CanyonLostInLaplandAjopyoraElectrobikeGiant
Näyttää tulokset 1 - 21 / 21

Aihe: Jalkojen virheasento polkiessa

  1. #1
    Liittynyt
    05/2011
    Paikkakunta
    Kotka
    Viestit
    12

    Jalkojen virheasento polkiessa

    Hei, ostin juuri lukkopolkimet ja kengät. Itselläni jalkojen kärjet kiertyvät ulospäin kävellessä ja pyöräillessä. Lukkopolkimet pakottavat jalat suoraksi joten kiertymää ei pääse tapahtumaan, nyt kuitenkin jalkojen ulkoreunat tulevat erittäin nopeasti kipeiksi polkiessa. (1-3 km:n jälkeen) Erityisesti oikea polvi tahtoo nyt siis kiertyä tankoa kohden ajaessa.

    Korjautuuko tuollainen ongelma itsestään kun kenkiä käyttää vai pitäisikö ryhtyä johonkin toimenpiteisiin?

  2. #2
    Liittynyt
    07/2009
    Paikkakunta
    Kuu
    Viestit
    1.029
    Voit yrittää säätää klossia hieman vinoon kengässä. Onko kyseessä maasto- vai maantiepoljin? Molemmista löytyy malleja joissa kulmaa voi säätää (ja useimmissa on muutama aste liikkumavaraa muutenkin).

  3. #3
    Liittynyt
    05/2000
    Paikkakunta
    Tampere
    Viestit
    2.469

    Viesti

    Säädä klosseja kengän pohjassa niin, että jalan asento ala-asennossa
    on sama, kuin kävellessä. Kantapää siis vähän sisäänpäin.

    Onhan klosseissa vapaaliikettä? Ihan kiinteät ovat vain ammattilaisia varten...
    Oikea asento tulisi kuitenkin olla vapaaliikkeen neutraaliasennossa.
    ****Timo
    ex tusinakerholainen



  4. #4
    Liittynyt
    05/2011
    Paikkakunta
    Kotka
    Viestit
    12
    Maastopolkimet ja kengät joo. Täytyy kokeilla säätää, tosin ei se varsinaista ongelmaa korjaa, oireen vaan.

  5. #5
    Liittynyt
    04/2008
    Paikkakunta
    Karjaa
    Viestit
    922
    Saman vastauksen kuin seuraavassa osaan vaan antaa: http://www.fillarifoorumi.fi/forum/s...03#post1623103
    what can be said at all
    can
    be said clearly

  6. #6
    di luca Guest
    Oikea käypäinen klossin asento on tosi tärkeä, muuten polvet ja lihakset kipeytyy. Kyllä klossit saa "Chaplin-asentoon", mutta jos niissä ei ole vapaaliikettä yhtään, niin ikävä homma. Laita klossit aivan taakse eli lähelle kengän keskiosaa ja vinoon niin, että saat kantapäät sisään päin. Kannattaa vielä laittaa klossi niin, että kenkä on mahdollisimman kaukana kammesta. Siitä pikku hiljaa muuttele sijaintia, jos hienosäätöä tarvii.

  7. #7
    Di Lucan vinkit toimineet itsellä ja lisäksi kun osa omaa Chaplin / ankkajalka ongelmaa on se, että jalkaholvi "romahtaa" painon alla (erittäin vahvasti ylipronatoi juostessa) niin lisäapua tuli Specializedin erikoispohjallisista joiden ansiosta polvien sisäreunat eivät enää kolhi vaakaputkea vaan menevät niinkuin normaaleilla ihmisillä. Samalla hellitti myös entisestään tuo jalkojen (varpaiden / päkiän) ulkoreunan paine mistä tsr_exec kirjoitti myös.

