PDA

Näytä tavallinen näkymä : "Köyhän miehen vuoristoleiri?"Mikael52
11.12.2009, 23.14
:oNo! Istuin saunassa ja löylytin itseäni oikein kunnolla, alkoi ahdistaa ja tuntui, että ilma loppuu:eek:. Eikun ulos ja happea haukkaamaan, jopa helpotti ja hetken päästä tuntuikin jo oikein hyvältä:p. Palasin löylyihin ja vettä kiukaalle paiskoessani aloin miettiä, josko tästä olisi köyhän miehen vuoristoleiriksi:seko:? Nautiskelin saunan lämmöstä ja kosteudesta ja hikoilin, mutta tuosta ajatuksesta en päässyt eroon:(. Mitä, jos tuloilmaräppänää pienentäisi ja säätäisi lämmön sidettäväksi, olisiko sillä vaikutusta kehon reakointiin? Alkaisiko happivaje vaikuttaa verenkierrossa samalla tavalla kuin vuoristo-olosuhteissa? Lisäisikö oleskelu saunassa veren punasoluja ja näin parantaisi hapenkuljetusta lihaksiin? Vai vaikuttaako lämpö jotenkin tuohon elimistön reakointiin ja pitäisikö typen määrää jotenkin lisätä tai jotain?:rolleyes: No jatkanpa pohdiskelua, mutta halusin tuon pähkähullun ajatuksen tuoda pähkäiltäväksi tämän palstan kaikentietäville ja paljon asioita miettiville.;) Hyviä löylyjä kaikilla saunomisesta pitäville - ja tällä kertaa oluet jäi juomatta.

___________________________________

May I get hope in sauna, is it possibly?

Olli-Pekka Manninen
11.12.2009, 23.39
Polta tupakkaa. Tupakan polttajilla on tutkitusti korkeampi hemoglobiini kuin ei-polttavilla ihmisillä.

Traccia bianca
11.12.2009, 23.50
http://www.pezcyclingnews.com/cgi/gallerypicget.asp?pic=http://www.pezcyclingnews.com/photos/races10/classic10/raleigh-smoke.jpg

;)

Mika A
12.12.2009, 00.04
Jo Pyöräurheilija Saikansalon (http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=433213) hyväksi testaama metodi. :D

H. Moilanen
12.12.2009, 09.22
Alkaisiko happivaje vaikuttaa verenkierrossa samalla tavalla kuin vuoristo-olosuhteissa? Lisäisikö oleskelu saunassa veren punasoluja ja näin parantaisi hapenkuljetusta lihaksiin?

Kyllä varmasti, kunhan saunassa majailee viikon - pari. Samaan tapaan kuin köyhänmiehen korkeanpaikanleirejä pidetään alppimajassa.

--+MM+--
12.12.2009, 12.17
Tupakointi auttaa kuten OPM kertoi. Kaksi viikkoa körssiä, viikko ilman ja ei ku kisoihin.

µ

Kiovan Dynamo
12.12.2009, 12.25
Pitääkö olla virallista vihreätä Kentiä?

Leopejo
12.12.2009, 14.36
Muutama viikko sitten annoin parempaa näyttöä siitä, että tupakointi tosiaan auttaa, kuten huippuammattilaiset videossani todistivat.

Spämmätään viestini (http://fillarifoorumi.fi/forum/showpost.php?p=1277748&postcount=30).

Lasse
12.12.2009, 15.49
Alkaisiko happivaje vaikuttaa verenkierrossa samalla tavalla kuin vuoristo-olosuhteissa? Lisäisikö oleskelu saunassa veren punasoluja ja näin parantaisi hapenkuljetusta lihaksiin? Vai vaikuttaako lämpö jotenkin tuohon elimistön reakointiin ja pitäisikö typen määrää jotenkin lisätä tai jotain?:rolleyes:

Onhan noita alppitelttoja myynnissä mutta halpoja ei ole ja kaasupullokaupassakin saisi alvaariinsa juosta. :D
Etelän leiri saattaisi olla loppujen lopuksi kokonaisvaltaisesti ajatellen tavallisen tallaajan paras vaihtoehto. :)

Sauna on mielenkiintoinen ajatus mutta nestehukka on valtava.;)

Jos taas joku omatekosta alppitelttaa rupeaa rakentamaan, niin tuon TYPEN kanssa ei ole leikkimistä.
Koska se aiheuttaa liian suurena pitoisuutena tajunnan menetyksen VAROITTAMATTA ja sitten sen KUOLEMAN.

Umpinainen teltta taas nostaa hiilidioksidi pitoisuutta mikä aihettaa heikotusta ennen sitä tajunnan menetystä joten treeni saattaa muuttua oleskeluksi. ;)

Tupakointi sitten, no vähänaikaa ehkä jelppaa mutta ne negatiiviset seuraamukset tulevat perässä.

