyriitä että toistaiseksi harvat talvireissut hoituu tämmösillä "virityksillä".
arctic biker
05.02.2015, 12.45
Hinta- ja käytännöllisyys. Omilla talvivaelluksilla useimmiten majoitus kämpissä ja satunnaisesti teltassa. Yksi paksu säkki on pirullisen kuuma sisällä. Sisäpussi saa olla kooltaan nukkujalle minimikokoa, päälisäkki sitten numeroa isompi ja vetoketjut mieluusti eripuolilla. Kieltämättä tottumista vaativa systeemi!
Useita öitä peräkkäin teltassa aiheuttaa väistämättä kostumista ja kaksi ohuehkoa pussia saa helpommin kuivattua. Ihannetapauksessa kosteus kerääntyy päälisäkin ulkopintaan tai sitten sisälle ja kuituisena paljon helpompi kuivata.
Kahden pussin eristävyys onkin kinkkisempi homma, mitenhän minä sen aikoinaan laskin. Jotain tähän tyyliin, jos sisäpussin comfort on vaikka +5 ja päälisäkin sama niin 20-5=15 ja ynnäsin päälisäkin comforttiin -merkillä ja sain tulokseksi yhdistelmän mukavuusrajaksi -10C. Käytännössä mukavuusraja esimerkkipusseissa oli minulle jotain -15C.
Caravan Carry Combi oli itsellä käytössä ja siinähän pussit oli aika ohkaisia, sisäsäkki vielä läpitikattu, jotain -30 Sille luvattiin. Pitää muistaa ettei nykystandardi ollut käytössä.
Edit netistä jotain, empä nyt itse kerkiä lukemaan http://www.backpackinglight.com/cgi-bin/backpackinglight/forums/thread_display.html?forum_thread_id=58735
Mulla on vuosia ollut kesäpussina (lähinnä sisäkäytössä) Deuterin dreamlite (comf +10) ja ajattelin sille kaveriksi joko Sea-to-summit Sparkia tai jotain Cumuluksen kevyttä pussia. Jos niillä selviäisi yhdessä pikku pakkasista niin se riittäisi jo pitkälle.
Onko tuollaisesta miten hyviä kokemuksia? Olen tässä pähkäillyt hankkiako talvimakuupussi vai yrittääkö jotain tuollaisia villejä yhdistelmiä.
Onko tuplapussissa jotain käytännön ongelmia ja osaako lämpötiloja arvioida jotenkin pussien spekseistä vai meneekö se käytännössä kokeilemalla?
(Myös se kesäuntuvapussi puuttuu vielä, mutta siihen on sentään paljon vaihtoehtoja.)
Talvella on tullut nukuttua kahdella untuvapussilla. Toimii ja on lämmin. Ainoa ongelma on, että ulkopussin suuaukko ei tahdo pysyä linjassa sisäpussin kanssa ja tulee hengitettyä kosteaa ilmaa ulkopussin sisälle. Herääminen tuplapussista on kanssa operaatio, kun ei tiedä miten päästä kapistuksesta ulos.
Talvella on tullut nukuttua kahdella untuvapussilla. Toimii ja on lämmin. Ainoa ongelma on, että ulkopussin suuaukko ei tahdo pysyä linjassa sisäpussin kanssa ja tulee hengitettyä kosteaa ilmaa ulkopussin sisälle. Herääminen tuplapussista on kanssa operaatio, kun ei tiedä miten päästä kapistuksesta ulos.
Eniten tuossa jänskättää kuinka ison kuplan pystyy kasvattamaan otsaansa ennen kuin pitää kuoriutua pois. :)
arctic biker
05.02.2015, 21.05
Eniten tuossa jänskättää kuinka ison kuplan pystyy kasvattamaan otsaansa ennen kuin pitää kuoriutua pois. :)
Nimenomaan, se on talvikelissä muutenkin pussista poistuminen harkinnan varainen asia saati sitten tuplasäkistä.
Tuolla ylälapin maalis/huhti/toukokuun reissuilla teltan paikan valinta on tärkeä. Sillain että aamuaurinko heti noustessaan asumuksen lämmittää.
Nimenomaan, se on talvikelissä muutenkin pussista poistuminen harkinnan varainen asia saati sitten tuplasäkistä.
Tuohon liittyen vielä. Onko jotain pro tipsejä siitä miten bivybagiin pääsee sisälle viemättä sinne mukanaan lunta, jos lumisella paikalla majoittuu?
Onko tuollaisesta miten hyviä kokemuksia? Olen tässä pähkäillyt hankkiako talvimakuupussi vai yrittääkö jotain tuollaisia villejä yhdistelmiä.
Onko tuplapussissa jotain käytännön ongelmia ja osaako lämpötiloja arvioida jotenkin pussien spekseistä vai meneekö se käytännössä kokeilemalla?
(Myös se kesäuntuvapussi puuttuu vielä, mutta siihen on sentään paljon vaihtoehtoja.)
Tuplapussi pitäisi olla toimiva systeemi. Minunkokoiselle se ei toki ole mahdollinen ratkaisu, kun tavallinen makuupussi kuitenkin on niin ahdas ettei toinen mahtuisi sisään. Ja onhan yhdistelmä painavampi kuin yksittäinen talvipussi.
Kesäuntuvapussista vielä sellainen aspekti, että en itse enää ostaisi makuupussia kesäkäyttöön, vaan pikemminkin laadukas untuvaquilt, kun se kuitenkin on niin paljon mukavampi. Nykyinen kesäpussi (600 g untuvapussi XL-koossa) on kuitenkin vain 12 vuotta vanha, joten ei ole tarvetta korvata uudella. Toisaalta, jos tuplasysteemiä aikoo käyttää, makuupussi taitaa silti olla parempi vaihtoehto kuin quilt.
Kare_Eskola
06.02.2015, 11.47
Arktisissa oloissa pitkillä talvitelttareissuilla olen käyttänyt tuplamakuupussia. Systeemi todella toimii.
Sisäpussiksi lämmintä untuvaa. Ulkopussiksi varta vasten suunniteltu kuitupussi. Kropan lämpö pitää kosteudelle herkän untuvan kuivana. Kosteutta kestävä kuitu kerää jäät ja on melko helppo tuulettaa ja kuivata pakkastuulessa.
Jos on ennestään hyvä kolmen vuodenajan untuvapussi, sen käyttöaluetta on kätevä laajentaa kuoripussilla.
Juha Jokila
06.02.2015, 14.30
^ Just näin kuin Kare kirjoittaa. Itellä on myös ultrapaksu untuvapussi, jossa olen pahimmillaan nukkunut meren jäällä taivasalla kolme yötä, kun pakkasta oli - 36 C kahtena ensimmäisenä yönä ja kolmantena aamuun mennessä oli lauhtunut -16 C:hen. Tänä aikana untuviin oli kertynyt käsin selvästi tunnusteltavia jääklönttejä. Vaikea arvioda miten pitkään pussi olisi pysynyt käyttökelpoisena, mutta jäätymisvauhti yllätti. Aika vähälle käytölle tuo pussi on jäänyt, enkä ole yhtään pitkää retkeä siinä viettänyt.
edit. Muistaakseni punnitsin tuon jääkertymän, mutta ihan varmasti en muista. Intuitiolla sanoisin, että se oli luokkaa puoli kiloa.
mutterithukassa
06.02.2015, 14.50
tere.
Itse käytän pelkästään kuitupusseja, koska ne kuivuu huomattavasti nopeammin. 90% teltta öistäni on tunturissa ja selviän kahdella pussilla ympäri vuoden. Kesäpussi on comfort +1 ja extreme -14, syys/kevät on -14/-28 ja talvella molemmat. Kylmyys tulee läpi yleensä maasta joten kaksi alustaa lähes aina käytössä (perus solukumi ja puhallettava) ja talvella vielä koko sisäteltan kattava 6mm solumuovi. Mukana myös ohut lakana, jos on liian kuuma tai kylmä. Nukkuessa ja vain nukkuessa käytän yöpukua ja sukkia ,talvella flanellisia jotka kuivataan pussien kanssa aamuisin. Kuiva ja "puhdas" yöpuku takaa luxus unet ;).
arctic biker
06.02.2015, 15.55
Flanellinen kerrasto, siis puuvillaa? Tässä vaikken merinosta aivan hirveen innostunut ole hikiliikunnassa, vannon villasen nimeen!
mutterithukassa
06.02.2015, 17.03
Merinot on kyl käytössä liikkuessa, mut nyt oli kyse yöpuvusta! Ja pehmeeksi harjattu puuvilla sopii mun herkälle hipiälle nukkuessa paremmin kuin villa..
Jonkinlaista optimointia yritän ylläpitää. Lähes kaikki yöpymiset ovat loppukesällä Käsivarren arvaamattomassa ympäristössä. Lämpötilat ovat viime vuosina vaihdelleet -5...+30 välillä. Mitä sitten varusteiksi? Kalastusvälineet haukkaavat repputilasta oman osan. Ruokaakin on hyvä olla jonkin verran. Vettäkin saattaa sadella jossain olomuodossa. Eikä aina tyyntäkään ole. Joten sadetta ja tuultapitävää täytyy olla mukana.
Reissut ovat olleet pääasiassa telttamajoituksessa, joten varustelhuolto on täysin säiden armoilla.
Makuupussin virkaa hoitaa Marmot Never Winter (alekorista 90€), miesten comfort-lämpötila taitaa olla -1C. Koska joka tapauksessa kuljetan mukana kahdet kerrastot tahattoman uinnin varalta, olen toiseksi alusasuksi valinnut ohuimmat löytämäni merinohousut ja -paidan. Näitä käytän kylmimpinä öinä yöpukunsa, jolla saan lisälämpöä ja korvaan makuupussin sisälakanan. Samoin yösukkina on ohuet merinovillasukat. Hyvin on toiminut. Kunnon teltalla on suuri merkitys nukkumismukavuuteen.
Viikon reissulle kokonaispaino ison miehen varusteilla lähtöpäivänä on ~20 kg. Pistämällä rahaa lisää ja tinkimällä mukavuudesta saisin reppupainosta pois noin 4 kg. Mutta ei pankkitili sitä kestä.
El-Carpaso
08.02.2015, 17.21
Jos kulkisin yksin jossain jossa puiden olemassaolo on varmaa niin ottaisin riippumaton ja laavun teltan sijaan. Teltta on mahtava jos kulkee esim. naisen kanssa, mutta painossa riippumattoa ja laavua ei peittoa oikeen mikään. Jos on oikeen myrskyistä pitää sen laavun tosin olla vähän pelkkää neliön muotoista pressua monimutkaisempi.
Riippumatto ja laavu voisi ehkä olla kevyempi kuin teltta jos on lämmin kesä, mutta se vaatinee ultrakevyen paketin, esim. DD:n Superlight, joka ei täyskasvuiselle miehelle (192 cm) käy. Heti kun on vähän viileämpi keli teltta, makuupussi ja -alusta tarjoavat kevyemmän vaihtoehdon. Ainakin tähän lopputulokseen tulin itse kun tutkin vaihtoehtoja runsas kuukausi sitten.
Tulee testiyö terassilla Rab Ascent bivyllä, xLite alustalla ja lainatulla talvimakuupussilla. Ennuste on kirkasta ja 0-+2 astetta, että ei pitäisi kylmä tulla. :)
arctic biker
10.02.2015, 20.59
Fobin kokemusperäinen niin pyjama- kuin muu ideologia passaa omaan -78 viiva 2005 eli omiin kiihkeimpiin vaellusvuosiini erinomaisen hyvin. Tulihan tuota rapia kuukausi minimissään teltassa oltua per vuosi ja talvella myöskin. Siis vähintään, nytten on tahti hieman hiipunut tosin ei ittestä johtuvista syistä. Nyyh.
Taisin jo aikaisemmin bivyt moittia ja ny haukun nää riippumatot suomalaisessa retkeilyssä pataluhaksi.[emoji84] Perseestä ja kokemattomien höpinää.
Riippumatto ja laavu voisi ehkä olla kevyempi kuin teltta jos on lämmin kesä, mutta se vaatinee ultrakevyen paketin, esim. DD:n Superlight, joka ei täyskasvuiselle miehelle (192 cm) käy. Heti kun on vähän viileämpi keli teltta, makuupussi ja -alusta tarjoavat kevyemmän vaihtoehdon. Ainakin tähän lopputulokseen tulin itse kun tutkin vaihtoehtoja runsas kuukausi sitten.
Pyörittelin itsekin huvikseni painoja ja totesin että teltan+makuualustan painoero tarppiin+alapuolen lämpöeristeeseen+riippumattoon+erilliseen sääskiverkkoon ei valtaisa ole. Itsellä siis MSR:n Hubba HP ja Expedin ilma-alusta painavat kauppiaan ilmoittamien painojen mukaan 1.8 kiloa. Ei mitään ultrakevyttä nähnytkään, mutta kuitenkin sen verran vähän että tarppivirityksellä voitto liikkuu sadoissa grammoissa ennemmin kuin kiloissa, siinä missä samalla hävitään IMO monipuolisuudessa reippaasti. Esim. mainittu DD Superlight tarppeineen näyttää painavan 700-800 grammaa, Hubba HP~1300 grammaa.