  8. #8
    Liittynyt
    08/2004
    Paikkakunta
    Espoo
    Viestit
    443
    Lainaus Alkujaan tämän lähetti MAS Katso viesti
    ... lisäapua tuli Specializedin erikoispohjallisista joiden ansiosta polvien sisäreunat eivät enää kolhi vaakaputkea vaan menevät niinkuin normaaleilla ihmisillä.
    Mulla kans käytössä noi Spessun pohjalliset : http://www.bike24.net/p26891.html

    Vihreet otin, ku korkee jalkaholvi. Pohjallisten mukana tulee +/-1,5mm säätöpaloja, joilla voi nostaa tai laskee päkiän oik. tai vasenta laitaa. Pohjallisen alle tuleva kiilamainen levy. Ulkomaankielellä yhtä selkeesti näin: "2 pair +/- 1.5mm varus and 1 pair +/- 1.5mm valgus wedges included.". Noi harmaat muoviläpyskät kuvassa:



    Lisätietoa: http://www.specialized.com/us/en/bc/...jsp?spid=57994

    Jos noihin lähtee, niin suosittelen ostaan yhtä monta pari, ku on ajokenkiä tai ainakin melkein. Mulla omat maasto- ja maantiekengissä, joista maantiestä siirrän talvikenkiin kauden mukaan.

    Ainakin tämmöselle korkee jalkahoviselle noi anto selvästi lisätukee ja ku vertas kenkien mukana tulleisiin alkup. pohjallisiin, ero on merkittävä. Niissä säätetään ja ne on semmosii tuettomii läpysköjä. Noi on jäykät ja siten tukee ihan eri tavalla. Vähän aikaa voipi mennä totuttelussa, mutta sitte meno kyllä maistaa.

    PS Vähän huonosti kokoja/värejä ainakin tuolla bike24:ssa just nyt. Noita ei voi ottaa suurempaa ja leikata pienemmäksi. Menee noi tuet ja kaaret vääriin kohtiin niin.
    skott muokkasi tätä : 04.06.2011 at 06.30 Syy: Lisätty PS

  9. #9
    Lainaus Alkujaan tämän lähetti skott Katso viesti
    Mulla kans käytössä noi Spessun pohjalliset : http://www.bike24.net/p26891.html

    Vihreet otin, ku korkee jalkaholvi. Pohjallisten mukana tulee +/-1,5mm säätöpaloja, joilla voi nostaa tai laskee päkiän oik. tai vasenta laitaa. Pohjallisen alle tuleva kiilamainen levy. Ulkomaankielellä yhtä selkeesti näin: "2 pair +/- 1.5mm varus and 1 pair +/- 1.5mm valgus wedges included.". Noi harmaat muoviläpyskät kuvassa:
    Mulla oli Spessun maastokengissä mukana jo punaiset (pienin kaarituki) pohjalliset, jotka nekin pesi mennen tullen Shimpan maantiekengän lähes tasaisen läpyskän. Kävin sitten ostamassa siniset eli keskimmäisen tuen, kun kauppias oli sitä mieltä että Spessun testilevyn mukaan punainen olisi minulle sopivin (lättäjalaksi haukkui). Tuolla testilevyllä kokematon testaaja vaan ei osaa erottaa matalaa kaarta ja romahtavaa kaarta (eli että nilkan luut rullaa painon alla)...Ostin sitten loppujen lopuksi myös nuo järeimmällä kaarituella varustetut vihreät.

    Nyt on omissa maastokengissä siniset pohjalliset yhdellä varus kiilalla (wedge) ja maantiekengissä vihreät myös yhdellä kiilalla. Noissa kengissähän, erityisesti Spessu vs. muut, on aika lailla eroja sen suhteen mitä itse kenkään on rakennettu tukea tai pohjan kallistusta (nimenomaan varus) jo ilman pohjallista. Tue vihreä tuki kiilan kera vie jo kengästä tilaa jonkin verran eli ei mahdu ihan naftiin ainakaan yhtään reilumman sukan kera.

    Jos yhtään on enemmän ongelmaa koipien kanssa niin suosittelen myös käymään ortopedilla tutkituttamassa ne. Sieltä saa hyvän kuvauksen siitä mikä jaloissa eroaa normeista. Myyvät myös tarmolla tukipohjallisia (ainakin Askelklinikka missä kävin itse), jotka itsellä auttoivatkin juoksuun, mutta eivät nuo kaikki oikein tunnu ymmärtävän lajikohtaisia eroja eli miten jalka käyttäytyy silloin kun ei puhuta kävelystä tai juoksusta. Lisäksi noiden tekemät tukipohjalliset on yleensä aivan liian järeitä pyöräilykenkiin koon puolesta.

