PDA

Näytä tavallinen näkymä : Vaimo tuhoaa pyöriä, mikä kestäisi käyttöä?vvo
11.11.2008, 21.29
Moi!

Sitkeästä hakemisesta huolimatta en oikein löytynyt vastausta siihen, että mihin hintaluokkaan asti kannattaa mennä, jos hakee ensisijaisesti osien kestävyyttä eikä sinänsä tarvitsisi muulla tavoin parempaa pyörää.

Nykyinen (siis entinen) pyörä on viitisen vuotta sitten hankittu Nishiki Hybrid 422, huollettu vuosittain pyöräliikkeessä ja yleensä lasku on ollut suuruusluokkaa 250 eur. Ainakin rataspakka on aiemmin vaihdettu ainakin kaksi kertaa ja paljon osia menee vaihtoon joka kerta. Vuosittaisesta huollosta huolimatta tämän syksyn tuomio oli taas tyly: kampiakseli lähes poikki, vanteet hengenvaaralliset, rataspakka (taas) entinen, ketjut (taas) vaihtoon ja mitä lie muuta. Korjauksen hinta-arvio jossain 500 kieppeillä eli samaan hintaan saisi uuden pyörän. Eihän tämä nyt näin voi mennä? Tuntuu sekä rahallisesti että ekologisesti idioottimaiselta, ettei pyörä kestä viittä vuotta vaikka sitä huolletaan säännöllisesti.

Taustaksi, että pyörällä ajaa siis vaimo arviolta 3000 km vuodessa kesät talvet (talvella jonkin verran vähemmän kuin kesällä). Nykyisen pyörän alkuaikoina kilometrit olivat varmaan vain tuhannen luokkaa. Tilanne tulee muuttumaan sikäli, että nyt on hankittu napavaihteinen, rumpujarruilla ja nastarenkailla varustettu erillinen talvipyörä. Toiveena että tämä vähän säästäisi tulevaa avovaihteista ykköspyörää, jollaiseksi on harkittu esim. Nishikin "juhlamallia" Hybrid RH80 D2.

Kysymys kuuluu siis, että ovatko kalliimmat osat parempia myös kestävyydeltään ja mihin hintaluokkaan asti kestävyys paranee oleellisesti? Onko esim. tuo RH80 D2 Deore XT osilla olennaisesti kestävämpi kuin vanha 422 Deore osilla?

Onko mahdollista antaa joku "karkea" suositus, esim. tyyliin katso että pyörässä on Shimanon XT-sarjan osat, vai joutuuko asiaan perehtymään ihan osa osalta. Pyörän kokoaminen osista sinänsä kiinnostaisi, mutta meillä ei ole ollenkaan riittävää asiantuntemusta eikä aikaa perehtyä kaikkiin hienouksiin.

Raha ei ole este, mutta vain jos sillä saa oikeasti ostettua kestävyyttä. 1000 euroa löytyy tai enemmänkin tarvittaessa mutta se on paljon rahaa ja jos tonnin pyörä riittäisi, niin ei sitä viitsisi toista tonnia heittää menemään "turhaan". Kuten sanottu, käyttäjä on ollut aivan tyytyväinen nykyisen 422:n "ajo-ominaisuuksiin".

Käytöstä vielä sen verran, että pyörää ei juurikaan pestä huoltojen välillä. Tiedämme että pitäisi, mutta... koitetaan nyt ensin hoitaa tämä rahalla ja sitten vasta harkitaan vaivan näkemistä;-) Parempi lähteä siitä oletuksesta, että pyörän pitäisi mielellään kestää vuosihuoltojen välin ilman ihmeempää huolenpitoa.

Ja tulevasta pyörästä, hydrauliset levyjarrut on jo vähän niinkuin päätetty ja vaimo tykkää tuosta joustohaarukasta, vaikka olen sen huonoista puolista maininnut. Tarakka ja lokasuojat pitää olla. Pyörällä vedetään myös peräkärryä, jos sillä nyt ihmeempää väliä on.

Elikkä saanko luvan mennä helpomman kautta ja ostaa tuon pykälää paremman Nishikin nyt syystarjouksesta vai pitääkö alkaa tarkemmin selvittelemään asiaa?

Neuvoista kiittäen

vvo

Mika Björkholm
11.11.2008, 21.45
Pyörä kestää viisi vuotta jos sitä huolletaan säännöllisesti, kerran vuodessa ei ole riittävästi. Ja se pesu sekä välillä pieni rasvaus ihan oikeasti auttaisi. Kalliit osat kuluvat lähes samallatavalla kuin halvat jos ne ovat yltäpäältä öljy-hiekkaseoksen vallassa.
Jos huoltovapautta haluaa niin mahdollisimman yksinkertainen fillari, onko yksivaihteinen täysin mahdoton ajatus?

ketju44
11.11.2008, 21.46
Kannattaa opetella perushuollot itse , koska ei ne niin vaikeat ole.
Silloin kun ajetaan läpivuoden , niin varsinkin rattaiden ja ketjujen puhdistus on tehtävä usein. Raha ei siinä ole ratkaisu!!! Mikä hintainen pyörä sitten kestää...................? 1000€ ..............

izmo
11.11.2008, 21.48
ompas outoa kun pyörä sillain kuluu... itellä keväällä hommattu rossari ja mekaaniset avidin levyjarrut, pari napsua säädetty vaan paloja... ajettu jotain 8000km ja menee varmaan toinen mokona ennenkuin mitään säädetään....`?

vvo
11.11.2008, 21.55
onko yksivaihteinen täysin mahdoton ajatus?

On.

Sanotaan, että ominaisuudet (vaihteet, jarrut, yms.) pitää olla vähintään tuon entisen 422:n tasolla.

vvo

YT
11.11.2008, 21.57
Sellaisiakin naisia on, joilla pyörät kestää vaikka vuosikymmeniä.

Amadeus
11.11.2008, 22.15
Tuolla kilometrimäärällä ja huollon vähyydellä en yhtään ihmettele että pyörä ei kestä.Niinkuin tuossa edellä jo mainittiin niin mahdollisimman yksinkertainen pyörä on ainoa vaihtoehto jos pyörää ei huolleta kuin kerran vuodessa.Mutta jos seuraavaa pyörää aijotaan (toivottavasti) huoltaa tulevaisuudessa niin joku Rossanon hybridi/fitness/trekking ym. voisi olla hyvä valinta.IMHO;)

Verska-Vesa
11.11.2008, 22.16
Ketjujen ja rattaiden kulumiseen auttaisi varmasti parhaiten ketjujen putsaus ja rasvaus (tai ainakin se rasvaus) vaikka viikoittain.
Myös vanteet pysyvät kunnossa vaikka kuinka pitkään kun silloin tällöin tarkastaa että pinnat ovat kireällä.


Eli jos rahalla halutaan korjata ongelma, pyörä pitää huollattaa useammin. Se juhlamallin Nishiki ei varmaankaan kestä sen paremmin kulutusta kuin nykyinenkään. Itse ratkaisisin tilanteen uusimalla nykyiseen pyörään vaihtoa vaativat osat, ja opettelemalla huoltamaan pyörää itse. Ketjujen rasvaus ei ole vaikeaa, pinnojen kiristely ja vanteen suoristus vaatii hieman osaamista mutta sen oppii helposti.

Nappulakenka
11.11.2008, 22.25
Mun mielestä on mukavaa palkita pyörä pesemällä voimansiirto aina silloin tällöin. Se kun jaksaa aina kelistä riippumatta viedä paikasta toiseen ja lähteä metsään lenkille aina tarvittaessa. Tuo peseminen ei paljoa aikaa vie ja se on ainakin itsestäni mieluista puuhaa.

ketju44 jo sanoikin, että olisi hyvä opetella tuollaiset perushuollot itse. Homma hoituu sillä, että tutustutte vaimosi kanssa yhdessä Fillari-lehden sivuilla pyörän huolto-ohjeisiin :) sieltä löytyy monenlaista ohjeita.

Hevonen
11.11.2008, 22.28
Pyörä kestää viisi vuotta jos sitä huolletaan säännöllisesti, kerran vuodessa ei ole riittävästi. Ja se pesu sekä välillä pieni rasvaus ihan oikeasti auttaisi. Kalliit osat kuluvat lähes samallatavalla kuin halvat jos ne ovat yltäpäältä öljy-hiekkaseoksen vallassa.
Jos huoltovapautta haluaa niin mahdollisimman yksinkertainen fillari, onko yksivaihteinen täysin mahdoton ajatus?


Höpöhöpö.

simojoki
11.11.2008, 22.31
...Ainakin rataspakka on aiemmin vaihdettu ainakin kaksi kertaa...
Hyvin yleinen ilmiö on se että ajetaan kokoajan samalla vaihteella, ja näin ollen kulutetaan pakka ja ketju nopeasti käyttökelvottomaksi.

znood
12.11.2008, 00.26
pidät voimansiirron puhtaana ja käytät vaan ohutta öljyä lisättynä säännöllisesti niin ei kulahda heti

ja kun haetaan tuollaiseen käyttöön osia niin kannattaa miettiä että voimansiirto on oltava oikeasti rautaa, eli ostamalla kalliin ei saa kestävyydeltään parempaa(esim deore xt= alumiinirattaat, mutta deore = teräsrattaat kammissa)

Esko
12.11.2008, 01.14
Hm. Minulla on reilut 9 vuotta sitten hankittu fillari. Kilometrejä on kasassa melkein 60000, ja ympäri vuoden ajan. Tällä hetkellä menossa on ilmeisesti takapakka nro 6, ketjut nro 9, 10 ja 11 (vaihtelen saman pakan kanssa useampia ketjuja), ja vissiin sekä edessä että takana neljäs vannekehä.

Ja minä sentään teen kaikki rempat itse, ja myös huollan pyörää. Huoltoa tulee tosin tehtyä aivan liian laiskasti. Varsinkin vannekehissä sen vissiin huomaa (paras 27+ tkm, huonoin 6tkm), ja on joidenkin ratas-ketju -yhdistelmien käyttöikäkin jäänyt vähän turhan lyhyeksi.

Kuluviin vanteisiin auttaa siirtyminen levyjarruihin. Kuluviin ketjuihin ja rattaisiin auttaa siirtyminen napavaihteisiin. Paksut rattaat ja ketjut kestävät paljon paremmin. Molemmissa tapauksissa myös huolto vähentää huomattavasti kulumista.

Vannejarrujen kohdalla huolto tarkoittaa sitä, että paloja voi joutua joskus kurakeleillä puhdistamaan. Ja erityisesti sitä, että ei aja loppuun kulutetuilla paloilla (kumi on kulunut ja jarrupalan metallinen kehikko ottaa jarruttaessa kiinni vanteeseen). Jos jarrua painaessa kuuluu rahinaa, se on merkki siitä, että jotain pitäisi tehdä. Likaisilla ja varsinkin loppuun kuluneilla paloilla vannekehä kuluu suorastaan silmissä, ja muuttuu kyllä melko nopeastikin ns. hengenvaaralliseksi.

Ketjujen kohdalla huolto tarkoittaa sitä, että puhdistaa ja rasvaa ketjuja (myös rattaita kannattaa puhdistaa, muttei rasvata). Puhdistuksen tarpeen tunnistaa siitä, että ketjut ovat mustan mönjän (tai kuran) peitossa. Rasvata kannattaa sitten vaikka säännöllisestikin, mutta lisäksi varmoja merkkejä rasvan tarpeesta ovat ruoste, epämääräinen ketjujen ratina polkiessa sekä se, että on juuri puhdistanut ketjut.

Jos tavallisten napavaihteiden ominaisuudet eivät riitä, sitten voi harkita myös vähän laadukkaampaa Rohloffin 14-vaihteista napavaihdetta. Hintaa on tosin sitten pelkillä vaihteilla jo se tonni. Noin yleisesti ottaen tähän kuluvien osien vaihtamiseen kannattaa suhtautua ihan samalla tavalla kuin autonkin korjauksiin. Jos kulkupeliä käyttää, niin osat myös kuluvat. Hyvällä huollolla vähemmän, ilman huoltoa enemmän. Yksinkertaisemmassa laitteessa on vähemmän kuluvia osia, monimutkaisemmassa enemmän. Ja jos voi tehdä itse, selviää halvemmalla. Muilla teettämällä saa maksaa myös työstä. Laadukkaammat osat kestävät pidempään, mutta rajansa siinäkin; kaikkein kalliimmissa osissa tavoitellaan yleensä eniten jotain muita ominaisuuksia kuin kestävyyttä (esim. keveyttä).

Pyörän kanssa ollaan sentään siinä mielessä onnellisessa asemassa, että osat ja huollot ovat yleensä vain murto-osa siitä, mitä vaikkapa auton käyttökuluihin saa upottaa.

