Sivu 1 / 3 123 ViimeinenViimeinen
Näyttää tulokset 1 - 30 / 89

Aihe: Solisluun vammat ja niistä toipuminen

 1. #1
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Koillis-Savo
  Viestit
  2.481

  Solisluun vammat ja niistä toipuminen

  Tähän säikeeseen voisi keräillä tietoa ja kokemuksia solisluun seudun vammoista ja niistä toipumisesta.

  Oma tapaus sattui tuossa 1½ viikkoa sitten, kun kolaroituani lensin tangon yli katuun olkapää edellä. Pää otti myös iskua, mutta sen huomasi vain sivusta haljenneesta kypärästä. Tälli ei kuitenkaan estänyt kisaamista, kun kerran reissuun oltiin sitä varten lähdetty ja käsi toimi vaikka kipeä olikin. Penkistä pystyi ajamaan yllättävänkin hyvin. No eipä siinä mitään voittoa voinut enää lähteä hakemaan mutta yli kisan puolenvälin pysyi kuitenkin porukassa.

  Heivattuani suuntasin kisajärjestäjän ea-paikalle, jossa lääkäri totesi ettei ole murtumaa. Olkapää turposi reippaasti ja siihen muodostui kämmenen kokoinen mustelma. Menin sitten seuraavana arkipäivänä (yleis)lääkärille ja vieläpä yksityiselle. Tämä tutkaili, käänteli ja väänteli. Kättä pystyi liikuttamaan kaikkiin suuntiin vaikka kipua olikin. Oli sitten sitä mieltä että on vaan runsaasti ruhjetta deltoideuksessa ja kirjoitti kipulääkettä sekä ultraäänilähetteen (joka olisi pitänyt käyttää jos olkapää on vielä viikon päästä kipeä). Määräsi muutaman päivän taukoa pyöräilyyn ja muuhun rasitukseen. Tämä siis ilman röntgenkuvien näkemistä. Kantosidettäkään ei määrännyt.

  Turvotus lähti laskeutumaan ja kättä pystyi liikuttamaan paremmin. Kuitenkin esim. pyörän tangosta vetäminen aiheutti oikein kunnon kivun. Epäilys heräsi ettei pelkästä ruhjeesta ole kysymys. Yhtenä mahdollisuutena oli AC-nivelen (akkromiaaliklavikulaari) sijoiltaanmeno jonka halusin sulkea pois. Harkitsin ultraäänitutkimuksessa käyntiä ja ortopedin konsultointia. Kuitenkin hetken mielijohteesta viikon kuluttua ensimmäisestä lääkärikäynnistä päätin mennä terveyskeskuksen päivystykseen, jotta pääsisin röntgenkuviin (koska AC-luksaatio näkyy kuvassa). Esitin asian (yleis)lääkärille, joka olikin samaa mieltä AC-luksaatiosta ja määräsi kuvattavaksi. Molemmat solisluut kuvattiin siten, että käsissä riiputettiin painoja kuvien selkeyttämiseksi (sattui muuten ihan jonkun verran). Kuvien kanssa takaisin lääkärille, joka sitten kertoi yllättyneenä solisluun murtumasta. Luun olkalisäkkeen (acromion) puoleisessa päässä oli kolme murtumalinjaa. Luu oli muuten paikoillaan ja ehjä joten lääkäri oli paikalleen luuduttamisen kannalla. Ultraäänikuvaus on lääkärin mielestä turha. Eli määräyksenä 2vk kantosidettä ja 2kk kovan rasituksen välttämistä ja uudet kuvat 2vk päästä. Tuomio oli tyly, sillä se tarkoittaa koko loppukauden kisojen jäämistä väliin.

  Nyt ensimmäisestä viikosta on lusittu puolet ja olo on turhautunut, koska kättä pystyy käyttämään suht normaalisti. Kuormittamista olen välttänyt. Kuinkahan nopeasti maastopyöräilykuntoon paraneminen on mahdollista? Ajattelin passailla uusien kuvien ottamiseen saakka ja kuunnella (yleis)lääkärin mielipiteen tilanteesta, jonka jälkeen aion kysyä toisen mielipiteen ortopediltä röntgenkuvien ja manuaalisen tutkimuksen perusteella. Onkin toinen juttu, että kuinka kiire paranemisella sitten on jos kausi on joka tapauksessa ohi. Vaikka ajamaan vielä syksyllä pääsisikin, on kolmen viikon lepäily kuitenkin pilannut jo sen olemattomankin kunnon...

  En suosittele kenellekään. Suhteellisen rassaavaa harmitella vuoden treenien ja valmistautumisen valuvan hukkaan toipuessa.
  Toki ainahan olisi voinut käydä pahemmin, kypärä oli taas tarpeen.
  Pääsipähän kuitenkin solisluunsa murtaneiden pyöräilijöiden runsaslukuiseen kerhoon
  If Jens Voigt was a country, his principle exports would be Pain, Suffering, and Agony.

 2. #2
  Liittynyt
  12/2006
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  502
  Otan osaa. Soita Lehikoiselle, ku eikös sillä solisluu murtunut muutama viikko sitten.

  Ei vaiskaa..