Toni.T
12.12.2009, 16.08
Aina kun käyn saunassa pyrin olemaan mahdollisimman kauan kovissa löylyissä. Se kasvattaa luonnetta, joten kestää paremmin rutistaa ja vääntää vaikka kipeetä tekisikin..

Leopejo
12.12.2009, 16.26
Kerran porukalla yritettiin lämmittää savusauna, mutta epäonnistuimme pahasti ja luovuimme. Seuraava yö nukuttiin saunaan yhteydessä olevissa tiloissa - enkä suosittele kokemusta kenellekään! Herätä siihen, ettei pysty hengittämään, on kamala tunne.

Pekka L
12.12.2009, 19.09
Tuo vähään happeen adaptoituminen kestää jonkun aikaa. Saunomiskerralla ei ihmeitä tehdä.

Mitäs jos kokeilisi hernekeittoa, tuoretta ruisleipää, sipulia ym. mukavaa päivän mittaan ja sitten nukkumista peiton alla:D

Samuli
12.12.2009, 21.31
Jo Pyöräurheilija Saikansalon (http://www.ilkka.fi/Article.jsp?article=433213) hyväksi testaama metodi. :D

Saikansalon metodi pyöräillä saunan katossa kehittää sydäntä ja verenkiertoa ei niinkään hapenottoa tai sitä mitä vuoristosta haetaan.
Asiaa opiskelleet saa oikaista harhani.
Sydän joutuu aika koville pumpatakseen verta lihaksiin.

2005 oli suunnistuksen MM-kisat kuumassa ja kosteassa olosuhteissa Japanissa Naganon liepeillä. Pari Haldenin norskia treenasi juoksumatolla paikallisessa paperitehtaassa talven yli muutaman kerran viikossa.

OJ
12.12.2009, 22.59
Tieteellinen testi pari vuotta sitten...

Nightie
13.12.2009, 07.52
Korkeanpaikanleiriä tulee harrastettua joka yö kun on näitä uniapneaoireita. Muut voi kokeilla laittaa pyykkipojan illalla nenään, sillä saa simuloitua jo aika hyvin.

timoe
13.12.2009, 16.40
Korkeanpaikanleiriä tulee harrastettua joka yö kun on näitä uniapneaoireita. Muut voi kokeilla laittaa pyykkipojan illalla nenään, sillä saa simuloitua jo aika hyvin.

joo, näin on, veren happikylläisyyslaskut on helppo osoittaa sormenpäässä pidettävällä pulssioksimetrilla, mutta jos nenän nipistää kiinni niin useimmat kyllä sitten vetää henkeä suun kautta.

Todellinen köyhän miehen alppimaja olisi tosiaan kokomaski + kontrolloitua kaasuseosta syöttävä laite, joka olis periaatteessa helppo rakentaa typpi + happi sekoittimesta?

Mutta jos tuo korkean paikan leireily parantaa suorituskykyä vaikka vain 1-2% (näin muistelen Janne Holmenin kirjoittaneen Juoksija-lehdessä)...

niin mitä kannattaa, jos suorituskyky on 50-60% maailman huippujen tasosta, parantaa sitä tuon verran, ja edes jos oltaisiin 80-90% jolla jo pärjäisi kansallisella tasolla?? Huipulla, jossa pieni ero ratkaisee asia on eri.

PS
Kun mun uniapnea hoidettiin, niin päiväaikainen vireystaso kyllä parani, luultavasti kyky vastaanottaa harrastelijatason kuntoilun suomaa elimistön tasapainotilan järkyttämistä + siitä toipumista, parani.

Ja uskon, että sekä tupakan (Häkä sitoutuu 200x happea hanakammin hemoglobiiniin ja ryöstää happimolekyylille kuuluvan paikan) että uniapnean haittavaikutukset tosiaan ylittää hyödyt. Uimarit tekevät apneaharjoitteita, eli uivat henkeä pidättäen, mutta luulen, että se vaikuttaa vain sprinttisuorituksiin???

Olli-Pekka Manninen
13.12.2009, 18.15
Netistä voi tilata sellaista ilmatiivistä telttaa jossa on sisääntuloventtiili ja sitten pumppu joka pumppaa teltasta ilmaa pois luoden alipaineen eli periaatteessa teltassa on vähemmän happea kuin normi-ilmassa. Periaate varmaan ihan toimiva mutta hinta taisi olla pari vuotta sitten aivan järjetön. Mutta halvempi varmaan kuin oikea alppimaja.

H. Moilanen
13.12.2009, 18.40
Alipaine ei vähennä ilman happipitoisuutta.

Olli-Pekka Manninen
13.12.2009, 21.06
Alipaine ei vähennä ilman happipitoisuutta.

Alipaine vähentää ilmamassan määrää teltassa verrattuna normitilaan. Oletetaan, että ilman koostumus ei muutu pumppauksen ajaksi, niin voidaan olettaa, että jos telttaan on pumpattu 10% alipaine, niin kaikki ilman elementtejä on 10% vähemmän kuin normi-ilmassa, happea siinä sivussa.