OJ
12.11.2008, 04.13
Suomalainenhan ajaa sillä fillarilla just niin pitkään kun se vähänkään liikkuu ja sitten aletaan miettimään, että pitäiskö viedä fillari huoltoon.

Jos ei halua pitää pyörää puhtaana tai muutenkaan tekemään mitään, niin sitten ne palikat paukkuu sen 3000-5000km välein oli ne sitten mitä tasoa hyvänsä. Eli kerran vuodessa menee joku satanen pelkästään varaosiin. Tossa tilanteessa melkein suosittelisin ostamaan uuden Inseran kerran vuodessa mieluummin kuin 1000€ hybridin kerran viidessä vuodessa ja 200-300€ vuosihuoltoihin.

pirkkob
12.11.2008, 07.08
Kannattaisko sitten kuitenkin ottaa viikkosiivouksen lisäksi puolentunnin pyörän pesu- ja rasvaussessio käyttöön? :rolleyes:
Eipä paljon vaadi, jos pyyhkii ketjut vaikka öljyisellä rätillä ja toisella pyyhkii pahimmat loat pois muualta rungosta. Jos on vannejarrut, niin jarrupinnat olisi syytä pyyhkiä samantein. Et sellainen pyörän ihan perusputsaus ei vaadi paljon, mut säästää rahaa melkoisesti. ;)
Ihan omasta kokemuksesta olen oppinut sen, että kun ketjut pitää ääntä, niin ne on aika rasvata (voidella, puhdistaa jne.). Ääneksi riittää pienikin natina.
Kun pesimme pyöriämme, niin eräs naapuri tuli kysymään, että pitääkö noita pestäkin. :D
Mut ei kaikki ymmärrä näitä huoltojen ja puhdistusten merkitystä. Ammoinen (mies)työtoveri ajeli autollaan öljyjä lisäten nelisenkymmentä tuhatta kilometriä, jolloin tulpatkin sitten vaihdettiin. Ihmetteli, kun toiset puheli paljon pienemmistä polttoainekuluista. :o

Kiovan Dynamo
12.11.2008, 07.49
Sellaisiakin naisia on, joilla pyörät kestää vaikka vuosikymmeniä.

Minä olen kuullut villiä legendaa naisista, jotka treenaavat ympäri vuoden ja ajavat vielä maastossa kilpaakin ja silti pyörät pysyvät läjässä vuodesta toiseen. Aloittaisin tuon projektin vaimon uudelleen kouluttamisesta, edellinen yritys on epäonnistunut. ;)

kpyora
12.11.2008, 07.53
Vaihtoehtona on hankkia kaksi pyörää. Kesä käyttöön, jolloin kuluminenn on vähäisempää, joku mukavampi fillari tonnin hintaluokasta, josa jo on ihan kelvolisia vaihdekulkineita. Sitten talvikäyttöön hankit vuosittain satasella teräksisen sinkulan tai mummopyörän käytettynä.

Harryupp
12.11.2008, 10.12
Nykyinen (siis entinen) pyörä on viitisen vuotta sitten hankittu Nishiki Hybrid 422, huollettu vuosittain pyöräliikkeessä ja yleensä lasku on ollut suuruusluokkaa 250 eur. Ainakin rataspakka on aiemmin vaihdettu ainakin kaksi kertaa ja paljon osia menee vaihtoon joka kerta. Vuosittaisesta huollosta huolimatta tämän syksyn tuomio oli taas tyly: kampiakseli lähes poikki, vanteet hengenvaaralliset, rataspakka (taas) entinen, ketjut (taas) vaihtoon ja mitä lie muuta. Korjauksen hinta-arvio jossain 500 kieppeillä eli samaan hintaan saisi uuden pyörän.

Mä olen sanonut mun tutuille että jos huollot tekee itse, fillarin kunnossapitoon menee 100 - 200 vuodessa.

Jos joku muu huoltaa maksaa 250 - 400 euroa.

Silloin tällä fillarilla uskaltaa lähteä 50-300 kilsan lenkkiä vetämään ilman että pelkää jäävänsä puolitiehen.

Renkaat, ketjut, pakka, vaihderissat, kaikki vaijerinkuoret, vanteet, pinnat ja kaikki laakerit vaativat ainakin pari vuoden välein huoltamista ellei vaihtoa.

Jos pyörällä ajaa 3000 - 6000 tuhatta kilsaa ja antaa vetopuolen peittyä hiekka-lika-öljymössöllä fillari kestää hyvällä tuurilla pari vuotta. Sitä ennen on mennyt muutama jarrupala ja sisärengas, mutta nyt alkaa vetopuoli pettämään ja vanteet voi olla finito kun vanteen seinää ei oli jäljellä kuin ehkä 0,1 mm. Ja lasku tulee kalliiksi. Osat maksaa ehkä 200 - 400 euroa + työt päälle. Silloin ehkä ostaa syysalesta mielummin uutta fillaria.

Fillarin puhdistus jossain kerrostalossa asuvalle ei ole niin helppoa, mutta olisi syytä yrittää pyyhkiä tai pestä fillarista irtoliat pois ennenkuin pinttyvät kiinni ehkä viikottain, ellei tee sitä joka reissun jälkeen. Säästyy kummasti rahaa vain tällä ja pyörää on mielyttävämpää käyttää.

Toi melkein poikki mennyt kampiakseli on luultavasti valmistusvika osassa, hyvää että huomasivat ennen kuin meni poikki! Muuten vaikuttaa normaalilta kulumiselta.
Ehkä napavaihteinen pyörä säästää huoltokuluissa muutama vuosi. Mutta jos ajomukavuus ei ole sama tämä ei ole hyvä vaihtoehto.

Teemu Kalvas
12.11.2008, 10.18
Edullisessa hintaluokassa ketju/rataspakka/jarru-akselin ongelmia voisi lähteä kiertämään napavaihteellisella rullajarruilla varustetulla pyörällä. Näin vaihteet ja jarrut olisi säältä suojassa, ja leveän mummoketjun ja sen navan ainoan rattaan vaihtaminen kun ne kuluu kuitenkin loppuun ajoittain ei nyt niin kovin monta kymppiä maksa.

VesaP
12.11.2008, 10.37
Käytöstä vielä sen verran, että pyörää ei juurikaan pestä huoltojen välillä. Tiedämme että pitäisi, mutta... koitetaan nyt ensin hoitaa tämä rahalla ja sitten vasta harkitaan vaivan näkemistä;-) Parempi lähteä siitä oletuksesta, että pyörän pitäisi mielellään kestää vuosihuoltojen välin ilman ihmeempää huolenpitoa.

Onkait tää joku vitsi tää koko kyssäri???? :seko: Kerran vuodessa huolletaan ja ei edes pestä/rasvailla paikkoja siinä välissä ja sit itketään että kun ei kamat kestä?!?!? Huoh, haloo?!?!??? http://www.fillarifoorumi.fi/forum/images/icons/icon13.gif Joo, tällä mailillani en mainepisteitä kerää mutta piti avautua kuitenkin....

(Disclaimer: Eihän mikään pesu ja huolto tarkoita 100% huolettomia kilometreja, voi ne kamat levitä alle vaikka miten olis miten kalliita ne ja vaikka miten olisi puunannut, näin olen kuullut isojen poikien kertovan... Mutta kyllä se puhdistus ja rasvailu nyt kamoja pelikunnossa huomattavanpaljon paremmin pitää mitä antaa niiden paskaisena lojuta ja kulua)

-OTSO-
12.11.2008, 10.50
Pyöriä on ainakin kahta perustyyppiä:
1) Herkkätoimiset ja huoltoa vaativat (ketjuvaihteet jne.)
2) Yksinkertaisen jähmeät, joissa arat paikat piilossa ja suojassa (mummis)
Noista sitten pitäisi valita. Kaikkea ei voi saada kerralla.

juminy
12.11.2008, 11.42
Nämä on kaikki varmaan jo sanottu, mutta:

Kyl kai se olis napavaihde. Ja sit opettelee itse vaihtamaan ketjut ja rattaat. Jos jaksaa vaihtaa ketjua parin tonnin välein, niin ehkä se on silloin vielä sen verran ajoissa, että uusi sopii rattaille ja saa ajettua pari ketjua per rataspari. Ketju maksaa jotain 10-20e ja ne rattaat (etu- ja taka yhteensä) muutaman kympin. Napavaihteeseen öljynvaihto vaikka joka toisessa vuosihuollossa. Kestää minkä kestää ja sitten uus kun laukeaa. Tärkeää on pitää vaihdevaijeri säädöissään, niin helppoa, että olisi hullua olla tarkistamatta ja säätämättä tarpeen vaatiessa itse viikoittain.

Sit levarit pitäis olla. Tai ehkä ne rullajarrut (en tiedä niistä mitään joten en voi suositella tai jättää suosittelematta). Vannejarrut aivan väärä valinta tuollaisessa käytössä ilman jatkuvaa huolenpitoa, IMHO. Jarrupalat on niin helppo itse vaihtaa, että ongelmaa ei levareista siinä mielessä ole. Kunhan keskittäminen on tehty huolella osaavan henkilön toimesta.

Keskiölaakeri kestää jotain 1-50tkm luultavasti. Maksaa kympin-pari ja on kohtuuhelppo itsekin vaihtaa - ainakin neliskanttikasetti, muista ei vielä kokemuksia. Toisaalta se keskiö oletettavasti kestää helposti 1-3 vuotta noilla kilsoilla, joten sen vaihdattaminen vuosihuollossa siinä vaiheessa kun laakerit rahisevat ei tule kalliiksi.

Ohjainlaakerikin laukeaa joskus, mutta kyllä sillä vähintään saman pärjää kuin keskiölaakerilla, veikkaisin, että käytännössä helposti tuplasti.

Joustokeulaa ei kannata hankkia kaupunkipyörään.

Niin ja ne navat riittää kun sen vuosihuollon yhteydessä asentaja ne huoltaa (kunhan vaan oikeasti huoltaa). Voisi riittää joka toinenkin vuosi ihan hyvin.

Edit: yhteenvetona, tilaa sopivia ketjuja joku satsi omaan hyllyyn ja ketjunkatkaisija (vaikka park tool ct-3 tai vastaava kunnollinen). Vaihda ketjut kaksi kertaa vuodessa. Sitten kun ei enää skulaa, niin huolto vaihtaa ne rattaat (jos et jaksa opetella). Jos osat ovat huollon kautta liian kalliita, kysy voiko tuoda omat, jos ei voi, tee itse tai vaihda huoltoa. Tilasin just sinkulaketjuja 8,5e kappale eikä ollut edes halvin mahdollinen kauppa. Se ct-3 maksaa reilut kolme kymppiä, on niitä halvempiakin tosin. Biltema kannattaa ehkä tässä jättää väliin.

Oatmeal Stout
12.11.2008, 11.52
Raha ei ole este, mutta vain jos sillä saa oikeasti ostettua kestävyyttä.
...
Käytöstä vielä sen verran, että pyörää ei juurikaan pestä huoltojen välillä.
...
Neuvoista kiittäen

vvo
Siis korjaamolle vähintään kerran kuussa pyyntinä pesu ja perushuolto - kura keleillä voi pesettää vaikka viikoittain - ja RH80-tasoinen pyörä on ihan ok vuosia.

Jäbä
12.11.2008, 12.55
Tässä (http://www.pyorahuolto.com/show.php?type=kaupunki&id=27) ois varmaan muuten asiallinen pyörä (levyjarrut, napavaihteet ja taitaa olla kiinnityskohdat pakkarille), muttei ole tuota joustokeulaa. Toisaalta niinkuin usein on sanottu, niin tuollainen kiinteä keula on kyllä huolettomampi kuin jousitettu.

ellmeri
12.11.2008, 13.21
Moi!


Taustaksi, että pyörällä ajaa siis vaimo arviolta 3000 km vuodessa kesät talvet (talvella jonkin verran vähemmän kuin kesällä)..

Raha ei ole este, mutta vain jos sillä saa oikeasti ostettua kestävyyttä. 1000 euroa löytyy tai enemmänkin tarvittaessa mutta se on paljon rahaa ja jos tonnin pyörä riittäisi, niin ei sitä viitsisi toista tonnia heittää menemään "turhaan". Kuten sanottu, käyttäjä on ollut aivan tyytyväinen nykyisen 422:n "ajo-ominaisuuksiin".

Käytöstä vielä sen verran, että pyörää ei juurikaan pestä huoltojen välillä. Tiedämme että pitäisi, mutta... koitetaan nyt ensin hoitaa tämä rahalla ja sitten vasta harkitaan vaivan näkemistä;-) ilman ihmeempää huolenpitoa.


Elikkä saanko luvan mennä helpomman kautta ja ostaa tuon pykälää paremman Nishikin nyt syystarjouksesta vai pitääkö alkaa tarkemmin selvittelemään asiaa?