  Itselläni meni joskus 10v sitten solisluu täysin poikki kesken hiihtokauden. Murtsikkasukset eivät olleet riittävän vakaat mäkihyppelyyn ja olkapää edellä tonttiin tulemisen seurauksena lähdettiin tsirralla sairaalaan. Röntgenin kautta saikulle.

  Solisluutani ei koskaan leikattu, sillä katkeamispinnat olivat siistit ja kuulemma ne luutuvat nopeasti (ja näin myös tekivät). Hoitona oli "buranaa" ja ihmeellinen olkapäiden yli tuleva kiristysside, jolla ryhti pidettiin luutumista varten riittävän "rinta rottingilla". Muutamia kuukausia tälläistä ja mies pääsi taas hiihtämään. Kausihan tässäkin meni, mutta voin sanoa, että ei ole sen jälkeen vaivannut. Nykyään tuon katkeamispisteen huomaa paksumpana kohtana solisluussa.

  Juttelin tuossa yhdellä pyörälenkillä kahden kaverini kanssa, jotka ovat pikapuoleen lääkäreita ja Lehikoisen solisluusta meinasivat, että ei sitäkään leikata. Kuulemma solisluu leikataan ainoastaan siinä tapauksessa, että a) luu mennyt poikki ja sen päät uhkaavat "repiä" ihoa tai hermoja tai b) luu on katkennut (muistaakseni) hyvin läheltä olkapäätä.

  Ilmeisesti solisluu on sen verran kevyellä rasituksella, että sitä ei mielellään lähdetä puukottamaan, ellei pelätä muita vaurioita. Leikkauksessahan on kuitenkin aina komplikaatioriski.

  Paranemisia!

 3. #3
  Liittynyt
  05/2009
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  136
  juu, harvemmin solisluuta leikellään jos ei ole uhka muuten.

  Ikävintä näissä solisluuvammoissa on se, että osaavat olla varsin kipeitä ja usein esim. nukkuminen on vaikeaa kun ei meinaa saada hyvää asentoa ja koska ei voi oikein lastoittaa tms. niin joutuu olemaan aika varovaisesti käden kanssa.

  Itselläni mennyt solisluu kerran ei tosin poikki vaan onnistui jotenkin repeämään irti tuolta rintalastan päästä. Ei leikattu ja aika pitkään paranneltiin. Vähän oudosti se tuossa vielä 15 vuoden jälkeenkin töröttää, mutta ei juuri menoa haittaa vaikka tosi pientä eroa on olkapäiden asennossa ja liikeradoissa.
  hyötypyöräilyn puolesta!

 4. #4
  Liittynyt
  08/2008
  Paikkakunta
  Turku
  Viestit
  585
  Itselläni meni vasen solisluu irtipoikki juurikin läheltä olkapäätä vuonna 2000 kun vedin nupit kännipäissäni. Seuraavana päivänä paarustan lääkäriin, ja hoidoksi saan kantoliinan, puudutuksen hanuriin, särkylääkettä ja evästyksen että kyllä se solisluu siitä luutuu, pidät vain kantoliinaa. No, muutama viikko kuluu, olkapää on kipeä. Käyn valittamassa tilannetta ja samat ohjeet, kyllä se itsestään paranee.

  Puoli vuotta vierähtää. Uudestaan lääkäriin. Tällä kertaa todetaan että jaahas, ei se voikaan luutua, on muodostunut valenivel l. pseudoartroosi. Ei kun leikkausjonoon.

  ...pitkään sellaiseen, meitsi on vammaisena toiset puoli vuotta. Leikkauksessa otetaan luusiirre lantiosta ja solisluu pistetään kasaan em. luusiirteellä, teräslevyllä ja muutamalla ruuvilla. Paraneminen voi siis alkaa...

  ...kunnes poikani oppii kääntymään ja näin tehdessään on pudota sängystä. Hairasen refleksinomaisesti silmäteräni sängyn reunalta turvaan vasemmalla kädellä ja ...rrruts... ihon alta törröttää ruuveja ja puoliks irronnut teräslevy. Ei kun sairaalaan. Mutta tällä kertaa solisluu oli jo ehtinyt luutua sen verran että selviän säikähdyksellä ja tuet voidaan poistaa.

  Vuonna 2009 onnettomuudesta muistuttaa muhkea arpi, lievästi heikentyneet liikeradat kädessä, ja kämmenen kokoinen tunnoton kohta vasemmassa yläreidessä (luusiirrettä otettaessa muutama hermorata pääs vaurioitumaan).

  Opetus: ilmeinen?

 5. #5
  Liittynyt
  04/2007
  Paikkakunta
  Lempäälä
  Viestit
  2.306
  Mulla meni 2004 solisluu kun laskin hiihtosuunnistuskisoissa metsikköön ja suoraan koivua päin. Leikkausta ei tarvittu, ja siihen jäikin "mukava" muhkura. Noin 2½ viikkoa ja pystyi jo käymään juoksulenkillä. 2kk niin pyörällä pystyi ajamaan jonkinverran pidempiä siivuja. Jos pyörällä mielii ajella niin ajoasento kannattaa muuttaa paljon pystymmäksi, jotta käsille kohdistuva paino olisi mahdollisimman pieni.
  Vanha mutta lihava.