Tulee testiyö terassilla Rab Ascent bivyllä, xLite alustalla ja lainatulla talvimakuupussilla. Ennuste on kirkasta ja 0-+2 astetta, että ei pitäisi kylmä tulla. :)
Huomioita.
- Oli lämmintä, lähes hiostavaa tuon pussin kanssa
- Helsinki on melko äänekäs öisin
- Bivyssä oli huomattavasti vähemmän klaustrofobista kuin olin ajatellut
- Vielä paljon harjoiteltavaa ennen kuin pussiin pääsee sisälle ja ulos "leiriolosuhteissa" viemättä sisälle samalla lunta tai risuja
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/11/cb1a670a1681663a54c6395af2f8ed05.jpg
Tuossa on toissaviikonlopulta. Silkkiliner, halti hyperlite 450 ja bivypussi. Hyvin pärjäsi vaikka lunta tuli koko yön.
Jaa pitäskö laittaa leiri pihalle hmm .. kauhee jättisäkki toi Tyin on.
El-Carpaso
11.02.2015, 19.37
Tosin jos vertaa talvikestoisen riippumattojärjestelmän ja telttajärjestelmän hintaa, riippumatto menee edelle heittämällä. Riippumaton kallein osa on makuupussi, mutta se täytyy olla hyvä teltassakin. Hyperkevyet ja samalla hyvät teltat sit maksavat polkupyörän verran kun riippumattosetin saa sillä parilla sadalla, laavuineen (jos siis ei lisätä sitä makuupussia mukaan joka kuitenkin tulee molempiin.)
Talvella ei pääsääntöisesti tarvita hyttysverkkoja.
Edit: kattelin noita painoja niin talvikestoinen makuupussisetti 110kg miehelle olis noin 2500 grammaa laavuineen ja aluslämmittimineen. Siinä saa olla melkoisen kevyt teltta ja makuualusta että pääsee tuon alle. Hintaa 170e.
Varustelekassa olivat noita testanneet -20C saakka, tosin kohtuu painavilla makuupusseilla (3kg pussi)
Meillä on aika edullinen vaellusteltta joka painaa 3.5 kiloa. Siihen pitää vielä laittaa makuualusta (talvella abaut 1000g)
Tietenkin jos nukkuu porukassa niin teltta voi kokonaisuutena olla kevyempi molemmille. Jos nukkuu yksin voi riippumattojärjestelmä olla kevyempi.
Thermarest Ridgerest Solar Large http://www.scandinavianoutdoorstore.com/makuupussit-ja-makuualustat/muut-makuualustat/ridgerest-solar-large
Exped Downmat 9 LW http://www.partioaitta.fi/exped-downmat-9-lw
Cumulus Alaska 1300 http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/alaska-1300?gid=57&vid=1
Cocoon Mummyliner Cotton http://www.partioaitta.fi/cocoon-mummyliner-cotton
Exped Air Pillow L http://www.partioaitta.fi/exped-air-pillow-l
Tommoiset tulossa, asiantuntijat kommentoikaa kiits, onko hyvä setti ympärivuotiseen käyttöön.
Teltta, ahkio ja keitinvehkeet puuttuu vielä, harkinnassa: Hilleberg Akto, Savotta Paljakka ahkio & MSR Whisperlite International V2.
Ja ehkä vielä sukset; Outdoor Action Finland XCD EA-side http://www.scandinavianoutdoorstore.com/laskettelu-ja-hiihto/era-ja-vaellussukset/xcd-ea/
...
Tommoiset tulossa, asiantuntijat kommentoikaa kiits, onko hyvä setti ympärivuotiseen käyttöön.
...
Lämmin ja hyvä talvisetti. Talvikäyttöön Hilleberg Akto on turhan ahdas. Ahkiossa kulkee painavampikin teltta. XCD 160 on jo aika erikoistunut suksi, eikä ehkä yleiskäyttöön paras mahdollinen. Savotta Paljakka pitäisi olla ihan hyvä ahkio metsään ja upottavaan lumeen, mutta ei optimaalinen tunturilla. Käyttötarkoitus pitäisi vaikuttaa valintaan, sama on suksien osalta.
Vaihdetaan Hilleberg Akto tilavampaan Hilleberg Soulo:on.
arctic biker
22.02.2015, 11.45
Savotan Paljakka on todellakin vakio-aisoillaan soiva peli pehmeässä metsäsuksia vaativassa kelissä mutta kovalla hangella kulkee omia uriaan , Fjällpulkenin aisoilla sitten keväiset Käsivarren reissut sujuu.
Vaihdetaan Hilleberg Akto tilavampaan Hilleberg Soulo:on.
Olisin kanssa suositellut talviteltaksi kupolitelttaa, ei toi Jannukaan mikään huono ole:http://hilleberg.se/product/jannu
Hyviltä noi kamat vaikuttaa, pistä Cumulus Alaskasta tänne jotain kommentteja kun olet koeponnistanut sen.
Keittimistä ei ole havaintoa, kunhan on tukeva, toimii tuulella ja on multifuel.
Savotan Paljakka on todellakin vakio-aisoillaan soiva peli pehmeässä metsäsuksia vaativassa kelissä mutta kovalla hangella kulkee omia uriaan.
Savottaa saa 420€, vois pistää tilaukseen ja harjoitella vetämistä tämä talvi.
pistä Cumulus Alaskasta tänne jotain kommentteja kun olet koeponnistanut sen.
Todnäk pussin käyttö rajoittuu tänä talvena vaan lumimajassa yöpymiseen(takapihalle meinasin), telttailuvermeet ehkä vasta ensi talveksi.
Cumulus Alaska 1300 on hyvä pussi. Olen muutaman talven käyttänyt -5 - 25 pakkasissa, alustana dowmat 7 ja 9. Hyvin tarkenee. Eipä juuri yli -5 lämpimissä voi käyttää. Laadultaan ovat jopa parempia kuin joutsenen pussit.
Savottaa saa 420€, vois pistää tilaukseen ja harjoitella vetämistä tämä talvi.
...
Jos ei oikein tiedä millainen ahkio haluaa, pääsee halvalla kokeilemaan Paris-pulkalla (https://varuste.net/en/ERAPro+60%22+PRO+960+Expedition+Sled?_tu=47995). Tasaiseen maastoon se on köysivedolla erittäin hyvä ratkaisu ja tunturikäyttöön monet virittävät Fjellpulkenin aisat siihen. Se on erittäin kestävä ratkaisu ja varsinkin jos lunta ei kaikkialla ole tarpeeksi tuntuu paremmalta ratkaisulta kuin lasikuituahkio. Syvässä lumessa se ei taas ole yhtä hyvä kuin Paljakka. Paris-pulkka näkyy hyvin vaikka tässä videossa (https://vimeo.com/62508234)
arctic biker
22.02.2015, 17.09
Millainen Pariksen pohja on? Kovalla hangella rinnettä viistosti laskettaessa saattaa alarinteen puolelle vengata. Parin sentin levyiset polyeteenisuikaleet jalaksiksi antaa suuntavakavuutta.
Jos ei oikein tiedä millainen ahkio haluaa, pääsee halvalla kokeilemaan Paris-pulkalla (https://varuste.net/en/ERAPro+60%22+PRO+960+Expedition+Sled?_tu=47995).
Hyvin näkyy videolla ahkio toimivan.
Täällä riittää vaaroja, eli aisat ahkiossa olis varmaankin paras vaihtoehto.
Luntakin on vissiin eniten Suomessa, 105cm http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Puolanka
Hyvin näkyy videolla ahkio toimivan.
Täällä riittää vaaroja, eli aisat ahkiossa olis varmaankin paras vaihtoehto.
Luntakin on vissiin eniten Suomessa, 105cm http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/Puolanka
No, sehän ratkaisee aika paljon. Silloin tarvitaan ahkio joka toimii syvässä lumessa ja myös siihen sopivat sukset. Ehkä linkkaamasi XCD 160 toimivat siinä ympäristössä. Olen vain nähnyt ne tasaisella jäällä, ja se ei ollut oikea elementti niille.
Millainen Pariksen pohja on? Kovalla hangella rinnettä viistosti laskettaessa saattaa alarinteen puolelle vengata. Parin sentin levyiset polyeteenisuikaleet jalaksiksi antaa suuntavakavuutta.
Porukka on kyllä viritellut sille kaikenlaista ja käyttävätkin sitä tuntureilla, mutta helpoin ratkaisu tunturipulkaksi olisi varmasti Fjellpulken. Ei se maksa paljon enemmän (https://varuste.net/Fjellpulken+Pack+Pulk+X-Country+(203),+144+cm+Ahkiopaketti+(sis.+aisat+ja+ valjaat)?_tu=60978) kuin Paljakka.
Vielä yksi kymysys konkareille, minkä kokoinen pullo kantsii hommata bensakeittimelle?
arctic biker
25.02.2015, 20.18
Porukka on kyllä viritellut sille kaikenlaista ja käyttävätkin sitä tuntureilla, mutta helpoin ratkaisu tunturipulkaksi olisi varmasti Fjellpulken. Ei se maksa paljon enemmän (https://varuste.net/Fjellpulken+Pack+Pulk+X-Country+(203),+144+cm+Ahkiopaketti+(sis.+aisat+ja+ valjaat)?_tu=60978) kuin Paljakka.
Halpahan tuo on, varsinkin kun aisat ja vetovyö ei kuulu hintaan. Itselle riitti käsivarressa yksi viikko Paljakan ja orkkisaisojen kanssa temutessa. Omassa nytte siis vintageKaitsussa olikin Fjällpulkenin aisat. Perheeseen seuraavalle vuodelle tuli sitten lyhkänen Fjällpulkka.
Nyt jos oisin tarviimassa niin Savotta, umpilumeen vakioaisoillaan ja Fjellun vetosysteemi sitten koville keleille. Kaitsuun
hydrauliletkun kiinnitteillä asensin.
Yksi vaneriahkio, tädin peruja oottaa pvc-jalaksiaan. Sen pohjaan pitäisi myös muovi laittaa, jos vielä tarviin niin panen.
arctic biker
25.02.2015, 20.24
Vielä yksi kymysys konkareille, minkä kokoinen pullo kantsii hommata bensakeittimelle?
Susiko tuota tietää, oletko viikon vai kaksi, tammikuussa vai heinäkuussa? Ota ainakin kaksi pientä pulloa ensireissuille mukaan. Jos toinen vuotaa tai kaadat hankeen niin toinen helpottaa. Muutama vuosi ja muutama viikko reissuja per vuosi niin johan opit.
Vielä yksi kymysys konkareille, minkä kokoinen pullo kantsii hommata bensakeittimelle?
Talvella kuluu kyllä reilusti polttoainetta, jos meinaa lumesta kaikki juomavedet sulattaa. Ja toi AB:n kaksi pulloa on hyvä, jos toinen pullo tosissaan kaatuu hankeen. Ei ole kiva tehdä tulia vaivaiskoivuista talvipakkasella. Kyllä autiotuvissakin aina joku vajaa pullo on sinolia, mutta sen varaan ei kyllä kannata laskea.
arctic biker
25.02.2015, 21.54
Syttyy se pakon edessä talvella vaivaiskoivuistakin tulet... En ny suosittele.
2 pulloa okei, hyvä idea!
Hankin Rabin Ascent 200 untuvan, kun "halvalla" sai. Olin hiukan yllättynyt kuinka iso untuvapussi on pakattuna. Melkein 2x volyymi yhtä painavaan kuitupussiin verrattuna.
Ensi viikolla sitten bivyn testausta taas parvekkeella. :)
Kyllä se kutistuu jos rakkaudella kompressoi :) Muistaakseni Rabin kompressiopussi ei ole mikään ultratiukkaan pakkaava värkki ja pussin pintakangas on sen verran tiivistä että ei päästä ihan hetkessä sisälle jäänyttä ilmaa ulos.
Itsellä siis pykälää lämpimämpi Ascent 500 jonka yleensä vain sullon kuivapussiin, istun päälle jotta ilma painuu pois ja rullaan samantien suuaukon kiinni. Helpompi sijoitella rinkkaan kuin kivikovaksi kompressoitu pallo vaikka ehkä vähän enemmän tilaa viekin.
Onko jollakulla kokemusperäistä tietoa minkä kokoiseen kuivapussiin Cumuluksen Alaska 1300 mahtuu? Ei viittis vahingossa liian pientä tilata mutta liian isokaan ei ole hyvä vaihtoehto.
Alaska 1300 Danskassa tulossa, pitää kokeilla miten mahtuu.
Jos jollain huonoja kokemuksia tästä MSR keittimestä: http://www.bike24.com/1.php?content=8;navigation=1;product=92184;page=1; menu=1300,1350,1380,1381;mid=567 niin varoita.