Neuvoista kiittäen

vvo

Vaimosi varmaan hyväkuntoinen kun noin paljon ajelee,hommaa sille kunnon fillari vähintään XT-osilla ja järkkää hänet paikalliseen pyöräily-seuraan.
Siellä niitä mekaanikkoja on tarjolla ja pyörä ja emäntäkin loistaa ilosta :D ja kun sitä rahaakin näyttää olevan niin anna vähän kahvirahaa kun tauoilla käydään kahvilla niin huollotkin hoituu kahvilla ja munkilla.;)

ari_kroolaa
12.11.2008, 15.06
Moi!
1000 euroa löytyy tai enemmänkin tarvittaessa mutta se on paljon rahaa ja jos tonnin pyörä riittäisi, niin ei sitä viitsisi toista tonnia heittää menemään "turhaan".
Ja tulevasta pyörästä, hydrauliset levyjarrut on jo vähän niinkuin päätetty ...
vvo

Tonnin pyörissäkin voi vielä olla laitettuna heikkoa osaa. Minulla takapyörä jouduttiin pinnoittamaan uusiksi 1200 euron maastopyörässä. Sitten on kestänyt. En aja maastoajoa.
Olen aika painava, n. 107 kg netto.
Levyjarrut ovat ihan ehdottomat pelit varsinkin talvella, toimivat hyvin ja levytkin ovat hieman paremmin kuralta suojassa kuin vanteet (vannejarrut), joten siistissä ajossa ovat hyvin huolettomat ja kyllä niillä jarrupaloilla sen 3000 km ajaa jos ei jarruja turhan paljon ihan esittelymielessä käyttele.
Napavaihteellinen pyörä on varmasti parempi talviajoon. Siinäkin tuppaa vaihteensiirto helposti takertelemaan. Luotetettavin vaihteisto talviajoonkin olisi Rohloff, joka minullakin oli aiemmin (varastettiin koko polkupyörä), mutta pelkkä takapyörä + vaihdevipu + vaijerit maksaa helposti levyjarruversiona (ilman levyjarrun hintaa) 1000 - 1100 euroa.
Rohloffissa on 2 vaijeria, joilla vedetään vaihteita "väkisin" päälle, toinen vetää pienempään päin ja toinen suurempaan, ellen väärin tajunnut tekniikkaa.

Ei kai vain frouvalla ole painoa paljon? Jos voimaakin vielä riittää, niin voi käydä niin että pelivehkeet eivät sen vuoksi kestä (siis pyöräilystä puhun).

perttime
12.11.2008, 15.18
No ihan oikeesti...

Ketjuvaihteisen pyörän ketjuja ja rattaita pitää putsata melko ahkerasti. Muuten hiekkamössö syö ketjut ja rattaat. Jossei tilanne ole kovin paha, auttaa fairyvesi, hammasharja ja rätti. Sitten vähän ketjuöljyä ketjuun (ei rattaisiin).

Jos vaihteet menee pois säädöistään, ne on syytä säätää heti eikä joskus. Vaihtaessa pitää polkea aika kevyesti rutinan välttämiseksi.

Vannejarrullisen pyörän vanteet on syytä pitää puhtaina. Se vanteen ja jarrupalan välissä oleva hiekkamössö toimii hyvin karkeana hiomatahnana. Fairyvesi ja astianpesuharja (ja/tai rätti) auttaa.

GF229
12.11.2008, 16.51
fillari ja nainen vaatii pikku "hiplausta ja säätämistä" koko ajan, että pysyy vire päällä.
Jos se ei auta, voit kokeilla rouvan kalibrointia esim. kevyellä koivuhalolla...

star trek
12.11.2008, 16.56
Ensinnäkin vaimosi ei tuhoa pyöriä vaan sinä, naisen tehtävä on vain ajaa ja miehen pitää pyörä ajokunnossa. Jos on peukku keskellä kämmentä napavaihteinen on kaikkein helppohoitoisin, pestä ja rasvata sitäkin täytyy mutta ne kaikki osaa tehdä. Toisaalta tuonkin verran kun ajaa ketjuvaihteellinen ja levyjarrullinen olisi paras mutta vaatii hivenen enemmän hoitoa.

ketju44
12.11.2008, 17.35
Joo, tällä mailillani en mainepisteitä kerää mutta piti avautua kuitenkin....Minä laitoin sulle heti oman "maineääneni" ;)

Verska-Vesa
12.11.2008, 17.52
Vaimosi varmaan hyväkuntoinen kun noin paljon ajelee,hommaa sille kunnon fillari vähintään XT-osilla ja järkkää hänet paikalliseen pyöräily-seuraan.
Siellä niitä mekaanikkoja on tarjolla ja pyörä ja emäntäkin loistaa ilosta :D ja kun sitä rahaakin näyttää olevan niin anna vähän kahvirahaa kun tauoilla käydään kahvilla niin huollotkin hoituu kahvilla ja munkilla.;)
Musta tuntuu että tässä ketjussa puhutaan ns. hyötypyöräilystä eikä mistään porukkalenkkeilystä. Saatan tietty olla väärässäkin.

Mikrometri
12.11.2008, 17.58
Musta Surly vaan vaimolle vertikaali dropeilla. Ne on tehty vanhoista ratakiskoista sulatetusta raudasta ja varmasti ei ole putkia ohennettu. Sitten vaan eteen 36 pinnainen holkitettu vanne levyillä ja taakse rumpujarrulla oleva Shimanon napavaihde joka vaihdetaan kolmen vuoden välein. Ja satulatolppa umpiteräksisesta tangosta jotta sillä voi mätkiä hipstereitä jos ne alkaa lähentelemään.

ellmeri
12.11.2008, 18.24
Musta tuntuu että tässä ketjussa puhutaan ns. hyötypyöräilystä eikä mistään porukkalenkkeilystä. Saatan tietty olla väärässäkin.

Aivan,samaa mieltä sun kanssa ;)hyötypyöräilyä hyvinkin mutta,jos isäntä on kädetön ja rahaa on voi valita huoltaako itse,liike vai mahdolliset seurakaverit.

Mun kommentti oli ihan vaan heitetty silleen että onhan suomessa porukoita maantielle ja maastoon haluavia.

Hepossa esimerkiksi saa varmaan apuja säätöihin ja huoltoihin.

MTBcf:ssä on käteviä naisiakin laittaa fillareita.

En tosin tiedä missä öllölän-kylässä kyseinen pariskunta pitää majaansa.

ketju44
12.11.2008, 18.33
Siellä niitä mekaanikkoja on tarjolla ja pyörä ja emäntäkin loistaa ilosta :D

Hmmm................... :rolleyes: Kannattaisko siis kuitenkin opetella huoltaan itse ;)

Patrik
12.11.2008, 18.34
...naisen tehtävä on vain ajaa ja miehen pitää pyörä ajokunnossa...

Täysin OT: Tälläisten asenteiden takia useimmat naiset ei ikinä opikaan korjaamaan omaa pyöräänsä, eikä muitakaan teknisiä vempeleitä. Ei herneitä.

Kannatetaan nyt vielä napavaihdetta, levyjarruja ja jäykkää haarukkaa niin saan edes jotain aiheesta sanottua.

vvo
12.11.2008, 18.55
Jos koittais vähän vetää yhteen...

Elikkä vastaus kysymykseen, että kestävätkö kalliimmat osat paremmin, on ilmeisesti ei. Tilanne voi mennä jopa huonoon suuntaan, jos esim. teräs vaihtuu alumiiniksi. Ainoa kestävyyttä parantava kilke minkä voi ostaa levyjarrut (ja napavaihde jos sellaiseen vaihtaa). Ja joustohaarukan voi jättää ostamatta.

Nähtävästi ketjujen ja rattaiden kuluminen on ihan normaali ilmiö hyvinkin hoidetussa pyörässä, eli jokatapauksessa kilometrejä tulee niin paljon että osat kuluu ja menee ajoittain vaihtoon. Ehkä olemme hieman hämääntyneet kun ajosuorite on niin paljon lisääntynyt, että on vain tuntunut siltä että pyörä on kokoajan rikki, vaikka ehkä se itse asiassa on kestänyt kilometreihin suhteutettuja sen minkä aiemminkin.

Tuo pesuhomma tuli nyt aika selväksi. Kova kynnys pyörän pesemiseen johtuu siitä, että olen mieltänyt pesemisen operaatioksi, jossa pyörä puretaan osiin ja niitä osia liotellaan jossain liuotinämpärissä jne. Joskus on tullut pestyä pyörää rätillä, mutta varsinkaan ketjut eivät ole mielestäni puhdistuneet kunnolla, joten olen tuominnut että tällainen peseminen mallia "fairy, rätti ja puutarhaletku" on yhtä tyhjän kanssa, koska jotain mössöä kuitenkin jää ketjuihin. Nähtävästi tämä johtopäätös on pahasti väärä? Tuommoiseen ilman työkaluja ja purkamista suoritettavaan pesuoperaatioon voi hyvinkin kuvitella ryhtyvänsä. (Onko muuten vinkkejä, miten liuotin ja öljysotkut hoidetaan tyylikkäästi kerrostaloympäristössä, nimimerkillä nolot öljyläikät laatoituksessa)

Levyjarrut on selviö ja muilta osin parhaaksi vaihtoehdoksi tuntuu jäävän avovaihteet ja omatoiminen pesu. Kun talvipyörä on jo hankittu (hoitaa pahimmat kelit) ja levyjarrut lopettaa vanteiden kulumisen, niin vaikuttaisi ihan järjelliseltä hankkia 700-1000 euron hintaluokan avovaihteinen hybridi Deore-tason osilla, jota vakaasti päättäisi pestä luokkaa kerran kuussa ja huollattaisi liikkeessä kilometrien mukaan 1-2 krt vuodessa. Rataspakkaa ja ketjuja varmaan menisi huolloissa vaihtoon, mutta ei varmaan ihan nykyiseen tahtiin sentään ja voisi odottaa, ettei viiden vuoden jälkeen olisi "kaikki paskana".

Jos kerran ketjuja menee vaihtoon luokka jopa pari vuodessa, voisin jopa hankkia tuollaisen ketjunkatkaisijan ja hoitaa ne vaihdot itse. Ketjut näyttäis olevan se pahin kipupiste ja tässä riittäis kun opettelisi vain yhden huoltotoimenpiteen ja sitä olisi sitten kiva tyytyväisenä toistaa muutaman kerran vuodessa liikkeen hoitaessa kaikki muut nippelit. Onko se ketjun katkaisu niin pieni homma, että voisi jopa poikkasta ketjun silloin tällöin ja pestä jossain saavissa liuottimella ja laittaa takaisin?

Itse yritin joskus etsiä talvipyöräksi napavaihteista pyörää, johon saisi kokonaan umpinaisen ketjusuojan. Eiköhän siinä olisi peli joka kestäisi törkeääkin laiminlyöntiä varsinaisten huoltojen välin. Miksi noita umpinaisia ketjusuojia ei ole enää missään pyörissä? (Poislukien ehkä aivan mummo/armeijamallit joita ei jaksa ajaa.)

Kiitoksia neuvoista. Paljon hyvää asiaa ja yllättävän vähän sinänsä ansaittua nälvimistä.

Sen verran pitää puolustaa itseään, että enköhän minä pystyisi vallan mainiosti omaksumaan pyörän huollossa tarvittavat vaativammatkin taidot. Pyörä on kuitenkin minulle (meille) vain hyödyllinen ja hauska ajoneuvo. Sen huoltaminen on epämiellyttävä ja harmillinen pakkopulla. Siinä on iso ero moniin tämän palstan harrastajiin, joille hiplaaminenkin on osa koko juttua. Kyllä minä sen ymmärrän, sama juttu itsellä eräässä toisessa harrastuksessa. Ja pyörän huoltoa on sentään kiva joskus kokeilla huvin vuoksi, esim. autoon en koske.

vvo

PS. Kiitokset Rossano vinkistä. Kotimaisuus on meillä kovassa huudossa ja Rossanosta en ollut kuullutkaan. Vaikutti oikein lupaavalta esim. tuo Hybrid Deluxe Deore/LX Disc.

PPS. Vaikka nuo fillarilehden huolto-ohjeet oli kuvineen parhaita mihin olen törmännyt, niin silti kaipaisi fillarin huolto-ohjeita mallia erittäin perus. Tuolla on yhä vähän semmoisia "huolla kaikki huoltokohteet huolellisesti" ja "tarkista xxx kunto" -tyyppisiä ohjeita. Aloittelijan ongelmia ovat mielestäni 1) osien nimet (mikä v..tun vaihtajan häkki?), 2) paikantaminen (mikä näistä kolmesta säätöruuvista?) 3) tarkistaminen (miltä sen pitäisi näyttää ehjänä/rikki?) ja 4) voimankäyttö (kuuluuko tämän olla tiukka vai väännänkö väärään suuntaan?) Viimeisin kohta tuli iloisesti eteen kun vaihdettiin vaimolle lukkopolkimia. Mainittakoon, että järkeilyn jälkeen ja reipasta voimaa käyttäen sain vanhat polkimet itse irti sen jälkeen, kun pyöräkaupan myyjä oli hieman harjoitellut niillä väärään suuntaan.

