Näytä tavallinen näkymä : Reissusuunitelmat vuodelle 2013
Jarkko L
03.11.2012, 22.34
Itse olen toivottavasti lähdössä vuoden tauon jälkeen reissuun. Tosin matkasta ei tule mitään 2010 vuoden
mittaista mutta muutaman viikon reissu olis suunittella jonnekin päin Eurooppaa. Matkan luonne nyt hivenen
muuttuu sillä nyt lähtee matkaan myös vaimo. :)
www.matkafillari.com (http://www.matkafillari.com)
http://matkafillari.blogspot.fi/
Jos vanha systeemi jatkuu, niin lähden liikenteeseen Visby:stä, johon päätin edellisen reissuni. Varmaan siitä johonkin etelään, ehkä mantereen puolelle. Saa nähdä, saanko ensi kesäksi pyörään vaihteet. :)
Visby on muillekkin harkinnan arvoinen lähtöpiste. Siinä säästää Helsingistä lähdettynä yhden lauttamatkan ja jos Gotlands Flyg lentää ensikesänäkin ATR:llä, niin pyörät mahtuvat hyvin mukaan.
Grandi66
06.11.2012, 12.26
Itse olen lähdössä toukokuussa Italian alpeille ja jos vaikka samalla näkis Giron.
Asetyylikoliini
13.11.2012, 12.14
Viime keväänä arvoimme Gotlannin ja Pohjois-Saksan välillä ja päädyimme heinäkuussa Gotlantiin (hieno reissu, josta toivottavasti joskus ehdin edes kuvamateriaalia linkittämään). Jäljelle jäi siis Ostseeküsten-Radweg, josta aikomuksena ajella pätkä Rostockista Stralsundiin, Rügenin saaren ympäri ja takaisin Rostockiin. Finnlinesilla laivamatkat Vuosaari-Rostock-Vuosaari. Tarvittavaa kartta- ja opasmateriaalia on jo hankittu. Mahdollisia uusia ideoita ei ole kuitenkaan poissuljettu.
Pakolliset tiedot
24.11.2012, 12.23
Mä ajattelin ensin pyöräillä itä-euroopan läpi Istanbuliin ja lentää sieltä Helsinkiin. onko kukaan pyöräilyt sinne ? Laskin että aikaa on liian vähän, vain 4-5 viikkoa. Aika tulee olemaan huhtikuu, toukokuu tai kesäkuu 2013. Oon lopen kyllästynyt lukeen kaiken maailman pyörämatkakirjoja ja kiima oman matkan tekemiseen on kova. Mikä olisi mielekäs reitti tuohon aikamäärään? Toisaalta sitä voisi polkea ensin helsinkiin ja siitä lautalla tallinnaan ja siitä mihin lie ja lentää kotiin. Pyörä on hankittu cresentmerkkinen, vaatetta löytyy ja hieman käyttörahaa. Ostolistassa on ortliebin sivulaukut, teltta, makuupussi, makuualusta, takavalo. Avovaimolta on lupa kysytty. Tästä on haaveiltu pitkään. Toisaalta voisi pyöriä Moskovaan tai lentää takaisin, tai sitten voisi kiertää itä-meren.
Ehkä katsomaan Touria, Annecyssä oli viime vonna, siellä olisi yksi etappi ja aika hieno nousu.
Tavoitteena on toteuttaa tämä unelma: http://www.bikeadventures.co.uk/supportendtoend4.html
Eli "Land's End to John O'Groats" -reitti yhdeksässä päivässä kesä-heinäkuun vaihteessa.
*** TÄTÄ ODOTTAESSA! ***
Grandi66
30.11.2012, 15.18
Klikkausta vaille tilattu lentoliput ensi vuoden toukokuun loppupuolille. Odotellaan ja suunnitellaan. Näillä näkymin tulen näkemään Giron paikanpäällä.
Grandi66
14.12.2012, 11.52
Nyt on sitten lentoliput varattu. Lähtö 15.5.2013 ja takas 29.5.2013 ja näillä näkymin nähdään Giro Passo dello Stelvion rinteillä. Nyt takaisin kartan kimppuun.
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
terppa-78
15.12.2012, 15.55
Jos lomat ja muu elämä menee niin kuin nyt suunnittelen niin ensi kesäkuussa pitäisi polkaista nojapyörällä Vääksystä Kilpisjärvelle. Ajatus on, että ylöspäin menisi rannikkoa ja Torniojokivartta myöden ja jos aika ja into riittää niin pois voisi tulla Kautokeinon ja Karingasniemen kautta ja vähän keskempää Lappia. Jos ajoitus natsaa niin Pohjanmaan kautta Hämeenlinnaan missä on ensi kesän nojapyörätapaaminen, hätätapauksessa kai pikku pätkän voi taittaa bussilla, että kerkeää tuohon :)
Viime kesän tapaan tarkoitus olisi pitää kuvallista matkapäiväkirjaa päivittäin nojapyöräfoorumin matkapäiväkirja -osiossa. Parempi kännykkä isommalla ruudulla ja paremmalla kameralla ja toivon mukaan myös paremmalla akun kestolla on vielä hankintalistalla ja vähän nyt vaikuttaa siltä, että tästä tulee "hirmuisen Lumiamiehen seikkailut".
Bobyakkia hinailen perässä johon tavarat. Nyt on vielä vähän arvonnassa, että lähteekö mukaan teltta vai riippumatto-majoite. Ihan pohjoisessa varmaan joutuisi mökki/laavu majoitukseen turvautumaan mutta siinä välillä riippumaton helppous majapaikan valinnassa ja mukavuus olisi omaa luokkaansa. Tosin aikaslailla viileämpi majoite se on eli makuupussi- ja alusta kaupoille varmaan joutuisi vielä menemään kun oletus on, että Lapissa voisi vaikka räntää rätkiä. Heinäkuu olisi kai paras kuukausi? mutta se on myös mulle mukavin kuukausi tehdä töitä ja suurinpiirtein kaikki muut firmassa haluaa vapaansa heinäkuulle eli ei voi uneksia saavansa silloin kovin pitkää yhtenäistä pätkää jota tämä reissu vaatii... aikaa vastaan en nytkään aio ruveta ajamaan.