Nappulakenka
02.03.2015, 08.41
Onko kenelläkään kokemusta tuollaisesta Klymit Inertia X-Frame makuualustasta?
Eli siis tuollainen.
http://media.backpacker.com/wp-content/uploads/2010/10/IntertiaXFrame_445x260.jpg
Löysin "löytöjä"-laarista Inertia X Frame 50€-lapulla ja Inertia XL muistaakseni 79€, mutta sinne jäi ainakin vielä toistaiseksi. Lähinnä kiinnostaisi, muiden kokemukset tuosta makuualustasta eli onko tuo oikeasti hyvä ja toimiva? Minulla ei ole aiempaa kokemusta ilmapatjoista ja lähinnä suurin huolenaihe on puhkeamisen vaara. Mitenkä tuollainen toimii ainoana makuualustana vai onko tarpeen ottaa toinen makuualusta kaveriksi(kaapista löytyy Therm-a-Rest RidgeRest SOLite Regular (https://varuste.net/Therm-a-Rest+RidgeRest+SOLite+Regular?_tu=45658).
Kovin olen skeptinen tuon suhteen tai itsellä ei ainakaan toimis pätkääkään, kun selällään en osaa nukkua vaan aina kyljellään.
Tulipa nuorena retkillä/vaelluksilla nukuttua halkopinoissa yms. oudoissa paikoissa ohuilla retkipatjoilla, mutta nykyään vain ilmapatjoilla. Kolme niitä nyt ollu ehkä ja oisko ensimmäisenä 02-03 tullu tuo exped downmat. Jokaisen olen kyllä saanut jossain vaiheessa puhkikin, mutta liquidsolella tehty paikkaus toiminu. Kaksi aikaisempaa expediä menny hylkyyn kun onteloitten väliseinät irronnu jostain kohtaa sisältä.
Perjantaina on tarkoitus lähteä johonkin lähimetsään kokeilemaan uusia varusteita. Uusi Untuvapussi, silkkilineri (tai tätä en ehkä kanna mukaan kun näin lämmintä on), gore-bivy ja Thermarest Neoair All Season alusta siis mukaan. Niin ja kävin minä hakemassa sen täällä foorumilla vinkatun 2 euroa maksaneen Lidlin "avaruuskangas" tuulilasinsuojankin lisäeristykseksi tai lian ja kosteuden suojaksi kaikista alimmaksi kankaaksi. Tee ja kahviveden keitto suoritetaan 50 senttiä Veljekset Keskisellä aikanaan maksaneella ruotsalaisella pakkikeittimellä. Se oli kyllä naurettavan halpa hinta vaikka käytetty tuote olikin.
Nukkumispaikka tulee olemaan valmis yleinen laavu tai kaverini mukaan luultavasti kantama laavukankaan pala sateen sattuessa. Muutoin saatetaan nukkua ihan taivasalla.
Kun tuolla pussillani (Cumulus Panyam 600) tarkenisi hyvin muutamissa pakkasasteissa ilman bivyakin niin mietin, että bivy voi olla siitä hyvä, että pussin voi jättää aika lailla kyljestä auki, kun bivy estää suoran ilmakosketuksen ulkomaailmaan. Sillä saanee sopivan lämpötilan itselleen tällaisessa +2 kelissä.
Kauris, uskallatko sanoa mille laavulle meinaat suunnistaa, ettei tule täytettyä ko. paikkaa vahingossa/tarkoittamatta?
Varmaan Velskolan suuntaan. Tarkemmin ei olla mietitty.
arctic biker
02.03.2015, 16.03
Onko kenelläkään kokemusta tuollaisesta Klymit Inertia X-Frame makuualustasta?
Eli siis tuollainen.
http://media.backpacker.com/wp-content/uploads/2010/10/IntertiaXFrame_445x260.jpg
Löysin "löytöjä"-laarista Inertia X Frame 50€-lapulla ja Inertia XL muistaakseni 79€, mutta sinne jäi ainakin vielä toistaiseksi. Lähinnä kiinnostaisi, muiden kokemukset tuosta makuualustasta eli onko tuo oikeasti hyvä ja toimiva? Minulla ei ole aiempaa kokemusta ilmapatjoista ja lähinnä suurin huolenaihe on puhkeamisen vaara. Mitenkä tuollainen toimii ainoana makuualustana vai onko tarpeen ottaa toinen makuualusta kaveriksi(kaapista löytyy Therm-a-Rest RidgeRest SOLite Regular (https://varuste.net/Therm-a-Rest+RidgeRest+SOLite+Regular?_tu=45658).
Hyi helvetti, kaikkea ne keksii. Säästä rahas, kokemusta moisesta ei ole ,eikä tule.
Vähän ot, mutta tulossa --> http://www.partioaitta.fi/oac-oac-xcd-ea
http://s23.postimg.org/osauec2ob/P_2002188_271_2.jpg
(http://www.partioaitta.fi/oac-oac-xcd-ea)
Hyi helvetti, kaikkea ne keksii. Säästä rahas, kokemusta moisesta ei ole ,eikä tule.
Kaksi kesää kuplamuovilla (140-180 g) nukkuneena tuo X-lite ei vaikuta ihan mahdottomalta. :)
Exped VBL-Linerbag UL http://www.unterwegs.biz/en/vbl-linderbag-ul-491610.html
Exped VBL Socks http://www.unterwegs.biz/en/exped-vbl-socks-12071.html
Yo tavarat myös tilattu.
MTBVespa
02.03.2015, 21.59
Suffelihan varustautuu nollasta sataan nopeammin kuin Kimin Ferrari kiihtyy nollasta sataan[emoji3]
Suffelihan varustautuu nollasta sataan nopeammin kuin Kimin Ferrari kiihtyy nollasta sataan[emoji3]
Niin ja unohtui että keitinvehkeetkin on tulossa(MSR WhisperLite Universal) joten puuttuu enää teltta ja ahkio:)
Perjantaina on tarkoitus lähteä johonkin lähimetsään kokeilemaan uusia varusteita. Uusi Untuvapussi, silkkilineri (tai tätä en ehkä kanna mukaan kun näin lämmintä on).
Itse taasen käytän lineria aina niin säästyy aika hyvin makuupussin likaantumiselta ja kun tuo lineri on 100 kertaa helpompi pestä.
Ja lämpösellä makoilen linerissa ja makuupussi hoitaa hommia lähinnä peiton muodossa, niin helpompi säädellä lämpötilaa.
Exped VBL-Linerbag UL http://www.unterwegs.biz/en/vbl-linderbag-ul-491610.html
Exped VBL Socks http://www.unterwegs.biz/en/exped-vbl-socks-12071.html
Yo tavarat myös tilattu.
Raporttia sitten VBL-linerissä nukkumisesta? Tokihan tuon simuloisi itsekin kömpimällä mustaan jätesäkkiin nukkumaan... :)
Nappulakenka
03.03.2015, 07.26
Hyi helvetti, kaikkea ne keksii. Säästä rahas, kokemusta moisesta ei ole ,eikä tule.
Jep! Päätin laittaa rahat säästöön uutta telttaa varten :)
Raporttia sitten VBL-linerissä nukkumisesta?
Tulee:)
Edit: S-postissa ilmoitettiin että toimitus maaliskuun lopussa, jotenka ei ole taikaa että ehtisi näille lumille.
Editt: huhtikuun lopussa pitäis tulla, käytännössä ens talveks jos ehtis:rolleyes:
Hilleberg Soulo http://www.scandinavianoutdoorstore.com/teltat-ja-majoittuminen/vaellusteltat/soulo/
Hilleberg Unna http://www.scandinavianoutdoorstore.com/teltat-ja-majoittuminen/vaellusteltat/unna-/
Kumpi parempi ympärivuotiseen käyttöön, toisessa on eteinen, tarviiko sitä?
Kiits vast!
Hilleberg Soulo http://www.scandinavianoutdoorstore.com/teltat-ja-majoittuminen/vaellusteltat/soulo/
Hilleberg Unna http://www.scandinavianoutdoorstore.com/teltat-ja-majoittuminen/vaellusteltat/unna-/
Kumpi parempi ympärivuotiseen käyttöön, toisessa on eteinen, tarviiko sitä?
Kiits vast!
Itse olen absidin/eteisen vankkumaton kannattaja, perusteita on tuolla telttaketjussa puitu useampaan otteeseen ja vaellusturinoista voi hakea lisää argumentteja. Kummastakaan nimenomaisesta mallista ei ole kokemusta, mutta itse Hillebergillä ympäri vuoden telttailevana uskoisin jotta kun noiden mallien kerrotaan olevan ympärivuotiseen käyttöön niin ne sitä myös ovat, molemmat.
Apsidi ei imo voi olla liian iso, varsinkaan sooloteltoissa joissa sisätelttaan mahtuu ahtaasti mies ja kehonaromi.
Jos on tarkoitus kuljettaa teltan ahkiossa, toinen vaihtoehto olisi myös hiukan isompi Hilleberg Allak. Ahdas kahdelle, mutta tilava yhdelle, mistä on iloa varsinkin talvella.
mutterithukassa
10.03.2015, 10.47
Täältäkin löytyy ison absidin ja tunneliteltan kannattaja. En oo ollu tunturissa 10 vuoteen kuin tunneleissa. Nyt talvi käytössä 2-3h fjällräven akka endurance 4 tupla kepeillä ja hyvin on toiminut ja pystyssä pysynyt. Isossa absidissa pystyy hyvin sulattaa lumet jos ei halua bensalla leikkii sisäteltassa ja kaasulla ollaan lämmitetty ja kuivattu sisällä. Jos teltassa on 2 henkee tai enemmän ni pari oviaukkoo on kiva kun lämmitellään tai keitellään. Ja yli 180cm pitkille nukkujoille pysty takaseinä on myös aika jees ni pussit ei jäädy kattoon. Hilleltä perus ympärivuotiseksi kattoisin nallo tai kaitum gt.tä.
Täältäkin löytyy ison absidin ja tunneliteltan kannattaja. En oo ollu tunturissa 10 vuoteen kuin tunneleissa. Nyt talvi käytössä 2-3h fjällräven akka endurance 4 tupla kepeillä ja hyvin on toiminut ja pystyssä pysynyt. Isossa absidissa pystyy hyvin sulattaa lumet jos ei halua bensalla leikkii sisäteltassa ja kaasulla ollaan lämmitetty ja kuivattu sisällä. Jos teltassa on 2 henkee tai enemmän ni pari oviaukkoo on kiva kun lämmitellään tai keitellään. Ja yli 180cm pitkille nukkujoille pysty takaseinä on myös aika jees ni pussit ei jäädy kattoon. Hilleltä perus ympärivuotiseksi kattoisin nallo tai kaitum gt.tä.
Näistä syistä itsekin päädyin 191 cm:n mitassa nimenomaan Kaitumiin (vrt. Nallo, 3GT molemmat). Eli molemmissa hyvä absidi, mutta Kaitumissa pystyt päädyt ja kaksi uloskäyntiä. Jos ei ole kantamukset ihan gramman päälle niin itse kyllä suosittelen ottamaan kolmen hengen mallin vaikka kahdestaan enimmäkseen liikkuisikin.
Nallo:
http://www.scandinavianoutdoorstore.com/media/dynamic/productimages/Hilleb_Nallo3GT_sivu.jpg
Kaitum:
http://www.scandinavianoutdoorstore.com/media/dynamic/productimages/Hilleb_Kaitum3_GT_pohja.jpg
MTBVespa
10.03.2015, 11.32
Jatkakaa telttaketjussa...
mutterithukassa
10.03.2015, 11.47
Yhdelle nallo 2gt ja kahdelle kaitum 3gt.
Juha Jokila
10.03.2015, 12.09
^Tässä vielä linkki, kun näköjään eivät osaa ite etsiä: http://www.fillarifoorumi.fi/forum/showthread.php?37088-Teltta/page20 :)
Jatkakaa telttaketjussa...
mutterithukassa
10.03.2015, 12.22
Olis ollu liian irtonainen toi mun vika viesti jos oisin sen teltta keskusteluun heittäny, niin aattelin et se mahtuu vielä tänne. Mutta jatkot muualla.
Onko jollakulla kokemusperäistä tietoa minkä kokoiseen kuivapussiin Cumuluksen Alaska 1300 mahtuu? Ei viittis vahingossa liian pientä tilata mutta liian isokaan ei ole hyvä vaihtoehto.
Makuupussin mukana tuli iso säilytysverkkopussi ja lisäksi kevyt kuljetussäkki(44cm x 22cmhalkaisija).
^jep, samat säkit on minunkin makuupussin mukana tulleet. Tuon kuljetussäkin tilavuus on siis about 16 litraa mutta riittääkö esim. 20 litraisessa kuivasäkissä tarpeeksi kääntövaraa jotta tulee vesitiivis paketti? Pitänee käydä säkkikaupassa ja kokeilla.
usko juntunen
22.03.2015, 11.17
Suffelihan varustautuu nollasta sataan nopeammin kuin Kimin Ferrari kiihtyy nollasta sataan[emoji3]
Ihan saman huomion oon tehny. Mikäköhän naparetki lienee suunnitteilla :)? Kertakäyttövarusteita ei pahemmin listassa näy. Varusteet vaikuttavat kyllä laatutavaralta. Hyvä.