 6. #6
  Liittynyt
  05/2006
  Paikkakunta
  RMK
  Viestit
  140
  Mulla on tuo vasen solisluu ottanut osumaa useampaan otteeseen. Lapsena tankojuoppo ajoi kävelytiellä mun yli jolloin solisluu murtui. 20-vuotiaana putosin kivikkoon vasen olkapää edellä jolloin sitä ei pahemmin tutkittu vaan laitettiin kotihoitoon paranemaan. Koko kesä meni ennenkuin pystyi pesistä pelaamaan. Yli 10v myöhemmin eli viime talvena laskeuduin todella rajusti hiihtoladulle vasen olkapää edellä jolloin solisluu irtosi ulommasta päästä. Ei kuitenkaan niin pahasti, että olisi tarvinut leikata. Ortopedi näki röntgenkuvista vanhoja murtumia. Meni noin 4kk ennenkuin vasemmalla kädellä pystyi tekemään kaikkia liikkeitä ilman suurempaa kipua. Kantositeen sain mukaan mutta pidin sitä vain päivän koska en löytänyt kivutonta tilaa sen kanssa. Nukkuminen oli yhtä helvettiä kun ainoastaan selällään pystyi nukkumaan. Ja ainoa kivuton asento kädelle oli mahan päällä jolloin koko vasen käsi puutui.

  Ulommasta päästä tuo solisluu törröttää jonkin verran ja sisempi pääkin on erinäköinen kuin oikea puolella.

  20-vuotis tapahtuman jälkeen vasen olkapää (tai solisluu) naksui tietyissä liikkeissä mutta hiihto-onnettomuuden jälkeen naksuminen loppui.

 7. #7
  Liittynyt
  04/2005
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  275
  Viime vuosituhannen puolenvälin aikoihin lätkässä sattui jonkin verran, kun kaaduin metrin päästä laidasta ja tietty olkapää edellä laitaan. Solisluuhan siinä napsahti poikki ja olkapään nivelsiteistä ei ollut enää kuin roippeet jäljellä. Ei muuten löytynyt sitä kivutonta asentoa, kun käsi roikkui rennosti joka asennossa. Leikkaushan siitä sitten tuli ja puolisen vuotta olin urheilematta suuremmmin. Onneksi en mennyt kunnalliseen terveiydenhuoltoon, vaan yksityiselle ja nykyisin käsi on kuin uusi. Kiitos Sakari Oravan!

 8. #8
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti phebis Katso viesti
  Kuulemma solisluu leikataan ainoastaan siinä tapauksessa, että a) luu mennyt poikki ja sen päät uhkaavat "repiä" ihoa tai hermoja tai b) luu on katkennut (muistaakseni) hyvin läheltä olkapäätä.
  Paranemisia!
  Näin se oli jo vuonna 71, kun itselläni meni moottoripyöräkolarissa solisluu kolmeen osaan. Osat olivat vähän hujan hajan ja siitä vaan luutumaan kantositeessä. Leikkaus tarvittiin, koska terävä luunsärmä oli pystyssä ihoa vasten. Paikallispuudutuksella taltoilla ja raspeilla vaan jyrsittiin luuta ja hyvä tuli. Silloin totesin, että tuo ortopedin hommahan on hyvin lähellä puusepän hommaa, ainakin välineiden puolesta.

 9. #9
  Liittynyt
  10/2007
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  2.122
  Ketjun aloittajalle sanoisin, että kannattaa ottaa erittäin rauhassa sen kantositeen kanssa, etteivät luun päät ala elää.

  Itse TdH:ssa viime vuonna kasaan, piti olla siisti murtuma ja parantua kantositeellä mutta isoimpien pirstaleiden päät alkoivat liikkua, kun vähän liikuttelin... Oli erittäin kipeää leikkaukseen (syyskuu) asti. Leikattiin kehnosti, jäi yksi ruuvi ruuvaamatta ja aika lyhyt oli kisko. Sain luvan liikutella varovasti, mutta parempi olisi ollut pysyä ihan paikallaan, kisko petti. Taas erittäin kipeää.

  Toisen leikkauksen (lokakuu) ja pidemmän kiskon jälkeen ei enää sattunut yhtään, mutta alkoi kuplia (marraskuu) > isoa antibioottia. Tulehdusjälkiä siistittiin paikallispuudutuksessa (joulukuu), mutta ei auttanut, rauta pilkisti. Taas pöydälle (tammikuu), haava auki ja siististi umpeen.

  Kupliminen jatkui hiljaksiin, mutta käsi oli hyvä. Puoli vuotta söin antibiootteja. Kävin Huippuvuorilla kiskomassa ahkiota (huhtikuu), ei ongelmia. Sitten kun piti ottaa levy pois, että tulehduksesta päästäisiin lopullisesti eroon, kuvissa näkyi että ei ollut luutunut (huhtikuu), vaan juuri tuollainen valenivel. Otettiin kuitenkin levy pois (toukokuu) kun ei antibiootti enää maistunut.

