Näyttää tulokset 1 - 9 / 9

Aihe: Vasta-alkaja kysyy: Keulan päivityksessä huomioon otettavat seikat

 1. #1
  Liittynyt
  04/2019
  Paikkakunta
  Hämeenlinna
  Viestit
  4

  Vasta-alkaja kysyy: Keulan päivityksessä huomioon otettavat seikat

  Moro!

  Ponnistelen omaa XC-taivaltani käyntiin ja jo pyörää hankkiessa oli tiedossa, että etuhaarukkahan tuohon kannattaa kokonaisuudessaan jossakin vaiheessa päivittää. Pyöräilykuntoa näin alkajaisiksi siis kerryttämässä Radon ZR Team 6.0, jonka keulaa koristaa melko paljon haukkuja (etenkin maastopyöräilijöiden keskuudessa) kerännyt Suntour XCM.

  Minä kun en näistä pyöristä vielä niin älyttömän paljoa tiedä, niin kysynkin täältä; Mitä asioita tulisi ottaa huomioon uutta etuhaarukkaa ostaessa?


  • Minkälainen uuden haarukan tulisi olla, jotta sopii tuohon pyörän runkoon (https://www.bike-discount.de/en/buy/...eam-6.0-713434)?
  • Travel - onko haittaa, jos tämä on suurempi kuin pyörän keulassa vakiona ollut 100mm?
  • Spacerit - ovatko välttämättömät, mitä hyödyttävät, minkälaiset sopii ja kannattaa hankkia?
  • Työkalut ja tarvittavat lisävarusteet asennukseen ja sovitukseen - esimerkiksi kruunun asennukseen löytyy omat työkalunsa, mutta onko järkevää pistää toista sataa euroa kertaluontoiseen asennukseen?
  • Muuta mahdollista huomioitavaa?


  Juuri Bike-discountin katalogia nyt selanneena, silmiin on osunut esimerkiksi RockShox Reba RL 29" (
  https://www.bike-discount.de/en/buy/...ed-ml15-730809) tuolla 120mm travelilla. Kysymystäni selkeyttääkseni kysynkin, sopiiko tämä haarukka pyöräni keulaan ja jos, niin mitä tarvikkeita ja työkaluja tarvitsen/olisi hyvä olla, jotta vaihtoprosessi sujuu kivuitta?


  Kiitos jo etukäteen vastauksista - pyörävalinnasta ei tarvitse vihjailla, kuinka muutaman satasen lisäinvestoinnilla olisin saanut paremman. Budjetti ei tähän hätään riittänyt, eikä tuolla minnekään metsään olla vielä tänä vuonna lähtemässä. Sorapolulle kuntoa keräämään ensin, siihen tuo Suntourin keula varmasti soveltuu aivan passelisti!

 2. #2
  Liittynyt
  07/2010
  Paikkakunta
  Solvik
  Viestit
  1.106
  Tuo linkkaamasi keula ei sovi yhdestä syystä: siinä on 15 mm läpiakseli, kun taas Aceran navassa on pikalinkkuakseli. Shimanon napa ei voi adapteroida läpiakselille joten se tarkoittaa uutta kiekkoa tai keulaa joka on tehty pikalinkkuakselille. Näitä voi löytää halvalla tarjouksista. edit: jos päädyt ostamaan myös uuden kiekon, huomaa että etunapastandardeja on useita erilaisia, useimmiten kuitenkin käytetään 15x100 mm tai 15x110 (boost). Etunavan kiekon ja keulan pitää olla samalla standardilla. (Ja ennen kuin joku vääräleuka ehtii väliin, niin JUU, niihin on adaptereita, mutta ketjun aloittajan ei kannata niillä päätään vaivata/sekoittaa)

  Todennäköisesti toi pyörän nykyinen Suntour on suoralla 1 1/8" kaulaputkella, joten se kannattaa tarkistaa. Paremmat keulat nykyisin on useimmiten tapered-mallisia, eli kaulaputki on ylhäältä 1 1/8" ja alhaalta 1,5". Kuvittelisin että tuossa sun pyörässä on crown racella eli alakoolilla hoidettu adapterointi, eli tarvitset alempaan ohjainlaakeriin sopivan alakoolin jostain, tai sitten uusi keula pitää olla suoralla putkella. Pyöräliikkeiden miljoonalaatikot ovat ihan hyviä lähtökohtia haeskeluun.

  Alakoolin asennus onnistunee DIY-keinoin, samoin kuin ohjainputken katkaisu sopivaan mittaan ja tietysti käpy pitää asentaa sinne ohjainputkeen. Youtubesta löytynee sopivia ohjevideoita miten suoriutua hommasta ilman erikoistyökaluja. Tai sitten viet pyöräliikkeeseen, tossa hommassa ei kauaa nokka tuhise. Tosin nyt keväällä ko. paikoissa on aika ruuhkaista..

  Keulan pidentäminen loiventaa keula- ja satulakulmaa ja nostaa keskiötä sekä tietysti ohjaamoa. Reachia se taitaa hieman lyhentää.

 3. #3
  Liittynyt
  04/2019
  Paikkakunta
  Hämeenlinna
  Viestit
  4
  Erittäin kattava ja selkeä vastaus, kiitos!

  En ajatellutkaan, että jarru-/akselipuolella tulisi vastaan yhteensopivuusongelmia. Jotenkin kuvittelin, että kunhan löytyy levyjarrupaikka molemmista, se menee naftisti yhteen.