Mikäköhän naparetki lienee suunnitteilla :)? Kertakäyttövarusteita ei pahemmin listassa näy.
No ei ihan:), ollu monta vuotta haaveena tuo talviretkeily, kerrankin syy olla "innoissaan" talvesta.
Mietin että kunnon vermeet kestää hoidettuna kymmeniä vuosia(toivottavasti).
Juha Jokila
22.03.2015, 12.19
No ei ihan:), ollu monta vuotta haaveena tuo talviretkeily, kerrankin syy olla "innoissaan" talvesta.
Mietin että kunnon vermeet kestää hoidettuna kymmeniä vuosia(toivottavasti).
Vähän käytön määrästä riippuen voisin kokemuksesta todeta, että 10-20 vuotta on realistinen käyttöaika ns. laatuvarusteille. Puolet varusteista ns. kuluu loppuun ja toinen puolet vaan jää kehityksessä niin vanhanaikaiseksi, että mieli haluaa uutta tai omat tarpeet muuttuvat niin paljon, että päätyy hankkimaan jotain muuta.
Vähän käytön määrästä riippuen voisin kokemuksesta todeta, että 10-20 vuotta on realistinen käyttöaika ns. laatuvarusteille...
Jes, näin on ainakin teltoissa ja makuupusseissa. Joskus nuorena tuli tyhmänä ostettua jotain halpisretkitelttaa ja ne eivät kestäneet edes yhtä kesää. Nyt on ollut jo 2000-luvun alusta Marmotin laatuteltta ja vielä lähes uudenveroisessa kunnossa noin kuukauden vuosittaisella käytöllä. Tänä kesänä tuli ostettua uusi ultrakevyt, mutta se oli vain yhden yön käytössä. Makuupusseja kun on useita niin niille tulee vähemmän käyttöä yhdelle ja kestävät varmaan hyvin 20 vuotta. Vaatteet tietenkin kestää vähemmän, varsinkin housut vuodessa ja paitoja kuluu olkapäistä puhki.... ja tietenkin kengät kuluu, mutta kyllä Meindlit ja Hanwagit menee vuosia hyvin pitämällä.
MTBVespa
29.05.2015, 11.06
Pahoittelut offtopicista: Tietääkö kukaan mistä löytys Suomesta Lundhagsin Mid Pro vaelluskenkää koossa 41-42? Aika tyhjältä näyttää tuon koon osalta mones paikas.
Mitäs raati sanoo ? Haussa ultralight settiin makuupussia. Kesäkäyttöön, mutta pitää pärjätä myös vuorilla, joten "playitsafe" tyylisesti extremelämpötila saa olla 0 tai jopa alla, niin pärjään "sen kylmän yön" eli +5-+10 lämmössä. Tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa houkuttaa yli muiden.
Sea to Summit :
http://www.wildearth.com.au/buy/sea-to-summit-spark-sp1-ultralight-goose-down-slee/asp1-r180l-ud
Yeti:
http://www.yetiworld.com/en/produkte/schlafsaecke/passion/passion-one.html
Arvio, olenko aivan "mettässä" verrattuna käyttöön ja olisko ~samoilla spekseillä muita vaihtoehtoja ? Ja tietysti :) Mistä halvalla ?
Juha Jokila
30.05.2015, 10.13
Mitäs raati sanoo ? Haussa ultralight settiin makuupussia. Kesäkäyttöön, mutta pitää pärjätä myös vuorilla, joten "playitsafe" tyylisesti extremelämpötila saa olla 0 tai jopa alla, niin pärjään "sen kylmän yön" eli +5-+10 lämmössä. Tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa houkuttaa yli muiden.
Sea to Summit :
http://www.wildearth.com.au/buy/sea-to-summit-spark-sp1-ultralight-goose-down-slee/asp1-r180l-ud
Yeti:
http://www.yetiworld.com/en/produkte/schlafsaecke/passion/passion-one.html
Arvio, olenko aivan "mettässä" verrattuna käyttöön ja olisko ~samoilla spekseillä muita vaihtoehtoja ? Ja tietysti :) Mistä halvalla ?
Kovin ohkasia pusseja katselet, jos oikeasti nolla-yön aiot tarkentua tai sitten olet tavallista kuumaverisempää sorttia. Tuolla olis (https://www.addnature.com/department.aspx?dept_id=11158&s=11158¤tpage=1&pagesize=60&pagestyle=pmap&sort=default&fh=&fb=&fg=&fp=&fs=&fd=&fc=&mainpage=0&instock=false&wherestock=all&viewtype=productListByDeptId) Marmotin Plasma 30 tai 40 pusseja -20% alessa nyt pari päivää koodilla MAJPARTAJ
Sitten muita hyviä vaihtoehtoja on Western Mountaineering Summer Lite (http://www.outnorth.fi/western-mountaineering/summerlite-20343#) ja puolasta halvemmalla Cumulusta (http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags).
edit: Huomaa myös, että tuo Sea to Summit on myös tavallista kapeampi ja käy tukalaksi rotevammalle äijälle.
^Kiitti. Tuo leveys pitääkin tutkia...
Paino, tai oikeastaan keveys ja pieni pakkauskoko, edellä ollaan tässä kohtaa dilemmaa lähestymässä. Pussi tulee tosiaan täydentämään kevennysmajoitetta, jossa jo ~markkinoiden keveimmät teltta+ makuualusta, yhteispainoltaan ~900 g.
Ensimmäinen varsinainen käyttö setille tulee tapahtumaan elo-syyskuun fillariretkellä iberian niemimaalla. Olen liikkeellä minimalistisella varustuksella, maantiefillarilla ja tarkoituksena ajaa ylös-alas vuorilla, joten paino on myrkkyä :)
Tarkoitus ei ole yöpyä 0 asteessa, mutta varautua selviämään yhdestä "vahinkoyöstä", jolloin elohopea laskee ~5 asteeseen. 99,x % öistä lämpötila tulee tätä käytettäessä olemaan +10 yläpuolella, joten tietoisesti olen valmis tinkimään eristävyydestä.
Nykyinen pussini painaa 600 g, kuitutäytteisenä sen eristävyys riittää samaan kuin noilla untuvaisilla, mutta kun se on mielestäni ankkuri :)
Myönnän... kuskista lähtisi helposti läskiä moninverroin, mutta minulla viiraa nyt tästä kohtaa :) Vertaistukea tai hoitavaa kritiikkiä kaipaan :)
Tampereen Prismassa olisi satkulla tuollaisia muttei taida Mattia olla lähelläkään
http://www.prisma.fi/fi/prisma/makuupussi-therm-a-rest-antares-regular
Taitaa painokin mennä kirkkaasti yli toivomusten
Juha Jokila
30.05.2015, 13.34
^Kiitti. Tuo leveys pitääkin tutkia...
Paino, tai oikeastaan keveys ja pieni pakkauskoko, edellä ollaan tässä kohtaa dilemmaa lähestymässä. Pussi tulee tosiaan täydentämään kevennysmajoitetta, jossa jo ~markkinoiden keveimmät teltta+ makuualusta, yhteispainoltaan ~900 g.
Kiinnostaisi tietää mihin telttaan ja alustaan olet päätynyt?
Maailmalla on quilt tyyppiset ratkaisut kovasti muodissa perinteisten makuupussien sijaan, mutta niiden hankkiminen on vähän haasteellisempaa valmistajien ollessa pienempiä pajoja. Valmistin oman quilttini itse (https://photos.google.com/u/0/album/AF1QipNLXX_nrXdZ3kD56PHsZZ07DuGiXaBTeu2U7Zp0), mutta koska kankaat olivat viime vuosikymmeneltä, eikä enää ihan kaikkein ohuinta mahdollista, niin päädyttiin pienien modifikaatioiden jälkeen 690 gramman. Vaikuttaa yllättävän toimivalta, mutta en vielä parin viikonkaan öiden jälkeen oikein osaa sanoa voisiko joku tuollainen vielä ohuempi makuupussi olla sittenkin parempi.
Mika_koo
30.05.2015, 13.54
Suosittelen kääntymään aiemmin mainitun Cumuluksen puoleen. Sieltä on ainakin aikaisemmin saanut vaikka täysin kustomoitujakin pusseja (esim. Juuri oman pituuden ja leveyden mukaan) jolloin voit optimoida mukavuuden ja painon maksimaalisesti. Ja hintakin on ollut varsin kilpailukykyinen.
^^Teltaksi selektoitui http://www.vaude.com/en-FI/Products/Tents/1-Person/Lizard-GUL-1P-green.html ja makuualustaksi http://www.matkavaruste.fi/product_details.php?p=16711 koossa S.
Satkulla tuo Smon linkkaama on kyllä houkutteleva. Ei tosin tähän tarkoitukseen, vaan ihan vaan kaappiin "jos joskus tulis tarve" idealla :) Pitääpä tuumata hätistääkö Mansenkavereita kauppaan :)
Osaakos kukaan sanoa onko mahdoton yhtälö tuommoinen Thermarest regulaarimitassa, kun sanotaan käyttäjän max mitaksi 183cm ja vartta olisi kuitenkin 187cm?
^Riippuu mitä haet. En minäkään ole alle 119 cm pitkä ja silti otin sen S koossa ;) Minä en koe kesäreissuilla tarvitsevani täysmittaista alustaa. Tuo lyhyt riittää minulla pää-polvi väliin ja se on hjuva.
Äh, nyt jäi tarkentamatta, että mietin noita smo:n makuupussitarjouksia.
Juha Jokila
30.05.2015, 17.16
^Riippuu mitä haet. En minäkään ole alle 119 cm pitkä ja silti otin sen S koossa ;) Minä en koe kesäreissuilla tarvitsevani täysmittaista alustaa. Tuo lyhyt riittää minulla pää-polvi väliin ja se on hjuva.
Minä taas en voi sietää vajaamittaista alustaa, vaikka monta vuotta joskus totuttelin sellaiseen 2,5 cm paksuun ja 120 cm pitkään itsetäyttyvään. Oli aikanaan kevein ja pienimpään tilaan mahtunut ilmapatjavaihtoehto.
Juha Jokila
30.05.2015, 17.22
Osaakos kukaan sanoa onko mahdoton yhtälö tuommoinen Thermarest regulaarimitassa, kun sanotaan käyttäjän max mitaksi 183cm ja vartta olisi kuitenkin 187cm?
Kokeilematta on vaikea tietää. Ainakin silloin kun lähestytään pussin tarkenemisalueen kylmempää päätä ja pitäisi saada huppu kiristettyä nenän ympärille, niin voi ruveta varpaat painumaan pussin pohjalle puristaen eristeitä ja muodostaen kylmäsiltoja. Pitemmän päälle kiristävä pussi alkaa ahdistaa, varsinkin, jos on muutenkin epämukavaa, kylmää, kosteaa, hiertymiä perseessä, kramppaa, sataa ja on kusihätä.
^Jepulista, kohta nähdään tarviiko alkaa raajojenlyhennysoperaatioon. Ostin toki myös keppanaa puudukkeeksi ihan tuota silmälläpitäen.
Ei siihen kovin paljon väljää jää pituussuunnassa, mutta ei ahistakkaan. Torson kohdalla tuntuu olevan oikein mukavasti tilaa vaikka on kauhea mahakin.
Kiitokset muuten vielä smo:lle vinkistä! Nyt meikäläisen jo joitain kuukausia kestänyt makuupussin etsiskely sai jonkunlaisen ratkaisun.
Maailmalla on quilt tyyppiset ratkaisut kovasti muodissa perinteisten makuupussien sijaan, mutta niiden hankkiminen on vähän haasteellisempaa valmistajien ollessa pienempiä pajoja.
Oma viltti ei ole UL painoa nähnytkään, mutta tykkään kuin hullu puurosta. En oo enää kaivannut makuupussia plussakeleillä ja on tuolla muutama -5 yökin mennyt 'vahingossa' kerrasto päällä. Toi on Thermarestin mallistosta, Large kooltaan vaikka itse olen 176cm sukat jalassa. Makuualustatkin on L, olen hyrränä pyörivä nukkuja ja kunnon yöuni on tärkeämpää kuin painonsäästö tässä asiassa.
Itse antaisin alustan valitsemisessa äänen isolle. Käytän myös Therm-a-restin L-kokoa, vaikka M riittäisi. Mites muuten kokemuksia Expedin untuvatäytteisistä, kun sellaista olen himoinnut kylmempään käyttöön? Toki tuo NeoAir Xtherm riittää jo pitkälle, mutta siinä on yksi häiritsevä ominaisuus, nimittäin kahina liikkuessa. johtunee sen heijastavasta pinnoituksesta.
Itsellä on Expedin Downmat XP9LW ja kyllä on kelvannut kölliä talvella (on tosin käytössä myös syksyllä ja keväällä), eikä siinä ole mielestäni oikeastaan mitään muuta huonoa kuin hankintahinta.