Pekka L
12.11.2008, 19.03
Siitä pyörän pesusta. Ämpäri kuumaa vettä, fairya ja vanha tiskiharja. Sillä pääsee erittäin pitkälle. Astianpesuaine puree rasvaankin, sillä ketjut ja rattaat puhtaaksi ja välitön voitelu. Mitään liuottimia ei tarvita jos ei päästä noita kovin pahaan kuntoon.

mehukatti
12.11.2008, 19.05
Miten olis uudeksi pyöräksi Cannondale Bad Boy, siis sellanen malli, jossa Shimano Alfine -napavaihde, levyjarrut ja jäykkä keula (tai sitten Headshock, jos joustoa haluaa).

http://www.evanscycles.com/products/cannondale/bad-boy-8-2009-hybrid-bike-ec016537

tai:

http://www.evanscycles.com/products/cannondale/bad-boy-8-ultra-2009-hybrid-bike-ec016538

Pitäis olla enemmän tai vähemmän huoltovapaa pyörä? Vaikka toki ketjujen ja rattaiden putsaus sekä voitelu satunnaisesti ei haittaakaan tee.

Esko
12.11.2008, 19.25
Noh, nythän tämä alkaa näyttää jo vallan hyvältä.

Noista ketjuista voisi vielä lisätä, että myös niihin löytyy pikalukkoja esim. Sramilta ja Connex Wippermanilta. Tällöin ketjun saa poikki (ja kiinni) yhdellä pienellä kädenliikkeellä. Jos pyörän pesee vaikka tuolla ämpäri+fairi+tiskiharja -menetelmällä ulkona ja ketjun vessan lavuaarissa (tai liuottimella jossain muualla), homma on jo aika hyvin hoidettu.

http://clee-cycles.co.uk/cc/cc_images/powerlink9-t.jpg

Ketjunkatkaisin tarvitaan edelleen siinä vaiheessa, kun ottaa käyttöön uuden ketjun ja se pitää katkaista oikeaan mittaan. Oikea mitan voi selvittää aika hyvin vertaamalla uutta vanhaan ketjuun.

Itse pesen pyöräni WC/suihkussa... Tämä tietty edellyttää sitä, että seinät ja lattiat on helposti puhdistettavaa materiaalia ja että tila on riittävän iso. Pyöränpesuoperaation voi sitten päättää ko. saniteettitilojen pesuun. Pitäisihän niitä joka tapauksessa joskus pestä, joten miksi ei siis pyörähuollon yhteydessä. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. :rolleyes:

phebis
12.11.2008, 19.36
Pyörän saa kyllä kerrostalo-olosuhteissa pestyä ihan hyvin kahdella ämpärillisellä vettä. Ekassa ämpärissä on pesuainevesi ja toisessa on tuo huuhtomavesi (kastelukannu on jees huuhtomiseen). Jos tosi likasesta menopelistä on kyse, ni yks ämpäri viel esipesuun. Ite kans komppaan tota tiskiharjaa... sillä voi nitkuttaa pienimmätkin välit ja rataspakkakin puhdistuu aika kivasti.

Ja ite jos ite ei osaa huoltaa, niin pari kertaa vuodessa huolto. Yks täyshuolto, missä avataan laakerit jne ja kertaalleen kuntohuolto, missä katotaan perussysteemit. Pikkukorjaukset sitte kannattaa opetella ite. Pahiten fillarinsa tuhoaa kuluneilla osilla kuten loppuun ajetuilla jarrupaloilla.

perttime
12.11.2008, 19.59
Onko se ketjun katkaisu niin pieni homma, että voisi jopa poikkasta ketjun silloin tällöin ja pestä jossain saavissa liuottimella ja laittaa takaisin?Ei se vallan monimutkainen operaatio ole, kun sen vaan pari kertaa saa ensin tehtyä. Ketjun liittämisessä saa olla vähän tarkkana, ettei tule katkeava tai jumittava kohta ketjuun. Nuo pikaliittimet, jotka mainittiin, vaikuttavat ihan toimivalta ratkaisulta. Käyvät yhtä hyvin Shimanon ketjuihin. Uuden ketjun laittamisessa työkalu tarvitaan joka tapauksessa ihan siksi, että kaupasta ostettu ketju on yleensä riittävän pitkä.

znood
12.11.2008, 20.10
on niitä osia muitakin kun shimano :) campagnololta ja sramiltakin taitaa tuohon 700-1000e hintaluokkaan menevissä pyörissä löytyä jo käyttökelpoisia osasarjoja

Esko
12.11.2008, 20.23
Itse yritin joskus etsiä talvipyöräksi napavaihteista pyörää, johon saisi kokonaan umpinaisen ketjusuojan. Eiköhän siinä olisi peli joka kestäisi törkeääkin laiminlyöntiä varsinaisten huoltojen välin. Miksi noita umpinaisia ketjusuojia ei ole enää missään pyörissä? (Poislukien ehkä aivan mummo/armeijamallit joita ei jaksa ajaa.)

Tämä jäi vastaamatta... Syyt ovat varmaan samat kuin siinäkin, miksi yhä harvempia pyöriä myydään tarakalla, lokasuojilla tai heijastimillakaan varustettuna. Mutta ei hätää. Ketjusuojia kuitenkin tehdään (http://www.hebie.de/Chainglider-350-38-42-44.hebie350chainglider.0.html?&L=0&L=1), ja sellaisen voi ostaa erikseen vaikkapa Okkalta Lauttasaaresta. (http://www.pyorahuolto.com/)

TimoF
12.11.2008, 20.29
PPS. Vaikka nuo fillarilehden huolto-ohjeet oli kuvineen parhaita mihin olen törmännyt, niin silti kaipaisi fillarin huolto-ohjeita mallia erittäin perus.

Lisäohjeita
http://fi.wikibooks.org/wiki/Polkupy%C3%B6r%C3%A4n_huolto_ja_korjaus
Lontoon kielellä
http://www.sheldonbrown.com/

perttime
12.11.2008, 20.53
Ohjeita?
Tuossa vähän:
http://www.parktool.com/repair/bikemap.asp

Osien valmistajilla on ihan kiitettävästi ohjeita nettisivuillaan. Ainakin asentamisen ja säätämisen verran.

Kirjastoissa pyöränhuolto-oppaita on myös. Ei välttämättä ihan suoraan viimeisimpiin malleihin mutta perusteita löytyy ainakin.

Oatmeal Stout
12.11.2008, 23.16
Hmmm................... :rolleyes: Kannattaisko siis kuitenkin opetella huoltaan itse ;)
Nimenomaan EI ja ehdoton EI

tane
13.11.2008, 08.00
Pyöränhuoltoa helpottamaan kannattaa panostaa hieman välineisiin. Itse hommasin Biltemasta sellasen X-mallisen telineen, jossa x:n toinen yläsakara puuttuu, hinta ~34,99 € -> on hyvä! Sit ketjupesuri Biltemasta ~7,99 €, pesuaineena käytän Würthin Pinelineä. Niin ja rasselilla kannattaa ketju vielä loppupuhdistaa. Tolla sydeemillä saa näppärästi ketjun aikasen puhtaaksi, varsinkin jos tekee käsittelyn kahdesti. Myöskään ns ketjupesuri Pro malli ei oo hinnalla pilattu, esim Bike Planet myy. Himottais itelläkin hommata se Pro malli. Sit ketjunvoiteluun niitä teflonpintaisia aineita TF2 tms, esim Bike Planet myy. Pesuharjasettejä saa Bike Planet ja Biltemasta. Hammasharja on myös hyödyllinen väline. Itsellä taitaa pyöränpesuaine olla olla bilteman tavaraaa...

Sanoisin että tuo teline kannattaa hommata, koska se helpottaa työn suorittamista aika lailla. Sit toi ketjupesuri on hyvä sellanen laiskan miehen laite, jos et halua irrotella ketjuja jne. Kyllä noilla vehkeillä puoleentuntiin voi päästä.

VesaP
13.11.2008, 09.13
...kannattaa panostaa hieman välineisiin...

clip

...hommasin Biltemasta...


En ymmärrä asiayhteyttä näiden välillä. :seko::D

Oikeesti tane puhuu asiaa. Hyvillä välineillä pyörän huolto on kivempaa kuin ilman välineitä tai huonoilla välineillä. Jokainen voi itse sit miettiä mikä on itselle sopiva "hyvä väline" ja paljonko niihin välineisiin on valmis panostamaan. Mutta pieni opettelu niin yhden kaupan huollon hinnalla saatavilla laadukkailla pyöränkorjausvälineillä voi itse tehdä sitten huollot "loppuelämän ajan" joten halvaksikin tulis!

tane
13.11.2008, 09.25
En ymmärrä asiayhteyttä näiden välillä. :seko::D


Juu, Biltemasta ostettaessa tarvii olla tarkkana että mitä ostaa, mutta esim tuo mainitsemani pyöränkorjausteline on mielestäni tosi hyvä. Näin mielestäni saman telineen jossain alkuvuoden Fillari-lehden mainoksessa/luettelossa (nro 1 tai 2), ja kuvan perusteella näytti että täsmälleen sama teline oli tarjolla jossain hifimmässä liikeessä... Mutta jotain käyttökelpoista Biltemastakin voi löytää, jos ei etsi hifiä. Ja ne pyöräharjasetit näyttää äkkiseltään ihan samoilta mitä Bike Planet myy.

Juide
13.11.2008, 10.44
Biltemasta puheen ollen, kävin itte hakemassa 8 litran vetoisen paineruiskun. Sillä on tosi kätevä näin kerrostaloasukkina puhdistaa pyörä ulkona kuralenkin jälkeen ennen sisälle roudausta. Vettä kuluu korkeintaan pari litraa.

vvo
13.11.2008, 10.47
Sanoisin että tuo teline kannattaa hommata, koska se helpottaa työn suorittamista aika lailla. Sit toi ketjupesuri on hyvä sellanen laiskan miehen laite, jos et halua irrotella ketjuja jne. Kyllä noilla vehkeillä puoleentuntiin voi päästä.

Nyt täytyy kyllä että miks ette heti sanoneet?!?

Kyllä tuo ketjupesuri vempain on ehdoton must. Tällaisen perusinsinöörin motivaatio suorastaa loikkaa, kun voi hankkia jonkun teknisen laitteen joka sen homman tekee. Ja tämä on Totuus. Sillähän ei ole mitään väliä, onko vekottimesta oikeasti hyötyä vai ei. (Sitäpaitsi saattaa oikeasti olla kerrostalon pihalla siistimpi operaatio tuon laitteen kanssa kun ämpäritekniikalla.) Tiskiharjan osakkeet lässähti pahasti...

vvo

perttime
13.11.2008, 10.51
Kyllä sen ketjupesurinkin kanssa sotkua tulee, mutta eipä ole niin usein tarvetta ottaa ketjua irti... Tiskiharja on edelleen käypä laite kuran rapsimiseen pyörästä noin yleensä. Eikä tarvi lähteä etsimään Biltemaa tai pyöräkauppaa sellaisen saadakseen.

VesaP
13.11.2008, 11.06
Kyllä sen ketjupesurinkin kanssa sotkua tulee, mutta eipä ole niin usein tarvetta ottaa ketjua irti...

Joo, kyllä mun mielestä pyörän ketjut pitää huuhdella vedellä tuon ketjupesuripesunkin jälkeen! Ja ainakin itsellä ParkToolin ketjupesurilla kun pesee niin se on perkeleen sotkusta puuhaa kun ketjuista valuu öljysaasta lattialle väkisin... Ja pesuriputsauksen jälkeen kun tosiaan huuhtelee pyörän vedellä niin mustaa öjynsekaista vettä tulee pyörän alle kauhea kasa.

Eli:

1. Normipesu ensin koko pyörälle
2. Ketjupesurilla ketjut
3. Huuhdella vielä ketjut/kokopyörä
4. Kuivata pyörä
5. Rasvata ketjut

Tuommosella kattauksella pyörä on ajokunnossa. Tuota kohtaa 1 voi hioa niin tieteelliseksi kuin haluaa, vaikka jynssätä pumpulipuikoilla koko pyörä lävitse tai jotain. :)

Juide
13.11.2008, 11.15
Oman kokemuksen mukaan nuo ketjupesurit siirtävät lian ketjusta x- y- ja z-suuntiin kohtalaisen tasapuolisesti. Huomioi asia puhdistuspaikan valinnassa. ;)

AriT
13.11.2008, 11.24
Nyt täytyy kyllä että miks ette heti sanoneet?!?