Ihan pohjoisessa varmaan joutuisi mökki/laavu majoitukseen turvautumaan mutta siinä välillä riippumaton helppous majapaikan valinnassa ja mukavuus olisi omaa luokkaansa.
Oman riippumaton kanssa olen joskus nukkunut pohjoisessa maassakin. Ei se kuivalla alustalla paljon huonoa telttaa pahempi paikka ole. Köydet vain vaivaiskoivuun tai johonkin, jotta saadaan "katto" ylös. Väsynyt ihminen nukkuu siellä makoisat unet.
http://www.kratti.jossain.com/reissu_2008/original/Picture_285.jpg
Heinäkuu olisi kai paras kuukausi?
Juhannusta pidetään itikoiden ilmestymisen rajana. Paarmoja lukuunottamatta ne harvemmin kiusaavat tiellä. Kesäkuun säästä minulla ei ole pohjoisesta kokemusta, mutta ei se huonoa heinäkuuta paljon pahempi voi olla. Omalla polkupyöräreissulla 2004 oli T-paitakelit, mutta moottoripyöräreissulla 2008 lämpömittari näytti pari astetta plussaa vesisateessa.
Taitaa taas jäädä reissut tekemättä. Eipä sillä, että olis niitä koskaan tullut pahemmin tehtyä. Pari parin päivän reissua on repussa. Taitaa olla luokkaa -97 pisin reissu, nelisen päivää. Hitto, varsinainen matkapyöräilijä. Puhetta on varmasti piisannut vuosien varrella. Niinkuin muistakin asioista.
Hyviä reissuja niille, jotka saavat aikaiseksi!
jaakko.k
17.12.2012, 21.43
jos ei mailmankirjat mene sekaisin niin 2013 viikko hyrräilyä ranskassa ylläri asuntoautolla le manssiin JESS
Lapissa joku ~viikon mtb-telttaretki heinä-elokuun vaihteessa. Pitkä viikonloppu @Susitaival-Karhunpolku touko- tai kesäkuussa.
Lennot varattu SanFranciscoon huhtikuuksi. 9pv lähtö ja paluu 28pv. Kaveri tulee kentältä hakemaan ja matka jatkuu siitä San Joseen missä he ovat asuneet jo kymmenkunta vuotta. Tyttären kanssa lähdetään kahdestaan reissuun ja kolmen viikon aikana on tarkoitus kierrellä katsomassa kaikki nähtäväksi kelpaava. On myös tarkoitus pyöräillä kun ystävälläni on siellä pyöräilyä harrastava kaveri. Jos sopivia pyöriä ei löydy tuttavilta vuokraamme pyörät San Josesta. :cool:
Kotimaassa olisi tarkoitus ajella vanhimman pojan kanssa. Reitti vielä epäselvä, mutta eiköhän se tässä talven aikana kirkastu.
Vähän näyttää siltä että saatan joutua itsekseni lähtemään nimipäivän viettoon viikolla 19 jonnekin Pohjoisitaliaan.
Täällä ensimmäinen kevätleiri pidetään Andalusiassa helmikuun alussa, jossa kaverin kanssa on tarkoitus hakea tuntumaa Etelä-Suomea mäkisempiin maastoihin hameväen hoitaessa huoltotoimintaa. Tänne jo lennot ja majoituskin varattuna.
Kesällä on tarkoituksena suorittaa viime kesäksi alunperin suunniteltu Main-joen varren ajelu. Lähtö Frankfurtista ja siitä sitten jokivartta ja lopulta alas Inglostadtin ja Stuttgartin kautta takaisin. Junalla, jos ei muuten jaksa. Kevyellä, lähes luottokorttimatkailutaktiikalla ollaan lähdössä vaimon kanssa tuolle reissulle. Viime kesänä taisi painoa olla lähtiessä melkein 40kiloa mukana kun lähdettiin Suomi-ajelulle ja sittemmin viisastuttiin. Vielä ei ole matkaa buukattu, mutta koska sukulaisia löytyy tuolta suunnalta, niin vähintään tukikohtamatkailu toteutunee.
Toukokuun puolivälissä 10-14 pv Mallorcalla. Vuokraan maantiefillarin
Toissakesän Hki-Nurmes itärajaa pitkin typistyi suorinta tietä Riistavedelle -tyyppiseksi, eli nyt olisi tarkoitus ajaa tuo alkuperäinen suunnitelma jossain vaiheessa kesää. Rannikkoa Vaalimaalle ja siitä ylös, pienempiä teitä aina kun mahdollista. Kalustona CX ja teltta.
Grandi66
25.12.2012, 21.44
@kivelae. Jos meet iImatran ohi, ni meitin pihasta löytyy teltalle paikka ja miksei sisältäkin, jos et pelkää vahtikoiraa. Ja muutkin majoitustilaa löytyy, kunha ilmoittelette tulostanne. Sijainti Imatralla on Rautio. Tarkemmat löytyy blogi sivujen kautta. fillari10.blogspot.fi
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
Avomerta ja Hämeen järviylänköö. Ehkä tonne järvillekkin, Saimaa vois olla kiinnostava.
Tämän vuoden reissu eteni jokseenkin näin. Reilut 8600 kilometriä Euroopassa. Pienen breikin jälkeen olisi tarkoitus jatkaa Istanbulista itään.
http://www.pienimustapyora.com/wp-content/uploads/2012/12/kartta.jpg
Jos meet iImatran ohi, ni meitin pihasta löytyy teltalle paikka
Mahtavaa Grandi66, täytyy pistää korvan taa, jos vaikka sattuis sopivaan kohtaan reittiä yöpyminen.
Pyörämatkan sijaan tarkoitus on osallistua London-Edingburgh-London brevettiin. Jos ei onnistu, niin tämän kesän kokemuksista yhtään viisastumatta suuntaanen bob yakkini pohjoiseen.
yumalation
04.01.2013, 00.16
Lennot Grenobleen plakkarissa, kohteena l'Alpe d'Huez 18. heinäkuuta ja siitä Sveitsiin.