  10. #10
    Pyöräpummi Guest
    Minun mielestäni erilaiset pohjalliset ovat suurimmaksi osaksi humpuukia.
    Paitsi tiettyihin erikoistapauksiin niillä on vaikutusta.

    Olen itsekin kokeillut sellaisia muotopohjallisia joiden yksi tarkoitus oli korottaa jalan kaarta ("jalkaholvi"). Ei niillä ollut mitään vaikutusta.

    Sen sijaa olennainen vaikutus tulee lonkanivelessä olevilta ohjaavilta lihaksilta jotka liikkeen aikana asettavat reisiluun ja sitä mukaan koko alarajaan liikkelle optimiin asentoon. On paljon muutakin mutta tämä on tärkein asia.
    Käsitykseni on että jalan ongelmat lähtevät lonkkanivelestä ensimmäisenä ja vasta toissijaisena jostain muualta.

    Lonkanivelen toimintaan vaikuttaa se minkälaisessa asennossa lantiokori on. Taasen lantiokorin asemaan vaikuttaa se millä tavalla koko lantiosta ylöspäin oleva vartalo toimii. Siis ei todellankaan mikään yksinkertainen juttu.

    No miten näitä asioita sitten korjataan? Paljon oikeanlaista pitkäaikaista voimistelua sekä kiinnittämällä huomiota poljennan tekniikkaan.

    Yksi väärä ajatusmalli on se että ongelmat johtuvat siitä että jokin lihas on heikompi kuin toisella puolella. Kuitenkin asia on niin että lihaksen heikkous on oire sen käyttämättämyydestä ei itse syy vaivaan. Tämä on aivan olennainen ero, jotta pystyttäisin ymmärtämään ongelmaa.

    Miksi näissä aisioissa sitten on niin paljon väärinymmärtämistä? Kineseologia on jäänyt taiteen ja mystiikan asteelle. Alalle on hakeutunut matemaattisesti sekä haluttomia että kyvyttömiä ihmisiä. He tietävät niin vähän etteivät edes näe omaa tietämättömyyttään.

  11. #11
    Liittynyt
    11/2008
    Viestit
    54
    netitse on paha antaa neuvoja, mutta ensimmäinen kysymykseni on, että onhan polkemisliikkeessä polvien liikerata optimaalinen? Noilla oireilla kuvittelisin näin netin takaa, että polvien pitäisi nuolla vaakaputkea.

  12. #12
    Fiz Guest
    Pakko kompata pohjallisia.

    Vuosi sitten onnistuin saamaan molempiin polviini rasitusvammat ja käytännössä koko kausi meni sitten siinä. Tutkitutin itseni Pro Biken testeissä ja videoanalyysissä huomattiin, että molemmat polvet kiertävät pyörittäessä ulospäin ja tekevät edestä päin katsottuna käytännössä melkein pyöreää liikettä.

    Rankan ylipronaation takia olen teettänyt itselleni ortopedillä jo pohjalliset laskettelumonoihin voimansiirron ja tuntuman parantamiseksi ja yllättävää kyllä, nämä monon mittoihin tehdyt pohjalliset istuivat pyöräilykenkiini täydellisesti ja nyt olen pyöräillyt kivutta kuukaudessa saman verran kuin koko viime kautena yhteensä.

    Viime maanantaina onnistuin tosin ryssimään ajoasennon viemällä satulaa liikaa eteenpäin ja sain toisen polveni suht kipeäksi - nyt reilun viikon tauon jälkeen pitää lähteä uudelleen kokeilemaan, josko sitä taas saisi ajettua, satula tällä kertaa järkevämmässä asennossa. Pienestä se on kiinni usein.

  13. #13
    Liittynyt
    05/2011
    Paikkakunta
    Kotka
    Viestit
    12
    Cino C: Varsinkin oikea polvi menee kohtuu läheltä vaakaputkea, vasen ei niin pahasti. Olen kävellyt footbalance pohjallisilla retkikengissä ja tuollaisilla muilla lämpömuotoiltavilla pohjallisilla lenkkareissa mutta nuo molemmat ovat pyöräilykenkiin liian isot, pyöräilykengät ovat 43 kun muut kengät 44. Lähinnä ero johtuu siitä että pyöräilykengät ovat leveälestisempää mallia kuin lenkkarini tai kävelykenkäni.