Kyllä tuo ketjupesuri vempain on ehdoton must. Tällaisen perusinsinöörin motivaatio suorastaa loikkaa, kun voi hankkia jonkun teknisen laitteen joka sen homman tekee...

vvo

Ja jos tuota insinööriasennetta viedään vielä askel pitemmälle, niin sitten hankitaan osien pesuun ultraäänipesuri. Itselläni tuollainen on käytössä ja ketjujen pesu on todella vaivatonta ja ennen kaikkea siistiä homma. Ja puhdasta tulee tuollaisella viidenkympinkin laitteella takuuvarmasti paremmin kuin hammasharjalla tai mekaanisella ketjupesurilla!

Yksi kehitysidea omasta kokemuksesta: heti uutena kahdet ketjut ja kun ekat on puhdistuksen tarpeessa, niin toiset tilalle, jolloin edelliseten puhdistukselle jää paremmin aikaa. Pitää vaan tietenkin muistaa likaisten pesu ja voitelu, ettei kohta ole kaksia likaisia käsissä...

Nappulakenka
13.11.2008, 11.36
Joo, kyllä mun mielestä pyörän ketjut pitää huuhdella vedellä tuon ketjupesuripesunkin jälkeen! Ja ainakin itsellä ParkToolin ketjupesurilla kun pesee niin se on perkeleen sotkusta puuhaa kun ketjuista valuu öljysaasta lattialle väkisin... Ja pesuriputsauksen jälkeen kun tosiaan huuhtelee pyörän vedellä niin mustaa öjynsekaista vettä tulee pyörän alle kauhea kasa.

Eli:

1. Normipesu ensin koko pyörälle
2. Ketjupesurilla ketjut
3. Huuhdella vielä ketjut/kokopyörä
4. Kuivata pyörä
5. Rasvata ketjut

Tuommosella kattauksella pyörä on ajokunnossa. Tuota kohtaa 1 voi hioa niin tieteelliseksi kuin haluaa, vaikka jynssätä pumpulipuikoilla koko pyörä lävitse tai jotain. :)

Itse aloitan aina ensimmäisen voimansiirrosta, koska siellä sitä tahraavaa likaa löytyy usein enemmän muualta pyörästän. On hyvä saada ekana se tahraava rasva ja lika pois voimansiirrosta ettei leviä muualle pyörään pesunaikana mm. runko :D Tämän jälkeen pesen loput pyörästä ja voimansiirron pesun aikana mahdollisesti tulleet roiskeet lähtevät myös tässä vaiheessa. Tämän jälkeen hommat jatkuu VesaP:n neuvojen mukaan eli huuhtelu, kuivaus ja ketjujen rasvaus :)

Pyörän voi pestä niin monella tavalla ettei yhtä oikeaa suoritusta siihen ole. Löydät itsellesi sopivimman ja nopeimman pesutyylin pohtimalla ja kokeilemalla erilaisia ratkaisuja. Ai niin muista, että kannattaa olla omat harjat voimansiirtoon ja runkoon/muu pyörä. Niin ja tietenkin harjojen pesu pyörän pesun jälkeen :) saat seuraavalla kerralla myös puhdasta jälkeä :D

vvo
13.11.2008, 11.37
Ja jos tuota insinööriasennetta viedään vielä askel pitemmälle, niin sitten hankitaan osien pesuun ultraäänipesuri. Itselläni tuollainen on käytössä ja ketjujen pesu on todella vaivatonta ja ennen kaikkea siistiä homma. Ja puhdasta tulee tuollaisella viidenkympinkin laitteella takuuvarmasti paremmin kuin hammasharjalla tai mekaanisella ketjupesurilla!

Oisko joku eksakti tuotenimi ja/tai kauppa heittää? Ultraäänipesuri kuulostaa jotenkin sellaselta laitteelta, että jos väärän "bilteman" ostaa niin sillä voi heittää vesilintua.

Mutta jos oikein ymmärsin, tuo vaatis sitten sen ketjunkatkaisijan hommaamisen myös, eli puhuttais jo lähes satasen investoinnista verrattuna kympin mekaaniseen ketjupesuriin (jossa vaihtoehdossa huoltoliike siis hoitaisi ketjujen vaihdot).

vvo

juminy
13.11.2008, 11.38
Itse olen pessyt ketjut ja fillarin maastolenkkien jälkeen tämmöisellä:
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=45562&sivu=45562.htm&ryhma=5&kategoria=161&SID=97671508771132145123

Tuo ja pari 1,5l limupulloa täyteen vettä ja pesu pihalla. Ketjun olen pessyt siis ruiskuttamalla vettä sen "läpi" ylhäältäkäsin. Samalla tietty pyörittäen. Sen jälkeen kuivaus rätillä ja voitelu. Aineita en ole tarvinnut.

Katukäytössä tulee putsailtua ehkä noin 100km välein ketjut ihan vaan kuivalla kankaalla (kangas ympärille ja pyöritystä) ja tarpeen vaatiessa sitten sama käsittely kuin maastolenkkien perään. Ja lopuksi voitelu. Tärkeää voitelun perään on ottaa taas se kuiva kangas ja pyyhkiä ylimääräinen voiteluaine pois ylimääräistä likaa keräämästä.

En tiedä onko tolkkua, mutta näin olen tehnyt, ei mene paljoa aikaa. Rattaiden putsaamiseenkaan ei paljoa aikaa mene (en jaksa selostaa toimenpidettä tässä, ottaa palan kangasta ja miettii miten se parhaiten hoituu, niin kyllä insinööri sen keksii) ja olen nekin putsannut melko usein.

Nappulakenka
13.11.2008, 11.44
Itse olen pessyt ketjut ja fillarin maastolenkkien jälkeen tämmöisellä:
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=45562&sivu=45562.htm&ryhma=5&kategoria=161&SID=97671508771132145123

Sama pullo löytyy täältäkin ja metsälenkin jälkeen huuhtelulla pärjää varsin pitkälle. Kaikki muta lähtee irti jne.
Runko harjoin tulee niin likaiseksi että sitä pitäisi olla jatkuvasti pesemässä. Lenkin jälkeen huuhtelu kuumalla vedellä riittää. Voimansiirto taas vaatii enemmän sitä ihan pesemistä :) rungon vahaaminen ei ole pahitteeksi

tane
13.11.2008, 12.15
Joo, kyllä mun mielestä pyörän ketjut pitää huuhdella vedellä tuon ketjupesuripesunkin jälkeen! Ja ainakin itsellä ParkToolin ketjupesurilla kun pesee niin se on perkeleen sotkusta puuhaa kun ketjuista valuu öljysaasta lattialle väkisin... Ja pesuriputsauksen jälkeen kun tosiaan huuhtelee pyörän vedellä niin mustaa öjynsekaista vettä tulee pyörän alle kauhea kasa.

Juu, sisällä en tota hommaa ole tehnyt :D Mutta mielestäni Bilteman laitteella ei se sotku nyt älytön ole. Olis mielenkiintoista nähdä toi Parktoolin kone käytössä...

tane
13.11.2008, 12.19
Itse olen pessyt ketjut ja fillarin maastolenkkien jälkeen tämmöisellä:
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?tuote=45562&sivu=45562.htm&ryhma=5&kategoria=161&SID=97671508771132145123

Tuo ja pari 1,5l limupulloa täyteen vettä ja pesu pihalla. Ketjun olen pessyt siis ruiskuttamalla vettä sen "läpi" ylhäältäkäsin. Samalla tietty pyörittäen. Sen jälkeen kuivaus rätillä ja voitelu. Aineita en ole tarvinnut.

Kiitos vinkistä! Tuli näköjään Biltemaan asiaa...

perttime
13.11.2008, 12.20
Saattaahan tuo suihkutin olla vähän halvempi kuin se jonka ostin cittarilta.

Amadeus
13.11.2008, 13.44
Itse käytän ketjujen puhdistukseen vanhaa hillopurkkia johon pistän tärpättiä,yleispuhdistusainetta ja WD-40.Sitten ravistelen purkkia niin kauan,että likaa rupeaa irtoamaan ja annan olla yön yli.Yksinkertaista ja sotkutonta.:D:rolleyes:

Pellonpekko
13.11.2008, 14.11
Tiskiharja on edelleen käypä laiteJoku asiantuntija suositteli tiskiharjan sijaan vessaharjaa. Muistaakseni perusteluna oli tehokkampi takapakan putsaus. Itse olen kyllä käyttänyt tiskiharjaa, kun semmoinen yleensä aina löytyy lähietäisyydeltä. Tosin naisväki ei tahdo ymmärtää puhtaanapidon oikeita prioriteetteja :o

perttime
13.11.2008, 14.49
Itse taisin joskus ajatella ääneen, että vessaharjan pidempi varsi voisi vähentää kumartelutarvetta pesun aikana...

higgins
13.11.2008, 15.37
Itse käytän ketjujen puhdistukseen vanhaa hillopurkkia johon pistän tärpättiä,yleispuhdistusainetta ja WD-40.Sitten ravistelen purkkia niin kauan,että likaa rupeaa irtoamaan ja annan olla yön yli.Yksinkertaista ja sotkutonta.:D:rolleyes:

Kyllä Cannarissa ketjut kestää saman kuin takapakka pelkällä rätillä suuremmat ja crc:tä paljon ja taas rättiä- periaatteellakin sen 6500km.

Minä en oikein jaksa tätä pyöränrunkkausta sen enempiä, koska hyöty on hyvinkin kyseenalainen, eli ehkä jokunen sata kilometriä tuohon lisää saisi kestävyyttä jos joka viikko ketjut keittäisi ja kerran kuussa kierrättäisi kädet aina mustina. Mikä on oman työn tuntihinta? Higg

samooja
13.11.2008, 16.15
Jotenkin tuntuu siltä että liike jossa hyrrää on käytetty huollossa ei ole kyllä ollut nyt asiakasta kohtaan reilu. Että jos ei edes pese voimansiirtoa eikä liikkeen edustaja vaivaudu kertomaan, että olisi hyvä tota jos...

Turha tässä on vaimoa syyttää, ilman vaimoja meillä ois tosi dorkaa.

Tai jos kiinalaiset tulis ja kaikki pois söis

Ehkä tästä ketjusta sai aiheita siihen viimeiseen hyrrään. Että ainakin sitä pitää pestä, ehkä vaaleanpunaisella vaahdolla silkkiankkanpumpulihöyhenellä...

perttime
13.11.2008, 21.02
ehkä jokunen sata kilometriä tuohon lisää saisi kestävyyttä jos joka viikko ketjut keittäisi ja kerran kuussa kierrättäisi kädet aina mustina. Mikä on oman työn tuntihinta? HiggYleensä olen siivonnut työmatkapyörääni korkeintaan kerran viikossa. Tänään meni hermot ja piti rapsutella enimmät kurat ketjuista, rattaista ja vanteista: ei sitä rahinaa kestä kuunnella.

ketju44
13.11.2008, 21.41
Onko kysyjälle jo selvinnyt mitä pitää tehdä tai maksaako vain jatkossakin :seko:

timoe
13.11.2008, 21.57
[quote=vvo;1023303]Moi!

Sitkeästä hakemisesta huolimatta en oikein löytynyt vastausta siihen, että mihin hintaluokkaan asti kannattaa mennä, jos hakee ensisijaisesti osien kestävyyttä eikä sinänsä tarvitsisi muulla tavoin parempaa pyörää.

8 vaihteinen napavaihde (Shimano Alfine) on mielestäni varteenotettava vaihtoehto juuri huoltovapautensa vuoksi, ja vaihtaa hyvin.

http://gb.cannondale.com/bikes/09/ce/model-9BR8.html

http://www.specialized.com/bc/SBCBkM...=40052&eid=178 (http://www.specialized.com/bc/SBCBkModel.jsp?spid=40052&eid=178)

http://www.cube-bikes.de/xist4c/web/..._id_30667_.htm

tässä on pari vaihtoehtoa pyöristä joissa se löytyy levujarrujen kera.
kustakin vaihtoehdosta voi sitten googlettaa nimellä (suomenkielisiltä sivuilta tai sitten euroopan nettikaupoista) ja hakea jakelukanavaa.

kannattaa uhrata hetki sen selvittämiseen, miten kussakin ketjun kiristäminen hoidetaan, epäkeskokeskiötä joutuu joskus itse kiristämään, tai sitten on ostettava jo alkuperäiskokoonpanoon ketjunkiristäjä?

huoltona ainoa tarvitava toimi on suihkaus ohutta sprayöljyä ketjuihin sitten kun ne alkavat rohista. (sitä ennen puhdistusaineella pyyhkäisy)
Muun voi jättää vuosihuollolle. 3000km ajolla 2 x vuodessa parempi?

kmw
13.11.2008, 22.02
Biltemasta puheen ollen, kävin itte hakemassa 8 litran vetoisen paineruiskun. Sillä on tosi kätevä näin kerrostaloasukkina puhdistaa pyörä ulkona kuralenkin jälkeen ennen sisälle roudausta. Vettä kuluu korkeintaan pari litraa.