  Ehditkö/osaatko suositella tämän hetken valikoimista esimerkiksi Bike-discountin tai muun vastaavan verkkokaupan kautta jotakin sopivampaa haarukkaa? Ihan äkkiseltään en hoksannut tuosta pyörän spekseistäkään, että missä kohdin puhuttiin akselista. Haarukan kuvauksessa tämä onkin käsittääkseni tuo "Drop Out"?

  Pyöräliikkeessä käyttäminen varmasti ihan järkevä vaihtoehto - säästää ainakin työkalujen hinnassa.

 4. #4
  Liittynyt
  02/2005
  Paikkakunta
  Turku, Rinkeby
  Viestit
  11.843
  Manitou Markhorn, 100mm. suoralla putkella ja pikalukoille, reilu 200€ Bike24...

 5. #5
  Liittynyt
  04/2019
  Paikkakunta
  Hämeenlinna
  Viestit
  4
  Kiitoksia suosituksesta!

  Nyt alkaa hieman paremmin valjeta nämä yhteensopivuussäännöt. Bike24:llä näkyy olevan huomattavasti selkeämmin nuo speksit esillä kuin Bike-discountilla...

  Muutama käytännön kysymys tässä vielä heräsi; Onko tapered-mallin putkesta käytännön etua suoraan nähden, eli onko viisasta hankkia sellainen ja lähteä sovittamaan lisäkilkkeillä?
  Entä minkälainen homma/kuinka kallis operaatio olisi muuntaa pyörän keula tuosta quick release -tyypistä "through" -malliin, jos nyt termit osui lähimainkaan kohdilleen?

  EDIT: Jälkimmäiseen kysymykseen todennäköisesti itse vastauksen oivaltaneena oletan siis, että jos ostaisin uuden rengassetin (esim: https://www.bike-discount.de/en/buy/...heelset-670786), jossa läpiakseli valmiina, voin tämän renkaan speksien mukaan valita sopivan etuhaarukan? Aiheuttaako tämä muita jatko-toimenpiteitä pyörän keulaan tai perään, esimerkiksi rattaistoon?

  Pahoittelen kysymystulvaa - huomaan kuitenkin, että oli ihan fiksua tulla kysymään tietävämmiltä ennen mitään hankintoja. Olisi saattanut itku päästä kasausvaiheessa.

 6. #6
  Liittynyt
  01/2013
  Paikkakunta
  Kajaani
  Viestit
  113
  Ainakin tuolla ZR Team 6.0 spekseissä on tapered headset mainittu.
  Eli tuo Reba siltä osin käy pyörään. Ja tuosta napa https://www.bike-discount.de/en/buy/...0mm-32h-822747
  Pitäisi mennä pystyä kasaamaan vanhoilla pinnoilla, jos ovat vielä siinä kunnossa että kanattaa.

 7. #7
  Liittynyt
  04/2019
  Paikkakunta
  Hämeenlinna
  Viestit
  4
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Teme X-2 Katso viesti
  Ainakin tuolla ZR Team 6.0 spekseissä on tapered headset mainittu.
  Mutta oliko juuri tuossa linkittämässäni mallissa? Huomasin nimittäin itsekin, että etenkin nyt vuoden 2019 malliin vaihtui monikin komponentti. Suntourin haarukastakin ilmeisesti luopuivat.
  Eihän tuo tosissaan paha homma fillariliikkeessä olisi, jos tuon keskiakselin vaihtaisi ja pinnottaisi. DIY-hommanakaan ei näyttänyt kovin mutkikkaalta, mutta eipä näyttänyt tuo haarukan vaihtokaan ja silti tässä nyt tulee näitä muuttujia matkaan.

 8. #8
  Liittynyt
  02/2005
  Paikkakunta
  Turku, Rinkeby
  Viestit
  11.843
  Kyllä näkee että onko haarukka mallia tapered ja voihan aina irroittaa haarukan mittaamista varten...
  Tuossa linkkaamassa kiekkosetissä lisää ongelmia, eri vapaaratas ja myös takana läpiakseli. Osta mielummin pelkkä etukiekko läpiakselilla, aina saattaa tulla ongelmia vanhojen puolaamisen kanssa ja kaikki liikkeet ei kiinnostuneita tekemään vanhoille puolilla. Uusi kiekko saattaa tulla myös halvemmaksi...

 9. #9
  Liittynyt
  06/2017
  Viestit
  183
  Jos haluaa säilyttää saman geometrian kuin aiemmin niin keulan ”axle to crown”-mitta on merkitsevämpi kuin jouston määrä.

Samanlaisia aiheita

 1. Huomenna en herää kun vasta...
  By syte in forum Off-topic
  Vastaukset: 20
  Viimeinen viesti: 14.02.2015, 21.15
 2. Vastaukset: 32
  Viimeinen viesti: 12.01.2015, 20.34
 3. Polkupyörä stadiumista vasta-alkajalle
  By Matuias in forum Fillarisuositukset
  Vastaukset: 48
  Viimeinen viesti: 30.03.2014, 17.09
 4. Muiden huomioon ottaminen
  By Puoskar1 in forum Yleiset jorinat
  Vastaukset: 64
  Viimeinen viesti: 14.02.2014, 21.50
 5. Mitä ottaa huomioon jos ajelee talvella?
  By Mertsi in forum Yleiset jorinat
  Vastaukset: 23
  Viimeinen viesti: 09.10.2012, 17.37

Aiheen tagit

Kirjanmerkit

Viestin säännöt

 • Käyttäjä ei voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Käyttäjä ei voi vastata viesteihin
 • Käyttäjä ei voi liittää liitetiedostoja
 • Käyttäjä ei voi muokata viestejään
 •