  Ihme kyllä hyvin on pelittänyt käsi marraskuun lopusta asti. Mitään eroa en huomaa liikeradoissa. Neljä viimeistä leikkausta sujuivat rutiinilla. Illaksi kotiin, yksi burana ja sillä hyvä.

  Mutta siis varovasti. Ettei tarvitse leikata. Tulehdusriski.

 10. #10
  Liittynyt
  05/2008
  Paikkakunta
  Espoo
  Viestit
  71
  No-niin...
  3 viikkoa sitten pyörälenkillä oli iso asunto-auto pysäköity kevyen-liikenteen-väylälle / mäen alle / mutkaan. Päätin kokeilla siinä vauhdissa, kumpi on kovempi-luu (en ehtinyt muuta) : Se auto voitti tällä kertaa.

  Pyörä ja o. solisluu pas...x! Jatkoin lenkkiä auton kyydissä lääkärin luo: Se puhu, että Tour-de-Helsinki saattaa kuitenkin onnistua, jos maltan pitää taukoa kaikesta soliksia tarvitsevista lajeista. Tuo käsi äityy vieläkin niin kipeäksi, että kantoside kerää sääli-pisteitä päivittäin.

  Eli ilmeisesti en ole ainoa ihminen maailmassa, jolta on mennyt solisluu pyöräilyssä poikki.

 11. #11
  Liittynyt
  10/2005
  Paikkakunta
  P-Savo
  Viestit
  442
  OTB malliksella huhtikuun lopulla, saldona 7 ylintä kylkiluuta remontiin + solisluu poikki. Kylkiluista 5 meni poikki kahdesta kohtaa, eli 12 murtumaa/poikki olevaa kohtaa.
  Saldo:
  Oikea solisluu on nyt sitten 2,6cm lyhyempi. 150g ibubrofeenia on tullut syötyä + 100 tabua panacodia. Buranaa vielä kuluu jatkossakin mutta nyt luut alkavat olla luutuneet, niin alkaa määrät jo vähenemään. Sairaslomaa kertyi 3kk. Ja treffit fysioterapeutin kanssa jatkuvat...
  Nyt:
  Aiemmin olen rullaluistellut ja ajanut vähän treinerillä, niissä kun ei tarvise käsiä, mutta tänään kävin sitten ensimmäisellä maantielenkillä. Se on sitten kuoharin paikka "Back in the saddle again"

  Etelän leiri - ketjussa läpivalaisukuvaa ja muutakin tarinaa:
  http://www.fillarifoorumi.fi/forum/s...t=33710&page=2

 12. #12
  Liittynyt
  04/2006
  Paikkakunta
  Tampere
  Viestit
  1.501
  Vappuaattona 2006 (selvinpäin) pahemmat lipat yhteislenkillä maantiellä ja solisluu siruiksi + lapaluu kolmeen osaan ja vielä vasen polvi paskaksi. Eipä lähtenyt luutumaan neljässä kuukaudessa niin leikkausta tarvittiin. Tämä olisi pitänyt tehdä heti. Neljän kuukauden kidutuksen jälkeen sain tarpeekseni ja kysäsin Tayssin puoskarilta miks vi....a tätä ei leikata. Neropatti vastasi ettei ne voi kaikkia ittensä vappuna kännissä telonutta leikata.

  Tästä lausunnosta nousikin aikamoinen soppa mikä onkin oma värikäs vähemmän hauska lukunsa. Mutta viikko tän idiootin vastaanoton jälkeen mut soitettiin leikkaukseen. Lonkasta siirrettiin luuta ja solisluu tuettiin kymmenen sentin pituisella titaanilevyllä.

  Nyt kolme vuotta myöhemmin ei onnistu hiihto eikä juoksu tuolla leikatulla polvella. Mutta eipä ole väliäkään. Kovin pitkät pyörälenkitkään ei oikein luonnistu. Tommonen 600 km putkeen vielä menee... Penkistä nousee enää 50 kiloa.

  Pari vuotta leikkauksesta työkyky palasi sen verran että rukouksista huolimatta jouduin takaisin aamuöiseen orjanhommaani....

  Wandererille voimia ja jaksamista..hyvää se pikku tauko vaan tekee...

 13. #13
  Liittynyt
  04/2007
  Paikkakunta
  Lempäälä
  Viestit
  2.306
  mitäsviddua E.T : hönössäki sielä kirjotellaan ?
  Vanha mutta lihava.

 14. #14
  Liittynyt
  04/2006
  Paikkakunta
  Tampere
  Viestit
  1.501
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti znood Katso viesti
  mitäsviddua E.T : hönössäki sielä kirjotellaan ?
  Valitettavasti nytkin selvinpäin, mutta jääkaapissa ois yks sidu, taidan hakee..
  (recorderling jordgubb-lime)

 15. #15
  Liittynyt
  05/2002
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  99

  Solisluun murtumat ym.

  Wanderer kirjoittaa 12.8, että solisluu murtui 1,5 vko sitten. Lääkäri määräsi 2 vko kantosidettä.

  Kuitenkin tulosten mukaan tänään ollut ajamassa paritempoa???
  Vai onko kyseessä Paavo Hiltunen?