  14. #14
    Liittynyt
    03/2005
    Paikkakunta
    Tampere
    Viestit
    3.478
    Joissain polkimissa on vapaaliikettä aika reilusti... Shimanoissa kuulemma ei.

    "it IS possible that you are faster or slower than anybody else who is having at least as much if not more or less fun"

  15. #15
    Liittynyt
    05/2009
    Paikkakunta
    järvenpää
    Viestit
    822
    Itse olen hankkinut viime talven ja kevään aikana tukipohjalliset hiihto- ja työkenkiin. Molemmissa hyöty on ollut selvä, oireita kun oli jalkapöydässä jo ollut vaikka kuinka.(Päkiäkipuilua molemmissa jaloissa ja ja vasemmassa jalkaterässä isovarpaalle johtavan jalkakapöydän luun nivelen kipuilu, nivelside korkean jalkapöydän kaaren vuoksi. Alunperin kipeytyi hiihtäessä, eikä kortisoni auttanut kuin seuraavan hiihtokauden alkuun asti).
    Kysyessäni pohjalliset tehneeltä fysioterapeutilta hyötyä pyöräilyssä, ei hän arvellut sitä olevan. Näin arvelin etukäteen itsekin. Syy: pohjallinen tukee päkiän ja kantapäiden kautta. Fillaroidessa kantapään alla ei ole tukipistettä.
    Toki voi olla, että polvivaivassa tai jalkapöydän ulkosivun kivuissa pohjallisen merkitys on erilainen, mutta voisiko saman vaikutuksen saamaan ilmaiseksi aikaan yrittämällä muuttaa polven liikerataa?
    Halvempi jalkaterän asennon muutos, kuin edellä mainitut spessun pohjalliset, voisi kuvitella olevan kengän pohjan ja polkimen välisen sivusuuntaisen kallistuskulman muuttaminen. Joku kiila klossin alle, ehkä? Minua auttoi järvenpääläinen http://hoitokeidas.fi/ , jossa oli viimeisen päälle asiantuntevan oloinen palvelu.
    Seuraavalle lenkille täytyy kuitenkin kokeilun vuoksi laittaa monojen pohjalliset. Mistä sitä kuitenkaan jumpparin(ja oman teoretisoinnin) jutuista varmasti voi tietää.
    Kaveri hankki keväällä ekan maantiefilonsa vanhemmalla iällä ja jo ekoilla lenkeillä toinen polvi alkoi vihoitella. Vinkkini nostaa satulaa pari senttiä (hänestä itsestä tuntui ihan OK:lta) vei vaivat jo samalla lenkillä eivätkä ole palautuneet. Tuntuu olevan pienestä kiinni nämä kaikenmaailman vaivat. Vaikka 2cm satulan korossa lienee aika paljon?
    FillaRilla muokkasi tätä : 23.06.2011 at 16.10
    onks pakko, jos ei haluu

  16. #16
    Liittynyt
    05/2008
    Paikkakunta
    Rajamäki
    Viestit
    4.090
    Itse tein maastokenkiin lisäpohjalliset, kun jalkani on todella matalaa mallia. Tein pohjalliset jäykästä pohjanahasta, jota käytetään kävelykenkien ulkopohjiin. Muutaman lenkin perusteella sitten sovittelin kummallekin jalalle sopivan paksuuden ja kulman päkiä kallitukseen. Hyvin toimivat eikä pakota jalkaa enää mistään kohdasta. Nuo Spessun pohjalliset olisivat varmaan ajaneet saman asian, tosin korotusta olisi silti pitänyt saada niihinkin.

    Polvissa minulla ei ollut ongelmia, enkä niitä edes yrittäisi pohjallisilla korjata. Kuten Pyöräpummi tuolla mainitsikin, niin useimmiten pohjallisilla koitetaan korjata sellaisia(kin) ongelmia joihin ne eivät todellakaan tehoa.
    In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows?