Mitäs raati sanoo ? Haussa ultralight settiin makuupussia. Kesäkäyttöön, mutta pitää pärjätä myös vuorilla, joten "playitsafe" tyylisesti extremelämpötila saa olla 0 tai jopa alla, niin pärjään "sen kylmän yön" eli +5-+10 lämmössä. Tällä hetkellä kaksi vaihtoehtoa houkuttaa yli muiden.
Arvio, olenko aivan "mettässä" verrattuna käyttöön ja olisko ~samoilla spekseillä muita vaihtoehtoja ? Ja tietysti :) Mistä halvalla ?
Näyttävät hyviltä kyllä.
Vähän lämpimämpi/raskaampi Western Mountaineering Beothuk 2c (480g stuffsackeineen) on toiminut minulla hyvin muutamalla reissulla nyt. Nuokin ovat kyllä lupaavia jos haluat oikeasti viilata grammoja (ja teltasta päätellen haluat; itse haluan helposti self-standing tentan joten minulla teltta+makuualusta on joku 1,4kg yms). Muutenkin otan mieluummin ehkä vähän lämpimämmän mukaan, varmuuden vuoksi; tuolla vajaan 2 kilon setilläkin on kyllä selvinnyt ;)
(En jaksa hirveästi viilata, tuo semi-kevyt settini on käytössä pyöräreissuista vaelluksiin, ja vähän tuhdimpaa kamaa on kylmemmälle myös.)
Päivän tyhmä kysymys!
Hain vielä tommosen Thermarestin patjan, kuinka kireälle tuo venttiili pitää vääntää kiinni, onko siihen mitään hyvää neuvoa? En haluaisi vääntää heti laakista hajalle. Vanha on joku Expedi ja se vaatii aika paljon voimaa.
Päivän tyhmä kysymys!
Hain vielä tommosen Thermarestin patjan, kuinka kireälle tuo venttiili pitää vääntää kiinni, onko siihen mitään hyvää neuvoa? En haluaisi vääntää heti laakista hajalle. Vanha on joku Expedi ja se vaatii aika paljon voimaa.
Ei ainakaan "poskitärinämomenttiin" kun muoviset kierteet. Varmaan riittää, ettei kuulu suhinaa ja ilma pysyy sisällä? Omassa thermarestissa ihan pitävä venttiili vaikka jättää löysällekkin.
Ei siihen kovin paljon väljää jää pituussuunnassa, mutta ei ahistakkaan. Torson kohdalla tuntuu olevan oikein mukavasti tilaa vaikka on kauhea mahakin.
Kiitokset muuten vielä smo:lle vinkistä! Nyt meikäläisen jo joitain kuukausia kestänyt makuupussin etsiskely sai jonkunlaisen ratkaisun.
Heh, olis ollut käyttöä itellekkin :D ..
Ei ainakaan "poskitärinämomenttiin" kun muoviset kierteet. Varmaan riittää, ettei kuulu suhinaa ja ilma pysyy sisällä? Omassa thermarestissa ihan pitävä venttiili vaikka jättää löysällekkin.
Kiitoksia vastauksesta, toi mietitytti, kun tuossa vanhassa Expedissä on sellainen venttiili että kun sitä kiristää, niin luulis jo että on kireällä, mutta sitten se alkaakin vasta kiristymään ja kääntyy vielä puoli kierrosta.
Heh, olis ollut käyttöä itellekkin ..
Kangasalla noita ainakin olis vieläkin, en pannut merkille kuinka monta... Polkaisin hakemassa tuon patjan sieltä. Heitti talous aika perskeikkaa tuon sun alkuperäisen vinkin johdosta. Nyt on makuupussi, -alusta, rinkka ja reppu hommattu Prisman alesta :seko:
Näyttäis Lielahdessakin olevan vielä noita makuupusseja.
lisä: Smo, varmaan joku ystävällinen taho vois hakea tuon pussin ja postitaa jos tarve on hirmuinen.
Kiitoksia vastauksesta, toi mietitytti, kun tuossa vanhassa Expedissä on sellainen venttiili että kun sitä kiristää, niin luulis jo että on kireällä, mutta sitten se alkaakin vasta kiristymään ja kääntyy vielä puoli kierrosta.
Kangasalla noita ainakin olis vieläkin, en pannut merkille kuinka monta... Polkaisin hakemassa tuon patjan sieltä. Heitti talous aika perskeikkaa tuon sun alkuperäisen vinkin johdosta. Nyt on makuupussi, -alusta, rinkka ja reppu hommattu Prisman alesta :seko:
Näyttäis Lielahdessakin olevan vielä noita makuupusseja.
lisä: Smo, varmaan joku ystävällinen taho vois hakea tuon pussin ja postitaa jos tarve on hirmuinen.
No jos ton lapsuus-joutsenen vetskarin sais korjattua .. raahaa sitten sitä ja palelee :rolleyes:
Onko täällä kellään kokemusta musucbagista? Olen harkinnut moisen ostamista tavan makuupussin tilalle, mietin jo kauan sitten mikseivät tee makuuhaalariversiota ja sitten sain selville että onhan sellaisiakin :). Kokoa on vähän vaikea arvioida, mikä on pussin mitoitus (jossain nettikaupassa ihmisen pituuden mukaan mutta ihmisillä voi olla esim. hartiat ihan eri mittaa vaikka pituus sama). Jos jollain kokemuksia tuollaisesta niin olisi kiva kuulla. Makuupussi on ihan ok, mutta kun mä tykkäisin nukkua miten sattuu ja missä asennossa sattuu niin yleensä se makuupussi ei jousta ihan siihen saakka :D.
Juha Jokila
30.08.2015, 11.49
^Makuuhaalarissa saattaa toinen raaja käydä kylmäksi, kun lämpötilaerot ei pääse tasaantumaan kuten makuupussissa ja lämpöä karkuun päästävää pinta-alaa on enemmän.
Olen silloin tällöin yrittänyt nukkua kunnon toppavaatteissa pikku pakkasilla, eikä se kovin miellyttävää ole ollut. Etenkin jalkaterät kylmenee. Ehkä sukat on aina vähän kosteat niin ne imee loputkin lämmöt. Tähän ongelmaan voisi tepsiä sellaiset paksut bivy-sukat untuvatäytteellä, mutta ei ole kokemusta. Suosittelen etsimään ennemmin leveämpää makuupussia taikasanalla semi-rectangular. Niitä on olemassa lähes joka valmistajalla, ihan huippulaatuisinakin (http://www.westernmountaineering.com/index.cfm?section=Products&page=Sleeping%20Bags&cat=Microfiber%20Series&ContentId=39).
Frouvalla on Musucbagi.
Ei siitä makuupussin/quiltin korvaajaksi ole, mutta loistava täsmäase kesäleiriytymiseen. Hyrränä pyörivälle nukkujalle tosiaan aivan mainio. Myös tähtiä tai muita taivaan ilmiöitä tuijottaessa oikein hyvä, toi päällä voi siirtyä muutaman askeleen aivan huoletta.
Mut joo, mukavuuslämpötila on tosi vaisu eli vain kesäkäyttöön. Paino ja pakkaustilavuus vastaavasti suhteessa aivan valtavat.
Ja edelleen, itse suosittelen levottomalle nukkujalle peittoa, amerikaksi quilt. Saa kylmäänkin keliin, itse en ole nukkunut makuupussissa enää yhtään yötä sen jälkeen kun hommasin kunnon peiton. Talvella jos retkeilisin niin sitten varmaan, mutta 3 vuodenaikaa menee oikein kivasti tuolla.
Kiitos kommenteista, pistän pitempään harkintaan mikä sitten onkaan lopputulos. Kai mua tuossa haalarissa viehätti se ajatus että jos tarttee lähteä riippumatosta jotain etsimään niin ei tartte riisua sitä lämmitettyä kerrosta pois vaan se päällä voi tallustella muuallakin. Kun on kerran lämmittänyt peiton niin ikävähän sen alta on lähteä pois. Kokeilin yhtenä yönä nukkua niin että käytin makuupussia peittona eli se oli kokonaan vetskari auki, mutta ei ollut aina mukavaa, jostain vuosi kylmää eli jos peittoon päätyy niin se pitäisi saada kiepautettua ruhon alle ja niin ettei ryttäänny.
Käyttöä tuollaiselle ei ole kuitenkaan kuin kesäkaudella, ehkä joskus voisi harkita myös loppukevättä tai alkusyksyä. Budjetissakaan ei ole varaa millekään satojen eurojen tuotteelle, vaikka ne varmasti ovatkin hyviä :).
Motonetissä oli muuten joskus Musucbagin halpoja kopioita myynnissä.
Onko noita peittoja saatavilla juniorikokoisina (140-160 cm) jostakin suhteellisen edukkaasti? Kuopus on erinomaisen rauhaton nukkuja ja kesän reissulle pitäisi jotakin löytää ensi vuodeksi. Käyttöä tulee sen verran vähän että ei kannata mitään kovin kallista ostaa. Aikuisten kokoinen makuupussi on jo nähty ja siitä ei ollut kelvolliseksi majoitusvälineeksi.
arctic biker
31.08.2015, 06.39
Yksi kikka on irtohihnalla sitoa liika pitkä makuupussi lyhyemmäksi.
Nyt ei näkynyt motonetin sivuilla mutta tiedän että sellasta sleepwalker -haalaria saa (tosin se on niin korkeille lämpötiloille mitoitettu että tuskin riittää Suomen kesäöissäkään kovin pitkälle). Eipä kyllä ole pahemmin hintaakaan, oliskohan ollut alle 40 euroa.
Millä nimellä tuollaista matkapeittoa oikein pitäisi etsiä? Riippumattovalmistajilla on omansa mutta tekeekö joku muukin kevyitä mutta lämpimiä peittoja jotka saa tarvittaessa esim. jalkapuolelta kiinnitettyä pussiksi?
Yksi kikka on irtohihnalla sitoa liika pitkä makuupussi lyhyemmäksi.
Ongelma ei ole pussin pituus, vaan poika melskaa itsensä ulos pussista yön aikana. Tietysti aikuistenkin peitto kävisi, mutta ajattelin jos olisi junnukokoja edullisesti. Makuupusseistahan on välillä noista pienemmistä ollut todella hyviä tarjouksia.
Millä nimellä tuollaista matkapeittoa oikein pitäisi etsiä? Riippumattovalmistajilla on omansa mutta tekeekö joku muukin kevyitä mutta lämpimiä peittoja jotka saa tarvittaessa esim. jalkapuolelta kiinnitettyä pussiksi?
Tässä on kahden tyyppistä versiota aiheesta:http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-systems?cms_user=fa276b2a4e40a06afcd625a2f67bf65b
Nuo yllä olevat makuupussit vaativat tietenkin hyvin eristävän makuualustan, jos niissä meinaa nukkua mukavasti kylmemmällä ilmalla.
Karbaasi
13.11.2015, 16.07
Haussa pussi ja alusta yhteishinnaltaan max 400€. Arvostetaan keveyttä ja ennenkaikkea pientä pakkaustilaa.
Nuo cumuluksen pussit vaikuttaisivat hyviltä ja laitoinkin jo sinne kyselyä josku onnistuisi pussin pidennys ja leventäminen. Pituutta 194cm ja noissa ilmoitettuna max pituus 190cm. Ja olen lukenut negatiivisiä kommentteja pussin pituudesta hieman tuota lyhyemmiltäkin ihmisiltä.
Tarkoitus ei ole pakkaskeleihin lähteä ja comfort lukema voisi hyvinkin olla jossain +6 asteen tietämillä.
Onko untuva ihan ehdoton vai kannattaako miettiä kuitua?
Untuvamalleista mysterious traveller 500 olisi comfort +1, paino 885g ja hinta 209€
Kuitumallina löytyy intense. Comfort +4, 810g ja hinta 169€
Jokerina olisi sitten quilt 250. Comfort +4, 480g ja 184€. Jotenkin vain olisin kallistumassa pussin suuntaan vaikka tuollainenkin olisi varmaan ihan pätevä. Pitäisi melkein vaan päästä kokeilemaan yöpymistä tuollaisen kanssa ennen kuin uskaltaa ostaa.
Mites sitten sellainen sisäpussi? Löytyy silkkiä ja muuta. Pääasiassa tarkoitus pitää kai pussi puhtaana ja kuumalla ilmalla voisi kölliä pelkästään tuollaisessa. Mutta nostaako tuo sisäpussi kuinka itse makuupussin comfort arvoa?
Makuualustoista olen aivan ulkona. Täysmittaista vai vaan puolikasta? Näissä taitaa olla isoimmat erot pakkauksen suhteen. Jos kokemuksia hyviksi koetuista malleista joissa ei hinta aivan utopistinen ole niin linkkiä vaan.