  Jos oli ajamassa tänään, niin ei taida Wandererin solisluu kovin kipeänä ollut kuvauksissa, eikä muutenkaan.

  Itselläni on sama solisluu murtunut kaksi kertaa. Muistaakseni vuonna 1990 ja uudestaan 2007.
  2007 murtuman jälkeen en pystynyt käytännössä kainaloa pesemään kahteen viikkoon.
  6 vko päästä ajoin ensimmäisen kevyen pyörälenkin.
  Ei olis tullut aika-ajoasento kuuloonkaan, saatikka joku kisa.
  Taneli Vartio muokkasi tätä : 15.08.2009 at 19.15 Syy: Vuosiluku muutettu.
  Terveisin, Taneli Vartio

 16. #16
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Noormarkku
  Viestit
  2.599
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Taneli Vartio Katso viesti
  Wanderer kirjoittaa 12.8, että solisluu murtui 1,5 vko sitten. Lääkäri määräsi 2 vko kantosidettä.

  Kuitenkin tulosten mukaan tänään ollut ajamassa paritempoa???
  Vai onko kyseessä Paavo Hiltunen?

  Jos oli ajamassa tänään, niin ei taida Wandererin solisluu kovin kipeänä ollut kuvauksissa, eikä muutenkaan.

  Itselläni on sama solisluu murtunut kaksi kertaa. Muistaakseni vuonna 1990 ja uudestaan 2007.
  2007 murtuman jälkeen en pystynyt käytännössä kainaloa pesemään kahteen viikkoon.
  6 vko päästä ajoin ensimmäisen kevyen pyörälenkin.
  Ei olis tullut aika-ajoasento kuuloonkaan, saatikka joku kisa.

  Minulla eka pyörälenkki 3 pv solisluumurtuman jälkeen. Laitoin ns amerikkalaisen siteen jonka voi löytää valmennuskolmion kirjasta urheiluvammat ja ennaltaehkäisy. Kädet jää vapaaksi.Olen muutamalle kaverille sen tehnyt, mutta yksi meni ortopedin tarkastukseen ja sai sapiskaa. Riskinä on pleksuksen ärrtyminen ja hermo-oireet jopa vamma. Eli jos teette kirjan mukaan, tarkkailkaa, puutuuko sormet . Jos niin käy ,ottakaa pois. muuten erittäin hyvä ja mulla sekä kaikilla mun kavereilla on toiminut. Jos on kovin pirstaleinen murtuma niin ehkä silloin em. ongelmia tulee. MUTTA VASTUUTA EN OTA.
  http://www.fitlandia.fi/blogit/maantiepyoralla-eteneva-lotta/

 17. #17
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Koillis-Savo
  Viestit
  2.481
  Juu kävin vetäisemässä lähes kylmiltään kisan, vaikka tuloksien puolesta olis voinu jäädä ajamatta. Kuten avausviestissä kirjoitin, ei kipu ole ollut tolkutonta edes heti tällin jälkeen. Kyseessä on siis hiusmurtuma luun päässä eli mitään ei törrötä tai paloja ole irti tms. Tempopyörän ajoasento on tasaisella tiellä kivuton. Putkelta ei tee mieli ajaa. Kötöstelin olkapäähän teippauksen, joka tuntuu toimivan oikein hyvin pitäessään luun päätä paikallaan AC-nivelen kohdalla. Ajattelinpa pitää olkapäätä teipattuna pitemmänkin aikaa tässä toipumisen edetessä.
  Eikä ole ollut sormissa puutumista, onneksi.

  Mutta enpä suosittele lääkärin ohjeiden noudattamatta jättämistä. Reilun viikon päästä perästä kuuluu.
  If Jens Voigt was a country, his principle exports would be Pain, Suffering, and Agony.

 18. #18
  Liittynyt
  05/2002
  Paikkakunta
  Helsinki
  Viestit
  99

  Toipuminen ym.

  Luin tämän topicin avausviestin ja pikaisesti selasin viestit läpi kirjoittaessani edellistä viestiä.
  Nyt luin tarkemmin ja esim nimimerkki "kare_Eskolan" esimerkin luulisi pistävän miettimään.
  Kipu on tietenkin jokaisen henkilkohtainen tuntemus. Pyydän anteeksi, että vähättelin Wandererin tuntemuksia.
  On kokonaiskivun kannalta eri asia murtuuko solisluu "helposti" vaikka pyörällä kaatuessa tai vaikka 100 km/h vauhdissa auton nokkakolarissa.

  Noista röntgenkuvista en hirveästi ymmärrä, mutta itsellä oli luun päät selkeästi erillään.
  hiusmurtuma lienee vain "halkeama" luussa.

  Tunkkipuolikaskin hyvin tietää, että tuossa 3 pv murtuman jälkeen tehdyssä pyörälenkissä ( lue: harjoittelun jatkamisessa) ei ole mitään järkeä. Fanaattisena pyöräilyihmisena ei vain malta pysyä pois pyörän päältä.

  Siinä vaan saattaa pahimmassa tapauksessa käydä niin, että ei ole vain kauden pyöräilyt pilalla, vaan menee vaikka kyky harjoittaa ammattiaan.