Periaatteessa pumpattu alipaine simuloi siirtymistä suoraan ylöspäin halutun matkan ja periaatteessa puhtaammin ja luonnollisemmin kuin normi alppimaja jossa hapen osuutta ilmamassa on pienennetty lisäämällä muiden kaasujen määrää keinotekoisesti.

Sitä en sitten tiedä, että miten tuollaisessa alipaine teltassa voisi nukkua jos vieressä on joku alipainepumppu lutkuttamassa koko ajan.

erkkk
14.12.2009, 04.33
Tuo alipainehan on juuri se oikea tapa stimuloida vuoristo-olosuhteita eikä mikään kaasujen kanssa läträäminen. 5,5 kilometrissä ilmanpaine on puolet meren tasosta, mutta ihan noin ylös ei tarvi mennä. Tuota telttaa on pari suomipyöräilijääkin testannut, mutta sen toimivuudesta en ole kuullut. Hiihtäjien alppimajoistahan herra x puhui ihan tietoisena harhautuksena kun todellinen tarkoitus oli päräyttää veriarvot kattoon muilla keinoilla. Mitä nyt viime vuosikymmenellä kuulin himohiihtäjä X:n ja Y:n kesätesteistä niin 215 tienoilla oli herrojen punainen lukema keskellä kesää. Siinä voi kuntoilija miettiä että nostaako niitä veriarvoja halvemmalla suoraan (jos vaan saa tavaraa), esim kohta kentille palaavan Riccon käräyttänyt Epo-Cera-kuuri oli sen 800 euroa, vai matkaako pidemmäksi aikaa vuoristoon vaihtelevin tuloksin. Työssäkäyvän kuntoilijan valinta lienee selvä. :D

Prosentuaalisen parannuksen määrä riippunee lähtötasosta. Jos tekee sellaisen hyvin terveellisen paljon piikitettyä rautaa ja paljon lisää punasolutuotantoa-kuurin jollain alle 40 hematokriitillä ja pääsee sinne mr sixty tasolle niin tuskin puhutaan mistään parista prosentista. Aikoinaan huhuttiin Manolon tallin värväävän lahjakkaita espanjalaispolkijoita joilla on huonot veriarvot. Manolo oli myös se mies joka "löysi" A.Contadorin. :D

Vaikkapa tuolla http://web.mac.com/markkuanttila/iWeb/sunkenlogs/articles/2005/fysio/index.htm on infoa köyhän miehen happivajeen fysiologiasta :D

Hoobee
14.12.2009, 08.50
Mä oon myös kuullu että alppimajat oli vaan ulospäin annettu vääristetty kuva dopingohjelmasta,tavallaan peiteohjelma...eikai niitä edes nykyisin kukaan käytä?
Ja tosiaan tupakka nostaa punasolutuotantoa,ei kuitenkaan solujen sitoman hapen määrää.Korkea hemoglobiini ei välttämättä tarkoita hyvää hapenkuljetuskykyä.Solun tilavuus ja sen kyky kuljettaa happea ratkaisee.

Olli-Pekka Manninen
14.12.2009, 09.57
Korkeanpaikan leirityksestä ja alppimajoista on hyötyä mutta hyöty on hyvin lyhytaikaista. Kun poikkeamatilasta päästään takaisin normitilaan, niin olikohan se nyt viikko tai jotain vastaavaa, eli siis todella lyhyt aika, kun siitä saa hyötyä. Veriarvot palautuvat sitten nopeasti takaisin lähtötasoilleen.

Olen jutellut asiasta parin "kaverin" kanssa jotka on puuhastellut hiihtäjien kanssa ja heidän mielipiteensä on se, että alppimajalla peiteltiin epon käyttöä. Tosin kyllä sitä vieläkin jotkyt käyttävät.

OJ
14.12.2009, 23.53
Mutta ihan vakavissaan. Jos haluaa pyörän kulkevan kovempaa, niin hoida laktaattikynnyksen teho mahdollisimman korkealle tasolle ja pudota paino niin alas, että sun miespuoliset työkaverit alkavat kysellä huolestuneena, että oletko sä sairas. Äidin tai tyttöystävän huolestuminen ei riitä. Kun hoitaa painon ja kynnystehot kuntoon, niin sitten voi alkaa näppäilemään kaikella nippelitouhulla jos ne enää kiinnostaa/kokee hyödylliseksi.

PHI
15.12.2009, 20.21
Kaasulämmittimen käyttö tiiviiksi rakennetussa kesämökissä saa aikaan myös melko matalahappisen Alppimaja efektin...kokemusta on.
Voisin tarjota leiritystä kunhan hinnoista sovitaan. SM:ien alla olisi varmaan sesonki :D

KiVa
15.12.2009, 20.23
Köyhän naisen vuoristoleiri: traineri kellariin (n. 15m3) ja ovi tiukasti kiinni! :D