Olen nyt pari kesää käyttänyt quiltiä (eli täkki tai peitto) eikä ole enää paluuta makuupussiin kesäoloissa (vaikka minulla on oikein hyväkin ultrakevyt untuvapussi kesäkäyttöön). Se vaan on niin paljon mukavampaa. Tämä voi siis olla hyvä vaihtoehto, ainakin niin kauan kun lämpötila pysyy nollan yläpuolella. Valmistajia on esim. As Tucas (http://astucas.com/en/products/sestrals-quilt/) ja Enlightened Equipment (http://www.enlightenedequipment.com/quilts-1/).
Minulla on sekä lyhyt NeoAir makuualusta että pitkä NeoAir Xtherm. Pitkä alusta tulee mukaan kun ei tarvitse säästää painoa tai kun tarvitaan enemmän lämpöä (Xtherm on oikeasti lämmin), mutta lyhyelläkin pärjää erinomaisesti (oma pituus on 192 cm).
Henk.koht. käytän tuommosta kohtuu lämmintä, mutta kevyttä Joutsenen quantum untuvapussia kesäkeleissä usein peittona ja toimii itsellä loistavasti myös siten kunhan on vaan alas asti aukeavaan mallia.
Aika usein on nimittäin itsellä ongelma kun lähtee reissuun niin täällä ja matkalla osittain lämmintä, mutta kun suunta pohjoinen ja usein myös pohjois norja niin osat öistä menee sit pussissa makoiluksi.
Silkki on oma valinta sisälakanaksi.
Alustana nyt kesäkeleissä ollu Expedin airmat, mutta sille saralle pitäs itseni hakea muutosta.
Karbaasi
14.11.2015, 11.41
Hieman tuo täkki kyllä houkuttelisi. Hieman halvempi, kevyempi ja pakkautuisi pieneen tilaan. Mutta onko tuossa kuitenkaan kauheasti eroa makuupussiin jonka saa aukaistua kokonaan? Pussissa tulisi mukana kuitenkin rakastamani huppu ja optio sulkeutua säkin sisälle pakoon maailman kauheuksia. Tarkoitus olisi vetää kaikki mahdolliset reissut tällä yhdellä pussilla/täkillä.
On muuten yllättävän kalliita nuo täkit. Jotenkin oletin hintaeron olevan huomattavasti suurempi verrattuna pussiin.
Onko kokemuksia milloin olisi paras aika hankkia noin niinkuin hinnan suhteen? Näille kun ei ole käyttöä vielä kuukausiin niin pitäisikö odotella jos tulisikin jotain megapoistoja. Aika harvoin kuitenkaan olen mitään kunnon alennuksia nähnyt pusseissa ja alustoissa.
Itse en näe siinä niin suurta eroa/hyötyä että ostaisin peiton, kun kumminkin tuo pussi on sitten niin paljon monipuolisempi ja lämpösempi. Onhan se peittona kapeampi jalkopäästä, mutta ei ole ollut itsellä senkään puolesta mitään ongelmaa.
Empä näissä tuotteissa ole oikein muita aleja nähnyt kuin joskus jotkut loppuunmyynnit.
Yllättävän samoissa hinnoissa näyttävät olevan merkeistä riippumatta makuupussit nykyään: 500-600gr laadukkaaksi väitettyä untuvatäytettä näyttää maksavan sen +parisataa joka paikassa. Rab ja Alpkit ehkä vahvimmilla tässä vaiheessa.
Karbaasi
16.11.2015, 00.54
Tuli vastaus kysymykseeni pussin pidentämisestä ja leventämisestä. 24cm pidennys ja 10cm levennys toisi hintaa 60€ lisää. Untuvaa tulisi lisää 100g. Postit 7€. Kyseessä siis tuo mysterious traveller 500.
Kysyin siis reipasta pidennystä koska lukenut pussien olevan hiukan nafteja mitoitukseltaan.
Toi nyt tällä hetkellä vahvin suosikki. Mutta kun ei alessa ole niin turha kiirehtiä oston kanssa kun vielä tarvetta ei ole.
Karbaasi
16.11.2015, 15.00
XXL tarjoaa 25% alennusta nyt parin päivän ajan. Olin jo päätymässä thermarestin xlite alustaan, mutta nyt tuolta saisi xthermin halvalla. Tosin vain regular kokoisena.
Pakkauskoossa largeen säästäisi 5 senttiä ja painossa 140g. Mukavuus vai pieni tilansäästö.
Juha Jokila
16.11.2015, 16.48
XXL tarjoaa 25% alennusta nyt parin päivän ajan. Olin jo päätymässä thermarestin xlite alustaan, mutta nyt tuolta saisi xthermin halvalla. Tosin vain regular kokoisena.
Pakkauskoossa largeen säästäisi 5 senttiä ja painossa 140g. Mukavuus vai pieni tilansäästö.
Jos nukut pääasiassa selällään ja haluat, että kyynärpäät pysyy patjalla silloinkin kun makuupussi on täkkinä, niin sitten iso patja. Täytyy muistaa, että isossa patjassa on enemmän puhaltamista täyttövaiheessakin.
Regular-koko on Thermarestistä/Expedistä liian pieni mukaville unille, jos mittaa on 194 cm. Itsellä Expedistä Large ja 191 cm on omalle ruodolle jotakuinkin sopiva. Tuota XXL:n regular-valikoimaa olen itsekin hämmästellyt, miksei noita largeja oteta valikoimiin koska kysyntää on ihan taatusti sillä >185 cm:lle on large ehdottomasti fiksumpi valinta.
Makuualustoista olen aivan ulkona. Täysmittaista vai vaan puolikasta? Näissä taitaa olla isoimmat erot pakkauksen suhteen. Jos kokemuksia hyviksi koetuista malleista joissa ei hinta aivan utopistinen ole niin linkkiä vaan.
Multimatilta löytyy todella pieneen pakkautuvia kevyitä alustoja, mutta nuo ainoastaan lämpöiselle kelille kun alustoissa ei ole mitään eristeitä. Jos sietää pienen kahinan niin Thermarestin all season tarjoaa erinomaisen kombon eristävyyden, nukkumismukavuuden, pakkauskoon ja painon suhteen. Tän ketjun viestissä #44 on kokovertailua näistä alustoista.
Linereita en oikein osaa käyttää kun tuntuu että ne on aina solmussa, kannan tuosta syystä aina yhtä ylimääräistä merinokerrastoa jota käytän reissuissa nukkumisasuna.
Tuli ostettua kevyehkö untuvapussi talvikäyttöön ja tuli nyt jälkikäteen mieleen, että kuinka kestäviä kevytkankaista tehdyt pussit ovat?
Tarviiko laavumajoituksessa varoa kangasta repeytymiseltä yms.
Päälikankaana pussissa on Pertex Quantum.
Tarvii varoa. Repeytymistä ei niiinkään mutta kipinoitä ja yleensä kulumista kyllä.
Nyt on kiikarissa hyvä makuualusta ja parhaana pitäisin Therm-a-Restin NeoAir XThermiä, mutta hinta pistää epäröimään. Mistä halvimmalla?
Onko tälle makuualustalle hyviä vaihtoehtoja, kun pakkauskoko, eristävyyskerroin ja paino saisi olla samassa luokassa?
No Expedin Downmat 7 UL . Jonkin verran XThermiä painavampi, jonkin verran parempi R-value valmistajan ilmoittamana. Makuasioita tykkääkö Expedin pitkittäisistä vai Neoairin poikittaisista ilmakammioista, ja häiritseekö XThermin pakastepussiritinä (ei omaa kokemusta).
Itsellä pykälää köykäisempi versio eli Synmat 7 UL. Ei toistaiseksi pahaa sanottavaa, mutta ainahan reissussa jänskättää joko tämä on se yö kun ilma-alustaan tulee vuoto. Expedin suosituslämpötilat ovat aikalailla kohdallaan, imo.
Xxl, prismat ja varuste-net kannattaa tarkistaa.
Ja ultralightoutdoor tai jotain sinne suuntaan nettikauppa.
En nyt kännykällä bussissa jaksa alkaa tarkistaa ja kaivamaan linkkejä.
No ei tuo downmat 7ul ainakaan halvempi ollut.
Minulla on ollut joku Expedin Downmat 4-5 vuotta. Nyt voi jo varmaan sanoa että olen nukkunut sen kanssa kymmeniä öitä, pääasiassa riippumatossa (eli ei kipinä- tai pistovaaraa). Kovasti olen tykännyt. Kovimmat pakkaset jossain -17-20 haarukassa.
Täydellisessä maailmassa integroitu pumppu olisi hieman nopeampi. Ja olen vähän alkanut epäillä mahdollista untuvan homehtumista, joku nimittäin haisee aamuisin majoitteessa aika oudolle. Voi toki olla että se olen vaan minä itse.
^^ Mulla on Synmatin kanssa ollut käytössä Expedin Schnozzle (tjsp) joka on muuten hyvä keksintö. En tiedä auttaako se homehtumisjuttuun koska samaa ulkoilmaahan se pumppaa kuin integroitukin pumppu, mutta pumppaaminen on paljon miellyttävämpää kuin tsuhtsuhtsuh-integroidulla pumpulla, ja schnozzle toimii mulla makuupussin kuivapussina päivisin.
Kaipa sisälle kondensoituu kosteutta jos illan lämpimämpänä aikana pumppaa ilmat sisään ja ulkoilman lämpötila putoaa yön aikana. Kääntäen, tuskin ne kosteudet aamulla tyhjennettäessä pois tulevat jos ovat täytteeseen imeytyneet. Voi mennä OCD:ksi, mutta ehkä reissun jälkeen voisi puhaltaa hiustenkuivaajalla sopivan viileää ilmaa läpi alustasta ja kuivattaa sen...synteettisen omistajana ei ole juuri kosteus huolettanut varsinkin koska en täytä synmatia puhaltamalla vaan tuolla mainitulla schnozzlella.
arctic biker
16.12.2015, 16.46
Tähän ikään pärjännyt kesällä ihan solumuoveilla, kaauan aikaa sitten oli sitten nykyisten ilmatäytteisten esi-isä. En tykännyt kun siltä melkein putosi. Eikä ny se Vaude ollut ees lämmin. http://www.vertaa.fi/makuualustat/thermarest/ridgerest_classic_makuualusta_regular_musta_2015_m usta_tarvikkeet_retkipyoran_tarvikkeet_retkimuona_ 31244796/#/
Noita on kolme, kesäreissulle piisaa oikein hyvin eikä mee puhki!
arctic biker
16.12.2015, 16.51
Tuli ostettua kevyehkö untuvapussi talvikäyttöön ja tuli nyt jälkikäteen mieleen, että kuinka kestäviä kevytkankaista tehdyt pussit ovat?
Tarviiko laavumajoituksessa varoa kangasta repeytymiseltä yms.
Päälikankaana pussissa on Pertex Quantum.
Jos jotain tulia siellä jalkopäässä on niin olehan varovainen, ei Marco turhaa kirjoita.
Olen joskus miettinyt, että tyyliin Motonetissa 10 euroa maksavasta sammutuspeitteestä saisi helposti ommeltua jalkopään päälle vedettävän kipinöiltä aavistuksen pussia suojaavan peitteen.
arctic biker
17.12.2015, 18.44
Olen joskus miettinyt, että tyyliin Motonetissa 10 euroa maksavasta sammutuspeitteestä saisi helposti ommeltua jalkopään päälle vedettävän kipinöiltä aavistuksen pussia suojaavan peitteen.
Noita jalkopäästään tulen kestävällä kankaalla suojattuja makuupusseja on ollutkin markkinoilla. Olikohan se Tyvek nimistä kangasta? Ei ollenkaan huonompi idea. Sen verran vaan kokoa että mahtuu makuualustakin suojapussin sisälle niin pysyy paikallaankin. Pituutta polviin asti, tjsp.
Juha Jokila
17.12.2015, 19.14
^Vanhoissa inttimallin Tenan pusseissa ja Savotan vastaavassa oli jotain puuvillan tapaista kangasta ja tässä intin uusimmassa suoja on nomexia. Jaa, että mistäkö tiedän...
Tyvek ei ole oikeastaan kangasta ollenkaan vaan kuidusta prässättyä kalvoa, jota käytettiin noissa Tenan pusseissa sisällä jonkinlaisena ilmasulkuna.
Mitä raati sanoo Rabin makuupusseista? Haussa kolmen vuodenajan pussi, jolla olisi hyvä pärjätä pikkupakkasella. Mietinnässä Ascent 500 tai 700. Mikä ettei Neutrino 400, mutta sitten hinta pomppaa. Ja Neutrino on sarjana aika tyköistuva, mistä en oikein pidä.
El-Carpaso
03.01.2016, 10.50
Mul on ascent 500. Kelpo pussi, ei mitään valittamista. Testattu -10 asteessa ja olis toiminu muuten loistavasti mut alusta päästi lopulta alla olevan betonin kylmyyden läpi. Kyl siinä silti mukavasti muutaman tunnin nukku.