  Mulla meni 5 vko ennenkuin luun päät olivat kiinnittyneet. 3 vko tarkastuksessa lääkäri oli hyvin huolissaan luutumisesta.
  Jokainen nyt tajuaa mitä tapahtuu jos siinä vielä kaatuisi olkapää edelä asfalttiin.

  Wandererin tulos/sijoitus paritempossa oli aika lähellä sitä, mitä kauden tuloslistojen perusteella olisi etukäteenkin aavistellut. Todella kovaa ajoitte.
  Terveisin, Taneli Vartio

 19. #19
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Noormarkku
  Viestit
  2.599
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Taneli Vartio Katso viesti
  Luin tämän topicin avausviestin ja pikaisesti selasin viestit läpi kirjoittaessani edellistä viestiä.
  Nyt luin tarkemmin ja esim nimimerkki "kare_Eskolan" esimerkin luulisi pistävän miettimään.
  Kipu on tietenkin jokaisen henkilkohtainen tuntemus. Pyydän anteeksi, että vähättelin Wandererin tuntemuksia.
  On kokonaiskivun kannalta eri asia murtuuko solisluu "helposti" vaikka pyörällä kaatuessa tai vaikka 100 km/h vauhdissa auton nokkakolarissa.

  Noista röntgenkuvista en hirveästi ymmärrä, mutta itsellä oli luun päät selkeästi erillään.
  hiusmurtuma lienee vain "halkeama" luussa.

  Tunkkipuolikaskin hyvin tietää, että tuossa 3 pv murtuman jälkeen tehdyssä pyörälenkissä ( lue: harjoittelun jatkamisessa) ei ole mitään järkeä. Fanaattisena pyöräilyihmisena ei vain malta pysyä pois pyörän päältä.

  Siinä vaan saattaa pahimmassa tapauksessa käydä niin, että ei ole vain kauden pyöräilyt pilalla, vaan menee vaikka kyky harjoittaa ammattiaan.

  Mulla meni 5 vko ennenkuin luun päät olivat kiinnittyneet. 3 vko tarkastuksessa lääkäri oli hyvin huolissaan luutumisesta.
  Jokainen nyt tajuaa mitä tapahtuu jos siinä vielä kaatuisi olkapää edelä asfalttiin.

  Wandererin tulos/sijoitus paritempossa oli aika lähellä sitä, mitä kauden tuloslistojen perusteella olisi etukäteenkin aavistellut. Todella kovaa ajoitte.
  Ei siinä kolmen päivän kuluttua ajetussa lenkissä mitään järkeä ollutkaan. Jos solisluu menee poikki keskeltä, on tulos usein hyvä. Sen sijaan päistä katkennut ja selvästi irrallaan olevat luun päät ovat ongelmallisempia. Joskus vaativat leikkauksen riippumatta siitä, kuinka on levännyt tms.

  Mutta tuo sidos helpottaa elämistä muutenkin. Vävypoikaehdokkaalle tein torstaina, kun jalkapallopelissä paukahti. Pukeutuminen ja muut joka päivän hommat helpottuvat kun on molemmat kädet käytössä. Sanotaan vaikka vetoketjun avaus.
  Ja pyöräilijä voi ajaa rullilla.

  Lotta muuten ajoi eka kisan kaksi viikkoa kolarin jälkeen ja hänen solisluunsa leikattiin. Se oli kyllä riskinotto ja jos olisin rtg kuvat nähnyt, ei olisi ajanut.

  Wanderedin vamma taas kuulosta samanlaiselta kuin minulla tuossa toisessa olkapäässä. AC nivel ja luun pään ovat saaneet tällin. Mulla se hiusmurtuma johti luun pään kuolioon. Syynä verenkierron loppuminen, koska sitä hismurtumaa oli paljon. Päästä katosi n. 5 mm. Vaivaa oli noin vuosi, mutta lihasten vahvistamisen jälkeen pelaa hyvin, eikä vaivaa ainakaan toistaiseksi vaikka AC nivel on löysä. Tapahtui-93
  Kirurgille joskus sitä näytin , mutta hän erittäin monta olkapäätä operoineena sanoi, että voi tulla huonompi.
  http://www.fitlandia.fi/blogit/maantiepyoralla-eteneva-lotta/

 20. #20

  Hans collar bone crach

  oli niin paha että tarvittiin "kiini naulaamista", n.10cm teräspiikillä olkapään puolelta vaan läpi ja solisluu kiini. Sitten odoteltiin luutumista muutama kk ja piikki tai siis piikit (2kpl) leikattiin pois. Piikkien aikana kädellä oli paljon liikerajoituksia, kuntoutus sujui kuitenkin hyvin ja aikatarkkaan puolen vuoden kuluttua vedin taas leukoja.

  Henkiset vauriot olivat pahoja samaan tyliin kun mitä täälläkin on todettu eli harmitti aivan perleleesti hukkaan heitetty treenimäärä ja se kun ei voi treenata lisää... nyt homma oikeastaan hymyilyttää kun polvi on niin paskana että pyöräily (ja muukin liikunta) saattaa loppua kokonaan tai ainakin pitkäksi aikaa... huhtikuusta saakka tässä Hans taas harrastanut pelkkää "palauttelua"...