Vinkit ensikertalaiselle TdF -matkaajalle tervetulleita!
Haaveissa olisi Karkonosze tai Tatra, lähinnä Puolasta käsin. Ei kellään kokemusta tai tietoa aiheesta?
Autolla seudulle, mökki tukikohdaksi ja poluille äheltämään!
Haaveissa olisi Karkonosze tai Tatra, lähinnä Puolasta käsin. Ei kellään kokemusta tai tietoa aiheesta?
Autolla seudulle, mökki tukikohdaksi ja poluille äheltämään!
Ei vielä, mutta tänä vuonna olisi aikomus paremmin perehtyä Sudeeteihin Puolan ja ehkä myös Tsekin puolella.
Jos suunnitelmissa on maantiepyöräily, kannattaa saada etukäteen selville onko tiet asfaltoituja ja missä tilassa: monet vuoristotiet ovat surkeassa kunnossa.
Ei vielä, mutta tänä vuonna olisi aikomus paremmin perehtyä Sudeeteihin Puolan ja ehkä myös Tsekin puolella.
Jos suunnitelmissa on maantiepyöräily, kannattaa saada etukäteen selville onko tiet asfaltoituja ja missä tilassa: monet vuoristotiet ovat surkeassa kunnossa.
Moi, ja kiitoksia vielä kerran jelpistä viime syksynä! Pisan kansallispuisto jäi löytämättä jostain ihme syystä, mutta Parco delle Alpi Apuanea tuli vähän luuhattua, kuva Montefegatesin liepeiltä:
http://i128.photobucket.com/albums/p193/Lassard_album/Fiude/Montefegatesi.jpg
Otin sinkulan mukaan, koska en halunnut raahata sitä ykköspyörää maailman turuille. Sinkula vuoristossa ei ehkä ole kaikkein harkituin laite :o
Ja Puolassakin on tarkoitus mennä "takaisin luontoon". Surkeakuntoiset tiet ei kyllä yllätä Puolasta puhuttaessa ....
Moi, ja kiitoksia vielä kerran jelpistä viime syksynä! Pisan kansallispuisto jäi löytämättä jostain ihme syystä, mutta Parco delle Alpi Apuanea tuli vähän luuhattua, kuva Montefegatesin liepeiltä:
Otin sinkulan mukaan, koska en halunnut raahata sitä ykköspyörää maailman turuille. Sinkula vuoristossa ei ehkä ole kaikkein harkituin laite :o
Ja Puolassakin on tarkoitus mennä "takaisin luontoon". Surkeakuntoiset tiet ei kyllä yllätä Puolasta puhuttaessa ....
Hups, en nickiä tunnistanut. Harmi, että sää tuossa kuvassa ei näytä parhaalta mahdolliselta, toivottavasti saitte vähän aurinkoakin.
Hups, en nickiä tunnistanut. Harmi, että sää tuossa kuvassa ei näytä parhaalta mahdolliselta, toivottavasti saitte vähän aurinkoakin.
No aika huonosti saatiin. Olipahan sitten kaupunkipäiviä enemmän.
Jotta tulis foorumilaisille lisäarvoa tän lukemisesta, niin mainitaan Sniezka, joka on Karkonoszen (Krkonoše) vuorialueen korkein kohta Puolan ja Tsekin rajalla. Siellä on entinen tutkimusasema, jossa nykyään ravintola ja kappeli, ja josta lähtee reittejä eri suuntaan.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sn%C4%9B%C5%BEka
Ja Puolan-Tsekin ystävyysreitti:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polish%E2%80%93Czech_Friendship_Trail
Tuskin ainoat polut alueella
Jotta tulis foorumilaisille lisäarvoa tän lukemisesta, niin mainitaan Sniezka, joka on Karkonoszen (Krkonoše) vuorialueen korkein kohta Puolan ja Tsekin rajalla. Siellä on entinen tutkimusasema, jossa nykyään ravintola ja kappeli, ja josta lähtee reittejä eri suuntaan.
Tähän voi lisätä seuraava sivusto: Puolan nousut (http://www.genetyk.com/podjazdy/podzial.html) (ml. samoihin vuoristoihin kuuluvat Tsekin ja Slovakian nousut). Sivut valitettavasti vain Puolaksi, mutta nousudataa sekä valokuvia, joista voi päätellä esim. tienpinnan kunnon. Nousut on jaettu alueittain vuoristoihin, joita voi esim. etsiä puolankielisessä Wikipediassa ja verrata suomen- tai englanninkielisiin nimiin. teren = maasto (metsätie, soratie, nupukivi), szosa = maantie (asfaltti tai betoni).
Yleisesti ottaen, maantiepyöräilijöille parhaat nousut ovat aina rajan takana, esim. Tsekeissä.
Poursuivant
08.01.2013, 21.36
Leopejo - olen mahdollisesti tulossa maaliskuun lopulla Tsekkeihin ja varmaan käyn ajamassa kaverin kanssa Hradec Královén nurkilla ja kysynkin, olisitko kiinnostunut näyttämään jonain viikonloppuna Wroclawin lähialueita, jos tulen rajan sille puolelle? Reissu on vielä parista jutusta kiinni ja en saa niihin vahvistusta ennen helmikuuta, mutta näin lähtökohtaisesti: oletko Puolassa pääsiäisen nurkilla?
Ehkä Vueltaa katsomaan, en ole vielä päättänyt.
Tuli varattua lennot Milanoon 1.6:tta. Minneköhän sitä menis asumaan; Como, Garda, joku muu?
kettukolo
09.01.2013, 22.07
Heinäkuun viidestoista Venetsiaan. Fillarilla Alppien yli kierrellen. Kolmen viikon päästä Prahasta lentäen kotiin. Löytyykö reittivinkkejä tältä väliltä? Retkipyörällä ja telttamajoituksessa.
StantheMan
09.01.2013, 23.10
Pyörämatkan sijaan tarkoitus on osallistua London-Edingburgh-London brevettiin. Jos ei onnistu, niin tämän kesän kokemuksista yhtään viisastumatta suuntaanen bob yakkini pohjoiseen.