On myös mun mielestä riittävän tilava, nimim. 195cm enkä kaikista kapein
Tila ei ole ongelma, kun olen 178 ja hoikahko. Pääasiassa pussi tulee juniorille ja mietin riittäisikö 500 vai ostaisiko suoraan 700:n. Hintaero ei ole merkittävä. Pitää pärjätä viileissä kämpissä ja sulan maan aikana laavussa/teltassa. Numeroiden mukaan 500 riittää helposti minulle, mutta naiselle/tytölle siinä ja siinä. Sitä paitsi vetoketjun voi aina avata, mutta paleleminen yöllä retkellä on sietämätöntä.
Juha Jokila
03.01.2016, 22.42
^ Ota paksumpi. Naiset palelee makuupussissa aina. Noista Rabeista ei ole kuitenkaan kokemusta.
^ Näin retkeilykaupan myyjäkin sanoi.
Rabista tulikin mieleen jotta onkos kenelläkään kokemusta Neutrino 800:sta? On tällä hetkellä mukana omalla shortlistilla, ennen kuin aletaan käymään "koemakaamassa" uutta talvipussia.
Mulla Ascent 500, tykkään kovasti. Riittävän tilava leveähartiaisellekin, sekä huppu/kylmäkaulus on toimiva. En lähtisi testaamaan kylmänkestoa kovin paljon alle nollan (makuualusta toki vaikuttaa paljon). Expedin Synmat UL 7 ja Ascent 500 on mulle mukavan lämmin ehkä pariin miinusasteeseen (valmistajan speksit -4.5C). Ensin tosin pettää makuualusta ja hohkaa kylmää läpi, solumuovilisäyksellä pärjäisi varmaan viileämmässäkin. -10C kuulostaa jo viileältä tälle mallille vaikka erikoisen kylmä nukkuja en olekaan, mutta ainahan pussin päälle voi levitellä takkia yms lisälämmikkeeksi.
Itsekin äänestäisin 700-mallin puolesta, jos on yhtään vaarana että yöllä lämmöt putoavat miinuksille ja nukkujana on nainen.
muoks: Ascentin vetskari menee melkein jalkopäähän asti, toimii hyvin untuvavilttinä lämpimämmän sään aikaan
Minkälaisilla makuupusseilla ja alustoilla pärjää pohjoisessa käsivarren korkeuksilla alkukesästä loppukesään, eli ainakin kesä, heinä elokuun ja ehkä viikko pari touko sekä syyskuun puolelle (Norjan puolelle tarkoitus mennä)? Thermarestin alustoista valikoitui listalle EvoLite ja NeoAir All Season. Expedin malleista SynMat UL 7 M ja MW sekä SynMat Lite UL 5 M. Kaikkien muiden paitsi EvoLiten kohdalla mietityttää vielä alustojen äänekkyys. Muuta mallit jäi pois äänekkyyden, painon, koon tai hinnan takia. Regular mallit eli 183cm pituiset sopivat varmaan 179cm mittaiselle? Makuupusseista olen katsellut lähinnä Yetin malleja.
Kannattaa kattoa Cumuluksen makuupussit, paras hintalaatusuhde mielestäni. Itellä Panyam 600.
Kannattaa kattoa Cumuluksen makuupussit, paras hintalaatusuhde mielestäni. Itellä Panyam 600.
Riittääkös nuo alustat noille keleille?
Ei Cumulus ollut makuualusta. Neo Air Allseason taas toki riittää kolmen vuodenajan käyttöön Lapissakin
Pitäs riittää heittämällä. Itse olin viimeksi lokakuussa expedin airmatilla eli ilman mitään eristystä. Eli kyllä silläkin pikku pakkasissa näköjään pärjää.
Kolme nyt ollu nuita expedin alustoja eli kun ne tuli n.10 vuotta sitten niin ostin downmatin joka oli vuosia rankalla käytöllä ja meni hylkyyn kun käytännössä kului puhki. Toinen oli synmat ja siitä repesi muutamassa vuodessa onkaloiden väliseinä. Nyt menny sit tuolla airmatilla.
Seuraavata itsekin metsästäny ja thermarest olis ehkä mutta se rapina siellä sisällä häiritsee jo kaupassa. Itse toki ehkä tulisin sen kanssa toimeen, mutta entäs kanssa eläjät?
30 hampainen
06.01.2016, 10.47
Neoairin rapinat hukkuu teltassa kohinaan. Väliillä jos tekee reippaamman käännöksen niin kyllähän se tuskasta parkaisee. Termari on ollut nykyään vähemmällä käytöllä koska suosin kahden makuualustan taktiikkaa. Halpa Haltin ilmapatja alle ja 120 cm ohut solumuovi päälle. Halti on hieman paksumpi kuin Termari joten myös mukavampi. Solumuovialusta on pitkin päivää muussakin käytössä.
Makuupussin pitää olla Western Mountaineering, muuten ei tule uni silmään.
Ei Cumulus ollut makuualusta.
Tarkoitinkin noita alustoja mitä listasin.
Nuo Cumuluksen makuupussit vaikuttaa aika hyviltä hintaansa nähden. Ilmeisesti tämäkin riittäisi tuohon meikäläisen käyttöön (?): http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/lite-line-200?gid=61&vid=6
Ainakin wikipedian mukaan:
Comfort — the temperature at which a standard woman can expect to sleep comfortably in a relaxed position.
Lower Limit — the temperature at which a standard man can sleep for eight hours in a curled position without waking.
Extreme — the minimum temperature at which a standard woman can remain for six hours without risk of death from hypothermia (though frostbite is still possible).
Vai olisko tämä parempi: http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/lite-line-300?gid=61&vid=6
Ei liian lämmintäkään viittis ottaa ettei ole sitten hiestä märkänä. Ainakin tuntuisi siltä että tuo 200 olisi parempi ja sitten jos sattuu tulemaan kylmä yö lähelle nollaa niin laittaa vähän vaatetta päälle. Mielummin siis noin kuin niin että suurimman osan öistä makupussi on kokonaan auki ja se toimittaa lähinnä vain makuualustan virkaa.
Luin arvostelua tuosta 300:sta ja siinä sanottiin:
Cumulus doesn’t use the European standard EN 13537 to mark their sleeping bags with a temperature rating. Their rating is based on their own experience and testing. So you can’t compare their products with other sleeping bags in Europe (there are points for and against the European standard rating). In our experience the temperature rating of Cumulus doesn’t hold the promises.
Eli noilla omat standardit (löysemmät).
arctic biker
07.01.2016, 06.03
Makuupussin suunnilleen oikea koko käyttäjälleen on myös hyvä huomata, niin liika pieni kuin isokin ovat passeliin verrattuna kylmempiä.
Juha Jokila
07.01.2016, 07.21
Tuollainen 200 g untuvaa ei pysy tasasena pussissa ja sopii lähinnä sisämajoitukseen.
Dee, voit yrittää haarukoida Cumuluksen lämpötilasuosituksia vertaamalla untuvamäärältään vastaaviin muiden valmistajien tuotteisiin. Toki rakennekin vaikuttaa mutta varsin hyvin suunniteltu ja laadukas vaikutelma minulla on heidän tuotteistaan ensin nettisivujen ja sittemmin yhden oman heidän untuvapussin kokemuksella.
Ei liian lämmintäkään viittis ottaa ettei ole sitten hiestä märkänä. Ainakin tuntuisi siltä että tuo 200 olisi parempi ja sitten jos sattuu tulemaan kylmä yö lähelle nollaa niin laittaa vähän vaatetta päälle. Mielummin siis noin kuin niin että suurimman osan öistä makupussi on kokonaan auki ja se toimittaa lähinnä vain makuualustan virkaa.
Omilla mieltymyksillä luokittelisin tuon 200 ihan kesäpussiksi. Palelu ja nukkuminen ei itseltä ainakaan onnistu.
Itse ajattelen juuri päinvastoin tuon eli mieluummin lämmin pussi kuin kylmä. Helpompi avata esim. jalkopäästä vetoketjua, kuin ruveta vaikka teltassa lisäämään vaatetta ja että jos joutuu vaikka menemään niin pitkälle että pitää ulkokerroksia pistää päälle ja sitten pussiin niin ei hyvä. Korkeintaan yksi kerros itsellä pussissa.
Retkillä, vaelluksilla ja muillakin lomilla näen hyvät unet erittäin tärkeänä, kun enemmän niistä saa irti hyvin levänneenä ja kaikki tuo häslääminen pitäisi saada minimiin.
Vuosissa kun mitataan pussi yöt niin kolme pussia itselle oikea määrä:
Ajungilak Kompakt Summer Twin=tyyliä pierunkuori: lämpimät kesä yöt ja sisällä kesällä.
Joutsen QTM 900= 500g untuvaa: Ylivoimaisesti eniten käytössä kevät, kesä ,syys ja autiotuvat.
Ajungilak Tyin Artic=1640g kuitutäytettä: Kuutamo, tähti ja revontuli pussi.
Niin ja aina käytössä sisäpussilakana.
Nyt hokasin että kaikki näistä rupeaa olemaan jo teinejä, onneksi jotkut on luotu kestämään ja tuo sisäpussilakana lisää näitten kestoa radikaalisti!
Aika harvoin pohjoisissa on "laporatorio" olosuhteet, voi olla maa vielä jäässä käsivarressa touko-kesäkuussa ja työntää vaakasuoraan räntää. Jos jostain syystä on vesisateissa 3-4 päivää niin voi kaivata hyviäkin vermeitä.
Viimekesänä heinkuussa oli makuualustana tuo https://scandinavianoutdoor.fi/thermarest/neoair-venture-regular/ ja pussina täi http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/categories/sleeping-bags/mysterious-traveller-500?gid=60&vid=6
Sateista oli ja yöllä kävi lähellä nollaa jolloin heitin päälle kevytuntuva takin. En pidä palelemisesta, vuonna 81 palelin yhen yön.
Kallein vehje mulle on ollut noi makuualustat, vaudet, expedit ja haltit on kaikki hajonneet heti kättelyssä. Jokaista on ollut vähintään 2kpl. Thermatrestit on kestäneet.
Samaa huudan kuin kuorokin; hankala ajatella että 200 gramman täytteellä pärjäisi ulkotiloissa. Mulle 500 gramman untuvapussi on sellainen 2-2.5 vuodenajan pussi pohjolassa; vaikka päivisin on ollut hellelukemia, yön matalimmat ovat samoilla reissuilla olleet hivenen nollan yläpuolella. 200 grammaa untuvatäytettä hiemankin kostuessaan lässähtää melkeinpä kahta nylonkuorta lämmöltään vastaavaksi pussiksi...
Joo, 200 on kesä/kisa pussi. Siis semmonen joka pakataan reppuun noissa useamman päivän seikkailukisoissa, kun säännöt vaatii että jonkunlainen pussi pitää olla mukana. Siinä ei oo tarkotuskaan nukkua mukavasti, korkeintaan pari silmällistä 72 h valvomisen jälkeen.
Mielummin joku muu kuin Lite line oikeaan retkeilyyn.
Joo kai se sitten olsi tuo Lite Line 400 tai Mysterious Traveller 500. Siihen pariksi Thermarestin EvoLite tai NeoAir All Season ja joku UL teltta.
Rabista tulikin mieleen jotta onkos kenelläkään kokemusta Neutrino 800:sta? On tällä hetkellä mukana omalla shortlistilla, ennen kuin aletaan käymään "koemakaamassa" uutta talvipussia.
Mulla on Neutrino 800, mutta kokemukset on vielä vähissä. Kohta painun tosin nukkumaan ulos testimielessä, pakkasta -26C. Tunnin olin eilen nurmikolla parin ohuen alustan ja silkkilinerin kanssa ja lämmin oli. Pakkasta oli -25C. Lämpökaulus toimi hyvin ja ainoat huonot ominaisuudet huomasin noiden kiristysnarujen kanssa. Tunnin pyörimisellä sain ne jo melkoisen solmuun ja toisesta olin työntänyt käden läpi. Samoin vetoketjussa oli onnettoman pieni vedin. Joku narunpätkä tai vastaava pitää lisätä siihen.
Juha Jokila
07.01.2016, 23.51
Joo kai se sitten olsi tuo Lite Line 400 tai Mysterious Traveller 500. Siihen pariksi Thermarestin EvoLite tai NeoAir All Season ja joku UL teltta.
Lite Linessä on kertaluokkaa parempilaatuista untuvaa kuin tuossa Travellerissa. Eli tuo fp arvo keroo montako kuutiotuumaa yksi unssi untuvaa pystyy täyttämään. Mitä isompi arvo, sitä laadukkaampaa ja tarkemmin lajiteltua untuva on. Ite en edes kattele mitään alle 800 fp untuvatuotteita. Eli jos haluaa ottaa Lite Line 400:sta vielä enemmän varman päälle tuon tarkenemisen suhteen, niin pitää hypätä Cumuluksen Panyam malleihin.