Mä ostin kesällä samanlaisen. Hyvä peli, suosittelen.

higgins
13.11.2008, 22.05
8 vaihteinen napavaihde (Shimano Alfine) on mielestäni varteenotettava vaihtoehto juuri huoltovapautensa vuoksi, ja vaihtaa hyvin.


Ne napavaihteiset joita olen ajanut eivät minulle yli viiden kilometrin matkoille kävisi. Tahmeita tahmeita tolkuttoman tahmeita... Mieluummin vaikka melko lyhytvälitteinen sinkula, Higg

timoe
13.11.2008, 22.12
[quote=AriT;1023931]Ja jos tuota insinööriasennetta viedään vielä askel pitemmälle, niin sitten hankitaan osien pesuun ultraäänipesuri. Itselläni tuollainen on käytössä ja ketjujen pesu on todella vaivatonta ja ennen kaikkea siistiä homma. Ja puhdasta tulee tuollaisella viidenkympinkin laitteella takuuvarmasti paremmin kuin hammasharjalla tai mekaanisella ketjupesurilla!

mistä noita saa, laitatko linkin??? yt te :p

timoe
13.11.2008, 22.16
Ne napavaihteiset joita olen ajanut eivät minulle yli viiden kilometrin matkoille kävisi. Tahmeita tahmeita tolkuttoman tahmeita... Mieluummin vaikka melko lyhytvälitteinen sinkula, Higg

näin minäkin ajattelin kunnes koeajoin (ja ostin) työmatkapyöräksi alfine cännärin badboyn (jonka ainut heikko kohta on ketjun kiristys ja varauksin renkaan vaihto, mutta nekin sujuu aika vaivattomasti, ketjunkiristyksessä sama työkalu jolla rullaluistinten pyörät irroitetaan on kätevä)

tervetuloa koeajamaan Helsingin Paloheinään?

znood
13.11.2008, 23.17
auton pesuliukkaria ja huuhtelu lämpösellä vedellä, ikinä ei tarvitse käyttää mekaanista hankausta pakan puhtaanapitämiseen :) sitten vaan vetäsee uutta ohutta öljyä ja rätillä suurimmat öljyt pois niin taas rullaa

kpyora
13.11.2008, 23.34
700 - 800 sinkula
1500 - 2000 vaihdepyörä

Pellonpekko
14.11.2008, 15.23
Ne napavaihteiset joita olen ajanut eivät minulle yli viiden kilometrin matkoille kävisi. Tahmeita tahmeita tolkuttoman tahmeita... Mieluummin vaikka melko lyhytvälitteinen sinkula, Higg

näin minäkin ajattelin kunnes koeajoin (ja ostin) työmatkapyöräksi alfine cännärin badboyn
Onkohan napavaihteiden tahmeus yksi pyöräilyn lukemattomista myyteistä? Teoreettisesti kai napavaihteen lisäkitka on mitättömän pientä verrattuna ketjuvaihteiseen. Tätä olen yrittänyt liikkeissä pyöriessäni myyjille esittää, mutta kukaan ei usko. Kieltämättä itsellänikin on huonoja kokemuksia huoltamattomista ja väärin säilytetystä (välillä kylmässä tai sateessa, välillä sisällä, kerää kondenssivettä ja ruostuu) napavaihteista. Liekö mötikän painolla myös ollut osuutta epämiellyttävään kokemukseen.

Tuo Shimanon Alfine näyttää hyvältä ainakin paperilla: entistä herkempi ja kevyempi. Ei taida rutistakaan entiseen malliin. Rohloff olis tietysti napojen aatelia, jos raatsisi maksaa mannaa. Öljynvaihto ja kestävyys toimii samaan tapaan kuin missä tahansa moottorissa ikään.

HMK
14.11.2008, 15.51
Onkohan napavaihteiden tahmeus yksi pyöräilyn lukemattomista myyteistä? Teoreettisesti kai napavaihteen lisäkitka on mitättömän pientä verrattuna ketjuvaihteiseen.

Teorioita en tunne, mutta käytännössä Nexus-pyörillä ajaneena en ihmettele puheita tahmeudesta.

Viimekin kesänä kitkuttelin parisen kymmentä kilometriä lähes uunituoreella Tunturilla. Se tuntuma oli ketjuvaihteisiin ja sinkuloihin tottuneelle tosi kummallinen. Varsinkin pienimmillä vaihteilla se ylimääräisen kitkan osuus tuntui tolkuttomalta. Vaikutti, että pyöritys ei kevene likimainkaan samassa suhteessa, kuin välitys lyhenee. Tuntui ikään kuin jotakin ylimääräistä hankaamista olisi ollut joidenkin osien välillä.

Kokeilin sitten vertailun vuoksi toista, hieman vanhempaa Nexus-pyörää. Tuntui ihan samalta.

Itselläni oli aikoinaan parissakin pyörässä 3-vaihteinen Sachs Torpedo. En muista, että olisivat olleet samanlaisia. Voi toki olla, että muistikuvani on vanhentunut.

TERU
14.11.2008, 16.39
Pentasportit ja Torpedot olivatkin varsinaisia "kuntopyöriä", mutta Nexus kulkee kevyesti, kun ne melko kookkaat navan laakerit ovat kohdalleen säädetyt ja rasvaakin on. Usein ovat liian kireälle säädetyt. Oman liukkaan ketjuvaihteisen ja vaimoni Nexus-vaihteisen välillä ei ole mainittavaa eroa. Täytyy kyllä kehua, että molemmat ova minun säädöissä.

HMK
14.11.2008, 16.48
Tuo kuntopyörä onkin aika osuva vertaus. Sellainen hihnavastuksella varustettu halpa kuntopyörä tuntuu jokseenkin samalta pyörittää, kuin kokeilemani 7v Nexukset.

Kuten sanottu, muistikuvani torpedoista voi olla jo vanhentunut, niiden tuntumasta en mene siksi väittämään mitään.

higgins
14.11.2008, 17.26
Tuo kuntopyörä onkin aika osuva vertaus. Sellainen hihnavastuksella varustettu halpa kuntopyörä tuntuu jokseenkin samalta pyörittää, kuin kokeilemani 7v Nexukset.


Vaimolla juuri tuollainen Titania. Tietysti se 20 kiloa ja mummoasento tahmaavat menoa myös, Higg

hartsu
14.11.2008, 17.36
En minä ainakaan mitään eroa huomannut kun siirryin ketjuvaihteesta napavaihteeseen.
Parituhatta kilometriä tuli ajettua Alfinella viime kesänä ja aika liukkaasti se liikkui ( ja äänettömästi ).

Tosin se ketjuvaihteinen pyörä jolla ennen ajoin painoi neljä - viisi kiloa enemmän joten kumoaakohan nuo toisensa.

Mutta voin suositella . Vaihteet vaihtuu kuin unelma ja plussana vielä siisti ulkonäkö varsinkin jos saa asennettua ilman ketjunkiristäjää. Painoakin aika kohtuullisesti Rohlofiin verrattuna.
Mitään säätötarvetta ei ole ollut.
Ja levarit on pop.

Teemu Kalvas
14.11.2008, 19.28
Testasin joskus muutaman kilometrin kaverin Rohloffia, eikä siinä ainakaan ollut mitään perstuntumalla tuntuvaa tahmeutta mihin tahansa muuhun hipopyörään nähden. Takapainoinenhan se oli kuin synti.

suok
14.11.2008, 21.53
Ketjun vaihto on helpompaa kuin pesu (= ei niin sottaista hommaa). Ajelin vuosia Hartikaisen halpahallin ketjuilla, vaihtoväli 500..700 km, kesäaikaan uudet ketjut kerran kuussa. Kustannuksena sama kuin Simasen merkkiketjut harvalla vaihtovälillä kun Hartikaiselta vitjat sai alle 4 eurolla.

Prestige
15.11.2008, 10.05
Moi!

Kysymys kuuluu siis, että ovatko kalliimmat osat parempia myös kestävyydeltään ja mihin hintaluokkaan asti kestävyys paranee oleellisesti?

Onko mahdollista antaa joku "karkea" suositus, esim. tyyliin katso että pyörässä on Shimanon XT-sarjan osat, vai joutuuko asiaan perehtymään ihan osa osalta

Raha ei ole este, mutta vain jos sillä saa oikeasti ostettua kestävyyttä.

koitetaan nyt ensin hoitaa tämä rahalla ja sitten vasta harkitaan vaivan näkemistä;-)

Kylläpä tässä on taas vastattu kysymyksen vierestä, vvo:han selvästi kysyy että voiko tästä jotenkin selvitä rahalla, ja sitten vasta harkitaan vaivan näkemistä. Voi olla että tämä paikka on huono tuollaiselle kysymykselle, sillä täällä kaikki on joko niin köyhiä (kuulun tähän joukkoon) ja/tai innokkaita että huoltavat pyöränsä itse. Lopputulos näyttää kuitenkin olevan että kaikki on täällä hokeneet vuorotellen kuinka ketjut kannattaa pestä.

Mielenkiintoista kyllä, että ihan suoraan ei tule mieleen että kuinka pyörän saisi kestämään. Hieman outoa, jos vertaa vaikka autoon. Kun ostaa uuden auton niin sehän lähes vuosihuollolla kulkee nuo ensimmäiset viisi vuotta. Ainakin ilman että voimansiirtoa tarvitsee pestä fairyllä viikoittain. Miksi polkupyörän kanssa ei ole samallaista kehitystä tehty?

Oma tieto tässä on varsin rajallinen, ja käsitys on juuri että asiaa pitäisi osata katsoa osa kerrallaan, esim. XT takapakka on alumiinia ja vaikka onkin kalliimpi, niin kestää vähemmän kuin teräksinen Deore takapakka. Pyörän osissa haaste on että kallimpi ei aina ole kestävämi, kalliimpi on yleensä pääasiassa kevyempi.

kmw
15.11.2008, 10.25
Kestäiskö tämä vaimon alla? http://www.yellowjersey.org/swiss.html. Kuvat on huonoja, mutta haulla "Swiss army bike" tulee vastaan parempia.
Ketjunpesuongelmat vähenee (?) kun laitta hihnavedon. Esim. http://reviews.mtbr.com/interbike/spot-bikes-belt-drive-carbon-drive-system-bikes/

Niin ja lähtöoletus on että köyhyys ei ahdista.

Teemu Kalvas
15.11.2008, 16.39
Mielenkiintoista kyllä, että ihan suoraan ei tule mieleen että kuinka pyörän saisi kestämään. Hieman outoa, jos vertaa vaikka autoon. Kun ostaa uuden auton niin sehän lähes vuosihuollolla kulkee nuo ensimmäiset viisi vuotta. Ainakin ilman että voimansiirtoa tarvitsee pestä fairyllä viikoittain. Miksi polkupyörän kanssa ei ole samallaista kehitystä tehty?

Luultavasti siksi, ettei ole ollut kysyntää. Eiköhän moinen ratkaisu olisi selkeästi painavampi kuin nykyiset. Keveyden ihainnointia harrastelijakunnassa voi tutkia esim. tällä palstalla. :D

vvo
16.11.2008, 19.52
Mistä saa SRAM i-motion 9 vaihteilla varustetun fillarin?

Kovasti kiitoksia viesteistä tähän asti. Vaimon uutta pyörää ei vielä ole hankittu, kun on aika vähänlaisesti ollut aikaa ja mahdollisuuksia käydä koeajamassa. Tuo Rossano kiinnostaisi kovasti, mutta pääkaupunkiseudulla on Rossanon sivujen mukaan vain yksi jälleenmyyjä ja sielläkään ei ole noita hyllyssä. Miten tommosen Rossanon käytännössä voi ostaa? Ei oikein viittis kokeilematta laittaa toista tonnia kiinni.

Mutta varsinainen asia olisi semmoinen, että tämän selvittely aiheutti pahemmanlaatuisia sivuvaikutuksia. Nyt pitää saada uusi pyörä itsellekin (ent. crescent trekking nexus 7). Teknisten speksien ja arvostelujen perusteella olen kovasti mieltynyt SRAMin i-Motion 9 napavaihteeseen, jossa on tasaiset pykälät ja juuri sen verran lisää skaalaa mitä arvelen tarvitsevani ("nexus 7:n jatkeeksi"). Shimanon Alfine olis muuten ok, mutta olen mieltynyt gripshiftiin ja siihen saa vain sen rapidfiren. Rohloffia en näillä kilometrimäärillä kertakaikkiaan kehtaa ostaa.