Sama ilman yakkia.
rengassalama
10.01.2013, 11.49
jotain kevään klassikkoa mahollisesti katsomaan. saa nähdä. pari lomamatkaa tulee heitettyä, ehkä johonkin etelämmäs fillarikin mukaan.
Starfury
13.01.2013, 21.36
Heinäkuun alussa viikoksi Itävallan Leogangiin bikeparkkiin tykittelee alamäkeä ja maasturilla tulee varmaan muutakin lähialueen metsikköä tutkailtua.
Väinö Kokki
14.01.2013, 19.49
Huhtikuussa vähän pidemmäksi aikaa Belgiaan, Oudenaardeen. Fillari mukaan ja klassikoita katsomaan.
Syyskuussa katsomaan Vueltaa. Lento Barcelonaan varattu. Mennään myös Andorraan katsomaan ja ajamaan.
Andorran hotelli varattu: neljän tähden hotelli Andorra la Vellan keskustassa, kuusi yötä, 220 euroa/henki, sisältää aamiaisen. On halpaa.
Samalla hinnalla olisi saanut viiden tähden hotellin, mutta ilman aamupalaa. Neljä riittää hyvin.
Espanjassa menee heikosti, siksi Andorrassa on vähän turisteja ja halvat hotellihinnat.
Barcelionassa asutaan kai kalliimmin, mutta vaatimattomammin.
Tarkoituis olisi lähteä itäsuomea kolumaan , kansallispuistoja ynm kesäkuun puolessavälissä. Ja kokoajan ylöspäin lappiin. Aikaa ajattelin varata 2-3 viikkoa, kuljeskelen autolla ja pääosin pyörillä.
Maaliskuussa 1vk Gran Canariaa maantiepyörän kanssa. 4 viikon päästä siitä 3 viikoksi Mallorcalle maantiepyörällä.
kettukolo
19.01.2013, 18.37
Menolento varattu heinäkuun puolessa Venetsiaan. Paluulento kolmen viikon päästä Prahasta. Löytyisikö reittivinkkejä tältä väliltä. Retkipyörällä matkataan ja Alpit ylitetään mahdollisimman korkealta.
Fillarantti
21.01.2013, 15.31
Fillarantti jää eläkkeelle ja lähtee sen kunniaksi huhtikuun lopussa Roomasta kohti Hämptonia (Hämeenilinna). Blogipohjasta selviää hieman tarkemmin. http://fillarantti.wordpress.com/
Torpeedo3
25.01.2013, 20.50
Ekaa kertaa pyörällä ulkomaille, ehkä pääsiäisen tienoilla.
Suunnitelmissa on Tallinna-Pärnu-Tallinna, noin 130 km suuntaansa. Aikaa täydet kaksi pvää.
Jos Helkama hyytyy tielle, niin tulen junalla lopun matkaa...
Ekaa kertaa pyörällä ulkomaille, ehkä pääsiäisen tienoilla.
Suunnitelmissa on Tallinna-Pärnu-Tallinna, noin 130 km suuntaansa. Aikaa täydet kaksi pvää.
Jos Helkama hyytyy tielle, niin tulen junalla lopun matkaa...
Baltiassa on huima parannus tiestössä, kun pääsee Eestin puolelle. Oli tunnelmallinen matka viime kesänä, kun ensin lenteli potkurikoneella toiseen suuntaan (näki sen tiestön kunnon ja hiekkateiden määrän koneesta hyvin) ja tuli pyörällä takaisin :). Parhaimpia oli maasto-osuudet ja metsäpolut, Baltian hiekkateitä ei tule ikävä.
Tallinnassa on muuten maan mainio pyörävuokraamo, siellä oli pääasiassa Meridan mallistoa tarpeiden ja kukkaron mukaan. Pyörän voi vuokrata esim. Tallinnasta ja ajella Vilnaan tai toisin päin, firma hoitaa sen pyörän kuskailun, jos heittää yhdensuuntaisen matkan. Itse tosin ajelin omalla pyörällä, jonka ostin huuto.netistä lähtöviikolla.
Alkukesä menee tänä vuonna Hollannin ja Belgian tourneella. Ehkä vähän liiankin pliisua, mutta klassikkoseutua. Heinäkuu on vielä auki, ehkä pitäisi rymytä lähiseutujen metsät läpi, kun ovat saaneet olla vuosikymmenen kutakuinkin rauhassa maailmanvalloitusten suvannossa.
Akselipoika
01.02.2013, 17.31
Travemünde-Ljubljana on varovasti suunnitteilla kesäksi. Matka kulkisi ainakin Berliinin, Prahan ja Itävallan alppien halki. Ottaen huomioon että aikaa on ehkä 2,5 viikkoa, joitain pätkiä mennään luultavasti junalla. Reitti-, ym -vinkkejä otetaan miel vastaan, jos muut ovat kulkeneet näillä seuduilla!
Mökille olisi kiva mennä. Jos oikaisee laivalla Lyypekkiin tai lentäen Berliiniin, matkaa jää noin 2700 km. Takaisin pitäisi varmaan tulla lentäen, että ehtii taas töihin.
Päiviö Pollari
16.02.2013, 19.42
Huomenna taas lähtö kuukaudeksi Uuteen Seelantiin. Jonkinlaista reittisuunnitelmaa olen hahmotellut mutta aikaeron tasoitukseen menee pari päivää ja sinä aikana ehtii vielä miettiä. Toivottavasti pyörä tulee tälläkin kertaa perille kunnialla. Myös junalla, bussilla, lautalla ja lentäen on tarkoitus liikkua.
retkuilija
19.02.2013, 17.37
Joensuusta startti, kesäkuun jossain vaiheessa..Ahvenanmaan kautta-ruottin läpi Norjaan..ylös pohjoiseen ja paluu keskistä lappia pitkin...Tosin ainahan ne..poikeuksetta, suunnitelmat elävät!!:cool: Jo neljäs yrittämä Norjaan..Kolmasti olen hakannut päätäni vesi/lumi sade rintamaan, Pohjoisen kautta yrittäessäni...Melki rajalle sentis päästy jo...Ny viilataan luontoa linsiin ja mennään ala-kautta..:mad: Tai sitten pitää jo suosiolla mennä autokyydillä ensi valmiiksi rajalle!! Päivän parin sateen kerrallaan viel kestää...vaan jos viikko sotalla...telttapelillä...