Jos tiedossa on useita peräkkäisiä nollaöitä ja on kosteaa, niin ite nukun mukavasti Western Mountaineeringin Versalitessä, joka on lähinnä tota Cumuluksen Panyam 600:sta. Ihan kesällä +10 keleissä se toimii täkkinä aika mukavasti, mutta silloin toki pärjäisi inasen ohuemmalllakin pussilla. Ite mitoitan pussin kuitenkin aina varman päälle, koska palellessa valvotut yöt vie voimat ja sekottaa pään.
Mulla on Neutrino 800, mutta kokemukset on vielä vähissä. Kohta painun tosin nukkumaan ulos testimielessä, pakkasta -26C. Tunnin olin eilen nurmikolla parin ohuen alustan ja silkkilinerin kanssa ja lämmin oli. Pakkasta oli -25C. Lämpökaulus toimi hyvin ja ainoat huonot ominaisuudet huomasin noiden kiristysnarujen kanssa. Tunnin pyörimisellä sain ne jo melkoisen solmuun ja toisesta olin työntänyt käden läpi. Samoin vetoketjussa oli onnettoman pieni vedin. Joku narunpätkä tai vastaava pitää lisätä siihen.
Kuulostaa varsin lupaavalle, kiitos. Itse olen erityisen kiinnostunut ko. mallista, koska matreriaaleissa Nikwax (ei siis vain pintakäsittely) ja se on osoittautunut Paramon vaatteissa ihan voittajan valinnaksi. Erityisesti jos/kun kosteuden kanssa joutuu tekemisiin.
Nyt on vähän lisää dataa Rab Neutrino 800:sta
Nukuttiin teltassa kahdestaan ja alustana oli tällä kertaa Therm-a-Restin NeoAir Xtherm ja käytössä silkkilineri. Pakkasta -27°C
Vaatetus sukat ja urheilukerrasto, sekä ohut juoksupipo
Kylmyydestä ei ollut missään vaiheessa minkäänlaisia viitteitä, päinvastoin jouduin availemaan huppua ja lämpökaulusta vähän, kun tuli jopa hiukan kuuma.
Pussissa oleva taskukin läpäisi testin, kun pidin siellä iPhonea ja se pysyi yllättäen päällä. Tässä muutamana iltana, kun olen yrittänyt pakkasessa sitä käyttää, se on sammunut yleensä 5sek taskusta ottamisen jälkeen.
Tasku oli tilava, puhelinta ei sinne erityisemmin tarvinnut änkeä. En yöllä myöskään huomannut, että kaulan lähellä on puhelin taskussa, joten se on hyvin topattu.
Olisi mukava tietää paljon teltassa on lämmin, kun siellä nukkuu kaksi ihmistä. Pussin comfort lämpötila on valmistajan mukaan -20°C
Uni jäi tosin aika vähiin ja neljän aikaan yöllä kömmittiin sisälle nukkumaan, että saisi vähän edes unta, kun töihin piti kuitenkin mennä.
Olen aika huono nukkumaan teltassa ja tarvitsen äänettömän ympäristön. Nyt valtatien melu, junarata ja 10m päässä huutava ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö häiritsivät unta. korvatulppia käytän normaalisti, nyt ei vaan ollut saatavilla
Häiritseväksi tekijäksi lasken myös paikallaan pysymättömän tyynyn. Nyt minulla oli tyynynä untuvatakki, joka oli sullottu makuualustan pumppusäkkiin.
Se ei pysynyt paikallaan ja jouduin jatkuvasti sitä siirtelemään ja asettelemaan.
Olisiko tähän tyyny ongelmaan mitään vinkkejä? mikä olisi hyvä tyynyksi ja millä sen saisi pysymään paikallaan? pitääkö tehdä tyynyliina, joka olisi alustaan jollain tapaa kiinnitetty?
Mulla on Cumulus Panyam 600, sillä on tarennut ihan hyvin nukkua talvella -15 pakkasilla teltassa. Kaikki ei varmaan tarkene.
Nyt on vähän lisää dataa Rab Neutrino 800:sta
Nukuttiin teltassa kahdestaan ja alustana oli tällä kertaa Therm-a-Restin NeoAir Xtherm ja käytössä silkkilineri. Pakkasta -27°C
Vaatetus sukat ja urheilukerrasto, sekä ohut juoksupipo
Kylmyydestä ei ollut missään vaiheessa minkäänlaisia viitteitä, päinvastoin jouduin availemaan huppua ja lämpökaulusta vähän, kun tuli jopa hiukan kuuma.
Pussissa oleva taskukin läpäisi testin, kun pidin siellä iPhonea ja se pysyi yllättäen päällä. Tässä muutamana iltana, kun olen yrittänyt pakkasessa sitä käyttää, se on sammunut yleensä 5sek taskusta ottamisen jälkeen.
Tasku oli tilava, puhelinta ei sinne erityisemmin tarvinnut änkeä. En yöllä myöskään huomannut, että kaulan lähellä on puhelin taskussa, joten se on hyvin topattu.
Olisi mukava tietää paljon teltassa on lämmin, kun siellä nukkuu kaksi ihmistä. Pussin comfort lämpötila on valmistajan mukaan -20°C
Uni jäi tosin aika vähiin ja neljän aikaan yöllä kömmittiin sisälle nukkumaan, että saisi vähän edes unta, kun töihin piti kuitenkin mennä.
Olen aika huono nukkumaan teltassa ja tarvitsen äänettömän ympäristön. Nyt valtatien melu, junarata ja 10m päässä huutava ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö häiritsivät unta. korvatulppia käytän normaalisti, nyt ei vaan ollut saatavilla
Häiritseväksi tekijäksi lasken myös paikallaan pysymättömän tyynyn. Nyt minulla oli tyynynä untuvatakki, joka oli sullottu makuualustan pumppusäkkiin.
Se ei pysynyt paikallaan ja jouduin jatkuvasti sitä siirtelemään ja asettelemaan.
Olisiko tähän tyyny ongelmaan mitään vinkkejä? mikä olisi hyvä tyynyksi ja millä sen saisi pysymään paikallaan? pitääkö tehdä tyynyliina, joka olisi alustaan jollain tapaa kiinnitetty?
Itsellä on Expedin Downmat XP9LW ja tyynynä/pumppuna tämä (http://www.exped.com/international/en/product-category/mats/pillow-pump-ruby-red). Tuota tyynyä saa säädettyä mieleisekseen ilman määrää muuttelemalla, itsellä ei ole ollut ongelmia paikallaan pysymisen kanssa kun omat unet viileässä/kylmässä teltassa vastaavat syvää koomaa eli liikettä ei ole nimeksikään vaikka ympärillä tapahtuisi mitä. Kesällä laitan t-paidan tyynyn päälle ja pidän makuupussia monesti ihan vaan peittona, eikä silloinkaan ole ollut tyynyn kanssa ongelmia - nuo on tietysti tosi henkilökohtaisia juttuja, toiset pyörii kuin poran terä.
Pitää käydä koemakaamassa Rab ja oikeastaan se on mulla ollut #1 vaihtoehtona tuon Nikwaxin ansiosta, jos muuten vaan on muodoltaan kropalle sopiva ja jotain kotimaisia kenttäkokemuksia kuulisi. Tässähän tuota nyt vähän jo tuli, mutta kovasti sitä on kehuttu ulkomaisilla foorumeilla. Yksi juttu on sitten se, että pitää tuo pintakankaan laatu vielä tsekata tarkasti, sillä kun koirien kanssa reissaa niin aina välillä sattuu kaikkea. Tai siis kaikkea sellaista, että paikkaustarvikkeita tarvitaan. Itse en ole kovin helposti palelevaa sorttia joten silkkilinerin ja merinoalusasun kanssa tuolla varmasti menee -25:ssa ihan komeasti.
Teltan sisälämpötila riippuu teltan koosta ja porukan määrästä, mutta noin nyrkkisääntönä voi sanoa, että lämpö lähtee - kosteus jää.
edit. Hieno homma tuo puhelintasku, omakin iFööni simahtaa heti jos joutuu pakkaseen.
Olisiko tähän tyyny ongelmaan mitään vinkkejä? mikä olisi hyvä tyynyksi ja millä sen saisi pysymään paikallaan? pitääkö tehdä tyynyliina, joka olisi alustaan jollain tapaa kiinnitetty?
Expedin alustoissa on reiät päädyssä joihin saa solmittua saman valmistajan tyynyn. En käytä itse noita, vaan laitan puhallettavan tyynyn makarin hupun sisälle. Pysyy paikoillaan hyvin. Ei toimi jos huppu pitää kiristää pään ympärille muumioksi (tila loppuu), tai jos tykkää pyörittää makuupussia mukana kun kääntyilee. Selälläännukkujalla toimii. Kyseessä siis Expedin tyyny joka on muotoilultaan imo hyvä.
Expedin alustoissa on reiät päädyssä joihin saa solmittua saman valmistajan tyynyn. En käytä itse noita, vaan laitan puhallettavan tyynyn makarin hupun sisälle. Pysyy paikoillaan hyvin. Ei toimi jos huppu pitää kiristää pään ympärille muumioksi (tila loppuu), tai jos tykkää pyörittää makuupussia mukana kun kääntyilee. Selälläännukkujalla toimii. Kyseessä siis Expedin tyyny joka on muotoilultaan imo hyvä.
Mulla on myös tuo Expedin Air Pillow M-kokoisena, jonka kanssa oon saanut nukuttua hyvin. Pari kertaa oon myös nukkunut ilman varsinaista tyynyä, käyttäen vaatteilla täytettyä kuivasäkkiä pään alla, mutta kyllä mä ton erillisen tyynyn kanssa saan paremmat unet. Toi M-kokoinenkin on tosiaan jo sen verran iso, että pussin huppua ei saa enää kiristettyä kokonaan kiinni, mua tämä ei ole haitannut yhtään, kun tykkään muutenkin käyttää kylmillä keleillä päässä merinokypärämyssä, merinopipoa sekä vielä merinobuffia "silmälappuina". Tärkeää tuonkin tyynyn kansa on se, ettei sitä puhalla liian täyteen, mulla se ainakin tukee paremmin päätä vähän tyhjänä. Kun ton tyyny puristaa makuupussin huppuun napakasti niin se kyllä pysyy paikallaan ja pussin sisäpuolella voi vaihtaa asentoa, mutta pussin kanssa ei voi kyllä kääntyillä.
Toi vastaa "tuntumaltaan" vähän mulla kotona olevaa muotoitua memory foam -tyynyä (joku tempur kopio), joten ehkä tuo tuttu fiilis tuo mukanaan hieman kotioloja telttaan. Eihän toi tietysti mitään tempuria korvaa, mutta muotoilussa on paljon samaa.
Lite Linessä on kertaluokkaa parempilaatuista untuvaa kuin tuossa Travellerissa. Eli tuo fp arvo keroo montako kuutiotuumaa yksi unssi untuvaa pystyy täyttämään. Mitä isompi arvo, sitä laadukkaampaa ja tarkemmin lajiteltua untuva on. Ite en edes kattele mitään alle 800 fp untuvatuotteita. Eli jos haluaa ottaa Lite Line 400:sta vielä enemmän varman päälle tuon tarkenemisen suhteen, niin pitää hypätä Cumuluksen Panyam malleihin.
Jos tiedossa on useita peräkkäisiä nollaöitä ja on kosteaa, niin ite nukun mukavasti Western Mountaineeringin Versalitessä, joka on lähinnä tota Cumuluksen Panyam 600:sta. Ihan kesällä +10 keleissä se toimii täkkinä aika mukavasti, mutta silloin toki pärjäisi inasen ohuemmalllakin pussilla. Ite mitoitan pussin kuitenkin aina varman päälle, koska palellessa valvotut yöt vie voimat ja sekottaa pään.
Kysyin Cumulukselta kumpi sopisi paremmin touko-elo/syyskuulle näille leveysasteille ja vastasivat:
It is very hard to say which sleeping bag will be better for you in that conditions. These two models are quite different. Lite Line is rather three season sleeping bag. Panyam I would say is winter model.
Laitan tuon Lite Linen tilaukseen. Jos ei tarkene niin laittaa sitten vaatetta päälle.
Juha Jokila
11.01.2016, 19.33
Kysyin Cumulukselta kumpi sopisi paremmin touko-elo/syyskuulle näille leveysasteille ja vastasivat:
Laitan tuon Lite Linen tilaukseen. Jos ei tarkene niin laittaa sitten vaatetta päälle.
Lite Line 400 varmaan on hyvä kuvailemaasi tarkoitukseen. Lämmin alusta ja huolellisuutta kosteuden torjuntaan, niin eiköhän sillä pärjää hallayöt vielä.
Veteraanit voisi kertoa miten biviin mennään sisälle ilman, että viedään mukana kuutiota lunta paikassa, jossa on irtolunta kaikkialla?
^Toi kiinnostaisi itseänikin.
30 hampainen
13.01.2016, 17.57
^ Kaippa tuossa voisi jotain -muovipussit lumesta puhdistetun kengän päälle- taktiikkaa kokeilla?
Ja sitten ei muuta kuin:
https://www.youtube.com/watch?v=sr_oRfzRPRs
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.