  Tältä kokemuspohjalta on erittäin vaikea ymmärtää riskinottoa lievissäkään loukkaantumisissa, rauhoittukaa nyt hyvät ihmiset ja lopettakaa turha hössötys. Laittakaa addikti aisoihin ja urheilkaa vain terveenä, väitän että monen "paljon ajavan" kunto vaan nousee kun huilaatte kunnolla.

  Sellaista vielä näistä lievemmistä solisluuvaurioista että niitä ei helposti tahdo saada leikkuuseen julkisen terveydenhuollon kautta ja usein ne jäävät kivuliaiksi ja liikerajoitteisiksi. Hansin oikea olkapää toimii leikkauksen jäkeen normaalisti, ei kipuja ainoastaan hiukan jäykempi se on venytellessä.

  Tietysti toivotan kaikille kipeille toipumista ja pikaista paluuta pyörän satulaan.
  Hans Opinion muokkasi tätä : 16.08.2009 at 11.17

 21. #21
  Joskus 90-luvun alussa kisoissa katolleen, sillä seuraksella, että solisluu irtosi ulommasta päästä. Itse luu pysyi ehjänä, mutta kiinni pitävä jänne repeytyi. Ajoin kisan loput 100km vielä maaliin. Kipu ei silloin vielä ollut paha, mutta kyllä sen selvästi tunsi, että olkapää klenkusui jotenkin pahasti.
  Illalla kipu yltyi ja menin seuraavana aamuna Töölön tapaturma-asemalle. Röntgenin kautta leikkaukseen. Jänne laitettiin teräspiikeillä kiinni luuhun. Kahdeksan viikon päästä pikku viilto olkapäähän ja piikit pois.
  Kuntopyörällä aloin treenaamaan heti, ja muutaman viikon jälkeen maantiellä lenkkiä maastopyörällä. Sillä ajaessa toista kättä pysytyi lepuuttamaan tangon päällä. Saman kesän loppupuolella taisin olla vielä mitaleilla maasto-SM:ssä. Niin kuin Hans jo sanokin, jos pohjakunto on hyvä, niin tuollainen muutaman viikon treenitauko ei pidemmällä aikavälillä kuntoa paljon heiluttele. Ja kuntopyörällä pystyy tekemään lyhyitä ja tehokkaita harjoituksia.
  Mitään vaivoja onnettomuus ei jättänyt jälkeensä.
  - Put me back on my Bike -

 22. #22
  Liittynyt
  08/2008
  Paikkakunta
  tampere
  Viestit
  2
  2005 murtu solisluu ja lapaluu selkälihas repes samoin jänteitä(ei poikki) leikkausta ei tarvinnut. reilu kuukausi kantositeessä ja sen jälkeen varovasti kuntoutusta pikku hiljaa. olkapää lonksuu vieläkin ja rutisee mutta muuten pelaa ihan hyvin. Tänä vuonna heti alkukeväästä toinen ranne ja reisi poikki ja toinen ranne murtu, nyt 3kk jälkeen päässy ajamaan noin kuukauden taas pyörällä(ulkona) ja pikku hiljaa rupee pääsemään kuntoon ja rupee paikat kestämään rasitusta, tietysti kovaa kuntoutusta vaatinut heti kun pysty ja sai lekurilta siihen siunauksen.
  Pikaista paranemista kohtalotovereille.
  Onko pakko, jos ei taho.

 23. #23
  Liittynyt
  09/2008
  Paikkakunta
  Kangasala (vatiala)
  Viestit
  3
  Viime kesänä meni vasen solisluu. Käytin kaksi viikkoa kantosidettä, ensimmäisen viikon jälkeen ei ollut enää kipuja ja toisen viikon jälkeen lähdin koeajamaan uutta pyörää, käsi kun tuntui kestävän taas varsin hyvin. Taisin polkea kaupungille jo ensimmäisen viikon aikana oikealla ohjaten, vasen sai levätä vielä silloin siteessä.

 24. #24
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Noormarkku
  Viestit
  2.599
  Jos on jännevaurio, niin sen rasittaminen on sitten aivan eri asia kuin luumurtuman. Esim. joku hauislihaksen operointi tai kiertäjäkalvosimen. Sen alueen rasittaminen aiheuttaa koko homman uusiksi menemisen, jos siis liian aikaisin on liikkeellä.
  Samoin jos murtumaan liittyy avohaava ja esimerkiksi tikkejä on tarvittu. Ei ole järkevää hikoilla ja ottaa bakteeritulehduksen riskiä.

  Sen sijaan joku solisluun murtuman kanssa reenaaminen on kivun sallimissa rajoissa jopa järkevää. Veri kiertää ja paranemista tapahtuu.

  Ja molemmat kädet voi olla poikki ,sekä toinen jalka niin vielä rullilla menee

  TunkkiPuolikas muokkasi tätä : 16.08.2009 at 20.45 Syy: Kiitos oikolukija Pekka L.lle
  http://www.fitlandia.fi/blogit/maantiepyoralla-eteneva-lotta/

 25. #25
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Noormarkku
  Viestit
  2.599
  Ja vielä Wanderedille. Jos minä nyt olisin sinun tilanteessasi, ajaisin kyllä lenkkiä ja jopa tempoa. Mutta XC ja korttelit sekä muutkin yhteislähdöt jättäisin väliin. Siis näin minä tekisin. Mutta en ole lääkäri, vain tyhmä fysioterapeutti, jolla kuitenkin on monta kokemusta asiasta sekä omien, että läheisten vastaavien vammojen kanssa.