Siellä Norjassa on melkoiset määrät tunneleita, mitä kartoista katselin joskus. Onko ne helppo kiertää?
Matti Heikkinen
19.02.2013, 18.47
Missä aiot mennä Norjan puolelle?Joskus olen ajellut autolla Mo I Ranasta pohjoiseen ja muistaakseni Saltdaliin ei ollut tunneleita,Saltdalin-Fausken välillä oli muistaakseni 2 joista toisen voi kiertää.Fauskesta pohjoiseen en suosittele ajamista kuin masokisteille,paljon tunneleita ja mäkiä,jos aika riittää suosittelen ajoa Bodöön ja sieltä lautalla Lofooteille Moskonesiin ja sieltä Svolvaeriin mistä lautalla Skutvikiin,sieltä Narvikiin ei tunneleita.Lautalla kulku on halpaa,muutama vuosi sitten Moskones-Bodö n 150 kr ja viime kesänä Svolvaer-Skutvik n 100 kr.Harvoja tunneleita voi kiertää,valot vain kuntoon ja menoksi,pitemmät tunnelit eivät kovin mukavia jos paljon liikennettä,pakokaasuja ja hirveä meteli korvatulpista huolimatta
retkuilija
20.02.2013, 13.11
http://www.visitsweden.com/ruotsi/Alueet-ja-kaupungit/Keski-Ruotsi/Gotan-kanava/ Luultavasti tuota kautta, menen ruotsin halki..suurenjärven ympäri ja mihkä kohtaa sitä nyt sattuu tulemaan mukavasti norjan rajalle..niin siitä sitten. Tuo Gotan-kanavan alue..on käsittääkseni yksi ruotsin suosituimmista fillari-reiteistä..Liian tiukkaa suunnitelmaa reitin suhteen en tee..nämä suunnitelmat kun elävät näemmä aina hiukan..Samoin paluun suhteen..jos alkaa homma sylettää esm. kelien takia..noustaan toisten kyytiin..en koe sen käyvän omalle ylpeydelle yhtään..nöyrällä asenteella sitä on kelien kanssa oltava..Kohteena nuo Lofootit kyllä kiinostaa kovin..Tunneileihin varaudun...kunnon valot eteen ja taakse..laukuissa heijastimet ja itselläni päällä heijastin liivit...kierrän jos pystyy...:cool:
Matti Heikkinen
20.02.2013, 18.36
Jos poikkeat Moskonesista Å:hon siinä on pari lyhyttä tunnelia,Flagstadsoyan ja Vestvågoyn välillä on tunneli meren alta,taisi olla pari km,siinä on kevyelle liikenteelle koroke missä pystyy ajamaan,saa kerättyä vedenalaiskilometrejä,Norjaahan jatkuu pohjoiseenkin päin jos et suuntaa Narvikin ja Kiirunan kautta kotiin aja Svolvaerista Fiskeboliin,lautalla Melbuun ja siitä Vesteralenin saarten rantoja pitkin Gratangeniin missä pääsee taas E kutoselle,Sortlandin ja sillan ylityksen jälkeen jonkin matkaa risteyksestä uusi tie menee tunneliin mutta rannassa olevaa vanhaa tietä voi kiertää,Gratangin ja Skibotnin välillä ei taida olla yhtään tunnelia.Jos Norja ei vielä riitä käänny Nordkjosbotnista Tromsaan ja poikkea kaupungissa,takaisin tullessa n 25 km kohdalla käänny vesmmalle Breivikiin,lautalla Lyngenin niemimaalle,ajele Lyngseidetiin taas lauttaan ja Olderdaleniin ja kohti Altaa,ei tunneleita,Kvaenangstindanin ylitys saattaa kirvoittaa muutamia hikipisaroita
Matti Heikkinen
20.02.2013, 18.37
Jos poikkeat Moskonesista Å:hon siinä on pari lyhyttä tunnelia,Flagstadsoyan ja Vestvågoyn välillä on tunneli meren alta,taisi olla pari km,siinä on kevyelle liikenteelle koroke missä pystyy ajamaan,saa kerättyä vedenalaiskilometrejä,Norjaahan jatkuu pohjoiseenkin päin jos et suuntaa Narvikin ja Kiirunan kautta kotiin aja Svolvaerista Fiskeboliin,lautalla Melbuun ja siitä Vesteralenin saarten rantoja pitkin Gratangeniin missä pääsee taas E kutoselle,Sortlandin ja sillan ylityksen jälkeen jonkin matkaa risteyksestä uusi tie menee tunneliin mutta rannassa olevaa vanhaa tietä voi kiertää,Gratangin ja Skibotnin välillä ei taida olla yhtään tunnelia.Jos Norja ei vielä riitä käänny Nordkjosbotnista Tromsaan ja poikkea kaupungissa,takaisin tullessa n 25 km kohdalla käänny vasemmalle Breivikiin,lautalla Lyngenin niemimaalle,ajele Lyngseidetiin taas lauttaan ja Olderdaleniin ja kohti Altaa,ei tunneleita,Kvaenangstindanin ylitys saattaa kirvoittaa muutamia hikipisaroita
retkuilija
21.02.2013, 17.06
Kiitoksia Matille vinkeistä!!:) Tuli hyviä syitä kaivaa kartta esiin ja tutustua paremmin ....
Jos planeetat osuu kohdilleen, niin muutaman viikon päästä todennköisesti tulee lähtö La Palmalle omien fillareiden kanssa. :)
Toistaiseksi en ole Euroopasta löytänyt La Palmaa parempaa maastopyöräilykohdetta!
Jos poikkeat Moskonesista Å:hon siinä on .......