Surffaus ja haut ei tuottaneet tulosta, joten osaako joku sanoa, myykö joku kauppa Suomessa pyöriä SRAMin napavaihteilla? Tai onko joku Suomessa myynnissä oleva pyörämerkki, jossa yleisesti käytetään noita vaihteita eikä Shimanoa? Tarkoitan siis nimenomaan valmiita pyöriä, varmasti joku mulle semmosen kokoaa räätälintyönä pyydettäessä, mutta luulisin että hinta pomppaa ja lisäksi haluaisin kyllä koeajaa ennen ostopäätöstä.

vvo

plehti
16.11.2008, 20.15
Mistä saa SRAM i-motion 9 vaihteilla varustetun fillarin?

Okkan kanssa juttelu voi auttaa - kannattaa käydä pyörähuolto.com:ssa, jos on liikkeellä Larussa päin...

/ panu.

hartsu
16.11.2008, 20.24
Shimanon Alfine olis muuten ok, mutta olen mieltynyt gripshiftiin ja siihen saa vain sen rapidfiren.

vvo

Nexus 8:sin grippari käy kyllä myös Alfineen .

HMK
17.11.2008, 07.28
Ja jos entinen pyörä muuten kelpaa, niin teettää vai uuden takakiekon ja vaihtaa vivut, vaijerit ym. tarvittavan.

vvo
17.11.2008, 11.41
Kyllä se pyörä menee vaihtoon. En saa siihen itseä miellyttävää ajoasentoa ja koko vehje on tympinyt mua jo pidempään. Sokerina pohjalla tänään alkoi taas Nexustalvi, gripsifti jäätynyt kiinni (sanoi raks heti kun yritti vaihtaa) ja bonuksena eka jarrutuksella myös takajarru (rulla) jämähti kiinni. Koita siinä pyöräillä ylämäkeen vitosvaihteella jarru päällä...

Mutta edelleen, onko valmiita SRAM imotion pyöriä myynnissä Suomessa?

Tai ehkä se olis sitten Nexus 8 gripshift ja joko Alfine tai Nexus vaihteilla. Pelkään vaan että uusikaan Nexus ei yhtään kestä talviolosuhteita. Hyvä vinkki tuo että Nexusen grippi käy myös Alfineen, tänks.

vvo

mantis
17.11.2008, 17.55
Vaikka nyt täällä haikaillaankin napavaihteiden perään niin jos varmatoimista pyörää haluaa niin voisi levareilla varustettu sinkula olla aika pop. Lukkopolkimilla ja sopivalla välityksellä kulkee oikein mukavasti. Pitää vain rohkeasti koittaa ensiksi.

ari_kroolaa
17.11.2008, 23.18
Mistä saa SRAM i-motion 9 vaihteilla varustetun fillarin?
vvo
Itse tilasin nuoremmalle pojalle Saksasta, kun sattui vuosi sitten saamaan "puoleen hintaan".
Siinä yksilössä ei valitettavasti ole levyjarrunapaa, vaan tavallinen 9-vaihteinen. Pyörä on vielä kesämökillä. Kaupungissa on joku halpa 24-tuumainen, pikkupojan pyörä.
Poika ei ole ajellut sillä pyörällä juuri mitään. Sanoisin että vaihteisto ei oikein tykännyt 0-kelistä, kyllä Rohloff on paljon parempi.
Rohloff-pyörän aion teettää varastetun Rohloffin tilalle. Onkohan minun pyöräni muuten Suomen ainoa varastettu Rohloff? Uuden pyörän runkomalli tulee olemaan tyyppiä "world traveller".
Tämä vaihteiden takertelu taitaa olla ominaista kaikille muille merkeille, paitsi Rohloffille vähemmän. Valtaosassahan muistaakseni on jokin jousivoimainen vaihteiden palautus, vai kuinka? Rohloffissa kiskotaan molempiin suuntiin omalla vaijerillaan.

higgins
17.11.2008, 23.26
. Sokerina pohjalla tänään alkoi taas Nexustalvi, gripsifti jäätynyt kiinni (sanoi raks heti kun yritti vaihtaa) ja bonuksena eka jarrutuksella myös takajarru (rulla) jämähti kiinni.
vvo

Siinä teille napavaihde- gripshift- ja rullajarruihanuutta, en itse uskaltaisi riskeerata, Higg

Esko
18.11.2008, 00.54
Rohloff-pyörän aion teettää varastetun Rohloffin tilalle. Onkohan minun pyöräni muuten Suomen ainoa varastettu Rohloff? Uuden pyörän runkomalli tulee olemaan tyyppiä "world traveller".

26- vai 28 -tuumainen, jousitettu vai jousittamaton, suoralla tangolla vai pukinsarvilla?

Lueskelin joskus viimie viikolla touring- ja randonneur -pyöriin (ja tandemeihin) erikoistuneen Thorn Cyclesin perusteluja, miksi valmistajan pyörät ovat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta 26 -tuumaisia. Jossain nettiesitteessä siitä oli. Käsittääkseni alallaan aika arvostettu merkki varsinkin briteissä (no, brittipyörä) ja tarjoaa poikkeuksellisen hyvää asiakaspalvelua, mutta se hinta, se hinta... Toisaalta puolet malleista on varustettu Rohloffilla.


Siinä teille napavaihde- gripshift- ja rullajarruihanuutta, en itse uskaltaisi riskeerata, Higg

Tänään... Eilen "jouduin" ajamaan yhdestä rapakosta (oli siinä ohut jääpinta, se vain petti). Heti oli ketjuvaihteisen pyörän vaihtaja jäässä. Sellaista ketjuvaihdeihanuutta... Vanteiden kyljet eivät sentään kastuneet, sitten olisi voinut olla jarrutuksenkin kanssa heikkoa.

Omat ongelmansa kullakin pyörätyypillä. http://www.fillarifoorumi.fi/forum/images/icons/icon12.gif

lansive
18.11.2008, 00.55
Siinä teille napavaihde- gripshift- ja rullajarruihanuutta, en itse uskaltaisi riskeerata, Higg

Minä uskallan. Huoltoa nuo vaatii, ei sen kummempaa. Väittäisin, ettei tässäkään tapauksessa "vuosihuollossa" ole taidettu oikeasti ottaa kiekkoa pois pyörästä. Vähän koputellaan ja todetaan että kireällä on. Sitten vain rasvat pestyyn ketjuun ja lasku perään. Totuus voi olla toinenkin, mutta kyllä nuo Nexukset ovat huollettuina kestäneet talvikeliäkin. Huollon ajoituksellakin on merkitystä. Jos vuoden ainoa huolto on kevään korvalla, niin pahimmat kelit menevät sitten jo valmiiksi kuraisilla rasvoilla.

Pyörä on tekniseltä rakenteeltaan olemaan enemmän huoltoa vaativa kuin nykyiset autot. Sitä täytyy siis huoltaa oikeasti paljon enemmän. Jos pyöräily olisi yhtä suosittua kuin autoilu, niin varmasti tekninen kehitys olisi pidemmällä. Edelleen muistan hyvin ajan jolloin autoon vaihdettiin öljyt 2500 km välien (synteettisillä meni jopa 5000 km), eikä siitä oikeasti ole kauhean kauan. Samoja komponetteja on pyörissä vieläkin vaikka tuon ajan autotekniikka on jo täysin museoiässsä. On toki pyöräilyssä tullut vaikka mitä edistystä, mutta voimansiirron perusongelmat ovat edelleen samat. Suhteellisen avoimena pyörivä metalliketju on hyvin herkkä kulumiselle.

Jäbä
18.11.2008, 01.29
Tänään... Eilen "jouduin" ajamaan yhdestä rapakosta (oli siinä ohut jääpinta, se vain petti). Heti oli ketjuvaihteisen pyörän vaihtaja jäässä. Sellaista ketjuvaihdeihanuutta... Vanteiden kyljet eivät sentään kastuneet, sitten olisi voinut olla jarrutuksenkin kanssa heikkoa.

Omat ongelmansa kullakin pyörätyypillä. http://www.fillarifoorumi.fi/forum/images/icons/icon12.gif

Itse ajelin pari talvea halvahkolla (~500€, deore-vaihteet) maasturilla, eikä vaihteissa ollut suuria ongelmia. Tosin välillä öljysin vaijerit. Aina vaihteet eivät vaihtaneet toiseen suuntaan täysin itsestään (siis jousivedon suuntaan), mutta pienen ajon ja vaihteiden raksuttelun jälkeen alkoivat toimia.

Kokemusta ei siis ole juurikaan muunlaisista pyöristä talvella, mutta luulisin, että vaihteet, joissa molempiin suuntiin vaihdetaan vetämällä vaijeria (ei siis jousen avulla) ovat toimivampia. Muuten tuo halpa pyörä toimi ihan jees, paitsi että vapaaratas löi joskus tyhjää. Tämä korjaantui ruiskuttamalla öljyä pakan keskellä olevaan "rakoon".

Tämän perusteella voisin siis veikata, että sinkula tai fiksi toimivat, mutta jos vaihteita haluaa, niin mikseivät nuo ketjuvaihteet toimisi pienellä huollolla :).

Esko
18.11.2008, 05.54
Itse ajelin pari talvea halvahkolla (~500€, deore-vaihteet) maasturilla, eikä vaihteissa ollut suuria ongelmia. Tosin välillä öljysin vaijerit. Aina vaihteet eivät vaihtaneet toiseen suuntaan täysin itsestään (siis jousivedon suuntaan), mutta pienen ajon ja vaihteiden raksuttelun jälkeen alkoivat toimia.

Kokemusta ei siis ole juurikaan muunlaisista pyöristä talvella, mutta luulisin, että vaihteet, joissa molempiin suuntiin vaihdetaan vetämällä vaijeria (ei siis jousen avulla) ovat toimivampia. Muuten tuo halpa pyörä toimi ihan jees, paitsi että vapaaratas löi joskus tyhjää. Tämä korjaantui ruiskuttamalla öljyä pakan keskellä olevaan "rakoon".

Tämän perusteella voisin siis veikata, että sinkula tai fiksi toimivat, mutta jos vaihteita haluaa, niin mikseivät nuo ketjuvaihteet toimisi pienellä huollolla :).

Joo, kuten todettua, molemmilla vaihderatkaisuilla on omat huonot puolensa. Jos ketjuvaihteisen pyörän vaihtajille roiskuu vettä (tai sataa vettä tai räntää kun pyörä on parkissa) ja lämpötila on tai laskee nollan alapuolella, vaihtajat jäätyvät. Sille ei kesken matkan paljon mitään voi. No, tietysti voi vääntää väkisin... Jos ei ole kunnolla jäässä, toiminta saattaa kyllä palautua mainitsemallasi naksuttelulla. Näitä nollan molemmin puolin sahaavia lämpötiloja on tupannut olemaan ainakin etelärannikolla aika paljon. Jos taas sataa nuoskalunta, se kertyy rattaiden väliin ja ketju painaa sen kovaksi puolijäiseksi massaksi. Pian se ketju alkaakin sitten pomppia pienimmillä rattailla. Tuota massaa voi tietty kesken matkan raapia poiskin vaikka ruuvimeisselillä. Lisäksi tulevat tavalliset ketjuvaihteisen huonot puolet, nopeampi kuluminen, säädöt ovat aremmat erilaisille loskamoskille ynnä muuta.

Ketjuvaihteinen pyörä ei ole mielestäni mikään varsinainen nollakelien pyörä. Kovemmissa pakkasissa nuo pari ongelmaa ainakin helpottuvat

Se on tietty sitten oma lukunsa, ovatko napavaihteisetkaan. Ainakaan ne yksivaijeriset. Jos napavaihteessa on enemmän kitkaa kuin ketjuvaihteellisessa, niin tilanne ei ainakaan helpotu kun navan sisäiset öljyt/rasvat kohmettuvat kylmässä. Kondenssivedet taas voivat vaikuttaa itse vaihteiden toimintaan (tai siis sen puuttumiseen).

Pitäisiköhän tässä nyt sitten arvella, että nollakeleissä napavaihde on luultavasti parempi, mutta kovilla pakkasilla taas ketjuvaihde? Kovilla pakkasilla ketjuvaihteiden jäätymisongelmat poistuvat (matkalla tavattava vesi on kiinteässä muodossa eikä pakkaslumi tuki rattaita), mutta napavaihteiden öljyt jatkavat jähmettymistään?

On tuossa silti vielä sekin ero, että mahdolliset navan sisälle kondensoituvan veden aiheuttamat ongelmat saa estettyä huoltamalla etukäteen. Nuo mainitsemani ketjuvaihteen jäätymiset/rattaiden välien tukkeutumiset taas iskevät kesken matkaa, eikä ainakaan jäätymiselle voi reissussa paljonkaan tehdä.