  17. #17
    Liittynyt
    03/2001
    Paikkakunta
    Oulu
    Viestit
    87
    Lainaus Alkujaan tämän lähetti tsr_exec Katso viesti
    Hei, ostin juuri lukkopolkimet ja kengät. Itselläni jalkojen kärjet kiertyvät ulospäin kävellessä ja pyöräillessä. Lukkopolkimet pakottavat jalat suoraksi joten kiertymää ei pääse tapahtumaan, nyt kuitenkin jalkojen ulkoreunat tulevat erittäin nopeasti kipeiksi polkiessa. (1-3 km:n jälkeen) Erityisesti oikea polvi tahtoo nyt siis kiertyä tankoa kohden ajaessa.

    Korjautuuko tuollainen ongelma itsestään kun kenkiä käyttää vai pitäisikö ryhtyä johonkin toimenpiteisiin?
    Kuullostaisi samalta mitä ongelmaa itellä esiintyy säännöllisesti. Polvi/-et alkaa vatkaamaan polkiessa, kiertyy vuoroin sisään vuoroin ulos, eikä tunnu saavan kuriin. Tähän autto fysiterapeutilla käynti joka totesi ulkoreiden olevan todella kireä. Pari päivää venyttelyä ja ongelma hävisi. Toistuu venyttelyn puuttuessa ja lähtee venyttelyllä.

  18. #18
    Liittynyt
    05/2011
    Paikkakunta
    Kotka
    Viestit
    12
    Ongelma on suureksi osaksi poistunut, leikkasin footbalance-pohjalliset pienemmiksi ja pistin sisäreunaan ison kasan ilmastointiteippiä. Nyt jalat eivät enää kipeydy, mutta huomattavan määrän teippiä se vaati.

  19. #19
    AION Guest
    Itsellä on kanssa tuollaiset "mäkihyppääjän kintut".
    Ja vielä sillain, että tuo oikea harottaa enemmän kuin vasen. Kiertyy polvet kohti vaakaputkea kivasti

    Ja ekalla kertaa kun kokeilin lukoilla ajaa meinasin heittää kengät jortaanin ekan 5Km jälkeen, sellanen tuska jaloissa. (juuri tuo ulkosyrjä)
    Siihen autto kun sääti klossit maksimaalisen ulos (siis klossit sisäänpäin, jalat ulospäin) ja vähän löysäs kenkiä. Kenkien löysääminen senkin takia kun jalat on enemmänkin räpylät kuin jalat. Ja koko on 47.

    Nyt ei muita oireita kuin välillä oikea polvi alkaa vähän vihloa ja saattaa paukahdella kivasti lenkin jälkeen. (kuulostaa muuten tosi terveelliseltä)

    Anyways, enempää en ulos voi ottaa kun hieroo nilkka kampea oikealla puolella.

    Ja Shimanon SPD-SL keltasilla klosseilla.

  20. #20
    Liittynyt
    11/2011
    Paikkakunta
    Keski-pohjanmaa
    Viestit
    74
    vielä tuohon klossien asentoon..itellä polven sisäreunat ihan mustelmilla,johtuneeko siitä että klossit säädetty väärin? aikoinaan jostain saanut tietoa että klossit säädetään siten että kantapäät osoittaa hieman ulospäin jolloin polvet menee mahdollisimman liki yläputkea...päteekö tuo enää tänäpäivänä...varsinkaan jos maastopyörästä kyse?

  21. #21
    Liittynyt
    07/2007
    Paikkakunta
    Helsinki
    Viestit
    510
    Oikea kulma on ihan yksilöllinen, mutta missään tapauksessa polvien ei ole tarkoitus osua runkoon... (Floatittomilla klosseilla huomaa kyllä hyvin, kun IT-jänne kaipaa venyttelyä.)
    Pöysti! Sinä et tiedä, minkälaista porukkaa suomalaisissa lajiliitoissa on. Ju-ma-lau-ta! Ne on valmiit mihin vaan.

Kirjanmerkit

Viestin säännöt

  • Käyttäjä ei voi aloittaa uusia viestiketjuja
  • Käyttäjä ei voi vastata viesteihin
  • Käyttäjä ei voi liittää liitetiedostoja
  • Käyttäjä ei voi muokata viestejään
  •