Jos menet Å:hin niin siellä on kaksi leirintäaluetta ja hostelli, joka kuuluu kansainväliseen hostelliverkostoon. Leirintäalueista lähempänä niemenkärkeä oleva on möllimpi eikä omistajalla tapoja. Toinen on korkealla tasaisella "vuoren laella". Kaikin puolin bueno, suosittu, mutta 2010 oli vain yksi keittolevy. Muuten ei valitettavaa.
Nusfjordissä poikkesimme samalla. Ei mitään henkeäsalpaavaa, mutta ihan jees.
Lofooteilta lautalla Bodoon ja sieltä Fyrouun , jossa hyvä leirintäalue ja upea paikallisten käyttämä vuoristojärvi muutaman kilsan päässä-
retkuilija
22.02.2013, 12.24
Hyviä vinkkejä..Kiitoksia kovin!! Hintatasosta vielä...Norja on ilmeisestikin "hiukka" kalliimpi maa, monessakin kohtaa..Missä hinnoissa lienee siellä nuo leirintä-alueet teltailijalle...ja muutkin vaihtoehtoiset majapaikat...enempi tosin on tarkoitus yöpyä ns. puskissa...väliin vaan se suihku on kyllä kiva ....ja tarpeen:)
Matti Heikkinen
22.02.2013, 18.02
mistähän tämä legenda on peräisin Norjan kalleudesta?Olen käynyt siellä aika monta kertaa enkä ole paljoa eroa huomannut,lähinnä olen käynyt ostoksilla Rema 1000 myymälöissä,ulkona syöminen ja varsinkin kaikki alkoholipitoiset juomat ovat kuulemma paljonkin kalliimpia,omakohtaista kokemusta ei ole.Leirintäalueilla missä ole telttaillut maksu on ollut 100-150 kr,poikkeuksena Tromsö n 200 kr,itsekin yövyn yleensä puskissa,kesällä olin oikein surkealla ilmalla yön mökissä,maksoi 500 kr.
Matti Heikkinen
22.02.2013, 18.04
leirintäalueilla suihku yleensä maksaa erikseen,10 kr kolikoita kannattaa pitää taskussa
Into-Konrad
24.02.2013, 12.15
Hymmh. Jos nyt saan edes polkupyörän hankittua, niin ensimmäinen reissu suuntautuu Helsingistä Saviolle.
Halloo halloo
24.02.2013, 12.36
Hymmh. Jos nyt saan edes polkupyörän hankittua, niin ensimmäinen reissu suuntautuu Helsingistä Saviolle.
Varo vain, kuume iskee ja kohta lähdet yli 1000km retkille ja pian suunnittelet 2-3kk reissuja.
Into-Konrad
24.02.2013, 13.53
Varo vain, kuume iskee ja kohta lähdet yli 1000km retkille ja pian suunnittelet 2-3kk reissuja.
Saan jo nyt liikaa vettä myllyyni Matti Rämön megapolkaisuista lukiessani.
Alkukesästä California, Nevada, Utah ja Arizona. Tarkoituksena vähän MTBtä vuokrapyörillä. Utahista varsinkin löytyy mahtavan näköisiä traileja. Tarkemmat suunnitelmat lyödään lukkoon vasta paikan päällä.
Tuli varattua lennot Milanoon 1.6:tta. Minneköhän sitä menis asumaan; Como, Garda, joku muu?
Mikäli on aikaa, niin kannattaa käydä tutustumassa Finale Ligureen - satoja kilometrejä hyvässä kunnossa olevia trailejä jokaiseen makuun ja maantiepyöräilijöille löytyy mukavia asfalttipolkuja myöskin:-)
Finalen maastopyörämaisemia voi makustella vaikka tosta:
http://www.youtube.com/watch?v=3bGplEwc_zM&list=UUFdWDF3q3R2AphJ1InJWMlg& index=1
Alkukesästä California, Nevada, Utah ja Arizona. Tarkoituksena vähän MTBtä vuokrapyörillä. Utahista varsinkin löytyy mahtavan näköisiä traileja. Tarkemmat suunnitelmat lyödään lukkoon vasta paikan päällä.
Otatteko omat fillarit mukaan vai saatteko paikan päältä?
Kiitti vinkistä! Maantiepyörällä tarkoitus lähteä, olishan tuolla varmasti ajettavaa, Milano-San Remo reittikin olis kiva ajaa, ainakin Cipressa on tuossa nurkilla.
Mikäli on aikaa, niin kannattaa käydä tutustumassa Finale Ligureen - satoja kilometrejä hyvässä kunnossa olevia trailejä jokaiseen makuun ja maantiepyöräilijöille löytyy mukavia asfalttipolkuja myöskin:-)
Finalen maastopyörämaisemia voi makustella vaikka tosta:
http://www.youtube.com/watch?v=3bGplEwc_zM&list=UUFdWDF3q3R2AphJ1InJWMlg& index=1
a0001754
26.02.2013, 21.24
Mikäli on aikaa, niin kannattaa käydä tutustumassa Finale Ligureen - satoja kilometrejä hyvässä kunnossa olevia trailejä jokaiseen makuun ja maantiepyöräilijöille löytyy mukavia asfalttipolkuja myöskin:-)
Finalen maastopyörämaisemia voi makustella vaikka tosta:
http://www.youtube.com/watch?v=3bGplEwc_zM&list=UUFdWDF3q3R2AphJ1InJWMlg& index=1
Eipäs olla tuolla käytykään vielä ajamassa, sehän on alle 100 km meiltä. Onko alue maksullinen?
Helsinki-Oulu olisi tarkoitus vetää kesällä.
Hirvittää vaan Etelä-Pohjanmaan nousut.
Eipäs olla tuolla käytykään vielä ajamassa, sehän on alle 100 km meiltä. Onko alue maksullinen?
Finalessa kaikki polut ovat ilmaisia ja mikä parasta meikäläisenkin suunnistustaidolla seurattavia, kiitos selkeän merkinnän. Pyöräkaupat ja jopa monet kioskitkin myyvät pyöräilypolkukarttoja 8 euron hintaan. Lisäksi on tarjolla topokirja noin kympillä. Reittejä löytyy jokaiseen makuun ja taitotasoon. Ja ellei jaksa kihnuttaa mäkeä ylös, niin voi ottaa shuttlen mäen päälle ja lasketella alas:-) Shuttelesta joutuu kyllä maksamaan muutaman lantin...