Toiminnaltaan kaikkein idioottivarmin laite on tietenkin fiksi, ja hyvänä kakkosena tulee sinkula. Jos vaihteiden käyttö ei tunnu välttämättömältä, ei niitä sitten talvipyörään laittaa kannatakaan.

higgins
18.11.2008, 09.09
Toiminnaltaan kaikkein idioottivarmin laite on tietenkin fiksi, ja hyvänä kakkosena tulee sinkula. Jos vaihteiden käyttö ei tunnu välttämättömältä, ei niitä sitten talvipyörään laittaa kannatakaan.

Eskon jutut kyllä melko lähellä totuutta. Mutta kuten todettua, varsinkin ne kappavaihteet tarvitsevat sen rasvanvaihtohuollon joka syksy, jottei tielle jää. Eli säästöä ei taida paljoa tulla varsinkin kun tuppaavat nämä napavaihteelliset olla kalliimpia. Toinen asia on se, ettei noista tavallinen polkija ymmärrä yhtään mitään eli pikkuongelmankin sattuessa eikun huoltoon vaan!

Itse en uskaltaisi pyörää talvella ulkona säilyttää, ongelmia olisi taatusti luvassa olkoon vaihdetapa mikä hyvänsä. Onneksi minä pääsen työmatkat polkemaan lämpimästä tallista lämpimään halliin, jolloin ketjuvaihteet ainakin todettu toimivan.

Fiksi/ sinkulasta puhuttaessa pitää muistaa se, että se ainut välitys pitää olla todella lyhyt, jotta talvipyöräilystä tulisi mitään, jollei satu omistamaan Joona Laukan reisiä.
Higg

Pellonpekko
18.11.2008, 09.42
Jos napavaihteessa on enemmän kitkaa kuin ketjuvaihteellisessa, niin tilanne ei ainakaan helpotu kun navan sisäiset öljyt/rasvat kohmettuvat kylmässä.

Tässäkin suhteessa Rohloff ois hyvä. Siihen laitetaan talveksi ohuemmat öljyt ulkopuolisen nipan kautta. Öljynvaihdon yhteydessä tulee putsattua napa vanhoista öljyistä puhdistusnesteellä.


Toiminnaltaan kaikkein idioottivarmin laite on tietenkin fiksi, ja hyvänä kakkosena tulee sinkula. Jos vaihteiden käyttö ei tunnu välttämättömältä, ei niitä sitten talvipyörään laittaa kannatakaan.

On oikein mukavaa painaa aina välillä yksivaihteisella. Yksivaihteinen istuu myös parhaiten syksyn ja talven olosuhteisiin. Myöhäissyksyllä ja talvella on tarpeeksi on taistelemista luonnonolosuhteiden kanssa, ja tässä tilanteessa ei halua yhtään lisähuolta teknisistä laitteista.

perttime
18.11.2008, 10.09
Meikäläisen alle kympin työmatka kulkee 32/16 välitetyllä maastopyörällä aika hyvin: pientä ylämäkeä poljettavaksi ja pientä alamäkeä rullattavaksi. Joskus ehkä huvittaisi mennä kovempaa kuin tuolla välityksellä osaan pyörittää. Keväällä voisi keksiä uudet välitykset kun rattaat alkaa olla jo vähän kuluneet.

Mikko
18.11.2008, 10.31
Ei aina kannata ensimmäiseksi ehdottaa sinkulaa ihmiselle, joka on vaihteisiin tottunut eikä ole ilmaissut haluaan siirtyä sinkulaan. Sinkulointi nyt vain yksinkertaisesti vaatii sen selkeän sinkulointiasenteen ja jos sitä ei löydy, on sinkulointi todella paskaa puuhaa. Jos taas se asenne löytyy, ei sinkulaa tarvitse enää muitten ehdottaa.

perttime
18.11.2008, 10.51
Jos taas se asenne löytyy, ei sinkulaa tarvitse enää muitten ehdottaa.Voihan olla niinkin, että yksivaihteisuuden mahdollisuus ei edes tule mieleen, ellei sitä joku mainitse. Minä olen jo niin vanha, että olen pienenä poikana ja armeijassa ajanut yksivaihteisella...

No enempää en tässä ketjussa puhu yksivaihteisista, ellei ketjun aloittaja osoita kiinnostusta.

juminy
18.11.2008, 11.39
Pakko sen verran kompata perttimeä, että vielä pari vuotta sitten olisin ihmetellyt, että mihin ihmeeseen tarvitaan jotain erillistä sinkula-asennetta kun peruspyörähän on sinkula ja vaihteet ovat lisävarusteita. Tämä siis koskien tavan hyötypyöräilyä.

No, tuossa puolitoista vuotta sitten lopetin vuosia kestäneen mummiksella-ajelun ja aloin hyötypyöräilyn lisäksi haittapyöräilemään. Unohtuivat sinkulat. Nyt sit taas maastosinkulakin löytyy kaapista eikä ihan viimeaikoina ole tullut muilla ajettuakaan. Silkkaa haitta-ajoa tosin.

Mut kyl kai se on niin, että meikäläinen tuli vaan semmoset parikyt vuotta ajastaan jäljessä eikä toppahousut enää aja sinkulalla. Mummiksissakin nykyään vähintään kolme vaihdetta.

Pellonpekko
18.11.2008, 12.20
Ei aina kannata ensimmäiseksi ehdottaa sinkulaa ihmiselle, joka on vaihteisiin tottunut eikä ole ilmaissut haluaan siirtyä sinkulaan.
Jaa, ehkä päinvastoin. Urautuneelle voi ja kannattaa esittää vaihtoehtoja. Ajattelen esim. itseäni, joka on imenyt yksivaihteisen ideologian jo äidinmaidossaan. Luojan kiitos harraste (tai ehkä paremminkin tapa elää) on laajentunut pikku hiljaa maasto- ja maantiepyöräilyyn, ei vähiten kiitos (täälläkin) esitettyjen näkemysten.


Sinkulointi nyt vain yksinkertaisesti vaatii sen selkeän sinkulointiasenteen ja jos sitä ei löydy, on sinkulointi todella paskaa puuhaa.
No silloin on kyseessä asennevika:rolleyes:

pötkö
18.11.2008, 12.27
jahas,

napavaihtteethan on suomen talveen kyllä sitä parasta a-ryhmää. loska ei jää takapakan rattaiden väliin ja aiheuta tuskanparkaisuja.

mutta niiden vaihteiden jäätymisestä:

ei ne shimanskinkaan vaihteet jäädy, vaan se vaihdevaijeri. pakkoko se vaijeri on viedä sieltä keskiön alta, jossa sinne kuoren ja vaijerin väliin väkisinkin valuu vettä ja jäätyy sinne. mitäs jos vaijerin veisi yläputken alapuolella ja seatstay(mikä tää on suomeksi?)tä pitkin alas navalle, jolloin kuori on "alamäkeen" koko matkalta. shimanskijn napaan saa "lukituslaatan" jolla saa suunnattua vaihdevarren yläviistoon ja perkuta. vaihteet toimii, mikään ei pauku tai ruksuta. vähän tahmeammat, tottakai, on vaihteet alussa, mutta kun sisäänajot on tehty niin kyllä kulkee.

itselläni on käytössä rohloffin napa, johon olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. ulkoisiin vaihteisiin ei ole enää paluuta. ihan mie-le-tön-tä kun tuolla sonnassa ja ravassa painaa menemään ja vaihtaa vaihdetta, ei kuulu raksutusta tai rahinaa. ainoa mikä tapahtuu on vaihteen vaihtuminen.

mutta jos nyt olisin napaa ostamassa, ostaisin alfinen. halpa kun saippua, helpompi huoltaa ja ylläpitää, ja sen jos saa epäkuntoon ei yhtään sureta ostaa uutta. toista se on tonnin rohlovin kanssa.

käyttää ne ladakuskin ladalippiksiä, ja on ylpeitä kulkineistaan ja suosittelee niitä varauksetta kaikelle kansalle, mutta en silti sieluni silmillä nää Salonojan Jussia ladan ratissa, vaan ennemminkin röyhkeän pimpatun ja pidennetyn hummerin takapenkillä bikiniakkojen kanssa. Ja näin se menee meillä kaikilla. me kaikki uskotaan siihen omaan oikeaan ratkaisuun ja halutaan uskoa olevamme oikeassa, ainakaan ei tunnusteta olevamme väärässä.

suosittelen vvo:lle halvan peruspyörän ostamista vaimolle talvikäyttöön. aina kun ronklaa tulee, ostatte vaan samanlaisen uuden fillarin ja jätätte vanhan ronklaavan kadunvarteen lukko auki.

bartagma
23.11.2008, 12.17
Ei aina kannata ensimmäiseksi ehdottaa sinkulaa ihmiselle, joka on vaihteisiin tottunut eikä ole ilmaissut haluaan siirtyä sinkulaan. Sinkulointi nyt vain yksinkertaisesti vaatii sen selkeän sinkulointiasenteen ja jos sitä ei löydy, on sinkulointi todella paskaa puuhaa. Jos taas se asenne löytyy, ei sinkulaa tarvitse enää muitten ehdottaa.

No omakohtaisia kokemuksia aattelin laukaista ilmoille seuraavaksi.

Aikoinaan ajelin vaihteistetulla täysjoustolla ja kun aikoinaan oli vaihto jäykkäperäiseen edessä niin ehdotettiin sinkulaan siirtymistä, sanoin jyrkästi vastaan että kyllä minä tarvitsen ja käytän vaihteita ja tykkään niistä.
Mutta kun päivä koitti ja pyörä piti saada kasaan huomasin budjettini olevan lähes 300e vajaa jotta olisin saanut kaiken tarvittavan vaihdepyörään. niin päädyin myyjän suositukseen sinkulasta vaikka ensimmäinen ketju joka laitettiin paikalle ei kestänyt ylämäkeen polkemista niin seuraava joka löytyi mopoliikkeestä kesti kaiken mitä sen pitikin.

Sinkulalla olen ajanut siitä päivästä (kesäkuu 2004) ja huomannut että ei niitä vaihteita tarvitse kun pitää vaan välityksen itselleen sopivana nyt itselläni on jo 5 sinkula menossa mukana.
Vaihteita ei ole tarvinnut sen jälkeen huoltaa kuin töissä ja silloin tällöin välitystä kiristämällä uuden totutteluun kannattaa varata reilusti aikaa xc pyörä jonka kasasin syksyllä 2005 oli ensimmäiset 2½ vuotta 2/1 välitys mutta viime keväänä laitoin 36/16 välityksen vaikka ensimmäiset kuukaudet uuden välityksen jälkeen jalat oli aina ihan puhki lenkin jälkeen, nyt ajaessa en edes kaipaa kevyempää välitystä en kivikoissa, työmatkoilla tai lumimohjossa.
Pyörä kulkee vähän kovempaa joka paikassa joka ei tunnu ollenkaan huonolta, ja voima tulee koko vartalosta tiukoissa paikoissa ja ylämäissä ei pelkästään jaloista.

Nykyään en vaihdepyörää edes suosittele kenellekkään joka haluaa hyvän ja kestävän kulkineen moneksi vuodeksi eteenpäin. tai aloittelevalle maastokuskille tai ihmiselle joka ajaa kelissä kuin kelissä. Mutta vanhemmille huonokuntoisille ihmisille vaihdepyörät sopii kuin nyrkki silmään. ;)

timoe
23.11.2008, 19.30
Jos nyt sitten on pakko ajaa talvella napa tai ketjuvaihteisella pyörällä esim. töihin, niin aina voi "tehdä sinkulat" (keksin just termin) eli

pistää aamulla sen vaihteen päälle (jos saa) jolla suunnilleen ajaa jonnekin ja takaisin, eikä sitten vaihda vaihdetta, edes pysäköinnin ajaksi.

normaalisti siis (viestiketjun aloittajalle tiedioksi) kannattaa vaihtaa parkkeerauksen ajaksi sille vaihteelle (yleensä pienimmille rattaille) jolla vaihtajan vaijeri on löysimmillään, nin vaijeri venyy vähiten ja joutuu kiristämään harvemmin....

NHB
23.11.2008, 23.07
mutta jos nyt olisin napaa ostamassa, ostaisin alfinen. halpa kun saippua, helpompi huoltaa ja ylläpitää, ja sen jos saa epäkuntoon ei yhtään sureta ostaa uutta. toista se on tonnin rohlovin kanssa.

Kuinkahan tahmeasti tuo Alfine pelaa kymmenen asteen pakkasilla? Talvella joku matalien lämpötilojen erikoisrasva voisi ehkä auttaa. Mielessä on ajatus Alfinestä yhdistettynä ketjua koko matkalta suojaavaan suojaan. Äkkiä ajatellen tuo voisi olla toimiva yhdistelmä sateeseen ja talveen.