  Mutta kaatua et saa sen päälle!!
  http://www.fitlandia.fi/blogit/maantiepyoralla-eteneva-lotta/

 26. #26
  TunkinPuolikkaan näkökulmaan vammautumisesta toipumisen edistämiseen on hyvin PRO, ajaa pitää, jopa riskillä.

  Hansin näkökulma lähtee harrastamisesta ja siitä että turhat riskit pois, ajaa ehtii myöhemminkin ja kuntoutusta edistävää verenkiertoa voi aktivoida pienemmälläkin riskillä.

  Molemmat näkökulmat varmaan aivan päteviä... ei tarvitse kuin päättää että kuinka PRO omasta mielestään on.

 27. #27
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Noormarkku
  Viestit
  2.599
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Hans Opinion Katso viesti
  TunkinPuolikkaan näkökulmaan vammautumisesta toipumisen edistämiseen on hyvin PRO, ajaa pitää, jopa riskillä.

  Hansin näkökulma lähtee harrastamisesta ja siitä että turhat riskit pois, ajaa ehtii myöhemminkin ja kuntoutusta edistävää verenkiertoa voi aktivoida pienemmälläkin riskillä.

  Molemmat näkökulmat varmaan aivan päteviä... ei tarvitse kuin päättää että kuinka PRO omasta mielestään on.
  Wanderer on lähes PROO, minä vain fanaatikko. Silloin kun mulla meni se solisluu niin kolme päivää makasin selälläni ja syljeskelin kattoon. Sitten oli vain pakko päästä ulos pyörän päälle. No ehkä se on joku sairaus sekin (ADHD tms?).

  Mutta monta monituista solisluun katkojaa olen vuosien mittaan nähnyt. Joskus homma toimii aivan hyvin, mutta myös leikkaukseen joutuneita olen nähnyt. Ne leikkaukseen joutuneet ovat kantaneet kättään aivan kuten on määrätty. Ei vaan ole luut löytäneet toisiaan. Jos olisi ajettu, tuskin olisivat löytäneet silloinkaan.

  Riskinä on se kaatuminen, mutta niinhän se on aina fillarilla, eikö?
  http://www.fitlandia.fi/blogit/maantiepyoralla-eteneva-lotta/

 28. #28
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Koillis-Savo
  Viestit
  2.481
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti TunkkiPuolikas Katso viesti
  Jos minä nyt olisin sinun tilanteessasi, ajaisin kyllä lenkkiä ja jopa tempoa. Mutta XC ja korttelit sekä muutkin yhteislähdöt jättäisin väliin.
  Juu, yhteislähdöt ja maastokisat olen laskenut pois kunnes parempaa tietoa on. Ja nyt saa pyörälenkkeilykin jäädä viikoksi. Ilman teippausta luun pään/ac-nivelen seutu on sen verran kenkkuilevan oloinen..
  Kaatua voi ilman pyörääkin, viimeksi eilen mettäkävelyllä. Onneksi ei olkapään päälle
  If Jens Voigt was a country, his principle exports would be Pain, Suffering, and Agony.

 29. #29
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti wanderer Katso viesti
  Kaatua voi ilman pyörääkin, viimeksi eilen mettäkävelyllä. Onneksi ei olkapään päälle
  Sängystäkin voi pudota ja loukata itsensä.

 30. #30
  Liittynyt
  04/2003
  Paikkakunta
  Noormarkku
  Viestit
  2.599
  Lainaus Alkujaan tämän lähetti Hans Opinion Katso viesti
  Sängystäkin voi pudota ja loukata itsensä.
  Ehdotan kaikille solisluun katkojille lattialla makaamista ilman mattoa, sillä matoltakin voi pudota. Yhdessä Mika Kaurismäen elokuvassa muistaaksen legendaarinen Peltsi Pellonpää sanoi pikku kännissä kaverilleen "Muistatko, kun oltiin niin pieniä, että istuttiin maton reunalla ja heiluteltiin jalkoja"

  Valmennuskolmion Urheilluvammakirjasta vapaasti lainattua.
  _Solisluuvammassa voi laitta ns. kahdeksikkositeen.
  _Juoksemsta on vältettävä kunnes vamma on konaan parantunut 4-8 viikkoa.(Ei tykkää tärinästä)
  _Kuntoa voi ylläpitää esimerkiksi pyöräilemällä

  Että sitä ollaan noudatettu
  http://www.fitlandia.fi/blogit/maantiepyoralla-eteneva-lotta/

Aiheen tagit

Kirjanmerkit

Viestin säännöt

 • Käyttäjä ei voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Käyttäjä ei voi vastata viesteihin
 • Käyttäjä ei voi liittää liitetiedostoja
 • Käyttäjä ei voi muokata viestejään
 •