/ Panu.
Otatteko omat fillarit mukaan vai saatteko paikan päältä?Vuokrafillarit otetaan. Todettiin, että tulee edullisemmaksi ja vaivattomammaksi(?). Reissu siis n. 3 viikkoa ja sisältää muutakin kuin pyöräilyä.
Hyviä vinkkejä..Kiitoksia kovin!! Hintatasosta vielä...Norja on ilmeisestikin "hiukka" kalliimpi maa, monessakin kohtaa..Missä hinnoissa lienee siellä nuo leirintä-alueet teltailijalle...ja muutkin vaihtoehtoiset majapaikat...enempi tosin on tarkoitus yöpyä ns. puskissa...väliin vaan se suihku on kyllä kiva ....ja tarpeen:)
Norjassa sitten sataa suht usein,eli kannattaa varautua etukäteen ajatukseen ettei sateetonta päivää ole. Menee helposti mökkeilyksi yöpymiset ja ruuanlaittokin vesisateessa...
Fillarantti
03.03.2013, 19.35
Tässä oma reissusuunnitelmani Roomasta Hämptoniin huhtikuussa/ blogi: www.fillarantti.wordpress.com
Matti Heikkinen
04.03.2013, 18.11
Norjassa sitten sataa suht usein,eli kannattaa varautua etukäteen ajatukseen ettei sateetonta päivää ole. Menee helposti mökkeilyksi yöpymiset ja ruuanlaittokin vesisateessa...
taitaa olla hyvää tuuria,viime kesänä ajelin kuudennen kerran Pohjois-Norjassa ja sadetta piti pitää 2 päivää,toisena tuli helvetin kovia tuulenpuuskia ja vettä mukana,leirintäalueella tuuli vei yhden teltan jokeen. Svolvaerista piti kääntyä pois kun sääennuste oli kahta tippaa 4 päiväksi peräkkäin.Muilla kerroilla on tullut vain kuuroja joissa vesimäärä oli aika vähäinen tai sitten on satanut illalla tai yöllä.
PonkalaJarno
04.03.2013, 19.04
Pohjosta kohti jossain vaiheessa, koti seuduille ja mieli tekevä koluta jotain tietämätöntä polkua ja olla mettässä yötä ja tulla pois ihmisten ilmoille :)
a0001754
04.03.2013, 20.47
Pakko kait tuota Giroa on mennä katsomaan kun reittikin kulkee noin 50km kotioven ohitse :cool:
Mökille olisi kiva mennä. Jos oikaisee laivalla Lyypekkiin tai lentäen Berliiniin, matkaa jää noin 2700 km. Takaisin pitäisi varmaan tulla lentäen, että ehtii taas töihin.
Reitti muuttui, kohde sama: elokuun lopulla lento Prahaan, sieltä Alppien ja Välimeren rannan kautta kiertäen Pyreneille ja lopulta Torreviejaan Espanjaan. Paluu Alicantesta lokakuussa. TdH jää tällä kertaa väliin.
Aloitetaan tämän vuoden matkailu muutaman viikon päästä lauantailenkillä, joka päättyy Roubaix:n velodromille.
a0001754
18.03.2013, 09.58
Reitti muuttui, kohde sama: elokuun lopulla lento Prahaan, sieltä Alppien ja Välimeren rannan kautta kiertäen Pyreneille ja lopulta Torreviejaan Espanjaan. Paluu Alicantesta lokakuussa. TdH jää tällä kertaa väliin.
Sunnittele sopivasti Acqui Terme matkan varrelle niin voit pysähtyä meillä. Vaikka Milanosta Milan-San Remo- reittiä rannikolle ja Ranskan suuntaan
Grandi66
19.03.2013, 17.00
Kaksi ranskalaista toteuttamassa reissuansa. Ajaneet kotoa Suomeen, tulivat eilen ja jatkoivat tänään, menossa Nordkappiin ja sieltä ajaen kotiin Ruotsin kautta. Pojilla oli asenne kohillaa.
Sunnittele sopivasti Acqui Terme matkan varrelle niin voit pysähtyä meillä. Vaikka Milanosta Milan-San Remo- reittiä rannikolle ja Ranskan suuntaan
Saattaisi hyvinkin osua reitille! Prahasta suunnistamme etelään ja Salzburg-Innsbruck-Stelvio-Como -suuntaan. Pidetään vaihtoehtona kun piirrellään tarkempaa reittiä. Milano pitää kiertää tarpeeksi kaukaa. Osaatko suositella hyviä reittivalintoja sielläpäin? Como-järveltä ehkä etelään ja Ranskan Rivieraa pitkin ohi Marseillen, sitten Auden läpi ja Andorrasta Pyreneiden yli.
a0001754
19.03.2013, 18.59
Saattaisi hyvinkin osua reitille! Prahasta suunnistamme etelään ja Salzburg-Innsbruck-Stelvio-Como -suuntaan. Pidetään vaihtoehtona kun piirrellään tarkempaa reittiä. Milano pitää kiertää tarpeeksi kaukaa. Osaatko suositella hyviä reittivalintoja sielläpäin? Como-järveltä ehkä etelään ja Ranskan Rivieraa pitkin ohi Marseillen, sitten Auden läpi ja Andorrasta Pyreneiden yli.
Oikeastaan riippuu vaan millä puolella Comoa olette. Siltä puolta Milanon ohi ainakin kehätiet kiertäen. Pavia on hieno kaupunki Milanon eteläpuolella ja siitä kannattaakin ajella Milano-San Remo reittiä Novi Liguren (todellinen herkkukaupunki, kuuluisia mm. suklaastaan) Siellä myös Campionissimo-pyöräilymuseo. Sieltä edelleen Ovadaan, josta meille onkin vain 13km. Meiltä on hieno reitti Sassellon kautta rannikolle, eli tulee Albisolaan Savonan lähelle ja sitten ollaankin jo Via Aurelialla joka jatkuu Ranskaan asti.
Lainataan vähän aihetta, etenkin kun vähän samoilla hoodeilla liikutaan jäsenien ArtK ja a.... kanssa. Nopealla haulla ei löytynyt kuvauksia Pisa-Nice -välistä. Onko porukalla kokemuksia reitistä - millainen tuo SS1 on ajella?
a0001754
19.03.2013, 20.22
Lainataan vähän aihetta, etenkin kun vähän samoilla hoodeilla liikutaan jäsenien ArtK ja a.... kanssa. Nopealla haulla ei löytynyt kuvauksia Pisa-Nice -välistä. Onko porukalla kokemuksia reitistä - millainen tuo SS1 on ajella?
Parin vuoden ajan olen sitä täällä ajellut, tosin en ihan Pisassa asti. Sanotaanko että ajaminen on ajankohdasta riippuen vaihtelevaa. Tie on hyväkuntoinen ja todella kauniita kyliä matkan varrella. Välillä voi käydä rannalla uimassa ja focacciaa saa joka paikasta, toimii erittäin hyvin matkaeväänä.
Ajankohta vain muuttaa tien luonteen täysin. Talvella on rauhallista ja pyöräilijät valtaavat tien koska rannikolla ei tule usein lunta. Kevät ja syksy on ihan ok mutta kesällä on tietyillä alueilla todella ruuhkaista ja saa pujotella autojen välissä. Lisäksi esim Genova on aika epämiellyttävä ajaa läpi pyörällä.
Kyllä täällä toisaalta pyöräilijöitä kunnioitetaan ja pitää olla vain melko röyhkeä niin tietä kyllä annetaan paremmin kuin Suomessa.
....mutta kesällä on tietyillä alueilla todella ruuhkaista ja saa pujotella autojen välissä....
Noita ruuhkia tässä vähän mietinkin. Ajankohta olisi huhtikuun loppu, eli ei ihan loma-aika vielä. Siinä olisi matkalla myös tuo yllä mainestettu Finale Ligure, joka vaikutti hyvältä myös. Tai sitten pysyn aikaisemmassa suunnitelmassa ja ajelen Massa Maritimman seudulla (http://www.i-mtb.com/). Mutta siinä ei ole ihan samaa matkustuksen tunneta (kuin ei voi fiilistellä ajatuksella kaffesta Nizzan rantabulevardilla.... :) ).
a0001754
20.03.2013, 21.04
Noita ruuhkia tässä vähän mietinkin. Ajankohta olisi huhtikuun loppu, eli ei ihan loma-aika vielä. Siinä olisi matkalla myös tuo yllä mainestettu Finale Ligure, joka vaikutti hyvältä myös. Tai sitten pysyn aikaisemmassa suunnitelmassa ja ajelen Massa Maritimman seudulla (http://www.i-mtb.com/). Mutta siinä ei ole ihan samaa matkustuksen tunneta (kuin ei voi fiilistellä ajatuksella kaffesta Nizzan rantabulevardilla.... :) ).
Vilkaisin muuten sivustolta http://www.opencyclemap.org/ noita reittejä ja pääreitti Pisan suunnasta kiertää Genovan ja pahimmat ruuhkakylät (vaikka ihan kauniita ovatkin) ja kulkee meidän läheltä ja täältä käsin pääsee rauhallisempia reittejä Finale Liguren suuntaan...
Ilkka Nykanen
13.07.2013, 01.53
Jonakin sadeiltoina voitte tehdä nojatuolimatkan mukanani Alaskasta Meksiko Cityn osoitteessa www.tourdafrique.com/north american epic. Myös facebookista löytyy jotakin. Ainakin britti Robilla on blogi.
Tänäänkin oli mielenkiintoinen päivä: heti aamusta yritin tavoittaa tiellä edellä juoksevaa sutta ja kohta tien ravissa mutusteli heinää mustakarhu kaikessa rauhassa viiden metrin päässä kun ajoin ohi!
StantheMan
13.07.2013, 06.29
Hienoa Ilkka! Älä eksy ;)
Markku Lehikoinen
21.07.2013, 21.58
No niin, nyt on laivat ja lautat varattu ja maksettu, suunnitelmat konkretisoituvat.
Gotlanti, kuusi ehjää ja yksi tynkäpäivä. Ajamatonta tietä 500km.
Autolla Nynashamniin ja siitä eteenpäin polkemalla. Lento oli aluksi ajatuksissa, mutta
aikataulutus oli huono ja lisäksi pyörien kuskaus vaikutti tuskaiselta.
Pyörät 80-luvun maantiepyöriä retkeilykäyttöön varustettuna, telineet ja laukut
takana, edessä ja tangossa, lokarit, kevennetyt välitykset yms.
Varusteina täyspakkaukset, teltta, kokkailukamat, leija jne.
Aikataulu vapaa, mitään majoituksia ei ole varattu, vain paluulautalle pitää ehtiä.
Karttaan on piirretty rannikoita seuraileva koko saaren kiertävä pyöräilyreitti.
Tietääkö joku, onko se vain mainosmiesten horinoita, vai kannattaako ihan oikeasti
ottaa reitin rungoksi?
Vuoria ei pahemmin taida olla, triplakeskiö lienee turha?
Googlemapsin kuvissa näkyy paljon hiekkateitä. Mahtaakohan olla terävää mursketta?
Tuubirenkailla olemme retkeilleet sujuvasti 30 vuotta pitkinpoikin pohjoismaita, mutta
arkistosta löytyy tarvittaessa avokiekotkin. Tosin 25mm taitaa olla levein haarukkaan mahtuva.
Alkaa olla matkakuumetta, kartan tutkiskelu on jännää.
Markku Lehikoinen
Muistot Gotlannin teistä ovat jo 20 v takaa ja auton ratista, mutta enimmäkseen suhteellisen hiljaisia siistejä karkeita asfalttiteitä, mutta joihinkin pittoreskeihin kohteisiin poiketessa hyvinkin myös lyhyttä hiekkpätkää ja kyllä ihan suomalaistyyppistä röykytysmeininkiä muistaakseni.
vBulletin® v4.2.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.